Låna pengar för att köpa bil – Vilket lån är bäst?

Funderar du på att låna pengar för att köpa bil? Du är inte den förste. Att låna pengar till bilköp är nog ett av de vanligaste lånen vi tar.

Min hur kan man låna pengar till ett bilköp? Finns det olika sätt och i så fall vilket sätt är bäst? Och vad ska vi tänka på när vi lånar pengar till bil?

Det, och en hel del annat ska vi prata om in det här inlägget!

En gammal bil på en regning gata. När vi ska låna pengar för att köpa bil handlar det oftast inte om så gamla bilar.
Att låna pengar för att köpa bil handlar oftast om köp av vardagsbilar. Men man kan få drömma lite …

På vilka sätt kan vi låna pengar till bil?

Det finns tre, kanske fyra, sätt vi kan vi kan finansiera en bil på:

  • Privatlån
  • Billån
  • Leasing
  • (Låna på bostad)

Innan vi går vidare så ska vi säga att det här är en översikt. Vi kommer länka till massor av mer detaljerad information löpande i texten nedan. Ta gärna chansen och läs mer genom att följa länkarna!

Ett mer utförlig genomgång av olika lånetyper hittar du i inlägget om hur du finansierar bilköp.

Jämförelse mellan billån och privatlån

Privatlån

Billån

Kontantinsats

Privatlån

Inget krav

Billån

20%

Amorteringstid

Privatlån

Friare

Billån

Styrt

Räntenivå

Privatlån

Högre*

Billån

Lägre*

Bilhandelsköp

Privatlån

Inget krav

Billån

Ja

Återtagandeförbihåll

Privatlån

Nej

Billån

Ja

Överlåtelse

Privatlån

Nej

Billån

Beror på

* Vi förväntar oss räntan är lägre för billånet då bilen står som säkerhet men du måste alltid kontrollera vilken ränta du kan få på ett privatlån. När det här inläggets skrivs är den lägsta räntan flera banker erbjuder på privatlån lägre än den lägsta nivån man erbjuder på billån.

Men vem som får den låga räntan står inte klart. Kanske är det just medlemslånen som når den nivån.

Privatlån

Privatlånet, också kallat blanco-lån, är kanske det enklaste och mest flexibla lånet. Här lånar du pengar i ditt namn och banken bryr sig inte om vad du använder pengarna till så länge du betalar ränta och amortering.

Vi räknar med att räntan är lite högre på den här typen av lån än något annat lån som finns på listan ovan. Många har dock möjligheten att ta privatlån i form av medlemslån, kolla med ditt fackförbund exempelvis, och kan på så vis sänka räntekostnaden.

Billån

Billånet är ett lån där du har bilen som säkerhet i lånet. Det här gör att vi förväntar oss bättre ränta än vi har vid privatlån. Nackdelen är att vi måste betala 20% i kontantinsats på bilen.

En annan nackdel är att den här typen av lån är att du vanligtvis måste handla genom en bilhandlare och bilen måste vara av ”nyare modell”.

Billån kan formas så att du har en restskuld på bilen, vilket kan ha sina poänger för den som köper nyare bil och byter relativt ofta.

Leasing

Vid leasing så tecknar du ett kontrakt där du betalar en månadskostnad. Du har rätt att bruka bilen men ansvarar för bilens skötsel och underhåller.

Leasing har flera fördelar, du slipper exempelvis kontantinsats och behöver inte bekymra dig om att sälja bilen när kontraktet tar slut. Du tar inte heller någon risk kring andrahandsvärdet utan när kontraktet är slut så är ditt åtagande över.

I inlägget om privatleasing så har vi räknat på kostnaden för att leasa bil jämfört med att köpa.

Vi har också skrivit ett inlägg om vad du ska tänka på vid privatleasing.

Vi har också skrivit ett separat inlägg för dig som står i valet mellan att köpa eller leasa bil.

Huslån

Hör med din bank om du kan låna på din lägenhet eller en fastighet om du äger en sådan. För var det här en standardlösning men allt fler banker är tillåter inte denna typ av lån längre.

Det finns dessutom en hel del praktiska frågor kring amorteringskrav och belåningsgrader som gör det knepigt att låna med bostaden som säkerhet.

Därför kommer vi lämna den här möjligheten här och inte ta med den i fortsättningen.

Låna pengar för att köpa bil – Vilket lån är bäst?

Sätt att lånaFörväntad räntaKommentar
Låna på bostaden2-3%Oklart hur möjligt detta är
Billån4-6%Kräver kontantinsats och köp hos handlare.
Medlemslån via bank6-8%
Privatlån6-12%
När du ska låna till ett bilköp så bör du söka finansiering enligt ordningen ovan.

På den här bloggen skriver vi massor kring ekonomi och bilägande. Så här långt har alltid billånet hamnat högst på listan när vi tittat på olika sätt att finansiera sitt bilköp.

Billånet ger dig bra ränta – ofta bättre än medlemslån i bank – och är ungefär 10% billigare än leasing om vi jämför likvärdiga bilar.

Det är dessutom en flexibel lösning. Du kan sälja din bil som du vill, köra hur många mil som du önskar och tuggar hunden på en stol så kan du avstå att laga skadan.

Problemet med billån är att du måste handla hos en bilhandlare och du måste köpa en nyare bil. Dessutom måste du slanta upp 20% av bilens värde i kontantinsats.

I princip alla fördelar du har med ett billån har du också med ett privatlån, men till högre ränta. Du kan också låna till bilens hela värde om banken godtar din låneansökan.

Det står dig också fritt att köpa en äldre bil eller en krockskadad bil. Du kan dessutom köpa av vem som helst, var som helst.

Tänk på att du bör amortera i samma takt som värdeminskningen på din bil. Här kan du läsa om hur du räknar ut värdeminskningen. Vi har också en kalkylator för värdeminskningen.

I det här inlägget så pratar vi om vilket lån som är bäst när du ska låna till en bil. Naturligtvis så bör du tänka lite bredare när du köper bil.

Vad har du råd med, vilken risk kan du ta och vad har du för behov. Läs gärna inlägget om vad du ska tänka på om du funderar på att ta lån för att köpa bil.

Privatleasing – Ett tredje alternativ

Privatleasing är inte det bästa sättet att finansiera ett bilköp på om vi bara räknar kronor och ören. Men ser vi till riskerna med bilägande, då främst risken som finns med bilens andrahandsvärde, så hanterar billeasing den risken åt oss.

Vi slipper dessutom kontantinsatser.

Det finns dock problem med privatleasing. Hårt reglerade avtal, där några extra mil mer än avtalat kan kosta dig mycket pengar, som löper på tre år med mycket små möjligheter att häva kontraktet på.

De flesta klagomål som finns kring billeasing handlar om tvister som uppstått när bilen skulle återlämnas efter tre år. Skador och slitage, ”utöver det som kan förväntas”, faktureras den som haft bilen, även om man lämnat tillbaka bilen och trott att allt var klart och fixat!

Vanliga frågor

Kan man ta lån för att köpa bil?

Ja, det finns dessutom flera sätta att göra detta på. Främst är det billån och privatlån som används vid bilköp.

Vilket lån är bäst för att köpa bil?

Bästa sättet att finansiera en bil på är sannolikt billån. Tyvärr så ställs det vissa krav på att bilen är relativt ny och att du handlar hos en bilhandlare. Om du inte kan ta ett billån så är privatlån alternativet. Där är det ofta fördelaktigt om du kan ta ett medlemslån, exempelvis genom ditt fackförbund.

Hur mycket får man låna till bil?

Det beror på vilken typ av finansiering du väljer. Om du har ett billån så får du låna 80% av bilens värde. Ett privatlån kräver ingen säkerhet. Det som avgör hur mycket du får låna i det fallet avgörs av din ekonomiska situation. Är den bra så kan du låna till hela bilen.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar