Recension Matsmart – Erfarenheter och tips

Inlägget är reklam för Matsmart.se och innehåller annonslänkar

Vi har hållit koll på Matsmart sedan de startade i princip och vi har handlat där ett antal gånger.

Vi är därför redo att dela med oss av våra erfarenheter, det blir i form av en mindre recension av Matsmart.se och lite tips om hur du använder sidan på bästa sätt.

För dig som inte är så bekant med Matsmart och deras erbjudande så är affärsidén att sälja vissa typer av produkter på nätet till låga priser.

Det handlar främst om mat – inga färskvaror av något slag dock – och den typen av kompletterande produkter du hittar i en mataffär så som kattsand, tvättmedel och hygienprodukter.

Själva har Matsmart gjort det till sin vision att minska matsvinnet genom att köpa in och saluföra varor med kort bäst före-datum.

Själva är vi främst på siten för att vi är intresserade av att handla billig mat med kort datum.

Matsmart har utvecklats – Konkurenterna likaså!

Vi tycker Matsmarts erbjudande har utvecklats under åren.

Idag känns det som det är allt mer relevanta artiklar att välja mellan och möjligheten till köp av storpack har ökat.

Men ett av de problem som vi såg tidigt, som handlar om att man är rätt dyr på många varor hänger kvar och idag när andra aktörer har väldigt bra nätshoppar så är det lätt att jämföra priser.

Jag gjorde några enkla jämförelser när jag uppdaterade det här inlägget, den 5 maj 2021, och kunde konstatera att ICA hade jämförbart pris på ekologisk Heinz ketchup, då till ordinarie pris, jämfört med Matsmarts produkt som var var nedsatt med ”-22%”.

Det gick inte att jämföra rakt av, de hade inte jämförbara storlekar, och Matsmart var faktiskt billigare, men skillnaden var inte 22%!

Å andra sidan så har ICA ett mycket bredare utbud, vilket gör att jag kanske handlar där trots allt och Matsmart får då problem att motivera sina transportkostnader.

Så det vi såg tidigt, att det är viktigt att nyttja tjänsten smart, gäller fortfarande!

Det som brukar vara billigt på Matsmart

Här kommer några typiska varor där Matsmart, enligt vår erfarenhet, vanligtvis har bra pris:

Andra saker som kan vara väldigt billigt – exempelvis chips – är svårare att få utdelning på då de fort ”fyller en låda” och därmed kostar frakt.

Matsmart har ett ganska komplext sätt att ta betalt för sin frakt som bygger på hur mycket du handlar för och hur många lådor du har. Mer om det längre ner i inlägget.

Fraktkostnaden gör som regel att det är bättre att handla relativt dyra kompakta saker, som exemplen ovan, än det är att handla billiga produkter med stor volym, så som chips.

Våra erfarenheter av Matsmart – Omdöme

Det finns två stora ”problem” med Matsmart.se som är svårt att se förbi. Den första handlar om vad som saluförs där. Den absoluta majoriteten av alla matvaror är skräpmat av den typ som vi konsumerar förhållandevis lite av.

Dricka, bantningspulver, chips och kakor.

Ibland finns det vettiga produkter att köpa, som pasta och blåbärssoppa. Men då kan det vara dyra produkter i konstiga förpackningar, som gör att det trots nedsatt pris är dyra produkter.

Det här kan inte Matsmart göra så väldans mycket åt. De är ett överskottslager. Det blir den här typen av produkter som saluförs då.

Vår erfarenhet av Matsmart är att det blivit bättre, som jag var inne på inledningsvis, inte så att skräpmaten försvunnit, men det finns fler intressanta produkter för oss numera, jämfört med hur det var vid uppstarten.

Nästa svårighet med webbplatsen har att göra med deras referenspriser. Räkna alltid med att priserna som anges som normalpriser är 30 procent högre än vad du kan hitta motsvarande produkt för hos ICA Maxi.

Det kan i sin tur innebära att du kanske kan hitta en motsvarande vara 40 procent billigare hos Netto eller Lidl.

Så i princip allt som inte är mer än 30 procent billigare än Matsmarts referenspris går bort när vi väljer varor.

Och jämför alltid vad exempelvis ICA tar i sin webb-shop!

I praktiken så handlar vi produkter på Matsmart när vi hittar något som är relevant för oss till rätt pris.

Sedan kanske vi toppar upp lådan, så att vi får paketet fraktfritt, med någon chipspåse eller några Uncle Bens såser, men det är aldrig de produkterna som initierar köp för oss.

Vanliga klagomål på Matsmart

De som handlat på Matsmart.se som är missnöjda anger ofta undermålig packning eller produkter med betydligt äldre utgångsdatum än angivet som skäl för klagomålen.

Det är inget vi känner igen oss i.

Vad gäller klagomålen med kort datum, eller äldre utgångsdatum än indikerat, så är det viktigt att förstå att vi pratar om produkter som inte blir oätbar i och med att bäst före-datumet gått ut.

Se bilden här nedanför, den kommer från Livsmedelsverket.

Viktigt att tänka på när man handlar mat som passerat bäst före datum

Sammanfattning

Så någon form av sammanfattande recension av Matsmart då!

Intressant webbshop men ingen kioskvältare, det är vår erfarenhet av Matsmart.

Det är inte heller en tjänst som konkurrerar med traditionella matvarubutiker eller matbutiker på nätet.

Men utbudet är sort, och verkar bli större, samtidigt som vissa saker kan vara väldigt billiga.

I synnerhet om du handlar så att allt blir fraktfritt. Lite förenklat så behöver du handla för minst 500 kronor, men din beställning måste också rymmas i en kartong då.

Håll ett öga på Nyinkommet med jämna mellanrum och besök sidan då det är dags att handla in bulk av något. Kanske gör du stora månadshandlingar, det är dags att förbereda stugan eller så ska ni ha fest.

Då är definitivt Matsmart värt ett besök.

Notera att det går att kombinera Matsmart.se med Refounder första gången du handlar. Det ger 6,5% till i besparingspotential.

Vanliga frågor om Matsmart

Är Matsmart.se dyrt?

Nej, men allt är inte billigt. Det gäller att kontrollera att det du köper är billigare på Matsmart.se än det är i affären. Kattmat, energibars, smink och vissa konserver, så som kokosmjölk, kan vara mycket billigare på Matsmart än vanliga affärer.

Vad är vanligaste klagomålet på Matsmart.se?

Många klagar över förpackningarna och transporten. Vi har inte haft de problemen. Vissa tycker att priserna inte alls är så låga som man gör sken av (-20 till -90 %) vilket vi håller med om. Det gäller att välja klokt.

Vad är bästa produkten på Matsmart.se

Det varierar naturligtvis lite över tid då det är ett överskottsbolag. Vår erfarenhet är att protein-bars i storförpackning och kattmat är relativt billigt.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar