Spara 2019 – Minska matkostnaderna och spara tid. Ät enklare!

Att minska matkostnaderna är ett klassiskt sparmål och också något som engagerar. Så många kommentarer från så många olika läsare som den detaljerade nedbrytningen av våra matkostnader gav tror jag är rekord.

Här kommer vi hävda att ett sätt att sänka matkostnaderna är att äta enklare, men du ska också få andra tips för att minska matkostnaderna. Att åstadkomma stora besparingar om dina matkostnader är höga är helt enkelt inte möjligt enbart i affären, det måste börja i menyn.

Ett exempel på att äta enklare är att käka gröt till kvällen. Soppa i stället för taco. Makaronilåda i stället för pizza osv. Det spar pengar då det minskar matkostnaderna, men det spar också tid, energi och fokus. Själv tycker jag det är halva vinsten.

Med fyra barn i familjen som vi har och högt ställda krav på vad som är en måltid så blir maten en utgift och stressfaktor som inte alls betalar tillbaka insatsen i form av pengar och energi. Då är enklare rätt väg att gå. Minimalistiska idéer fungerar faktiskt på mat också.

Synen på mat och måltiden

Maten och måltiden är en viktig del i vår liv. Så har det nog alltid varit, men ändå så känns det som maten fått mer plats i vardagen. Eller om den tar plats som den blivit något levande? Hur som, det ska vara mer, större, vackrare, nyttigare och godare vid varje möjlighet som bjuds. Det kan vara en känsla – jag som ser tillbaka på mitt barndoms sjuttiotal med lite färgade ögon då vi relativt ofta åt lite enklare med färre ekomåsten – men statistiskt sett så har medelkonsumenten åtminstone ökat köttintaget med 40% sedan 1990 (källa jordbruksverket). Det tycker jag stärker min tes om att maten fått mer utrymme. I tabellen nedan indikeras ändå – lite paradoxalt – att matkostnaden minskat för hushållen sedan jag var liten.

spara pengar på mat och sparande
Familjers kostnader för olika områden sett över längre tid. Källa: http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2009K03_TI_03_A05TI0903.pdf

I diskussioner med våra bekanta och från inlägg på bloggen så kan jag ana att spridningen i matkostnader är väldigt stor så tabellen ovan är inte helt rättvisande.

Det är lätt att reflektera över matprogram på tv och affärernas sätt att marknadsföra maten men ingen har ju sagt att vi måste ha en fantastisk måltid vid varje tillfälle. Dessutom så har inte alla trender kring mat kommersiell grund. Raw food, LCHF, veganism, ECO, motstånd mot tillsatser och fullkornshetsen, för att nämna några typer av trender, har sin grund i något annat. Maten och vårt ätande har fått högt signalvärde. Den kommunicerar vad och vem vi är till oss själva och omgivningen.

Du har troligtvis kommit hit för att du sökt på något i stil med “minska matkostnaderna”. Tips ett är alltså att minska kraven på maten och måltiden. Låt maten ta mindre plats, inte bara för att minska matkostnaderna och spara pengar. Kör sopp- och grötveckor. Gör storkok som räcker flera dagar. Sänk kraven: körsbärstomat är normalt sett dyrare än vanlig tomat; sötpotatis är inte värd pengen; minska mängden kött; ät frukost till middag.

Livet går inte sönder om du äter ärtsoppa till kvällen även om du har en bild av att det ska vara grillad kyckling, vitlöksbröd och vatten på flaska.

Ytterligare en del i minskade matkostnader kan vara att utmana synen på frukost, lunch och middag. Frukost går att äta samma varje morgon, lunch går att repetera ofta, men middagen!? Tänk att äta samma middag två dagar i rad!

Det går faktiskt utmärkt!

Recept

Vill du ha lite idéer på vad du kan äta som är billigt och gott så har du en startpunkt här.

Ett tillägg om du vill minska matkostnaderna – Sätt inte mål utan för kassabok

Det är inte svårt att sätta mål. Men det lite svårare att hitta vägen fram. För sparande så måste du/ni börja med att förstå vilka utgifterna är och hitta rutiner för att föra kassabok. Vi gjorde en detaljstudie av våra matkostnaderna i första kvartalet 2016. Och om du inte läste länken tidigare kommer den  här igen. Bland kommentarerna så hittar du flera som gjort liknande analyser, nästan alla blir förvånade över sina köpbeteenden.

Se gärna konsumentverkets statistik hur matpriserna utvecklats sedan 1960 fram till nu, relativt konsumentprisindex. Det går att äta väldigt billigt idag, om du vill, kan och orkar tänka lite annorlunda.

Det här inlägget ingår i kategorin matkostnader, där du kan hitta mer tips om hur du kan minska matkostnaderna

Har du några tips på hur man bäst kan minska matkostnaderna? Fyll gärna på i kommentarsfältet i så fall.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.