En vanlig invändningen mot att spara är att vi som sparar inte kan ta del av allt det som bjuds här i livet, främst då i form av konsumtion. Vi kan inte ta del av det enkla belöningssystem som går att aktivera genom att handla, resa och shoppa. Om det inte vore för just den lilla, men ack så viktiga detaljen, så är det nog många som skulle gilla att se sin förmögenhet växa. Men som det är nu innebär sparande att det inte går att köpa snygga tröjan eller semesterresan som verkar så mysig.
En klar begränsning som gör att många säger ”tack, men nej tack”!
Handla och konsumera har helt enkelt ett så stort värde för många av oss att vi principiellt är emot att begränsa oss på den punkten, oavsett om det verkar finnas en vinst i sparande eller inte.
Men det finns faktiskt åtminstone två bra invändningar mot att handla. Den ena bygger på orimligheten i att vi som intelligenta människor verkar anse att livet handlar om att vakna, äta, pendla, jobba, pendla, äta och sova. Detta ekorrhjuls enda syfte är att göra det möjligt för oss att delta i en cirkus där vi mal ner berg och pumpar upp olja. Allt detta för att framställa olika prylar och bränna energi. Ja, många bränner sig själva i samma vända.
Men förutom vansinnesaspekten finns det andra invändningen mot konsumtion av prylar och evenemang. Jag tycker faktiskt den här intressantast: Inköp av prylar, resande och deltagande i olika evenemang tar tid, kraft och fokus från saker som är viktigare för oss. Det är inte bara inköpet utan även ägandet och vården av prylarna som tar tid och energi.
Det är faktiskt så att ett av grundskälen till att åka bort på semester för många inte handlar om att se och uppleva något nytt. Nej, vi vill komma bort och bli befriade från det liv vi skapat oss i vardagen med alla våra inköp.
Tanken att prylar är begränsade är grunden i Minimalismen.
Jag tycker minimalism ska paras med personlig utveckling. Det är inget jag kommit på själv utan i själva verket så är det en ganska vanlig kombination. För när vi börjar sätta oss själva först, före konsumtionen, så får vi mer plats.
För den som vill spara mycket pengar, oberoende av skäl, så finns det mycket att hämta i kombinationen minimalism och personlig utveckling. Personlig utveckling kan nämligen ge oss en idé om vilka alternativ till konsumtion som finns.
Läs begreppet personlig utveckling väldigt ”vitt” här. Det handlar inte om att sätta sig i Nepal och meditera eller äta förbjudna svampar.
Nöjeskartan – Vad finns det faktiskt för möjligheter
Jag satte mig ner och skrev ner några tankar kring vad jag skulle vilja göra i livet. Det blev en lång lista, här är några exempel:
- Träna mer.
- Skriva en bok.
- Läsa mer.
- Starta cykelreseföretag.
- Skapa en riktigt bra blogg.
- Lära mig berätta historier (vardagsberättelser) väldigt bra.
- Tillbringa mer tid med mina barn och hitta fler punkter där vi kan göra saker tillsammans.
- Jag skulle vilja laga mer mat.
- Meditera mer.
- Tillbringa mer tid med mina vänner.
- Lära mig ett tredje språk flytande.
- Jag skulle vilja umgås mer med människor som ger mig något.
- Fördjupa min relation till min sambo.
- Utbilda mig vidare.
Om jag backar tillbaka 5 år så hade nog listan sett ut mer så här:
- Köpa en ny folkabuss.
- Byta husvagn.
- Åka mer till fjällen.
- Köpa en lastcykel.
- Köpa nya Rapha cykelkläder.
- Åka till Mallis för att cykla.
- Cykla alla lopp i långloppscupen på MTB.
- Träna mer.
- Renovera köket eller folkabussen jag ägde.
- Köpa en projektor och bygga biorum.
- Åka till Grönan med barnen.
För diskussionen längre fram så kan vi väl notera att det är ganska få “lyxlivspunkter”, som jag själv tycker, på mina listor. Det ligger i riktigt i min personlighet att leva lyxliv. Jag har nog aldrig riktigt varit någon spa-kille, eller någon som längtat speciellt mycket efter restaurangbesök eller lyxresor heller. Däremot köpte vi mycket tjänster tidigare. Rut och Rot. Matkassar och bilservice. Barnkalas och skidlärare. Den konsumtionen är i princip noll idag!
Vi var, som jag beskrivit massor på bloggen, också storkonsumenter av försäkringar. Vilket vi också ändrat helt.
Försäkringar och tjänster hamnar under en kategori konsumtion som jag kallar “säkerhet och bekvämlighet”. Det är tillsammans med transport en av konsumtionssamhällets viktigaste stöttepelare!
Så länge vi alla strävar efter ökad bekvämlighet och trygghet i alla former blinkar kontrollen blå. Då kan vi sova gott och veta att tillväxten inte mattas. Vad gör väl ett par utdöda insektsarter eller livsstilsgrundad diabetes då!
Åter till listan!
Skillnader
Finns det någon skillnad mellan den lista jag har idag och den jag hade? Jag tycker den nuvarande listan är lite mer fokuserad kring mig. Vem jag är, vad jag kan och vill göra utifrån den jag är. Den är mindre externt orienterad. Konsumtionsfokuset är nedtonat och vad jag vill göra är utifrån mig själv har fått mer plats.
Att bygga sitt liv på flera komponenter – att ha ett liv där konsumtion inte är enda källan till glädje – har många fördelar. Att tydliggöra vad vi kan göra i livet utöver att handla kan liknas vid att vi skapar oss en karta över de möjligheter som finns. Min karta över nöjen och områden som kan ge mig och hela familjen värde i livet har växt de senaste åren, skulle jag säga.
En bild över vad livet bjuder oss borde alla ha framför sig och förstå. En stor karta med få vita fläckar ger oss inte bara fler möjligheter. Den ger oss också ett stöd i hur vi ska – eller kan – styra vårt liv.
I brist på ett bättre namn kallar jag den här kartan med möjligheter för Nöjeskartan. Namnet är inte fel. Det handlar mycket om nöjen, men den erbjuder faktiskt större djup än så.
Min Nöjeskarta består av områden, olika kategorier av sysselsättning, i form av olika nöjen. Den kategori som alltid har varit störst och som fått mest tid, åtminstone fram till för några år sedan, är konsumtionskategorin. I den gruppen finns några mindre områden som representerar:
- Bil,
- husvagn,
- cyklar,
- cykelkläder,
- resor,
- och mycket annat.
Jag har funderat på vilka andra kategorier jag borde ha på min nöjeskarta. Här är vad jag kommit fram till:
Allmänt
- Skriva,
- podda,
- videoblogga,
- rita,
- snickra,
- göra spel med barnen,
- träning och välmående,
- laga mat,
- stretching,
- jobba med min vikt och mitt ätande och
- vandra och fiska.
Utbildning, lära sig nytt och hitta intellektuell stimulans
- läsa mer,
- lära sig nya saker,
- yrkesrelaterad utbildning,
- personlig utveckling,
- meditation,
- leva mer i nuet,
- jobba med min karaktär och framtoning,
Familjen
- Göra mer med mina barn. Inte bara tillbringa tid tillsammans utan också göra saker. Tänk om jag någon kväll vore roligare än Netflix!
- Fördjupa min relation till min sambo. Tänk att prata om någon annat än vardagens praktikaliteter.
Äventyr
- starta företag,
- cykla runt i Europa eller varför inte
- söka jobb i Ukraina,
Bli riktigt bra på något – Göra sina 10 000 timmar
- Spela något instrument,
- skriva,
- söka jobb,
- flirta
- rita,
- dreja och
- schack.
Alla som säljer något vill ha en liten plats på din karta, gärna med en lysande laserpunkt som markör. Så att du hela tiden tittar just där på kartan och bortser från allt som är runt. (Länken handlar om en katt och en laserpunkt/laserpekare som beskriver hur marknadsförare vill att du ska tänka och agera. Läs gärna inlägget.).
Om jag tar ett vitt papper och ritar upp mina områden så får jag åtta stycken fält på min karta:
- Konsumtion,
- kreativitet,
- träning och välmående,
- utbildning – och intellektuell stimulans,
- personlig utveckling,
- familjen,
- äventyr och
- Bli riktigt bra på något – Göra sina 10 000 timmar.
Det kan finnas fler områden värda att ta med, som jag glömt, i så fall hoppas jag att ni fyller på med era synpunkter i kommentarerna.
Nöjeskartan anger vad vi kan göra i våra liv för att göra livet roligt, intressant och givande. Det finns också ett hur vi gör saker dolt här någonstans. ”Huret” är, viktigt men vi återkommer till det lite senare.
Kartan tydliggör att det finns annat som är kul än konsumtion. Den öppnar också upp för en diskussion kring tids- och energifördelningen mellan de olika kategorierna.
Har du funderat på hur du fördelar din tid mellan olika områden på din egna Nöjsekarta, om du har någon?
Ytterligare ett skäl till varför vi ska försöka visualisera att det finns annat att göra har att göra med vårt vardagliga livs ensidighet. Få av oss vårdar och utvecklar inte alla delar av det som bjuds oss som människor. Vi ser inte heller det som är viktigt för oss som människor. Att vi behöver göra annat än att jobba och konsumera.
Nöjeskartan hjälper oss ur ekorrhjulet, oavsett om vi gör det för naturens eller vår egen skull. Att komma ur ekorrhjulet handlar om att bryta mönstret av att jobba och konsumera.
Det är mycket lättare att bryta vårt vardagliga tankemönster om vi har alternativ till att konsumera.
Er utmaning
Jag tycker ni ska försöka göra en sammanställning på vad ni har för möjliga områden i ert liv, utanför konsumtionens, som ni borde jobba med. Inte för att ni ska slänga vardagen som den ser ut idag och hoppa in i ett nytt synsätt med andra önskemål och prioriteringar.
Att förändra sig handlar inte om att slänga allt och trevande hitta något nytt. Jag tror det handlar om att bygga broar till andra delar av sig själv, andra sätt att tänka och att sakta men säkert utveckla nya aktiviteter och vanor.
För att lyckas med det måste du våga och kunna lyssna lite på dig själv. Det kräver jobb, tid och tålamod!
Att rita upp, eller på annat sätt visualisera vilka alternativ vi har i våra liv, och vilka önskemål vi faktiskt har, hjälper oss att ta lite mer kommand över våra liv, och det är det vi vill göra.
Vad har jag lärt mig?
Jag har jobbat med att bredda mitt synsätt på livet i snart fyra år nu. Jag har aktivt försökt skifta fokus från konsumtion mot andra värden på det sätt som jag försöker beskriva med Nöjeskartan. Jag har ritat dit nya kategorier efter hand och aktivt försökt styra mer tid till alternativen som finns.
Det har lärt mig massor!
Den första insikten var kring hur enkelspårig jag var tidigare. Jobba, konsumera, repetera var det som gällde! Jag visste och förstod det här på något sätt. Problemet var att det var så svårt att bryta mönstren jag och vi hade. Suget efter semester på Teneriffa eller en dag på Grönan med barnen fanns där hela tiden. Trots att jag aldrig såg en film, en tv-serie eller läste en bok – alla relevanta saker jag gillar att göra – så valde jag nästan alltid bort de sysslorna för ett mer storslaget alternativ.
En annan del som jag reflekterat mycket över är fokus. Att inte kunna hålla fokus är en av huvudproblemen för de som springer på i vardagen. När livet börjar bli en självgående apparat som fattar besluten åt oss blir det inte möjligt att spara, vare sig tid, pengar eller energi. Ofokuserat rinner livet iväg.
I vår familj har vi varit överens om att vi vill ha ett ökat fokus i våra liv och det var en av de saker som drev vår förändring i början.
För oss blev livet en paradox. Vi försökte göra mer, äga mer, uppleva mer och på något vis fånga livet. Men istället för att faktiskt få det resultat vi strävade efter gjorde bristen på fokus det svårt eller omöjligt att göra något “mer” än vardagliga saker. Eller göra våra ”måsten” är nog en mer rättvisande beskrivning.
Ta ett exempel kring energinivåerna. Förr om jag kände mig less och trött så försökte jag köpa mig en lucka och lite energi. Det blev hämtmat, rosevin på balkongen, städning av Rut eller massage hos massören. Det var det som var möjligt tyckte jag då.
Nu är jag mycket mer medveten om att det finns ett antal saker jag kan göra som ger mig energi. Kanske för att jag älskar att göra det! Eller att det finns saker eller uppgifter som tar energi! Mina energinivåer beror på vad jag gör. Jag förstår att jag kan välja.
Då vill jag göra det som ger mest energi. Jag vill inte slippa göra, utan jag vill göra det som gör att jag känner mig levande och full av energi. Ibland är det till och med så att jag kan känna att jag jobbar på gränsen av min förmåga. Att jag presterar på topp av min förmåga just nu. Att känna det är ofta viktigare för mig än att känna att jag inte gör något. Eller att jag uppfyller någon annans konsumtionsdröm.
Här ligger en väldigt stor insikt. Min livskvalité hänger på vad jag gör och hur det görs! Det beror mindre på hur lite jag behöver göra eller om jag inte har några åtaganden eller krav. Men livet måste gå att styra.
I själva verket så har saker som:
- Utmaning och utveckling,
- potential,
- kapacitet,
- begåvning och talang,
- arbetsglädje och energi
fått mycket mer plats i min tankevärld än tidigare genom mitt tankesätt kring nöjeskartan.
Men två begrepp som var viktiga tidigare i livet, nämligen trygghet och bekvämlighet, har tappat rejält i vikt för mig.
Så missar jag som har en krassare syn på konsumtion än många andra något? Utifrån det jag beskrivit ovan är svaret nej. Jag gör andra saker.
Huret – Det är också viktigt
När håller oss på den del av kartan som handlar om konsumtion så blir det vad vi gör som är viktigt. När jag är på andra delar av min Nöjeskarta så blir det tydligare för mig att det är viktigt att också se på “hur” jag gör. Om vi tar träning som exempel så fokuserar jag idag mer på hur ofta, vilken känsla jag har under tiden, dagsformen med mera istället för vilket lopp jag tränar till eller är anmäld till.
I de flesta fall är det lättare att stanna kvar hos händelser, aktiviteter eller önskningar som ligger utanför konsumtionskategorin. Det är lättare att utveckla skrivande, poddande och cykelträning än det är att utveckla en Sydafrikaresa. Den blir lätt ett event som har en tydlig början och ett tydligt slut.
Hur tar du det här vidare?
Det jag pratat om här kanske låter banalt eller trivialt men ingen hade talat om för mig att jag borde tydliggöra för mig själv vilka alternativ till konsumtion som finns, som tilltalar mig, och som jag kanske till och med ska bevaka för att sakta bygga mig ett bättre liv.
Om du vill börja skissa på din egna nöjeskarta så ska du få några tips:
- Du måste få lite tid och ork för att lyssna på dig själv.
- Visualisera. Rita och skriv.
- Smaka på orden som hamnar på papper och fundera på vad du tänker och tycker. När jag skrev att jag ville träna mer förr så följde alltid träningskläder, lopp, pulsklockor, cykeltidningar osv med i konceptet. Det blev en aktivitet i konsumtionsdelen av kartan. Nu vill jag skriva träning i en annan del av kartan.
- Olika områden på nöjeskartan har olika tidstakt. Acceptera det. Boken tar en vecka att läsa, medan filmen är på 1,5 timme. Konsumtion handlar om snabba och ständigt återkommande belöningar. Många områden på nöjeskartan har i stället som krav att man måste tillbringa tid och energi på dem för att de ska belöna. Se det och vänd det till din fördel i stället för att bli stressad. Hitta område på kartan där du naturligt stannar länge.
Kreativitet
Mitt ganska metodiska sätt att se så här på livet de senaste åren har gjort att jag mer tänker som en kreativ människa idag. Mina tankemönster ligger närmre musiker, författare och målares sätt att tänka.
Det är min förändring. Jag visste inte det från början, inte heller är jag säker på att det är den förändring du kommer gå igenom, Men det går att ändra referenser, preferenser och tankemönster.
Onkel Toms stuga handlar om att skapa ett bättre liv genom aktiva val. Bort från beroenden, måsten och ett ständigt nötande i mellanmjölksland.
Det går att välja annorlunda. Det går att göra annat!
Gillade du det det här inlägget?
I så fall får du gärna dela inlägget på Facebook och Twitter så stödjer du mig och bloggen samtidigt som du kanske ger dina vänner nya insikter. Din insats spelar roll. En tumme upp på Facebook kan göra att 50 personer extra uppmärksammar det här inlägget. En delning i en grupp eller på din egen tidslinje kan ge hundratals personer kommer i kontakt med nya tankar och synsätt.
”Här ligger en väldigt stor insikt. Min livskvalité hänger på vad jag gör och hur det görs! Det beror mindre på hur lite jag behöver göra eller om jag inte har några åtaganden eller krav. Men livet måste gå att styra.”
Intressant inlägg och ovan citat måste jag fundera vidare på. Har länge haft stark känsla av att nästan bara vilja ha mindre att göra, få bort alla åtaganden och krav som kväver. Kan möjligen kopplas till lite nedstämdhet sista åren, men intressant utlägg detta som sagt, ska processa det.
Hej Daniel. Intressant reflektion och roligt att du reagerade på stycket. Det här är lite mot ”enkelheten och kravlöshetens” lov och jag tror du tangerar en viktig aspekt när du reflekterar över din egna situation. Som jag ser det så är ekorrhjulets sysslor ofta själsdödande. Så det finns en sorts kvalitetsaspekt som måste mötas. Sedan kan det vara värt att fundera på vad depression innebär. Det låter dramatiskt men behöver inte vara det. Depression handlar i grunden om att belöningssystemen inte fungerar i livet.
Ja det var ett långt inlägg.
Kokar vi ner det så finns svaren i gammal men fortfarande lika aktuell vishet från Bibeln.
Matteus 6:30-34 bekräftar och kvitterar det du är inne på.
Om du är nyfiken och har ett öppet sinne tror jag du skulle vara intresserad att läsa mer på dessa två länkar:
https://www.jw.org/finder?wtlocale=Z&issue=2015-09&pub=g15&srcid=share
och denna som handlar om ”Vad gör oss lyckliga?”
https://www.jw.org/finder?wtlocale=Z&issue=2018-03&pub=g18&srcid=share
Som grädde på moset vill jag visa en film som du bara måste se:
”Varför undersöka Bibeln?”
https://www.jw.org/finder?srcid=share&prefer=content&applanguage=Z&locale=sv&item=pub-wsb_1_VIDEO&docid=1011214
Ge länkarna din tid och du ska se att mycket av det du ser klart om, eller kommit till insikt om, finns som grundprinciper i Bibeln.
Kontakta mig på epost om du har funderingar.
Hälsar
Per
Hej Per,
Jag har kollat dina länkar. Det är ingen tillfällighet att kyrkans och religionens tillbakagång gett andra möjligheter att beröra och behandla för oss människor viktiga frågor. Men det är ju inte säkert att vi kommer med något nytt. De flesta insikterna har funnits länge. Det handlar mer om ett ständigt återupptäckande.
Jag kollade dina två första länkar. Så här tänker jag.
Länk 1, den om vår syn på pengar. För mig är pengar en tillgång. Allt annat som följer med pengar är inte pengarnas problem. Det är våra. Och vad andra då tycker är egentligen rätt ointressant för mig. Det viktiga för oss som individer är att pengar är en tillgång.
Länk 2. Vad som gör oss lyckliga är faktiskt ett forskningsområde och forskningen visar att kristendomens insikter ofta är ganska rätt. Religiösa är lyckligare, om de inte är för extrema, och mycket av det kyrkan lyfter fram gör oss faktiskt lyckligare. Tyvärr har man ju några hundra år av bad management med sig också så …
Mitt råd till den som vill göra sig lyckligare är att läsa KBT-relaterad litteratur! 🙂
Hej Onkel.
Visst är det så. Pengar är en tillgång om de används rätt. Det är sant. Kärleken till pengar däremot, är något annat. Och det varnas det för. ”Mammon” har du nog hört talas om… Alltså pengarna blir guden.
Mina första två länkar berörde bara det du skrivit om, medan huvudbudskapet i Bibeln är det viktiga. Vilket till och med de s k kristna religionerna missat… Ta Guds namn, Jehova, som man till och med tagit bort i de flesta översättningarna.
Därför vore jag glad om du tittade på tredje länken också.
Jag resonerar gärna vidare med dig om den viktigaste boken för alla människor.
Per
Nej, pengar ska inte vara vår gud, där är vi helt överens.
Tack för erbjudandet men jag passar på bibeldiskussionerna. Jag är egentligen helt neutral i inställningen till religion och jag har ingen önskan om att ändra det.
Respekterar det.
Men beklagar samtidigt att intresset för att lära känna den som skapat allt, inte finns. Du är inte ensam om det, men samtidigt är det det viktigaste ställningstagandet människor behöver göra i vår tid. För eller emot.
Men om intresse uppstår finns alltid http://www.jw.org/sv om du vill veta mer, t ex om Livets Mening, just det ämnet som du med din blogg, åtminstone för mig, tycks vara mycket intresserad av.
Hälsningar
Per
Jag håller inte med. Jag har alltid trott att man är tvungen att förhålla sig till religion. Det behöver man inte. Vare sig för eller emot.
Hej Onkel, eller bara Tom?
Bibelns Gud uppmanar oss att tillbe honom med ande och sanning. Då måste man veta vad det är.
Löftena om en bättre framtid finns. Förhållanden som ska vara som det var tänkt från början. Jmf med det faktum att om Adam och Eva inte syndat hade de fortfarande levt idag. Det var ju bara om de åt av frukten som de skulle dö. Se Uppenbarelseboken 21:3-5
Därför är det viktigt att ta ställning. Ställningstagandet är valfritt. Men konsekvenserna av ett felaktigt sådant blir livsavgörande. Slå upp Johannes 17:3.
(Människan har vilseletts av falska religioner i århundraden, så det är lätt att följa med i den fållan, om du förstår vad jag menar…)
Sköt om dig
Per
Vet du vad Per,
Jag har respekt för din tro och jag tror helt och fullt att din relation till din gud ger dig mervärde i livet.
Men jag förhåller mig synnerligen skeptisk till att Adam och Eva skulle levt idag om de syndat. En sådan kommentar i sig får mig att reagera väldigt negativt och tvingar mig att ta ställning mot det du står för. Och det är inget jag önskar, så vi stannar där.
Hej Tom.
”inte syndat” menade du antagligen. Så menade jag. Och det beror ju på vad ursprungsplanen med jorden var. Ur Guds synpunkt: Människan skulle bo på jorden, uppfylla den. Skulle han då skapa dem att dö?
Men absolut respekterar jag dig i och med det. Ville bara säga B när jag sagt A…
Kommenterar säkert något annat i din blogg en annan gång. 🙂
Ha det.
Per