Meny vecka 11

Vi har ju förhållandevis låga matkostnader och jag har redovisat i detalj tidigare vad vi köper under en månad. Då dök frågan upp vad vi äter, eller kanske hur vi äter, och jag ombedes redovisa menyn. Så, här är vecka 11. Första delen för mig personligen, andra delen för familjen.

Onkel Tom

Dag/mål Frukost Lunch Middag
Måndag Hemmagjorda fiskpinnar, potatis och cream fraiche sås
Tisdag Yoghurt och rostad smörgås
Onsdag Te och rostad smörgås Bacon och ägg Potatis och purjolökssoppa
Torsdag Te och rostad smörgås Spagetti och ost Hemmagjord pizza
Fredag Spagetti och köttbullar
Lördag Te och macka Grillad korv med bröd Grillad kyckling, bea och potatis
Söndag Te och macka Grillad hamburgare Yoghurt och macka

Några övriga noteringar.

Måndag kväll, kvällsmacka.

Tisdags kväll var jag och handlade på Lidl och köpte en kexchoklad.

Onsdag kväll hade vi kvällsmys och då åt vi fruktskål framför tvn.

Fredag var det fika på jobbet på eftermiddagen.

I helgen var vi i stugan och det blev lite grillat. Inte urtypiskt för oss kanske. Framför allt hamburgaren skickar lätt iväg matkostnaden något helt otroligt. Det är dessutom ofta en riktig kaloribomb.

Resten av familjen

Dag/mål Frukost Lunch Middag
Måndag Äldsta barnen macka (1 person) Aunt: Lunchlåda från helgen Hemmagjorda fiskpinnar, potatis och cream fraiche sås. (6 personer)
Tisdag Äldsta barnen macka (1 person) Aunt: Tonfisksallad, salladsrester från helgen Yoghurt och rostad smörgås (6 personer)
Onsdag Äldsta barnen youghurt (2 person) Aunt: Salami och brieostmacka. Potatis och purjolökssoppa (5 personer)
Torsdag Äldsta barnen youghurt (1 person) Aunt: Lunchlåda Hemmagjord pizza (6 personer)
Fredag Äldsta barnen youghurt (1 person) Aunt: Bjudlunch Spagetti och köttbullar (6 personer)
Lördag Te och macka hela familjen (6 personer) Grillad korv med bröd (6 personer) Grillad kyckling, bea och potatis (6 personer)
Söndag Te och macka (6 personer) Grillad hamburgare (6 personer) Yoghurt och macka (6 personer)

Lördag kväll åt vi en påse chips i mörkret.

Mars är sista månaden jag räknar med att vi ska ha sådant extremfokus på matkostnaderna som vi haft i första kvartalet. Sedan återgår vi till mer normal bokföring.

Att kunna föra kassabok under någon nämnvärd tid är en viktig egenskap om du vill få kontroll på dina kostnader. Med mat finns lite andra kul experiment att göra, ett är att jobba med dagsbudget. 100 kronor om dagen landar på 3 100 kronor en vanlig månad.

100 kronor kommer vi långt med om vi äter relativt traditionell mat. Men så fort det blir lite mer ”fancy” med extra tillbehör, som exempelvis hamburgare, så försvinner hundringen blixtranden snabbt.

Vad säger ni, skulle ni kunna leva så här, om inte vad är problemet.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

35 svar på ”Meny vecka 11”

 1. Påminner en helt del om hur vi äter. Vi äter dock oftast gröt eller ägg/bacon till helgfrukost för att det gör att vi sedan orkar med en aktiv dag..då kan man istället klara sig med mackor till lunch om man är ute och rör på sig eller en ”grillad med bröd”. För den som vill jämföra ”anteckningar” så finns en sammanställning av hur en vanlig vecka hos oss er ut här. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/hur-kan-era-matkostnaderna-vara-så-låga-vad-äter-familjen-fri

  Svara
  • Japp, vi har ganska lika upplägg. Det är bara taco i din länk som jag har en direkt avvikande uppfattning kring. Men det diskuterades rätt rejält i originalinlägget om jag minns rätt.

   Svara
 2. Snacka om att jag känner mig som en dinosaurie!

  Jag brukar bli upprörd över mina barns mathållning men den är ju typ så här.

  Nu ska jag gå och krama min fru!

  Svara
  • Att krama sin fru är gratis och därför alltid ok. Det är dock inget jag tänker börja bokföra för egen del, men du får gärna göra det. 🙂

   Vad är det som gör dig upprörd. Med barn – som dessutom är lite spridda i området på kvällarna – så hamnar man nog i den här typen av meny.

   Svara
 3. Jag krånglar nog till det lite mer några gånger i veckan men egentligen inte så himla myckt fast det är det mycket mer frukt och grönt hos oss tror jag. Till lunch däremot så gott väldigt enkelt, soppa eller omelett.
  Det här tyckte jag var roligt: I lördags åt vi en påse chips i mörkret. Haha.
  Sen tycker jag inte ni har förhållandevis låga matkostnader, utan väldigt låga matkostnader.

  Svara
  • Hej Åsa,

   Barnen käkade en del frukt och morötter utöver detta, men dom får ta fritt så jag har lite dålig koll. De två yngsta äter det mesta på dagis, jag vet inte hur mycket frukt dom käkar där, men dom gillar ett äpple på kvällen.

   Grejen är den att vi inte äter så konstigt, vi håller bara i pengarna. Skulle vi verkligen anstränga oss så tror jag vi skulle kunna göra betydligt mer för att sänka matkostnaderna.

   Svara
 4. Jag funderar på termen macka vid frukost. Pålägg är sånt som kan bli lite kostsamt, vad brukar ni köra på? I övrigt är det också ungefär så som det ser ut hos oss. Vi har lite mer grönsaker tror jag. Det jag skulle ha lite problem med är yoghurt och macka till middag. Uppskattar verkligen lagad mat.

  Svara
  • Hej Fattiga landskapet!

   Se mitt svar till Lily angående pålägg.

   Vi har trätt mycket om lagad mat vs. icke lagad mat hos oss. Min sambo har alltid hävdat att maten ska vara lagad, medan jag är tveksam till att låta maten ta så mycket plats varje dag. Så det är ett livsval snarare än ett pengaval hur man förhåller sig till kvällsmaten.

   Svara
 5. Tack för att du redogör för en vanlig vecka hos er! Som jag har skrivit tidigare, så är vi en av de familjerna som har extremt höga matkostnader, men nu är vi medvetna och arbetar på det. Dock har jag inte kommit så långt att analysera de milslånga matkvittona detaljerat och se var det drar iväg och jag vet att det är det vi ska göra. Förstår inte att tex ICA kan ha en sådan tjänst – de registrerar allt vi köper när vi drar ICA kort, men på hemisdan ser man bara totalsumman.

  Angende er veckomeny:

  – jag tycker er veckomeny sere helt ok ut, men ni äter rätt så mycket smörgås som jag har fått uppfattning om är dyrt. Antingen äter ni verkligen bara 1 smörgås per person eller så är vår familj extrema som kan trycka i sig 2-3 mackor per person ;-).
  – vi äter något grönt (t ex sallad, tomat, gurka, morötter, vitkål, spenat, broccoli) till alla våra middagar.
  – känns som att vi också krånglar till det mer ett par gånger i veckan med olika grytor eller grönsaker i ugnen eller någon röra/sås.
  – hamburgare äter vi ofta som lunch på helgen t ex och det är intressant att du skriver att det kostar mycket.
  – köttbullar, grillad kyckling, hamburgare – hemmagjorda eller färdigköpta?
  – vi äter mycket ägg – kokta, omelett, äggröra..

  Svara
  • Hej Lily,

   Om du tittar i våra kommentarer från de detaljerade kostnadsredovisningarna så ser du var vi ger för bröd och pålägg, vilket främst är ost. Nu har jag köpt ost för 39 kg/kg rätt mycket och brödet på Lidl. Då är inte det så dyrt.

   Det kan vara någon grönsak med i vår mat, men inte så mycket att det märks. Frukt äter vi relativt lite, men ändå, vi pratat ju om flera kilo frukt i veckan.

   Jag skulle gärna göra mer mat men det är stökigt med fyra barn. Hela måltiden är stökig, i synnerhet på kvällen i vardagarna.

   Hamburgare spränger budgeten relativt enkelt. Jag tycker du kan få i läxa att räkna på vad en måltid hamburgare kostar och jämföra det med dagsbudgeten på cirka 100 kronor. Vi köper i princip bara hamburgebröd på Lidl av den anledningen.

   Köttbullarna var färdiga från Lidl. Kycklingen var frysta kycklingbröst från Lidl. Hamburgare, frysta från Lidl.

   Om ni äter mycket ägg så ska inte matkostnaderna kunna sticka iväg så mycket. Jag tror ni har mycket att lära i lite djupstudier 🙂

   Svara
 6. Du själv går ju på rena svältkosten! Förstår inte hur du, som du tidigare skrivit, kan känna dig fet med detta intag 🙂

  Men jag återfinns nog också i dinosaurieparken.

  Svara
  • Det finns att ta av, så energibrist lär inte ske omedelbart. 🙂

   Vad placerar dig i Jurassic World? Vad är det som är konstigt?

   Svara
  • Vet inte exakt i vilken del av parken den här i tråden tidigare självutnämnde dinosaurien Kalle återfinns. Men i den del där jag finns saknas följande (om inte en sällsynt meteor från okänd ort landar):

   Te och macka, fiskpinnar , cream fraiche, bacon, pizza, spagetti och ost, köttbullar, grillad korv med bröd, bea, yoghurt

   Allt detta känns därför som skum mat.

   Svara
    • Haha. Som en kontrast nedan från den tid då jag fortfarande åt djur (så gör vi det inte mer komplicerat än nödvändigt):

     Te och macka – Havregrynsgröt
     Fiskpinnar – Pocherad torsk eller annan (billigare) fisk
     Cream fraiche – Olivolja/rapsolja
     Bacon – Fläskkotlett
     Spagetti och ost – Spagetti och viltfärssås
     Köttbullar – Kycklingfiléer
     Grillad korv med bröd – Pastasallad med tonfisk
     Bea – Kanske någon tomatbaserad sås
     Yoghurt – Fil

     Till det grönsakerna som en lika viktig bas som som proteiner och kolhydrater. Tillsammans med olja och kryddor ersätter det ofta enkelt behovet av eventuella såser. Kan också vara stekt svamp osv.

     Svara
     • Men då var det väl inte så stor skillnad Storugglan. Anledningen till att vi äter yoghurt är att den var billigare än fil på Lidl.

     • Vi äter det som du äter också Storugglan :-), fast torsk är ju väldigt dyrt, så det blir oftast lax.

    • Jag håller med Lily, ¨

     Jag tänkte att ägg och macka var för modernt så då måste dom ner mot … Ja tidigare än ägg?

     Svara
     • Onkel: Ja, en del av råvarorna är de samma som jag även jag åt som animalieätare. Men det är vissa grejer som gick bort men som du har, som jag ser som icke-funktionella (varför macka i stället för havregrynsgröt t.ex.). Tror att jag sedan länge tänker mer i råvaror och funktion, åtminstone till vardags. Lite som jag är van att kroppsarbetare förr i tiden åt kött och potatis, inte främst en maträtt. Därav dinosauriovarningen. Utöver det så ser jag vuxenmat och barn/ungdoms-mat som två delvis olika grejer. Vi lever olika liv och behöver därför (och tål) olika kost för att fungera bra.

     • Jag är inte direkt emot det du skriver, men jag är något förvånad över vikten många här lägger på maten. Det får bli ett eget inlägg tror jag.

 7. Vad roligt att läsa! Har själv funderat en hel del kring matkostnader senaste tiden. Tycker det är väldigt svårt. Äter själv helst inte så mycket kolhydrater och försöker hitta rätter som också är vegetariska, men det är inte alldeles enkelt. Skulle nog behöva tänka igenom noggrannare inför varje vecka, men vill inte riskera att planerandet överstiger tiden det tar att hitta på och tillaga mat varje kväll, alltså tiden det tar att inte planera… I min familj är vi hittills bara två vuxna som äter mat så jag tänker att jag har ett par år på mig att hitta någon typ av rutin innan sonen också börjar äta middagsmat. En enkel, snabb, vegetarisk lchf-rutin som kostar så lite som möjligt. Känns ju hur enkelt som helst!

  Svara
  • Hej Fruminimera,

   Ja, du har verkligen börjat i den enkla änden med vegetariskt lågkostnads LCHF. 🙂

   Vi har själva ätit paleolitisk i många år och lite varianter av LCHF. Det blir lätt dyrt men det är inte speciellt svårt då det inte blir så mycket special.

   Jag har en arbetskamrat som äter som du vill och han säger att det blir väldigt dyrt, mycket för att han får handla special för att få ihop det, mer än vi någonsin gjorde.

   Att uttrycka något med hur vi äter är tydligen vår tids grej.

   Svara
   • Jag håller mig till LCHF i vår familj, men alla andra äter pasta/ris/potatis/bröd etc. till måltiderna. Vi lagar väldigt sällan dubbla rätter – i princip barnen tjatar om vanlig fläskpannkaka eller vanliga pannkakor – då fixar jag mina egna eller äter rester. Det är dyrare, men samtidigt märker jag att ja blir mätt fortare (äter mindre) och jag spenderar inte pengar på godis, chips, kakor, glass, frukt etc. Men nackdelen med LCHF är att de billiga basvarorna kan man inte använda. Jag saknar potatis och linser, men ibland bortser jag från reglerna och så fixar vi en billig linsgryta ändå :-). Om jag nu reder ut våra för närvarande höga matkostnader så kommer vi att acceptera den extra kostnaden LCHF innebär för min del eftersom jag mår så mycket bättre och har blivit kvitt mitt sockersug :-).

    Svara
    • Jag la om ätandet för många år sedan, bland annat för jag var sötsugen och hungrig hela tiden.

     Så här i efterhand är jag tveksam till vinsten med kostomläggningen, även om jag då var nöjd. Skället är naturligtvis att jag mår bra på potatis och gröt, bland annat.

     Svara
     • ”Skället är naturligtvis att jag mår bra på potatis och gröt, bland annat.”

      Detta måste väl vara den enda rätta vägens diet. Man testar, ändrar, testar och slutligen märker man vad som fungerar. Vi är ju alla olika, både till kropp och sinne och till levnadssätt.

      En rejäl tallrik havregrynsgröt dödar allt sötsug, är min erfarenhet. Har dessutom svårt att tro att man kan bli överviktig av för mycket havregrynsgröt, då är det nog snarare tillbehören som spökar 🙂

     • Är det jag som stavar så illa? 🙂

      Potatis och havregrynsgröt ger bland de högsta mättnadskänslorna som man kan mäta i kontrollerade studier.

  • Det skulle gå att få ihop utan direkta problem om en samtidigt accepterade tristess; t.ex. spenat med smör och ägg flera gånger i veckan. Mat är helt klart en hetsk fråga och, som du skriver Onkel Tom, ett sätt att uttrycka sig. Jag har tidigare gjort som du Lily, och bara låtit bli att ta pasta och lagt lite mer grönsaker på tallriken. Men jag är av tron att det faktiskt påverkar hälsan mycket och vill därför inte heller servera det till mina barn i framtiden. Då blir det klurigare! Men håller med om att en sparar en stor slant genom att helt strunta i godis, kakor och läsk.

   Svara
    • Nej det är nog inte huvudtema, inte för mig heller 🙂 Men för att svara så tror jag att snabba kolhydrater, faktiskt kolhydrater i de mängderna vi äter idag oavsett ”snabba” eller inte, är onyttigt och skapar en obalans i kroppen och magen. Såg att du länkade till kostdoktorn i ett tidigare inlägg, och där kan en läsa en hel del om vad forskare idag befarar att kolhydrater gör med våra kroppar. Jag har själv inga problem med övervikt eller liknande utan försöker tänka på detta enbart i hälsosyfte, och då vore det tokigt att till vardags servera den maten till mitt barn. Hur tänker du?

     Svara
     • Jo, jag känner väl till kostdoktorn och det som skrivs kring kost, från alla läger, är ofta läsvärt. Men en ”sanity check” av fakta kan knappast sluta i att kolhydrater dödar människor. Så enkla samband finns inte. Att urropa potatisen till vår hälsas största fiende är absurt och kan knappas svara mot någon rimlighetsprincip jag känner till.

      Jag skulle kunna nöta på hur länge som helst om mat – det var mitt tidigare intresseområde – men hänvisar gärna till The Carb Sane Asylom, exempelvis det här inlägget: http://carbsanity.blogspot.se/2015/01/thirty-years-of-glycemic-index-dogma.html

      Jag känner att vi kommer få skäl att återkomma i ämnet 🙂

 8. Fick en plötslig och chockartad insikt för något år sedan när jag fattade att det finns människor som inte är intresserade av mat utan liksom bara stoppar i sig lagom mängd föda varje dag utan att nämnvärt intressera sig för saken. Apropå att du skriver att du är förvånad över vikten många lägger vid maten så kan man liksom bli förvånad tvärtom också. Vi äter då och då allt på din lista (även om yoghurt bara räknas som frukost här) men alla dina rätter, utom möjligen soppan, är vad jag på något sätt klassificerar som nöd-rätter. Snabba, enkla fixar som man tar till i pressade situationer. Jag tröttnade rejält på sådan mat för något år sedan och sedan dess äter vi te och smörgås på vardagkvällar. Då är det grovt rågbröd med lite mer rustikt pålägg som korv, skinka och leverpastej och en obligatorisk frukt till efterrätt. Så jag håller mig på den sidan som tycker att mat inte behöver vara uppvärmd för att tillföra näring.

  Svara
  • Hej Tant Sviskon,

   Jo, visst kan man bli förvånad över att alla inte lägger lika mycket vikt vid maten. Men jag tror det här håller på att bli ett eget inlägg. Jag är inte emot god mat, lagad mat eller nyttig mat. Men allt det god, lagad och nyttig mat tillför kan ju även andra saker tillföra.

   Jag skulle kunna köra te och macka oftare. Men att purjolökssoppa som är hemmagjord eller panerad fisk och egengjord sås skulle vara nödrätter tycker jag låter märkligt.

   Svara

Lämna en kommentar