Hur mycket pengar krävs för att man ska bli ekonomiskt oberoende

Är du här för att du drömmer om att bli ekonomiskt oberoende? Då har du kommit rätt!

Den här bloggen innehåller massor av information till dig som vill veta mer om ekonomiskt oberoende och du får också möjligheten att själv räkna ut när du har tillräckligt med pengar för att kunna leva på ditt kapital i kalkylatorn här nedanför!

När blir du ekonomiskt oberoende - Räkna med hjälp av fyraprocentsregeln

När blir du ekonomiskt oberoende - Räkna med hjälp av fyraprocentsregeln

Här är vår frihetskalkylator där du kan räkna ut hur mycket pengar du behöver och hur lång tid det tar för dig att bli ekonomiskt oberoende.

Dina startvärden

Kr
Kr
Kr

Förutsättningarna för beräkningarna

5%
0%20%

Fyraprocentsregeln ger en referens för vad som är ett rimligt värde här men många räknar med en något högre avkastning under själva uppbyggnadsfasen, innan du blir ekonomiskt oberoende, eftersom man är något mer riskvillig då och har en relativt stor del av sitt kapital i aktier.

Rekommenderat värde är 4-6 %.

4%
0%20%

Uttagskvoten är den vi får av fyraprocentsregeln och värdet här bör inte avvika så mycket från den referensen om du ska utgå från de undersökningar som är gjorda kring uttagskvot

Rekommenderat värde är 3-4,5 %.

%

Vi har räknat med att du betalar schablonskatten med egna pengar fram tills att du börjar leva av kapitalet. Därefter räknar vi med att även schablonskatten ska betalas av din förmögenhet. Om du redan inkluderat skattekostnaderna i din månadsbudget så kan du sätta värdet här till 0.

Resultat

år.
Sending

Har du svårt att förstå hur du ska fylla i kalkylatorn?

Fortsätt läsa inlägget så klarnar det!

Jag som skriver här har dokumenterat min och min familjs resa mot ekonomiskt oberoende, och återgång till arbetslivet, och delar av materialet här bygger på våra egna erfarenheter!

Hur mycket pengar krävs för att man ska bli ekonomiskt oberoende: 3,5 - 7,8 MSEK.
3,4 – 7,8 MSEK är svaret på frågan om hur mycket pengar som krävs för att man ska bli ekonomiskt oberoende.

Vad menar vi med ekonomiskt oberoende?

De flesta skulle nog acceptera en definition av ekonomiskt oberoende i stil med:

Ekonomiskt oberoende innebär att du inte behöver arbeta, få bidrag, eller be någon annan om pengar under resten av ditt liv.

Men definitionen lämnar en hel del övrigt att önska.

Den säger inget om om önskad levnadsstandard, inte heller pratar vi om vi kan tänka oss att ta av kapitalet i takt med att åren går.

Levnadsstandard är dessutom ett relativt begrepp, kan vi tänka oss att flytta till en by i Småland, eller någon storstad i Sydostasien?

I så fall krävs betydligt mindre kapital än vad som krävs om du ska bo på Östermalm i Stockholm.

Ytterligare en faktor som gör det svårt att enkelt hitta någon samstämmig bild av vad ekonomiskt oberoende faktiskt innebär handlar om att många människor som är relativt rika har kapitalet bundet i företag eller fastigheter.

Bundet kapital är inte så enkelt att omsätta i tillgångar som går att leva på.

Som ni kommer se här nedanför betyder det att en rik person inte självklart är ekonomiskt oberoende eller att en ekonomiskt oberoende person inte självklart är speciellt rik.

Tre olika synsätt på ekonomiskt oberoende

Här nedanför skissar vi på tre urtyper (Frihetsknarkaren, Lagomärbäst, Krösus) som är vanligt förekommande när vi pratar ekonomiskt oberoende.

  1. Frihetsknarkaren vill komma bort ifrån ekorrhjulet och äga sin egna tid så fort som det bara går. Den gruppen anser sig vara ekonomiskt oberoende i den stund man har tillräckligt med kapital för att överleva.
  2. Lagomärbäst är som den klassiska pensionären och tänker sig att han eller hon ska kunna leva på ungefär samma sätt som tidigare efter man deklarerat sitt ekonomiska oberoende.
  3. För Krösus så det likhetstecken mellan ekonomiskt oberoende och rik. Exakt hur mycket pengar som krävs för att vara ekonomiskt oberoende blir ofta ett högt belopp och helt individuellt.

Att leva på kapital – Fyraprocentsregeln

Att leva på sitt kapital har historiskt varit ett klassiskt sätt att försörja sig för personer i de högre samhällsställningarna här i Sverige.

Men den breda massan har aldrig behövt fundera över hur det fungerar att leva på avkastningen av sitt kapital, genom att exempelvis leva på sin aktieportfölj.

Men så är det inte i alla kulturer, i exempelvis USA så jobbar en majoritet för att säkra sin egna pension, och det finns därför en utbredd kunskap om hur man jobbar ihop, förvaltar och lever på eget kapital.

En studie som ofta hänvisas till i det sammanhanget är Trinitystudien, eller mer populärt 4%-regeln, som undersökt hur mycket det är rimligt att ta av sitt kapital varje år utan att det sjunker samman över tid.

Lästips: Din kompletta guide till 4%-regeln! Med analys gjord på svensk data!

Studien säger att det är hög sannolikhet för att ditt kapital inte sjunker samman till 0 under en 30-års period om du tar ut 4% av kapitalet efter inflation.

I och med det så besvarar också fyraprocentsregeln indirekt frågan ”hur mycket kapital krävs för att man ska bli ekonomiskt oberoende”.

För vet vi vad avkastningen är, och vi vet hur mycket pengar vi vill ha, så får vi följande ekvation:

kapitalbehov x avkastning = pengar att leva på

Räknar vi lite så får vi följande: (följ länken till min guide om fyraprocentregeln om du vill ha mer detaljer)

kapitalbehov = 300 x pengar att leva på

”Kapitalbehovet” blir då det totala kapitalbehovet och ”pengar att leva på” är det kapital du önskar dig varje månad efter skatt.

Vår video om fyraprocentsregeln hittar du här nedanför om du vill fördjupa dig i Trinitystudiens alla delar.

I de flesta svenska sammanhang så är fyraprocentsregeln bara en början när vi ska räkna ut hur mycket pengar som krävs för att bli ekonomiskt oberoende.

Anledningen är att vi måste räkna med barnbidrag och pension i vår kalkyl för att få en mer rättvisande bild.

Det gör också att man i många fall kan klara sig på betydligt lägre summor i Sverige än vad 4%-regeln anger.

Läs vidare så ska du få se ett exempel på en mer komplicerad kalkyl jag gjort för oss.

Lästips: Så här känns det att leva på kapitalet när börsen kraschar. Våra egna erfarenheter.

Ekonomiskt oberoende – ”Existensminimum”

Frihetsknarkaren i listan ovan strävar efter att bli fri så fort som möjligt och har något som kanske kan kallas ”existensminimum” som gräns för att han eller hon ska kalla sig ekonomiskt fri.

Vi gör ett försök att räkna ut hur mycket pengar det krävs då för att bli ekonomiskt oberoende:

Existensminimum för en person anses idag vara 5000 kronor i månaden + bostad.

Om vi antar att bostaden kostar 5000 kronor i månaden så krävs alltså totalt sett 10 000 kronor i månaden för att hålla en person flytande i Sverige.

Kapitalet som krävs är då: 300 x 10 000 = 3 miljoner kronor.

Tar vi hänsyn till att vi ska betala skatt i ISK så stiger beloppet till cirka 3,4 miljoner.

I videon här nedanför så har jag gjort en mycket mer komplex kalkyl för en familj med barnbidrag, som bidrar till kalkylen nu, och pensioner som bidrar längre fram.

Hur mycket pengar krävs för att vara ekonomiskt oberoende – Genomsnittspersonen

Medianlönen i Sverige är strax över 30 000 kronor i månaden.

Om du, som jag, bor i underbara Sundyberg så blir det 23 300 kronor kvar i månaden efter skatt.

Om vi antar att du ska ha samma levnadsstandard som ekonomiskt oberoende som du har när du jobbar så betyder det att du behöver 300 x 23 300 = 7 miljoner kronor i fritt kapital.

Då har vi inte beaktat kapitalskatterna, vilket vi bör göra, så beloppet som krävs cirka 11% högre, eller 7,8 miljoner kronor.

Den här kalkylen bygger på fyraprocentsregeln, som ger oss faktorn 300, och så har jag antagit att kapitalskatten på ISK är cirka 0,4% vilket innebär att cirka 10% av avkastningen går åt till skatter.

Utifrån det så ökade jag kapitalbehovet med 11%.

Hur snabbt kan man bli ekonomiskt oberoende?

7,8 miljoner är en hel del pengar och beloppet skrämmer nog många.

Men faktum är att det går att spara ihop tillräckligt med pengar så vi kan leva på avkastningen på ändlig tid.

Om vi räknar utifrån ”lagomärbäst” perspektivet – att vi ska ha samma levnadsstandard som ekonomiskt fri som innan – så tar det cirka 15 år att bli ekonomiskt oberoende om man sparar 50% av lönen – i bilden beskrivs det som att ha en sparkvot på 0,5 – efter skatt.

Bilden beskriver hur många år det tar till ekonomiskt oberoende givet en viss sparkvot.
Med hög sparkvot går det snabbare än många anar att bli ekonomiskt fri.

Det här med sparkvot och beräkningarna som ligger bakom bilden här ovanför kan du läsa allt om i min e-bok, som är tillgänglig för de som prenumererar på nyhetsbrevet.

inte ekonomiskt oberoende
Klicka på bilden och du får tre skäl till varför du inte blir ekonomiskt oberoende!

Slutsats – Hur mycket pengar krävs för att bli ekonomiskt oberoende i Sverige

De flesta kan nog betrakta sig som ekonomiskt oberoende i Sverige när de har någonstans mellan 3,4 – 7,7 miljoner kronor i kapital som man kan förvalta i aktier eller räntepapper.

Kan du tänka dig att ta av kapitalet, exempelvis fram till pension, och också räknar med pensionen, eller andra bidrag, i ekvationen så krävs betydligt mindre kapital.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.