5 tips för dig som vill byta jobb (och viktig info för dig som ännu inte vill)

2019 var året då jag bytte jobb för första gången på mer än 10 år. Vi bytte bostadsort genom att vi flyttade från Småland till Sundbyberg, och i den processen skaffade både jag och min sambo nya jobb.

I det här inlägget tänkte jag berätta lite om vår erfarenhet av att byta jobb och jag tänkte också samla, som jag tycker, viktig information för dig som funderar på att byta jobb.

Det här är den ultimata guiden för dig som går i jobb-bytartankar helt enkelt! Håll tillgodo!

Att byta jobb – En viktig fråga

Den här bloggen handlar om tid och pengar, domännamnet ger en hint om det. En viktigt fråga i det sammanhanget är hur vi kan styra våra liv så att de blir roligare, intressantare och mer belönande.

Jobbet, och hur vi trivs på jobbet spelar, stor roll i det här sammanhanget.

Det syns i den sökstatistik för bloggen, som jag ofta roar mig med att läsa.

Många hamnar här för att:

Och som jag var inne på. Jag och min sambo har båda sökt nya jobb och börjat på nya anställningar för mindre än ett år sedan. Innan dess så jobbade vi inte alls, så vi har erfarenhet av och kan relatera till till en önskan om att komma ur ekorrhjulet och leva friare.

Vår förändring och flytt hängde helt på möjligheten att skaffa nytt jobb. Om vi inte lyckats hitta nya jobb så hade vi inte kunnat göra den här förändringen som gett oss mycket.

Att kunna byta jobb är för de flesta en viktig del i ett utvecklande och spännande liv. Att känna att vi har en möjlighet att skaffa nytt jobb när det behövs är en del i den känsla av att kunna ta möjligheter som bjuds, och styra våra liv, som kallas egenmakt. Samtidigt känner många att det är väldigt svårt att byta jobb. Det kan vi känna igen oss i, men med tålamod och envishet så går det.

När ska man byta jobb? – Argument för att byta jobb!

Byt aldrig jobb om du känner dig duktig och uppskattad. Det rådet läste jag någon gång för länge sedan. Var har jag glömt.

Det är ett tveksamt råd tycker jag.

Om du känner dig duktig på en arbetsplats så känner du dig sannolikt ”empowered”. Det betyder att du känner att du kan och har förmågan att göra något. Förhoppningsvis ser människorna runt om dig samma sak.

Det är en känsla som vi bör ha på en arbetsplats efter en tid.

Att byta arbetsplats och jobb innebär sannolikt att du kliver ur komfortzonen och att du tappar en del av det som är positivt med att ha jobbat länge på en arbetsplats, eller i ett yrke.

Det är lite av poängen!

Att byta jobb ska innebära en förändring, annars kan det kvitta.

Här är några förändringar som brukar lyftas fram som bra skäl till att byta jobb.

  • Nya arbetsuppgifter innebär automatiskt kompetensutveckling och en möjlighet att lära nytt.
  • Byte av arbetsgivare gör det ofta möjligt att höja sin lön.
  • Ett nytt jobb brukar innebära ny motivation och ett allmänt lyft av energinivåer.
  • En ny tjänst kan ge nya karriärmöjligheter.
  • Sök jobb hos arbetsgivare med arbetsuppgifter som du tror kan öka din trivsel.
  • Skaffa jobb närmare där du bor och minska din pendling.
  • Skaffa ett jobb som bättre harmonisera med din syn på balans mellan arbetsliv och privatliv.
  • Nytt jobb kan ge dig möjlighet till en omstart, om din arbetssituation har blivit ohållbar.
  • Det finns ett värde i sig att känna att du kan byta arbete och förändra livet.

Att byta jobb har också blivit allt vanligare. Om arbetsgivarna anser att det snarare är regel än undantag att byta jobb så kan det till och med vara en nackdel att inte byta jobb.

Personligen tror jag att du tappar kompetensutvecklingsmöjligheter om du inte byter jobb. Du bygger inte heller ditt nätverk.

Jag som fyllt 50 funderar också över hur mitt arbetsliv ska se ut nu när dagishämtningen snart är över, ekorrhjulsspringandet lugnat ner sig och karriärshetsen försvunnit.

Min syn på arbetet, arbetsplatsen och det jag tänker att jag ska få ut där, har ändrats.

Det kommer du också märka. Livet är inte statiskt, bejaka de förändringar som livets olika faser erbjuder.

Jag tipsar också om inlägget där jag berättar om hur Lars bestämde sig för att jobbet fått för liten del i hans liv. Lars hade systematiskt jobbat för att trycka undan arbetslivets påverkan på privatlivet, men resultatet var inte riktigt vad han önskade.

Lars sökte coachning hos mig för att komma vidare, men i stället för att göra sig fri från arbetslivet så valde han att gå upp i arbetstid och byta jobb.

Argument för att inte byta jobb

Det flesta av oss ser inte arbetsplatsen och vårt arbete som något endast styrt i ett kontrakt som i slutänden beskriver en relation där vi utför det vi blir tillsagda och därefter får ekonomisk kompensation.

Våra arbeten är något mycket mer.

Vi har våra arbetskamrater, vår lojalitet mot arbetsgivare och kunder. Kanske har vi hela vår identitet i jobbet.

Kanske känner vi att vi gör något som är viktigt för andra.

Många tycker inte heller jobbet är superviktigt utan vill ha möjlighet att styra en stor del av sin tid och energi mot andra områden i livet.

Allt det här är skäl till att vara kvar på den arbetsplats du är idag.

Som vi var inne på tidigare så trivs du förhoppningsvis skapligt och känner dig duktig på arbetsplatsen.

Så att byta jobb ska inte vara något nytt måste.

I det här sammanhanget är det väl bara att påpeka att fördelarna med att stanna på arbetsplatsen oftast inte kommer utan kostnad.

Och som vi berörde tidigare så ändrar sig livet. Kanske orkar inte kroppen samma tunga jobb och tempo hela yrkeslivet. Kanske är det helt enkelt dags att se över sin arbetssituation utfrån helt andra perspektiv än trivsel och karriär.

Inom många yrken är det tyvärr så att man måste byta jobb för att få rimlig löneutveckling. Kanske gäller det också kompetensutvecklingen. Men trivs du så måste du naturligtvis väga en liten löneförhöjning hos en ny arbetsgivare mot det.

Drömjobbet, finns det?

Vad ska vi ha för krav när vi söker jobb eller början som ny på en arbetsplats?

Det finns några väldigt intressanta teorier om hur vi hittar vårt drömjobb. Tolkningen varierar lite av vad ett drömjobb faktiskt är, men teorierna kring Ikigai är kanske de mest intressanta och lättillgängliga.

Bilden här nedanför visar teorin, eller om det är filosofin, kring Ikigai på ett snyggt vis.

Ikigai beskrivs som fyra överlappande cirklar. En cirkel representerar det du älskar, en annan det världen behöver. De två sista cirklarna handlar om det du är bra på och det du kan få betalt för. 

Där samtliga cirklar möts finns Ikigai. Det ska läsas som att du ska sträva efter att kombinera de fyra aspekterna: det du älskar, det världen behöver, det du är bra på och det du kan få betalt för till en enhet.
Mitt i prick har du drömjobbet! Då kombinerar du det du kan få betalt för med det världen behöver, det du är bra på och det du älskar. Fint va!?

Ikigai bygger på idén om att vi genom att kombinera flera viktiga områden i våra liv ska uppleva en högre grad av tillfredsställelse i vardagen.

Många läser Ikigai som en uppmaning att skapa sitt egna företag, då gärna centrerat runt starka värderingar och/eller livsstil.

Samtidigt som jag tilltalas av idéerna och tankarna runt Ikigai så finns det invändningar. Rent allmänt eller från mitt perspektiv. Här är några av de viktigaste synpunkterna jag läst mig till eller funnit själv:

  • Att göra sin passion till sitt jobb är en dålig idé. Det leder till att passionen dör.
  • Bilden är alldeles för statisk. Det som är din passion, och det du älskar idag, är kanske inte alls det imorgon.
  • Bilden av Ikigia ovan ger ingen vägledning för hur du ska hitta rätt väg. Att jobba, erbjuda tjänster och skapa affärsrelationer handlar om att täcka behov. Det handlar om efterfrågan. Den blå nedersta cirkeln är alltså nödvändig och den med högst prioritering. Bilden kanske borde vara ritad som en pyramid?
  • Tankarna kring Ikigai adresserar inte frågeställningen hur vi skapar starka och välmående människor.
Bilden visar en pyramid med faktorer som krävs för att vi som människor ska kunna vara starka och självständiga. En sorts behovspyramid.
En behovstrappa i stället för fyra bollar. En alternativ beskrivning till Ikigai.

Bilden här ovanför är en alternativ beskrivning till hur vi bör närma oss arbetslivet. Det är en form av behovspyramid som snarare adresserar idén om hur vi ska bygga vårt liv.

Bilden är mycket mer allmängiltig än om du läser en bok med råd från Steve Jobs, eller någon annan framgångsrik människa som förespråkar ”gör det du älskar”. De flesta av oss är inte unika och framgångsrika. Vi är vanliga människor. Utifrån det är det massor av smarta ting vi kan göra – och som vi bör bevaka – för att få ett bättre liv.

Det finns åtminstone ett till tungt vägande skäl till varför du ska ifrågasätta Ikigai. Om du är fri i tanken och har möjlighet att styra ditt liv så bör du kunna göra det du gör till din passion. Det innebär att vi inte ska jaga vårt drömjobb. Vi ska göra det jobb vi har till vårt drömjobb.

Det är då främst en förändring i tanken som ska komma på plats.

Byta jobb eller inte

Det är svårt att råda någon i frågan om vi ska byta jobb eller inte. Därför blir också ett sådant här inlägg långt.

Min personliga erfarenhet säger att det sämsta valet vi kan göra är att kämpa mot förändring bara för sakens skull.

Mot den insikten ställer jag alla val jag gör idag.

Med den inledningen är det dags för fem tips för dig som vill byta jobb!

Tips 1 – Ge inte upp och tänk inte för mycket

Att söka jobb är roligt, utvecklande och spännande. Du får insikt i nya företag och arbtesplatser och träffar nya människor.

Men det är också slitsamt.

Det är ett skit att skriva personliga brev.

Inom vissa sektorer och sammanhang får vi räkna med att träffa rekryterare två-tre gånger innan vi får träffa företaget som söker personal.

Kanske får du först då veta att du inte alls har rätt profil och passar för tjänsten.

Med lite otur så blir det mycket resor fram å tillbaka till olika arbetsgivare, om vi söker flera jobb samtidigt, och varje tjänst kräver tre fyra personliga möten.

Ofta läggs det här ovanpå det livets alla måsten.

Dessutom så får du sannolikt inte första bästa jobb du söker. Då är det lätt att känna sig utvärderad och bortvald. Med lite otur upprepas den känslan gång på gång.

Ibland blir jag trött av att bara läsa platsannonserna, trots att jag inte ens söker jobb. En del företag gör det extremt svårt för sig. När vi ska söka jobb ska vi kunna allt, vara nyutexaminerade, nyfikna, trevliga, tydliga, drivna, initiativrika och dessutom ha väldigt låga löneanspråk.

Men skit i det när du söker. Bara för att företagen önskar sig något är det ju inte säkert att det är det de får!

Du kan styra din insats när du söker jobb, men inte resultatet. Skrivet med vit krita på en svart bakgrund.
Din insats kommer ge resultat. Men det kanske inte är uppenbart hur när du söker jobb.

Men allt är inte elände! Det finns några intressanta insikter som jag och min sambo haft stor nytta av i vårt jobbsökande:

  • Acceptera att du inte kan styra över resultatet, men att du kan styra din insats. Jobba på!
  • Att du inte blir utvald till ett visst jobb du sökt säger inget. Dra inga slutsatser om din person eller kompetens, inte heller om din insats i det specifika fallet. Se om du kan förbättra något. Lägg sedan den förlorade möjligheten bakom dig och fortsätt framåt!
  • Försök hitta ett system för att söka jobb. Gör ett CV som fungerar allmänt och brett. Klipp och klistra ihop dina personliga brev från tidigare ansökningar. Försök identifiera vad som fungerar. Identifiera när du kommer du på intervju och när gör du det inte? Använd mer av det som fungerar, mindre av övrigt.
  • Utgå från att du ska söka många jobb när du börjar leta nytt jobb.
  • Var snabb. Prioritera annonser som nyss kommit ut. Svara snabbt om du får följdfrågor, boka möten snabbt om du blir kontaktad. Du är en säljare som vill teckna kontrakt!
  • Använd modern teknik för att göra processen lättare. CV på LinkedIn och videokonferens fungerar utmärkt för en första träff idag. Både jag och min sambo använde de metoderna i när vi flyttade.

Jag tycker det är synd att bara säga upp sig från jobbet i en flykt därifrån. I stället argumenterar jag i det länkade inlägget för att ett byte av arbetsplats ska vara lite ordnat. Kanske till och med strategiskt.

Men jag vet också att det inte går att sitta och vara för kräsen om du verkligen vill byta arbetsplats. Man måste ha viss volym på sitt jobbsökande – du måste söka flera jobb – om man verkligen vill ha till en förändring.

Om du fortsätter läsa så får du fler tips längre ner om hur du kan resonera för att hitta ett jobb som kan vara intressant att söka.

Det handlar om att inte göra det för svårt för sig samtidigt som du har viss bredd i sökandet.

Tips 2 – Att byta jobb är något positivt

Är du mitt i allt och har du blivit mer eller mindre tvungen att söka nytt jobb?

Är det barn, träning inför klassikern, husrenovering och skilsmässa på agendan redan?

Här någonstans känner du att du inte trivs på jobbet, men orkar och hinner inte med att börja på nytt jobb också?

Åtminstone en gång har jag upplevt den känslan i mitt liv så här långt.

Då blev jobbsökandet ett måste.

Inte bara själva sökandet, med ansökningar och intervjuer, var ett måste.

Jag ville ju bli klar med jobbsökandet och kunna gå vidare.

Varje jobb var jobbigt att söka, jobbigt att vara på intervju för och jobbigt att få nobben på.

Jag ville bara ha resultat.

Det är så det flesta av oss närmar sig jobbsökandet tror jag.

Vi vill ha ett jobb.

Hur du söker jobb ska inte påverkas av varför du söker jobb. Text på svart tavla.
Ibland måste vi söka jobb, ibland har vi möjligheten att söka intressanta jobb. Men låt inte bakgrunden till varför du söker jobb påverka dig.

Men det finns så mycket mer att beakta, i synnerhet om vi redan har jobb.

Det mesta har vi redan berört.

Det här tipset handlar mer om själva inställningen.

Om du inte måste ha resultat direkt – även då egentligen – så tycker jag att du ska försöka hitta in i ett förhållningssätt där jobbsökandet har ett värde i sig. När du söker jobb lär du dig mer om:

  • Vilken kompetens som krävs på olika arbetsplatser.
  • Hur din profil bör se ut för att du ska öka möjligheten att få jobb.
  • Vilka arbetsgivare som finns och vad de erbjuder i relation till ditt nuvarande jobb.
  • Hur du effektivt söker nytt jobb.

Det här är kunskap som i grund och botten är bra att ha. Sug i dig, lär dig och försök göra dig mer gångbar på arbetsmarknaden.

Ofta behövs inte så mycket för att du ska ha en profil som är mer attraktiv än den du gör första gången, bland de arbetsgivare som intresserar dig.

Det gäller att hitta vad det som är viktigt.

Ett sätt att göra det är att söka jobb och följa upp på de ansökningar du gör.

Tips 3 – Ditt nya jobb kan vara hos din nuvarande arbetsgivare

Det här är trixigt, du känner din chef bäst – och företaget du jobbar på – så ta det här tipset och sätt det i ditt sammanhang.

I många företag går det bra att ta fram önskemålet om andra arbetsuppgifter eller arbetsformer med sin chef. Vissa företag ser gärna att personalen får möjlighet att utvecklas inom företaget och hanterar den här typen av frågeställningar mycket bra.

Så om du har en god relation med din chef och bedömer att företaget är tillräckligt dynamiskt, samt att det har en välkomnande syn på personer som vill utveckla sig, så ska du prata med din chef tycker jag.

Men det finns några saker att tänka på.

Om du söker jobb internt inom företaget så ska du vara beredd på att din chef får veta det i princip omgående.

Det är fult att läcka den typen av information, men chefer skvallrar. Tänk på det!

Alla chefer uppskattar inte egen personal som jagar andra jobb så en ansökan internt kan skapa problem för dig i din nuvarande roll.

Att söka jobb på det företag du arbetar på kan vara knepigt.

Inte nog med att du ska lämna en position och ta en annan inom samma företag, om du får jobbet.

Om du inte får jobbet så ska du vara kvar i samma organisation som du kanske känner har nobbat dig.

Du bör också se till att du inte får två jobb – ditt gamla och ditt nya – i och med ditt jobb-byte.

Med lite otur så hamnar du i en soppa av politiska hänsynstaganden och karriärstrider i din önskan att byta jobb. Om du misstänker att det finns en risk för det så bör du fundera på vad din karriärplanering med arbetsgivaren är värd.

Kanske kan du hitta en mellanväg så att du planerar din kompetensutveckling och dina arbetsuppgifter tillsammans med arbetsgivaren, utan att ni pratar om andra jobb.

Den planeringen kan sedan leda till andra jobb i förlängningen.

Tips 4 – Det är jobbigt att börja ett nytt jobb, var beredd på det

När jag jobbat med det här, och liknande inlägg kring arbetslivet, så återkommer ständigt en frågeställning.

Jag trivs inte på mitt nya jobb, vad ska jag göra?

Jag tycker du ska bejaka förändring. Bli duktig på att ändra livet och se ett värde i det.

Men all förändring blir inte bra. Det är bara att konstatera att det är så.

Det finns en del tänkare som funderat på hur vi ska agera om vi hamnar på en ny arbetsplats och inte trivs. Den främsta frågeställningen när man inte trivs på sitt nya jobb handlar väl om huruvida man ska stanna eller agera direkt och då säga ”det här passar inte mig jag går vidare”.

På så vis är man ärlig mot alla och agerar i tid på det intryck man får.

Jag är mer tveksam till om det är ett bra råd. Jag tycker det ”beror på”.

Att byta arbetsplats är en stor förändring. Du ska lära nya arbetsuppgifter, träffa och lära känna nya människor och också förstå företagets sätt att fungera.

Vi pratar ibland om företagskultur när vi pratar om hur företag fungerar. Det är något som kan var svårt att greppa och förstå, samtidigt som företagskulturen kan vara påtaglig.

Så trivs du inte på ditt nya jobb så är det kanske inget som är något du omedelbart behöver agera på.

Ge det någon månad först. Du måste landa lite innan du drar slutsatser.

Sedan handlar det om att identifiera vad som gör att du inte trivs på ditt nya jobb.

En idiot till chef eller vansinnig arbetsbelastning lär inte vara hastigt övergående. Då bör du agera.

Introverta arbetskamrater, taskiga lokaler och konstig personalpolicy kanske går att leva med.

Tips 5 – Vidga dina vyer men kom ihåg att cash is king!

Om du har läst så här långt så bör du fått med dig följande:

  • Om du verkligen vill byta jobb bör du leta så brett att du kan söka en viss volym av jobb. Det har stora fördelar.
  • Ett nytt jobb bör innebära att du utvecklar dig.
  • Sök dig mot arbetsgivare som du tror kan öka din trivsel i arbetslivet.
  • Att byta arbete är något positivt.

Många som byter jobb väljer att vidga sina vyer och förändra eller helt byta karriär. De flesta byter karriär åtminstone en gång under sitt arbetsliv.

Som ni förstår av texten ovan så förespråkar inte jag att man ska söka jobb utifrån någon form av passion eller ”det ska vara roligt”.

Inte så att jag är emot det. Men jag tror det är för svårt och förmodligen inte nödvändigt.

Men här tänkte jag dessutom lyfta fram att du bör beakta den ekonomiska ersättningen du får, i allt du gör.

Om du ska jobba 30 år till, 40 timmar i veckan, så adderar varje krona på din livsinkomst. Det klart du ska sträva efter att få så bra ersättning varje timme som möjligt.

Du måste beakta helheten. Att tjäna 1 000 kronor mer i månaden och dubbla pendlingstiden är ofta meningslöst.

Men att hitta ett vettigt jobb med en bra lön är en central del i jobbsökandet!

Om du känner att ditt jobbsökande främst styrs av hur du mår så ska du titta på den frågeställningen separat.

Byt inte jobb utifrån hur du mår idag. Text på svart tavla.
Att byta jobb för att man inte mår bra är högst relevant. Men utgå inte ifrån att du kan fly från alla problem och byt inte ett problem mot ett annat.

Det är vanligt att vi har perioder då vi mår mindre bra. Det är också känt att dåliga arbetsmiljöer kan påverka oss så till den milda grad att vissa tar sitt liv.

Men jag ser det som att god privatekonomi gör det möjligt för dig att möta livet utifrån en styrkeposition. Tappa inte bort den komponenten när du formar ditt liv.

Ska man flytta för att få nytt jobb?

Jag har inget bra svar på frågan om man ska flytta för att få nytt jobb. Men jag kan vända på frågeställningen: Har du aldrig tänkt flytta under några omständigheter?

Om du inte trivs med ditt arbetsliv, hur viktigt är det att hålla fast vid resten av livet?

Att tänka sig att livet aldrig ska ändras, samtidigt som man kanske inte trivs i sin nuvarande situation är meningslöst. Förändring kan vara befriande, men kräver att saker och ting ändras.

Vi har flyttat, med fyra barn, och jag har stor respekt för att det typen av förändring inte lockar. Se gärna videon här ovanför.

Samtidigt tycker jag att den största, och viktigaste förändring jag gjort, nog handlar om att jag frigjort tanken lite och idag ser förändring som något positivt.

Då får livet betydligt fler möjligheter!

Arbetslivet – Möjligheter eller plåga?

Vi har berört begreppet Ikigai här ovanför. Den filosofin bygger på att vi ska få med vår passion i arbetslivsekvationen. Andra bygger sitt arbetsliv på en idé om att arbetslivet ska ta så liten plats som möjligt.

Exakt hur det sker är lite olika. Ett vanligt grepp är att minska antalet arbetade timmar genom att man går ner i arbetstid.

Men sanningen är att de flesta av oss är helt vanliga människor som inte ser hur vi kan jobba med vår passion eller riktigt ser hur vi ska kunna – eller kanske varför – vi ska gå ner i arbetstid.

Jag tror att arbetslivet är som livet i övrigt. Vi ska jobba för att få det så bra som möjligt och hela tiden se möjligheter som utvecklar oss och gör oss starkare och självständigare. Men arbetslivet kan också komma att innehålla en hel del prövningar.

Jag är inte säker på att vi som individer ska agera på den kunskapen genom att trixa med arbetslivet, jag tror i stället att vi ska stärka oss själva. Annars kan det lätt bli fel.

Just problematiseringen av arbetslivet som så är ett problem i många moderna ”självhjälpsläror” som handlar om att komma ur ekorrhjul eller göra sig ekonomiskt fri. Att det finns utmaningar i att jobba råder det ingen tvekan om, frågan är hur vi hantera dem.

Vårt val för att få andra perspektiv – Sabbatsår från jobbet

Vi har valt att arbeta som alla andra, tagit två års sabbatsår, för att sedan återgå till vardagslivet igen.

Det har varit väldigt belönande. Dels har vi fått lite distans till ekorrhjulet. Vi har fått möjligheten att vara mer med varandra i familjen och vi har fått reflektera över vårt arbetsliv och våra karriärer.

Läs gärna om hur vi tog sabbatsår från vårt jobb.

Sabbatsår är ett bra alternativ om du känner att du behöver bryta med arbetslivet en stund, samtidigt som det kan ge dig en möjlighet att vidareutbilda dig.

Du kan ladda ner en hel e-bok (den är gratis) om du vill läsa mer.

Vanliga frågor – Byta jobb

Hur ofta bör man byta jobb?

Det beror väldigt mycket på var man är i karriären, vad man jobbar med och hur man trivs. Det är tveksamt om det finns något värde i att byta jobb om ditt CV bara blir spretigt och mest innehåller en rad korta anställningar inom helt olika områden. Men om du ökar din lön, utvecklas inom ditt arbetsområde och nått någon form av kunskapsplatå där du är idag, så kan det finnas goda skäl att byta jobb ungefär var 3:e – 5:e år.

Hur länge ska man jobba på samma jobb?

Vissa säger tre år, andra säger fem. Det beror lite på ålder och karriärval. Men den största vinsten med jobb-bytet – kompetensutvecklingen – klingar av efter något år eller två.

Hur ser arbetsgivare på någon som bytt jobb ofta?

Arbetsgivare är människor och alla kommer titta på ditt CV utifrån sin världsbild och den bild de får av dig, därför finns inget universellt svar. Helt klart är dock att det blivit mycket vanligare med en rad arbetsgivare på sin meritförteckning i storstadsregioner. Om du bytt jobb klokt så bör dina olika tjänster gör dig attraktiv på arbetsmarknaden då de också gör att du har skaffat dig kompetens.

Ska man flytta för att få nytt jobb?

Du ska inte låta en flytt hindra dig från att utvecklas i karriären. Storstäder erbjuder som regel större och bättre jobbmöjligheter, men kan medföra en rad andra problem och kostnader.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”5 tips för dig som vill byta jobb (och viktig info för dig som ännu inte vill)”

  1. Tusen tack för detta utförliga inlägg. Hjälpte till faktiskt lugna ner tankarna – har jag tagit nu rätt beslut att byta jobb från stort internationellt företag till en liten 90% nationell företaget.
    Många för och nackdelar och hjärnan håller på att exploadera. Men att byta företaget och lära känna andra typ av organisationer, var jag redan förbered för mentalt. Jag liksom fastnade på samma typ av tjänster inom nyvarande företaget.
    Däremot accepterade jag ett längre bort företaget (innebär pendlandet 40%, 60% hemmifrån) med nationell kundkrets istället för potentiell internationell nära hemmet… var ett svårt beslut. (Lars inlägg var bra att läsa också).
    Men detta jobb förslag har jag i handen, den andra – önskade (nära hemmet och int)- vem vet när den kommer. Hur längre ska jag vara ”fast” och göra ingenting åt min egen utveckling?! Man vet ju inte. Vad om förslaget kommer imorgon? Eller kan komma om 10 år till?
    Ja, efter att läsa denna inlägg tror jag ändå att beslutet är rätt.
    Kommer något annat, få jag se på det DÅ. Annars på 5 år får jag erfarenhet i en annan branch, får annan organisations upplevelse och lyfter lönenivå. Sen akn man söka sig vidare. Blir det något som jag trivs absolut inte med, då kan man söka sig vidare tidigare än 5 år.
    Tror skall sova gott i natt 🙂 Tack!

    Svara

Lämna en kommentar