Spara 2019 – Minska matkostnaderna och spara tid. Ät enklare!

Att minska matkostnaderna är ett klassiskt sparmål och också något som engagerar. Så många kommentarer från så många olika läsare som den detaljerade nedbrytningen av våra matkostnader gav tror jag är rekord.

Här kommer vi hävda att ett sätt att sänka matkostnaderna är att äta enklare, men du ska också få andra tips för att minska matkostnaderna. Att åstadkomma stora besparingar om dina matkostnader är höga är helt enkelt inte möjligt enbart i affären, det måste börja i menyn.

Ett exempel på att äta enklare är att käka gröt till kvällen. Soppa i stället för taco. Makaronilåda i stället för pizza osv. Det spar pengar då det minskar matkostnaderna, men det spar också tid, energi och fokus. Själv tycker jag det är halva vinsten.

Med fyra barn i familjen som vi har och högt ställda krav på vad som är en måltid så blir maten en utgift och stressfaktor som inte alls betalar tillbaka insatsen i form av pengar och energi. Då är enklare rätt väg att gå. Minimalistiska idéer fungerar faktiskt på mat också.

Synen på mat och måltiden

Maten och måltiden är en viktig del i vår liv. Så har det nog alltid varit, men ändå så känns det som maten fått mer plats i vardagen. Eller om den tar plats som den blivit något levande? Hur som, det ska vara mer, större, vackrare, nyttigare och godare vid varje möjlighet som bjuds. Det kan vara en känsla – jag som ser tillbaka på mitt barndoms sjuttiotal med lite färgade ögon då vi relativt ofta åt lite enklare med färre ekomåsten – men statistiskt sett så har medelkonsumenten åtminstone ökat köttintaget med 40% sedan 1990 (källa jordbruksverket). Det tycker jag stärker min tes om att maten fått mer utrymme. I tabellen nedan indikeras ändå – lite paradoxalt – att matkostnaden minskat för hushållen sedan jag var liten.

spara pengar på mat och sparande
Familjers kostnader för olika områden sett över längre tid. Källa: http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2009K03_TI_03_A05TI0903.pdf

I diskussioner med våra bekanta och från inlägg på bloggen så kan jag ana att spridningen i matkostnader är väldigt stor så tabellen ovan är inte helt rättvisande.

Det är lätt att reflektera över matprogram på tv och affärernas sätt att marknadsföra maten men ingen har ju sagt att vi måste ha en fantastisk måltid vid varje tillfälle. Dessutom så har inte alla trender kring mat kommersiell grund. Raw food, LCHF, veganism, ECO, motstånd mot tillsatser och fullkornshetsen, för att nämna några typer av trender, har sin grund i något annat. Maten och vårt ätande har fått högt signalvärde. Den kommunicerar vad och vem vi är till oss själva och omgivningen.

Du har troligtvis kommit hit för att du sökt på något i stil med “minska matkostnaderna”. Tips ett är alltså att minska kraven på maten och måltiden. Låt maten ta mindre plats, inte bara för att minska matkostnaderna och spara pengar. Kör sopp- och grötveckor. Gör storkok som räcker flera dagar. Sänk kraven: körsbärstomat är normalt sett dyrare än vanlig tomat; sötpotatis är inte värd pengen; minska mängden kött; ät frukost till middag.

Livet går inte sönder om du äter ärtsoppa till kvällen även om du har en bild av att det ska vara grillad kyckling, vitlöksbröd och vatten på flaska.

Ytterligare en del i minskade matkostnader kan vara att utmana synen på frukost, lunch och middag. Frukost går att äta samma varje morgon, lunch går att repetera ofta, men middagen!? Tänk att äta samma middag två dagar i rad!

Det går faktiskt utmärkt!

Recept

Vill du ha lite idéer på vad du kan äta som är billigt och gott så har du en startpunkt här.

Ett tillägg om du vill minska matkostnaderna – Sätt inte mål utan för kassabok

Det är inte svårt att sätta mål. Men det lite svårare att hitta vägen fram. För sparande så måste du/ni börja med att förstå vilka utgifterna är och hitta rutiner för att föra kassabok. Vi gjorde en detaljstudie av våra matkostnaderna i första kvartalet 2016. Och om du inte läste länken tidigare kommer den  här igen. Bland kommentarerna så hittar du flera som gjort liknande analyser, nästan alla blir förvånade över sina köpbeteenden.

Se gärna konsumentverkets statistik hur matpriserna utvecklats sedan 1960 fram till nu, relativt konsumentprisindex. Det går att äta väldigt billigt idag, om du vill, kan och orkar tänka lite annorlunda.

Det här inlägget ingår i kategorin matkostnader, där du kan hitta mer tips om hur du kan minska matkostnaderna

Har du några tips på hur man bäst kan minska matkostnaderna? Fyll gärna på i kommentarsfältet i så fall.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

22 tankar på “Spara 2019 – Minska matkostnaderna och spara tid. Ät enklare!”

 1. Det finns mycket att säga för att äta enklare. Att äta rester och att göra nya rätter av det som redan finns. Jag tror också att vi ibland blandar ihop pris och kvalitet när det gäller mat. Griskött har t ex inte per definition sämre kvalitet än nötkött eller morötter är inte sämre än morötter. Tror att vi äter ganska enkelt vi gav exempel på vår blogg för snart ett år sedan kring hur vi äter en vanlig vecka. Enkelt? Jodå..men gott å ganska hälsosamt samtidigt. http://frivid42.com/2015/02/04/vad-ater-familjen-frivid42/

  Svara
  • Hej Frivid42, blanda inte ihop morötter med morötter 🙂

   Hälsoaspekten är skitsvår att hantera i mat. Att överäta är inte nyttigt, oavsett mat. Att veta vad som är nyttigt är inte enkelt. Att veta hur viktigt nyttig mat är relativt andra hälsofaktorer tror jag ingen kan. Så om vi äter mat som den stod i naturen tror jag inte vi hamnar helt fel.

   Svara
 2. Sedan barnen flyttade, försöker vi väl inte minimera matkontot längre men det mesta sitter ju i ryggmärgen.

  Tycker att det grovt räknat finns tre grupper. Risätare, pastaätare och potatisätare. Visst kan hustrun lura i mig en spaghetti med köttfärssås eller makaroner med falukorv, det händer även att det slinker ner en portion ris men i grunden är jag en potatisätare. Det är den grundföda som går att variera mest i mitt tycke.

  Tid för tillagningen är inte heller en viktig faktor för min generation.

  Har jag två sorters potatis. Mjölig och fast, kan jag lätt skapa 50 olika middagar. Några kronor /kg för basen i middagen.

  Även en finmiddag behöver inte kosta många kronor. Hasselbackspotatis, helstekt hjortentrecote, rödvinssås, stekta kantareller och lite vinbärsgele. Kostar kanske 10 kr/portion med ett tyskköpt rödvin.

  Det bor nog en Kajsa Varg inom mig!

  Svara
  • Det som gjort störst skillnad i vår diet är när vi insåg att man inte behöver äta ris, potatis eller pasta till måltiderna. En sallad blir lika bra utan pastan, till fisken kan man köra mathavre och till köttbiten blandade rotfrukter. För att inte tala om allt man kan göra med bönor!

   Svara
   • Hej K,

    Bönor tror jag är underskattade. Men om man ser till våra kostnader så är både pasta, potatis och ris väldigt billigt. Det är dessutom rätt lättlagat.

    Svara
 3. Jag vet inte om jag håller med om att enklare mat är lösningen. En del av det absolut men sen kanske vi använder ordet lite olika med. Långkok exempelvis är för mej inte enklare mat (fast det sköter sig själv i princip) men är ofta väldigt mycket billigare än en hel del sådant som görs rätt fort.
  Som jag ser det finns det ett par aspekter att tänka på för att få ihop det hela.

  1. Planering, både inhandlande och matlista.
  2. Råvaror, aldrig halvfabrikat eller processat.
  3. I Säsong, för bästa pris och smak.
  4. Storpack, fast bara när det är bra pris, inte bara för att och aldrig så stort att det hinner bli dåligt.
  5. Var man handlar (Direkt från producent, Gårdsbutik, Storköp, Kvartersbutik)

  Och så är det väldigt viktigt att det blir god mat, för då blir den uppäten.

  Svara
  • Hej Anna,

   Din uppräkning är klassiska spartips och jag har inget att invända. Men jag gick lite utanför det och rekommenderade att fundera på vad och hur vi äter också vilket inte är i konflikt med dina förslag. Bara dt faktum att vi ökat köttkonsumtionen så kraftigt under mitt vuxna liv antyder ju att referensen ändrats.

   Svara
 4. Hej igen!

  Jo… Vad jag menar är att jag inte tror att man behöver äta enklare i form av gröt, falukorv på extrapris och makaroner å ketchupstuket för att få matkassan mindre. Jag tror, och det är min erfarenhet som säger, att andra åtgärder ger större avtryck i ekonomin och att de avtrycken är bättre i form av att man får bättre mat och godare måltider och att alla blir både mättare och mer nöjda å glada.

  Jag har vänner som ibland suckat och sagt att “Idag blir det xxx till middag” och när jag frågat varför, då det är uppenbart att det är mat som personen INTE alls tycker om så har de svarat “försvarande” med att det är ju nyttigt eller att det är billig mat. Jag skulle aldrig tillaga och äta något bara för att det är nyttigt och det ska mycket till innan jag gör så med anledningen att det är billigt. Jag äter massor av, i kronor sett, billig mat men bara sådant som är billigt OCH gott. Tycker man om gröt (det gör jag) så ska man absolut äta det, men om man tycker att det är rent ut räligt så kanske man ska se sig om efter annan mat i samma prisklass för det finns en hel del.
  Om ni, i er familj, känner att ni äter för mycket kött så ska ni givetvis minska mängden men om grejen är att ni tycker att ni lägger ut för mycket pengar på kött då kanske det snarare är styckdetalj, pris och inköpsställe som borde revideras.

  Jag tycker att du/ni haren hel del bra idéer och ibland är det nog bara som vi säger saker olika. Vid andra tillfällen har vi lite olika åsikt i frågor men så får det ju lov att vara. Jag tycker att det är rätt spännande att följa er och se var ni hamnar och hur det går under ert/era sabbatsår.

  Svara
  • Tack Anna,

   Som sagt, jag vet inte om vi är så oense, jag kan möjligtvis tycka att tråkig mat kan vara ok lite mer än du verkar tycka. Det du är inne på om att se sig om efter annan mat är lite kopplat till det jag försökte adressera. Vi valde då att acceptera mat som vi tycker är helt ok, exempelvis gröt, och fick dubbel belöning i form av besparing och enklare vardag.

   Men jag kan inte låta bli att spinna vidare lite. Visst är det något roligt med mat. Men det är roligt med resor, bilar, elektronik och kläder också. Men där är det mer naturligt att ifrågasätta och jobba med ambition och konsumtion. Med mat verkar det vara mycket mer tveksamt och tabu. Trots det, gäller det som ligger i ett mer minimalistiskt tänkande även mat.

   Jag noterar att du tycke vi har en del bra idéer och att det är rätt spännande att följa oss. :). Om du fick önska dig, vad skulle du vilja se för områden där det finns riktigt bra idéer och göra det väldigt spännande att följa oss?

   Svara
 5. Hehe… “En del” som i det kommer säkert fler bra grejer 🙂 och “rätt spännande” som att det är spännande men mer spännande med en riktigt välskriven engelsk deckare. Det ni gör är också himla intressant, fast på ett annat vis. *smiles*

  Jo, det är nog lite mer kontroversiellt i mångas ögon att dra in på matkostnader och skära i “nöjesdelen” vad det gäller mat (förstår du vad jag menar med “nöjesdelen” i matsammanhang? Jag är kanske lite luddig). Mat och ätande är ju så mycket mer basalt än exempelvis ny flådig teknik. Ibland uttalar sig idrottare och träningsmaniker som att mat, det är bara bränsle, inget mer.
  Vad det gäller teknik, bland känns det som att en del människor “tar åt sig” och agerar som om det är ett hot mot dem när man/jag inte är intresserad av att ha massa flådiga grejer, det senast inom exempelvis mobiltelefoni, tjusig bil osv.
  Jag kan se saker som mat, kläder och transport och i viss mån nöjen som i ena änden basalt, praktiskt/bekvämt/trevligt/nöjsamt och i andra änden kanske… onödigt och överkonsumerande. Var man vill sätta gränser för vad som är vad är ju helt individuellt. Jag köper dock inte argument som att “vår familj MÅSTE till solen varje år så vi lånar pengar för att kunna åka till Thailand hela januari”… men att barnen behöver bra vinterkläder och att de växt ifrån förra årets plagg och är i behov av nytt det ser jag som självklarheter här i vårt klimat. Att pga de där Thailadsresorna inte kunna (eller vilja, ibland är det mer där skon klämmer) ge sina barn mer än “makaroner och ketchup” kan jag bara inte förstå. Inte heller de som väljer att röka framför att ha frukt hemma till sina barn.

  Vad jag vill se om jag fick önska mej… Jag är en sucker för bilder, före-efter, beskrivande, resultat, vackra bilder osv… Jag ser gärna utveckling över tid, hur man provar sig fram, testar nya saker och lösningar, analyserar och berättar hur det går i olika projekt på gården. Utmaningar (givetvis inte allt) gillar jag, både att utföra och att se andra jobba med. Självhushållning, så långt det är praktiskt möjligt är något jag själv skulle gett mej på om vi gjort som ni och flyttat ut på landet.

  I vilket skick är ert nya boende? Kommer ni att behöva göra mycket praktiskt för att få det bra och bekvämt som bostad och levnads/arbetsplats?

  Svara
  • Anna, jag är med.

   Jag är inte emot att mat har en viktig plats, jag säger bara att vi säkert kan ha större variation, där varje dag inte måste vara “fancy”.

   Vår gård är i riktigt bra skick, men utemiljön är “sommarstugefierad” vilket innebär att det finns ganska lite odlingsytor och total avsaknad av inhägnader. Just utemiljön och transformationen av den skulle jag vilja dokumentera och blogga om. Om det blir här eller en fristående blogg får framtiden utvisa lite. Det finns lite problem, men också vissa fördelar, med bilder och att bli mer publik. Men jag ser nog i stora drag framför mig en utveckling på bloggen i linje med hur du önskar. Tack för feedbacken!

   Jag räknar med att vi försöker leva ett enkelt liv och sträva efter att vara självförsörjande. Var vi hamnar sedan i praktiken är skrivet i stjärnorna. Men det blir vårt projekt. Vi hade ju tänkt oss att utlandsvistelsen skulle vara projektet, nu blev det inte så, utan det blir att leva ett annat liv.

   Svara
 6. Fast att kalla eko för en trend köper jag inte riktigt. Mer att vi inte fattat påvekan tidigare, ny kunskap om hur gifter från besprutning av grödor hamnar i våra kroppar bör vi ta in. Jag väljer också att lyssna på de många som menar att griskött bygger inflammation i människokroppen. Jag tror på de som menar att charkprodukter är rent av skadliga. En infektionsläkare jag känner har berättat att danska grisbönder alltid isoleras, om de så kommer med ett brutet ben. Alla resistenta bakterier de vistas runt i sin grisuppfödning är orsaken. Så danskt svinkött fattar jag inte att någon ens tar i med tång. Jag kan bara inte fatta att någon äter det. Samma med icke ekologiska bananer? Icke ekologiska ägg? Ja listan kan göras oändlig. Varför?
  Morsan

  Svara
  • Ja! Det borde göras en grundläggande vetenskaplig forskning om hur det överhuvudtaget är möjligt att det finns en levande dansk! Dom har till och med fräckheten att se ganska välmående ut!

   Svara
  • Tjena Morsan,

   Om du i trend tolkar in att det är något tillfälligt kan du ha rätt, men att inte det fanns på agendan på samma sätt tidigare och därför blivit mer relevant är väl korrekt?

   Det finns de som påstår att Omega-6 är extremt inflammatorisk. Då bör man stryka alla vegetabiliska oljor. De finns de som påstår att ekologisk odling är oetisk då vi sänker avkastningen på jordbruksmark. Det finns de som anser att aspartam och sötningsmedel är giftigt och att det sänker testosteronnivåerna.

   Jag kan inte ta ställning till alla åsikter kring mat. Det går inte. Jag låter heller inte någon annan sätta agendan. Vad jag kan göra är att göra en “hygienkontroll” på alla åsikter och då verkar det inte som om Danskar dör som flugor. Sötningsmedlet aspartam är en av världens mest kända och kontrollerade livsmedel då det används av diabetiker länge. Uppenbarligen verkar de som gillar linolja må ganska bra trots Omega-6.

   Vad jag vet är att jag vill äga min tid. Jag vill umgås med mina barn och jobba för mig själv. Då tar jag ansvar för det och tar konsekvensen av det och köper mat billigt. Därför köper jag väldigt lite ekologiskt.

   Jag är dock väldig intresserad av min hälsa. Jag sover mycket och rör mig mycket. Jag försöker stressa lite. Jag tror det är viktigare än vilka ägg jag äter.

   Personligen tycker jag att det viktigaste med Eko-produkter är etiska aspekter, inte hälsan.

   Svara
  • Hej Krister,

   Tack för länktipset och mycket glädjande att du tänkte på det här inlägget när du läste SVT. 🙂

   Inget av det här är egentligen nytt. Jag har sett argumenten sedan tidigare men inte insett konsekvensen för mig som skattebetalare. På något vis är det skrämmande och irriterande att skolan, exempelvis, ska få stå tillbaka för konsumtionsmönster vissa vill tvinga på oss.

   På något sätt blir SVTs inlägg som du länkat till också ett exempel på dåligt fokus. Verksamhet som ska fokusera på vård, skola och omsorg bränner pengar på specialhanterade morötter. Samma misstag som vi som konsumenter gör när vi låter pengarna rinna iväg.

   Svara
 7. Läste flera av dina matinlägg igår. Givande läsning. Funderar ofta på detta med matkostnader för jag äter så mycket! 😉 Sökte “korngryn” på in blogg men det fanns inte med. Vilken miss. 🙂 Det är så mättande och billigt och går att äta istället för ris, bulgur, potatis och pasta.

  Ett paket korngryn 500 g från gogreen, den jag köper, kostar runt tian. Enligt paketet ger det 14 portioner men jag skulle säga 11-12 men då äter jag ju som sagt stora portioner. Det är möjligen en vanesak med korngryn, lite grövre, lite drygare. Lätt att tro att man kan smälla i sig lika mycket som man annars äter ris eller bulgur men nej. Det lägger sig som gröt i magen. (Jämför mättnaden efter gröt på 2dl havregryn.) Men det är ju det som är bra. Mättande och billigt gör det ännu billigare. Som köttätare (jag är inte det) kan jag tänka mig att det vore kanongott med t ex korvstroganoff och korngryn. Eller kycklingfilé med korngryn och någon sås.

  Dessutom är det en svensk produkt, dvs lokalt producerad. Svensk bulgur kan man säga men mycket nyttigare och mer mättande. Går att ha i kylskåp i dagar och värma på. Det är praktiskt då det annars tar 30 min att koka (på samma sätt som ris.)

  Svara
  • Hej Eva,

   Mina föräldrar ansåg att Korngryn och fläsk var en delikatess. Jag höll inte med då för länge sedan och jag har svårt att tänka mig att äta det nu faktisk. Men det kanske vore värt ett försök.

   Svara

Lämna en kommentar