Sadla om – Att göra något annat

Sadla om?! Många av oss har en önskan om att få göra något annat här i livet i stället för att fortsätta i samma lunk på det jobb vi går till varje dag. Skälen kan vara många, vi kanske har en hobby eller passion vi skulle vilja bejaka mer eller kanske vill vi flytta till en annan plats.

Det här är ett inlägg från sommaren 2014 som jag löpande uppdaterat och kommenterat – längst ned på sidan – som ganska väl fångar det vi strävade efter 2014 och som vi faktiskt lever idag 2018. Men det har tillkommit lite insikter på vägen som ni alltså hittar längst ned. Åter till ämnet!

Frågan är ju bara hur det ska gå till? Hur sadlar du och jag om? Till vad?

Sadla om
Dödsryttare kanske skulle kunna vara något?

Ser jag till mig själv så har jag alltid varit intresserad av att meka med bilar och motorcyklar och mitt första jobb var på en bilfirma. Så på så vis startade mitt arbetsliv bra sett till själva bejakandet. Men jag fick också lära mig baksidan med skitjobb och blev som ung kille väldigt förvånad över hur dåligt många på den lilla bilfirman faktiskt mådde. Hur slitna dom var i kroppen och hur många som tyckte att man inte skulle jobba med sin hobby. Då var det ingen hobby längre utan ett jobb. Passionen försvann!

Jag har sedan dess pluggat och pluggat och är idag en typisk skrivbordstyp med bra lön och intressant jobb. Baksidan med mitt jobb ligger dolda i vaga begrepp som miljö och kultur. Men också i stress och motstridiga förväntningar. Kanske gör det att jag vill göra något annat i livet.

Många i vår bekantskapskrets är inne på samma linje, att göra någon form av karriärbyte, men till skillnad mot mig så är flera av dom ganska positivt sinnade till att ställa om till rena skitjobb, så som hästskötare, bara dom får jobba med sin hobby och gärna vara sin egen arbetsgivare.

Men jag är tveksam till att bli lågavlönad grovarbetare, inte bara baserat på min erfarenhet som ung mångsysslare på ett bilföretag.

Jag jobbade förr tillsammans med en kille i 45-års åldern som gått på högskola och som jobbade som ingenjör. Hans syster hade gjort ett helt annat livsval än han. När min arbetskamrat gick på högskola så skolade hon sig till tapetserare och har hela sitt liv levt som egenföretagare och försörjt sig som tapetserare. Hon hade alltså följt sin passion och dessutom styrt sitt eget liv vilket är vad många av oss önskar. Men precis som mina arbetskamrater på bilfirman avrådde mig från att söka jobb inom sin hobby, så sa hon vid ett tillfälle till sin bror:

– Om jag skulle ändra något i mitt liv så är det just valet att bli egenföretagare, i den form jag varit. Det är för svårt!

Jag har alltså en önskan om att göra något annat men inte till vilket pris som helst. Jag vill inte göra mitt liv så mycket svårare vad gäller ekonom eller arbetsmiljö vid en förändring. Jag ryser när tjejen med hästgård säger att hon skulle vilja göra westernridsadlar på heltid ute på sin gård. En gård som hon har svårt att hålla ekonomiskt under armarna med välavlönat heltidsjobb.

Så att sadla om är ingen uppenbart alternativ för mig.

Sadla om? Nej, sadla av!

Av en slump vintern 13/14 så hittade jag några bloggare i USA med Early Retirement Extreme och Mr. Money Mustach som främsta inspiratörer. Dom hade tankar kring livet som bättre passade mitt sätt att vara och tänka.

Dom försöker skapa ett liv där dom är ekonomiskt oberoende och utifrån det skapa sig ett liv utanför den ibland ganska jobbiga storbolagsvärlden. Upplägget är teoretiskt enkelt:

 • Använd befintligt arbete som inkomstkälla.
 • Sänk omkostnaderna radikalt så att du kan spara mer och behöver mindre pengar. Du bör spara mer än 50% av din inkomst så att du för varje arbetat år kan vara ledig ett år.
 • Lär dig förvalta pengar, det är ditt nya livslånga, ganska enkla jobb.
 • Börja träna upp dig för ett liv som oberoende samtidigt som du sparar.

Idén är att bygga en egen ekonomisk plattform samtidigt som behovet av pengar hålls litet.

Det här tilltalar mig mycket mer än att försöka leva på att renovera gamla bilar eller torka eterneller. Jag vill inte ”bara” göra något annat; jag vill äga min tid mer själv även om jag inte behöver sluta jobba helt. Samtidigt vill jag göra mitt liv enklare och fokusera mitt liv på det som jag tycker är intressant och viktig. Jag vill alltså inte sadla om, jag vill skaffa ett annat liv!

Här på bloggen tänkte jag att du skulle få följa med och se om jag lyckas ställa om mitt liv, inte bara vad gäller spara och förvalta pengar utan till att leva på det vis jag tycker verkar intressant; som ekonomiskt oberoende.

[su_divider top=”no”]

Oktober 2016. Vi håller fast ganska väl vid grundidén i det här inlägget. Jag blir mer och mer övertygad om att friheten sitter i friheten från behovet av att lönearbeta. Förmågan att leva ett rikt liv på lite blir då helt centralt.

Januari 2018: Vi lever ett annat liv idag än när jag skrev artikeln första gången 2014. Samtidigt har vi mycket mer distans till arbetslivet och jag har läst en universitetskurs som gett mig nya infallsvinklar och perspektiv på tillvaron. Bland annat är jag mycket mer övertygad idag om att mycket av den frustration och den drivkraft jag har i förändringen inte kommer utifrån att jag gjort fel karriärval. Jag förstår allt mer att oberoende är en viktig del i mitt liv. Kanske handlar hela vår förändring främst om att göra oss oberoende.

Läs gärna inlägget om hur vi flyttade från landet till stan.

Eller ännu mer intressant kanske det är att läsa om vår inställning till ekonomiskt oberoende och tidig pension idag, när vi börjat jobba igen.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

7 svar på ”Sadla om – Att göra något annat”

 1. Hej!
  Jag brukar läsa din blogg och tycker det är intressant att få ta del av dina tankar och erfarenheter. Idag tyckte jag dock att du i stort sett tangerade min ide. Därför tänkte jag berätta lite om den och kanske få höra vad du tycker.

  Jag är 54 år och jobbar heltid som idlärare. Jag har ingen familj och en boendekostnad på ca 5000 i månaden. Jag har en tvåa i Stockholm ,bostadsrått. Jag får varje månad ut ung 26000:- och går lätt runt på ca 12-13000. Jag har ung 1.2 milj på banken. Mitt stora mål är att försöka jobba så lite som möjligt ,dvs styra min egen tid, fram till pensionen. Jag har försökt att få gå ner till 50/60% i arbetstid men det gick inte att få till. Det är även svårt att hitta andra jobb på halvtid inom min bransch. Nu jobbar jag heltid detta läsåret men sen vet jag inte hur jag skall göra. Min lgh är värd ca 2.5 milj och jag har endast lån på 370000. Den har jag planer på att sälja framöver för att ta över mina föräldrars hus på landet. Hur skulle du gå till väga för att få så mycket egen tid som möjligt fram till pensionen? Har du några bra tips? Jag tänker mig också att mina pengar/lgh skall räcka som en hyfsad pensionsfsk. Jag har inga dyra intressen. Jag tycker om att träna i ute i skogen, läsa böcker i fina miljöer och att bara få vara.

  Svara
  • Hej Kenta,

   Vad kul kommentar!

   Jag kan tänka lite högt i alla fall.

   Har du koll på ekonomin? Det vill säga har du gjort en budget över hur mycket pengar du behöver per månad om du flyttar till huset på landet?

   Om du har bra siffror tar du dom gånger 12. Det beloppet ska vara mindre än din förmögenhet gånger 4%. Uppfyller du det så är du i någon mening kandidat för att vara ekonomiskt fri. Du kan läsa mer här. Jag tycker det verkar som du är i närheten, och då har vi inte räknat med din pension.

   Men det kanske inte var så du tänkte? Du kanske tänkte mer ”från ord till handling”. Vi räknar ju med att ta ledigt genom tjänstledighet och använda studier som motivation. Det kräver att vi studerar, men det har vi inga problem med, snarare tvärt om. Det är ett av målen.

   Eller? Kan du fylla på så kan vi prata vidare.

   Svara
 2. Hej!
  Tack för din kommentar!

  Jag hoppas jag har koll på ekonomin. Jag räknar med att jag kan leva det liv jag vill om jag har ca 14-15 000 att röra mig med i månaden när jag tar över huset. Det vet jag inte riktigt när det blir än. Dock räknar jag med att när jag är 61 ,om sju år, kommer jag att ha nånstans mellan 2,5-3 milj i reda pengar. Har jag det kapitalet jag räknar med så räcker det att jag får ut ca 10000 i pension och mindre borde jag väl inte få kan jag tycka? Dock är det väldigt bökigt att få något riktigt humm om vad man får ut i pension. Så min plan nu är att jobba heltid detta läsåret och sen säga upp mig för att vicka 2-3 dar i veckan fram till 61. Då tjänar jag så att jag klarar mig bra och behöver inte ta av sparpengarna förrän vid 61. Vad tror du? Vad finns det för luckor och vad kan ekonomiskt gå fel i detta?

  Väldigt kul att bolla lite med dig om sånt här. Det verkar inte vara så många som tänker på detta viset. När jag drar min plan för folk säger dom oftast att det låter klokt men att dom aldrig skulle kunna tänka sig det själva. För mig är det både en egotripp att få mycket ledigt och ett sätt att ställa sig ,någotsånär, utanför samhällets korkade konsumsionsidioti.

  Svara
  • Hej Kenta,

   Har du sett mitt inlägg om hur jag räknat på min pension? Det finns här. Min pension gör bra beräkningar även om du sätter din intjäning till 0 kr.

   Det finns inga luckor i ditt upplägg, men det finns risker. Hög inflation, krascher på aktiemarknaden och fallande bostadspriser är de uppenbara i ditt fall. Rent allmänt är de flesta råd onödigt negativa när det gäller pension och pensionsmöjligheter. Även om du skulle ta lite av ditt kapital, säg 50 000 kr om året så räcker kapitalet väldigt länge då dessutom har allmänpension.

   Det är många som lever utanför konsumtionshetsen. Många fler än vi tror, men få har tre miljoner på banken. Som jag ser det borde din inställning och dina pengar kunna ge dig ett fantastiskt liv och jag tror du gör helt rätt att sluta fasta anställningen och jobba som vikarie under några år. Då kan du själv styra mer.

   Att människor inte skulle kunna gå tidigare betyder ju att de inte bedömer att de kan sysselsätta sig själva. De som inte har det problemet kommer naturligtvis i ett annat läge.

   Svara
 3. Hej tompa!

  Nu har jag gjort det, sagt upp mig från jobbet 🙂 Jag jobbar läsåret ut och sen blir det vickande fram till 61 eller möjligen 65. Där vet jag inte riktigt utan det får framtiden utvisa. Jag tänker inte jobba mer än högst tre dagar i v. Sen om det blir i klump eller mer utspritt får vi se.

  Jag har läst igenom dina pensionstips och kollat Min Pension.se. Om jag förstår rätt så skulle det skilja ca 1500 kr för mig om jag skulle jobba heltid istället för halvtid fram till 65. Det är ju verkligen ingenting. Läser man kvällstidningarna låter det som att det skulle skilja 15 000. Dom lurar människor.

  Håller på att läsa igenom dina inlägg som alla är mycket intressanta och relevanta för mig. Hur gammal är du något yngre än mig va, 54? Du är klok och verkar ha bra koll på det mesta. Var bor ni?

  Jag vet att en krasch på bostadsmarknaden skulle vara jobbig för mig. Jag tänker dock sälja inom ca 1,5 år och hoppas att det håller så länge. Vad tror du.

  Hur som så känner jag mig just nu euforisk över känslan att jag inte skall behöva ,hoppas jag, ingå i ekorrhjulet fult ut mer i livet.

  Jag uppskattar vår konversation och hoppas att vi kan bolla lite saker då och då?

  På återhörande! Kenta

  Svara
  • Gud vad härligt! Grattis!

   Jag är 47.

   Storugglan som ofta kommenterar här och som är intresserad av pensionsfrågor har identifierat en lucka i upplysningen kring pensioner som jag också ser allt mer. Därför skriver jag de inlägg jag gör om exempelvis pension.

   Du är alltid välkommen in hit!

   Svara

Lämna en kommentar