När är man rik i Sverige? 6 olika synsätt!

Den här bloggen handlar till viss del om hur du kan bli rik, eller som vi föredrar att säga: den handlar om förmögenhetsbygge.

Men naturligtvis så är det väldigt intressant att också reflektera över när man är rik.

När kan man säga att man är rik och hur mycket kapital förfogar man då över?

Det visar sig att den frågan har väldigt många svar beroende på utgångspunkt.

Här ska vi redogöra för de huvudvarianter vi stött på när det kommer till att besvara frågan om när man är rik i Sverige.

Relativ rikedom – Antalet månadslöner | Levnadskostnader

När vi pratar om rikedom i relativa termer så relaterar vi exempelvis till hur många månadslöner vi har sparade.

Ett förslag som ibland nämns när det kommer till den lägsta relativa rikedomsnivån är att sätta gränsen när förfogar över mer än 2 årsinkomster (skattade) på sparkontot.

Om vi ser till medelinkomsten i Sverige 2022 så tjänar en genomsnittsperson ungefär 27 000 – 28 000 kronor i månaden (källa: https://jobbland.se/arbetsliv/medellonen-i-sverige) efter skatt.

Då hamnar vi kring 650 000 – 700 000 som nivå för att säga att vi är förmögna.

Naturligtvis kan vi sätta högre mål eller mål som bygger på kostnadsnivån snarare än inkomsten.

De som siktar mot ekonomisk frihet sätter ofta målet att ha 25 gånger årsbudgeten – alltså årskostnaden – i sparade pengar, som exempel.

Det finns andra relativa synsätt där vi säger att rikedom kommer i steg, exempelvis så här:

  • Finansiell stabilitet: Du har ett stabilt arbete och en stabil inkomst. Du kan betala dina räkningar och har lite pengar över varje månad. Du kanske har en del skulder, men du kan betala dina skulder och riskerar inte att hamna på obestånd.
  • Finansiell strategi: Du har en plan för din ekonomi. Du vet hur mycket du behöver spara varje månad och är på väg att nå dina finansiella mål. Du kanske har en del skulder, men du gör framsteg med att betala av dem.
  • Ekonomisk trygghet: Du är skuldfri och har en buffert av besparingar. Du kan täcka oväntade utgifter och har pengar över varje månad. Du är på väg att nå dina finansiella mål och är på god väg mot ekonomisk frihet.
  • Ekonomisk frihet: Du är skuldfri och har ett stort sparande. Du kan täcka alla dina utgifter från avkastning på kapital och har pengar över varje månad. Du har nått dina finansiella mål och är ekonomiskt fri.
  • Ekonomiskt överflöd: Som ekonomiskt fri men du har dessutom extra pengar över att investera eller använda till att resa och njuta av livet.

Ovanstående uppdelning kommer från inlägget https://moneyguy.com/2019/09/5-levels-of-wealth-and-how-to-achieve-each/.

För- och nackdelar med relativt synsätt på rikedom

Det relativa synsättet på rikedom har sina fördelar då det utgår från ett sammanhang så som din lön eller dina månadskostnader. Det blir då tydligt att du kan påverka din rikedom genom att förändra ditt boende eller dina behov.

Det kan också hjälpa dig att skapa bra sparmål.

Som vi ser ovan så ger synsättet oss också lite perspektiv. 2 årslöner på banken är inte dåligt, de flesta skulle säga att det är en omöjlighet att spara samman, men många skulle nog säga att den som har 700 000 kronor i tillgångar knappast är rik.

Nackdelen är att vissa saker, så som bilar, hus och resor inte självklart prissätts utifrån ditt perspektiv. Vill du äga din bostad i en svensk storstad så kan vi försöka räkna relativa pengar hur mycket vi vill.

Det spelar ingen roll, boendet kostar vad det kostar!

Absolut rikedom – För oss Svenssons

Om man är miljonär så är man väl rik?

Ja, förr var det så i alla fall, men många ser nog fortfarande en miljon kronor som en rejäl summa pengar.

Med absolut rikedom menar vi att vi sätter gränsen för när någon är förmögen utifrån ett visst belopp, som en miljon.

Vill vi äga en villa, helt utan lån, så är nog fem miljoner – eller kanske 10 miljoner – ett bättre mål.

Jag ställde frågan på Twitter om hur bloggens läsare såg på rikedom och fick följande svar:

När anser du att du är rik - Resultat från enkät.
Reslutatet från Twitteromröstningen – När är man rik?

Som ni ser så är det inte så många som tycker en miljon räcker långt. Det räcker till att vi kan köpa en Tesla Model S i grundutförande utan lån och i det perspektivet så är naturligtvis inte en miljon kronor speciellt mycket.

För- och nackdelar med det absoluta synsättet på rikedom

Det absoluta synsättet på rikedom är konkret och kopplat till vad saker i vår omvärld kostar.

För den som sparar för att köpa bil, hus eller ett företag så är sannolikt mer relevant att titta på faktiska siffror än relativa.

Nackdelen är tämligen uppenbar som vi ser i exemplen ovan: Det är lätt att sätta högt ställda mål för sin rikedom.

Tio miljoner motsvarar exempelvis 30 årslöner för genomsnittsinkomsttagaren i sverige.

När tycker staten och politikerna att vi är rika?

Den svenska staten har svårt att förhålla sig till privata förmögenheter i någon mening.

För det första så är väldigt mycket kopplat till inkomst av lön, vilket ju inte alls behöver vara något som är kopplat till vår förmögenhet.

Utöver det så kan höginkomsttagare eller rika få bidrag, exempelvis barnbidrag, utan övre gräns.

Omvänt så kan du inte få socialbidrag om du äger en etta i glesbyggd med mycket låg månadskostnad. Då får du först sälja och realisera dina tillgångar och leva på dem till de är slut.

Ser vi till Socialdemokraternas utspel kring ISK-skatten för ett par år sedan så satte de gränsen vid 100 000 kronor, alternativt 200 000, när de pratade om att skatta differentiera skatten i ISK (Källa: https://www.tn.se/naringsliv/sa-vill-s-hoja-skatten-pa-isk/).

Hade man över 100 000 alt. 200 000 kronor på ISK skulle man alltså skattas extra vilket man normalt sett gör med de man anser välbärgade.

Den definitionen innebär att vi inte ens kan spara ihop till handpenningen på en standardvilla utan att vara förmögna!

Sverige saknar en tydlig modell – jag hittar ingen i alla fall – som definierar medel och överklass på det sätt som man exempelvis gör i USA.

Amerikansk fördelning låg, medel och höginkomsttagare.
Fördelning av inkomster i USA – Historiskt och 2021 (Källa).

Med en sådan som grund skulle vi kunna titta på hur förmögenheten är fördelad och komma till någon form av statistisk sanning om när man är rik i ett mer samhälleligt perspektiv.

Om vi jämför oss med genomsnittet

Bilden här nedanför är saxad från SBAB och den visar på hur banksparandet är fördelat i Sverige.

Vi kan se att cirka sju procent har mindre än 10 000 kronor i besparingar. Vi kan också se att den gräns vi satte utifrån två årslöner ovan placerar oss väldigt högt i statistiken.

Sparande fördelat på olika intervall för svenskar.
Sparande – i olika intervall – för svenska hushåll. Orange är 2019 medan grön är 2021.

Enligt statistiken så verkar också begreppet miljonär fortfarande vara relevant. Det är bara 10% som har en miljon i besparingar eller mer.

Fritt eller bundet kapital?

Vi har medvetet hållit en fråga ifrån oss i texten ovan. Det handlar om huruvida vi pratar om fritt kapital – pengar som finns på banken eller i tillgångar som lätt kan omsättas – eller om vi pratar om den totala förmögenheten.

När vi pratar total förmögenhet så är sannolikt en hel del av tillgångarna mer eller mindre låsta i exempelvis hus eller kanske i en enskild firma.

När vi är döda och arvet ska fördelas så kanske inte det spelar så stor roll, men mitt i livet så skiljer nog de flesta ganska tydligt mellan fritt och bundet kapital.

Kanske är det otydligheten här, och i det mesta jag kunnat läsa i ämnet, om huruvida vi pratar om bundet eller fritt kapital som gör att spannet är ganska stort när vi försöker slå fast när man är rik i Sverige.

Slutsats – När är man rik i Sverige?

Ser vi till fritt kapital så är det mycket som pekar på att många anser att vi är rika när vi har en miljon kronor i tillgångar.

Enligt SBAB så är det endast 10% av sveriges befolkning som når dit.

För genomsnittssvensken så motsvarar också en miljon på banken en bra bit över två årslöner.

Samtidigt, ser vi på vad som krävs i form av månadssparande så är det fullt möjligt att bli rik genom aktiesparande, som vanlig löntagare, på 20 år.

Ser vi däremot till min Twitterundersökning – gjord på en ganska speciell grupp människor där det ekonomiska intresset är stort – så sätter den absoluta majoriteten målet för rikedom till fem miljoner kronor eller mer.

Min personliga tanke – som villaägare i Stockholm – är att en miljon kronor inte skulle räcka till kontantinsatsen på vårt hus.

Men då pratar vi om hushåll snarare en enskilda. Då vi är två vuxna får vi dubbla alla värden.

Vi pratar också om såväl fritt som bundet kapital.

Men jag hamnar nog trots allt något över en miljon – säg en och halv miljon – i mitt svar på frågan när är man rik i Sverige.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”När är man rik i Sverige? 6 olika synsätt!”

  1. Hej Anders,
    Jag har en fundering kring rikedom och den gäller hälsa. Kan man mäta hur rik man är om man har bra hälsa, i ekonomiska termer. Exempelvis att man gör estimat på hur mycket man skulle kunna tjäna mer om man inte är sjukskriven, vad man sparar på att inte lägga ner pengar på mediciner, sjukhus besök, etc. Samt hur värderar man själva tiden när man är frisk kontra när man är sjuk. En fundering som kanske är lite abstrakt, men hade gärna velat veta om det finns ett någorlunda konkret svar på detta. Tacksam för din återkoppling. Må väl!

    Svara
    • Vet inte om man kan det, men hälsan är definitivt en parameter. Att sköta sin hälsa, ta hand om sina tänder och jobba med att läka krämpor vi har är en del i både låga kostnader och möjligheten att tjäna pengar.

      Svara

Lämna en kommentar