Tre mentala hinder som stoppar dig från att bli ekonomiskt oberoende

Att bli ekonomiskt oberoende är något vi nog alla önskar, oavsett vad vi tänker oss göra med pengarna. Men de flesta av oss blir trots det inte ekonomiskt oberoende i någon vidare mening någon gång under vår livstid. Ursäkterna för det är många. Här ska vi titta på tre skäl till varför bara ett fåtal lyckas, trots att kokboksrecept och tips på hur du ska gå tillväga i jakten på oberoende inte saknas.

Det du behöver göra är tvärtemot allt du lärt dig och tror på

Den mycket trevliga Facebookgruppen om ekonomiskt oberoende ChoseFI (den är på svenska trots namnet) har fått stor tillströmning av medlemmar på senare tid.

Där samlas människor som alla delar intresset kring frågeställningen: hur blir man ekonomiskt fri?

I en grupp med 1 000-tals följare så finns trots allt frågan där. Oron som jag har hört så många gånger: “Jag vill vara med i den här gruppen anonymt. Jag vill inte skylta med mitt intresse. Jag vill inte vara annorlunda”.

Att spara är förknippat med extremt normbrytande för många. Man vill inte att det ska synas någonstans att man är med i en grupp med tusen medlemmar. Där man pratar sparande.

Inte nog med normerna kring sparande, när du sparat samman en liten summa pengar så ska du inte använda pengarna. Istället ska du spara mer. Vad är det för logik att spara sig rik utan att kunna visa det för någon?

Det ekonomiska oberoendet måste ju trots allt manifesteras på något sätt. Det vanliga är att sluta jobba. Som den arbetslöse eller ovälkomne på arbetsmarknaden.

Lyssnar du på en sådan som mig så ska du dessutom försöka sluta jobba så tidigt som möjligt, då du inte ekonomiskt oberoende i den där extravaganta meningen som ger dig ett liv i Marbella.

Många anser att begreppet ekonomiskt oberoende för oss dödliga handlar om att begränsa sig och spara så att vi kan leva fattigt längre fram. Avstå nu så du kan vara förlorare sedan.

Ekonomisk framgång handlar om att lyckas. Ekonomiskt oberoende är höjden av framgång. Det recept du ser, här och hos andra liknande bloggar och böcker, låter mer som ett recept för förloraren.

Du vill inte göra det som krävs för att bli ekonomiskt oberoende

Av olika anledningar, som kan vara kopplade till punkten ovan, så vill du inte göra de förändringar som krävs för att få en bättre privatekonomi.

Du vill inte minska din konsumtion nu eller i framtiden. Det betyder att det är svårt att skaffa det kapital som behövs för att kunna investera nu. Det lilla du lyckas få ihop räcker inte heller långt i friheten.

Du hittar ursäkter. Jag tjänar så dåligt. Barnen ska inte behöva … Min partner är inte med på det jag vill.

Istället vill du hitta investeringarna som gör dig rik. Trots att du knappt har något kapital att investera. Sedan säger du: “Man kan inte bara titta på utgifterna, utan inkomsterna är ju också en viktig del”.

Strax har du bränt allt ditt förtroendekapital bland släkt och vänner i dina försök att övertyga dem att sälja städkemikalier på fritiden.

Du vet inte vad du ska göra som ekonomiskt oberoende

Du har inget behov av att vara ekonomiskt oberoende och du vet inte vad som är ditt egentliga mål. Ekonomiskt oberoende är något som lockar, men du letar efter egentligen efter någon annans dröm att ta till dig för att riktigt förstå syftet. Tyvärr kommer du nog aldrig kunna leva någon annans liv med speciellt stor behållning!

Om du inte har en mållinje och en vision för vad som händer då du når dit kommer du aldrig bli klar med din jakt på ekonomisk frihet. Du kommer aldrig kunna vända ditt beteende från sparande till att ta av kapitalet. Och du kommer aldrig kunna göra en avvägning mellan olika alternativ.

Det är helt enkelt inte så tilltalande att vara ekonomiskt fri så därför gäller det att det är något extra du strävar mot. Extravagant och extra säkert. Din frihet ska manifesteras i en smäll och vara evig och episk.

Ditt ekonomiska oberoende ska fixa allt, när den väl sker i framtiden!

Du blir inte ekonomiskt oberoende om du inte …

Att spara för framtiden handlar om det som kallas uppskjuten belöning, vi använder inte pengarna vi får i lön den här veckan eller månaden. Vi samlar dem på hög för framtiden. Varje krona är en biljett till frihet, inte en växlingsvaluta som ska lösas in mot en ny pryl.

Vissa människor fungerar bättre än andra när det gäller uppskjuten belöning. Har du gått fyra år på universitet eller högskola så har du sannolikt ett försprång. Om du lyckats med idrott på toppnivå likaså. I synnerhet om det är en individuell idrott som kräver många år av träning.

Det är inte lika självklart att det är nödvändigt att tjäna mycket pengar för att bli ekonomiskt oberoende. De som tjänar bra är inte immuna vad gäller tankefällorna ovan. Ibland befinner de sig i miljöer där de istället påverkas negativt.

Var leder ett inlägg som det här?

Det här inlägget har ingen fyndig slutkläm som säger “gör så här istället”. Men det är viktigt inlägg trots det. Många framställer sparande som en ren kunskapslucka som går att utbilda bort. Du kan cykla till jobbet istället för att åka bil säger de. Du kan handla billigare mat och du kan bo enkelt. Jag tror den typen av råd är värda att ge, men de förklarar inte varför vår privatekonomi ser ut som den gör. Vår privatekonomiska status går direkt att relatera till våra tankar och värderingar. Det är vår syn på livet som ger den privatekonomi vi har.

Något som är väldigt märkligt är att en förändrad inställning till konsumtion och sparande kan leda till en helt annan privatekonomisk situation, samtidigt som de praktiska förändringarna i livet inte behöver vara så stora. Men det är en annan diskussion!

Lär mer

I videon nedan så kan du se mer om hur din förmåga att utmana konventioner och sanningar påverkar din förmåga att bli ekonomiskt fri och hur de kan samverka på ett sätt som inte självklart är uppenbart.

Se gärna hur vi räknat och simulerat när vi kommit fram till att vi är ekonomiskt fria, i videon nedan. Det tog oss fyra år att bli ekonomiskt oberoende och leva utan lån!

Läs mer

Du behöver inte sträva efter ekonomisk frihet för att hitta andra vägar i livet. Det kan vara så lätt som att byta jobb.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.