Vill du byta yrke? Här är 3 viktiga delar att tänka på!

Funderar du på att byta yrke eller byta karriär? Arbetslivet är långt och det hinner hända massor på vägen som gör att ett karriärbyte kan vara relevant.

I det här inlägget ska vi diskutera tre delar som jag personligen tycker är relevant för den som känner att det är dags att byta karriär i någon form.

  1. Vad är skillnaden mellan att byta jobb och byta karriär? Kan ett jobb-byte var ett bättre alternativ än karriärbyte?
  2. Vad bör vi ta med oss för erfarenheter och framtidsaspekter från livet så här långt, när vi tittar på en ny karriär?
  3. Vilka metoder finns det att åstadkomma karriärbyte?
En bild som säger "Dags för förändring - Karriärbyte?".

Byta jobb, byta karriär eller kanske vidareutvecklas?

I det här inlägget antar vi att det är ett mindre steg att byta jobb än det är att byta karriär, trots att vi inte riktigt förklarar vari skillnaden består.

Men vi kan väl anta att du vid ett jobbyte kan hänvisa mer eller mindre till dina tidigare jobb, och att din tidigare kompetens är användbar rakt av hos din nya arbetsgivare.

Men startar en byggnadsarbetare som börjar i ett byggvaruhus en ny karriär?

Eller hur ser vi på sjuksköterskan som vidareutbildar sig och blir specialist?

Vad jag vill lyfta fram är att det kanske finns fler varianter av karriärbyten, eller jobbyten för den delen, som kan öppna möjligheter för dig som vill förändra ditt arbetsliv.

Kanske går det att komma bort från det du uppfattar som mindre bra i ditt gamla jobb, hämta ny energi i en ny anställning samtidigt som förändringen inte behöver vara så stor att det blir ett fullständigt byte av karriär?

Sannolikt är det här den förändring som är enklast att åstadkomma. Din nuvarande kompetens är relevant och du bör kunna göra förändringen med ingen, eller begränsad vidareutbildning.

Jag har skrivit ett helt inlägg för dig som vill ha tips och inspiration inför jakten på ett nytt jobb.

Att byta karriär

Principiellt så finns det två olika sätt att byta karriär.

  1. Kompetenslyft via utbildning.
  2. Att, utan utbildningar, skaffa sig det jobb man vill ha.

Vi ska återkomma till skolan alldeles strax. Först ut ska vi prata om att göra karriärbyte genom att skaffa sig det jobb man önskar.

Då är det egentligen ingen skillnad om vi söker jobb som i att byta yrke, eller om vi söker jobb som bygger på tidigare erfarenheter och meriter. Även om jag nog tror att det senare är lite enklare som vi var inne på i inledningen.

Hur som, du måste börja söka jobb och bli duktig på det.

Hitta en balans mellan hurtiga råd och krass verklighet

Det är få saker i livet som är helt omöjliga, samtidigt som det kan vara relevant att förstå vilka utmaningar det finns för den som vill byta karriär mitt i livet.

Båda vi vuxna i familjen har bytt jobb. Vi är kring 50 och kan säga att det varit lite utmanade att söka jobb, trots storstad och trots att vi inte bytt karriär.

Men vi har fått jobb. Bra och relevanta jobb dessutom.

Men vi uppfattar att åldern påverkar oss när vi söker jobb (ofta, men inte alltid negativt), vilket kan vara värt att tänka på om du ska byta yrke vid 50.

Samtidigt har nästan all information vi hittat varit hurtig i ett försök att motivera och inspirera. Ibland allt för ensidigt positiv faktiskt.

När du lagt fem heldagar på att skriva personliga brev, utan att ens bli kallad till intervju, så kan hurtigheten mest bli irriterande.

Vi har därför anammat ett lite mer strukturerat angreppssätt när det gäller jobbsökande.

Jag har redan tipsat om en länk här ovanför där jag skriver om vår tankar som stöd för dig som vill söka nytt jobb.

I korthet så är det några saker du behöver tänka på om du ska bli duktig på i jakten på nytt job.

  • Du kan inte räkna med att lyckas direkt. Hitta ett förhållningssätt där du jobbar målmedvetet under lång tid för att hitta nytt jobb.
  • Försök utbilda dig om varför du inte fick jobbet utan att vara ifrågasättande.
  • Modifiera din ansökan utefter kunskapen du bygger upp, samtidigt som du tittar om det finns närliggande jobb och roller som matchar din profil bättre.
  • Försök vara så bred i ditt sökande att du inte bara söker ett jobb i månaden.

Det går kanske inte på en gång, men det är många som byter yrke en eller flera gånger under livet. Då kommer de byta yrke när de är unga, mitt i livet med barn och familjeåtaganden, och många får en ny karriär efter 50.

Läs gärna gästinlägget där en av bloggens läsare sa upp sig från jobbet utan att ha ett nytt jobb först. Där finns en väldigt bra beskrivning av ett jobb-byte som i slutänden blev väldigt bra, men inte utan lite trixande.

Har du rätt kompetens – Dags för en utbildning?

Ett mycket bra sätt att initiera ett karriärbyte är att utbilda sig.

Jag gillar ordnade utbildningar eftersom de är väldigt tidseffektiva. Jag är också van vid att plugga så jag kan ganska lätt ta till mig formatet.

Men i grunden är det kul att lära sig nytt, det tror jag många kan känna, även om man inte är så skolvan efter några år i arbetslivet.

Möjligheterna att utbilda sig på universitet och högskolor har ökat de senaste åren genom mycket bra distansutbildningar av olika slag.

Min personliga uppfattning är att det finns mycket att hämta, gratis och lättillgängligt i den moderniserade högskola som vi har numera. Fånga den chansen och orientera dig i vad som finns att läsa där.

Men en karriärförändring kan starta i det lilla.

Det kan vara så att du bara ska utveckla något du redan gör ett steg vidare för att bredda dina möjligheter på arbetsmarknaden.

En bild som säger "Du kan förmodligen massor av saker, du måste bar kunna beskriva det för andra".

Att utvecklas i vardagen och att se det du faktiskt kan

Förmodligen kan du mer än du själv anar. Kanske behöver du bara lära dig några delar till inom ett område för att din kunskap ska bli mer generell och öppna för ett karriärbyte.

Kanske är det inte ens inom ditt huvudsakliga arbetsområde du har den kunskapen.

Ta mig som exempel.

  • Jag skriver och bloggandet här är ett exempel på det. Det finns en rad olika företag där min kompetens sannolikt är bristvara.
  • Vi äger en skogsfastighet och har flörtat med livet som självförsörjare.
  • Jag har exempelvis byggt cyklar och ekrat egna hjul som en del av min cykelpassion.

Ok, min kunskap kring bloggande är kanske inte så bred.

Jag är inte heller en professionell cykelmekaniker.

Men förmodligen kan jag tillräckligt mycket inom bloggande och cykelområdet för att faktiskt komma igång med en ny karriär inom området.

Så utbildningar är ett fantastiskt sätt att snabbt och effektivt skaffa sig en väl paketerad kunskapsbas, men har du jobbat några år så har du sannolikt möjligheten att spinna på det du redan kan.

Om du är aktiv, exempelvis inom föreningsliv, och skapat dig ett stort socialt nätverk så är det också en bas du ska titta på när du funderar på hur du på bästa sätt kan byta karriär.

Breda utbildningar, från gymnasiet eller universitet/högskola, kan öppna för större möjligheter till karriärbyten under livet. Länken här är ett exempel på det.

Att se karriärbytet lite som ett strategiskt drag

Om du ska byta jobb och karriär så ska du naturligtvis försöka använda det du lärt dig tidigare i ditt arbetsliv.

Finns det saker du gillat, eller ogillat tidigare i ditt arbetsliv? Kanske är det något du saknat?

Ta med dig det när du byter yrke!

Du ska också fundera på hur ditt liv ser ut framöver.

Jag som bytt jobb nu, efter jag fyllt 50, skulle fundera mycket på hållbarheten i mitt karriärbyte. Om du byter yrke vid 50 så ska du rimligen orka leva med det fram till pension.

En annan sådan viktig faktor som kan vara bra att förhålla sig till är om du ska bilda familj i närtid.

Ett barn är inte så livsförändrande att du inte kan byta karriär, men du kanske inte ska börja skiftarbeta eller resa massor om du ser en familj framför dig ganska snart.

Jag har skrivit ett helt inlägg kring att sluta ett jobb och säga upp sig där. Där utvecklar jag hur du kan tänka om ditt jobb plågar dig så mycket att du känner att det är en viss brådska i karriärbytet.

Byta karriär vid 50

Vi kan se att många som hamnar på den här sidan gör det genom att de på något sätt har åldern med i någon form.

Det kan handla om att man vill byta karriär vid 45 eller 50. Naturligtvis undrar man också över om det är för sent att byta karriär för att man blivit för gammal.

Det finns flera sätt att se på detta. Dels kommer vi jobba allt längre då pensionsåldern hela tiden flyttas. Det gör det naturligtvis mer relevant att byta jobb efter 50.

Ur det perspektivet så flyttas hela tiden gränsen för när det inte längre är relevant att byta jobb och vidareutbilda sig.

Men det finns en annan aspekt som är intressant!

Synen på ålder är kopplad till din utbildningsnivå och del av arbetsmarknaden. Det är till och med så att det är vanligt att personer som är 50+ byter jobb bland högutbildade som kommit en bit i karriären.

Det betyder att din bild av din ålder, och din tro om hur din ålder kommer uppfattas, inte självklart stämmer i ett annat sammanhang när du byter karriär efter 50 som många sätter som någon magisk gräns.

Avslutningsvis – Att byta karriär betyder förändring

Idag lever vi i vår familj med en mycket mer bejakande inställning till förändring än vi gjorde för 10-15 år sedan.

Då hade vi precis bildat vår lilla familj. Skaffat vårt hus och kommit en bit i våra karriärer.

Förändring tolkade jag som något negativt. Jag ville inte ändra på något.

Idag förstår jag att förändring är ett måste och att rätt förändring vid rätt tillfälle är väldigt bra.

Den insikten delar jag gärna med mig av och om du känner dig tveksam inför att byta yrke vid 50, eller skrota åratals av universitetsstudier för att göra något du inte är utbildad till.

Inte så att jag säger att du inte ska ta din oro och dina tankar kring de förändringar en ny karriär skulle innebära på allvar.

Istället försöker jag förmedla något i stil med: Var smart, agera lite strategiskt men låt inte oron styra dig helt. Det kan vara dags för förändring!

Läs gärna inlägget om hur jag upplevde vår flytt från Linköping. Det var tack och adjö av arbetskamrater och en stad som jag fäst mig vid.

Ännu värre var det att se barnen rivas upp med rötterna för att jag ville ha förändring.

I efterhand så finns det inget jag ångrar i de förändringar vi gjort! Vi har träffat massor av trevliga människor, lärt oss nya saker och hittat nya spännande jobb.

Har du gjort ett karriärbyte som du gärna delar med dig av? Skriv gärna en kommentar här nedanför.

Vanliga frågor

Hur byter man karriär?

Ett sätt att byta karriär är att utbilda sig i någon form. Det kan ske genom universitetsstudier eller via andra typer av vuxenutbildningar. Ett annat sätt att byta karriär handlar om att hitta ett nytt jobb. Det kan vara inom det företag du jobbar, eller hos en ny arbetsgivare. Kanske behöver du göra förändringen stegvis.

När ska man byta karriär?

Det är helt naturligt att ledsna på sitt jobb och önska förändring. Då kan du byta jobb, gå vidare i din karriär eller göra ett karriärbyte. Karriärbyte gör det möjligt att hitta helt nya arbetsplatser, förutsättningar och miljöer. Om det inte är viktigt så är det ofta enklare att söka ett nytt jobb och försöka utveckla sin karriär inom det område man redan jobbar.

Är det klokt att byta karriär vid 50?

Ja, vi kommer arbeta allt längre, upp mot 70-årsåldern, och det finns ingen som helst anledning till att sluta utvecklas för att du fyllt 50. Med det sagt så kan det krävas lite annan strategi än det krävts om du var 30 år. Till viss del kan det bero på att arbetsgivare diskriminerar äldre, men det går inte att bortse från att äldre också kan ha större krav på att få ett jobb som matchar den kompetens man har.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Vill du byta yrke? Här är 3 viktiga delar att tänka på!”

  1. Jag har en magisterexamen i nationalekonomi o har öven forskat några år inom ekonomi. Därefter jobbade jag 15 år i mjukvarubranschen i olika roller. Under se senaste åren har jag haft svårt stt motivera mig och jag har saknat mening med det jag gör. Äntligen tog jag tag i detta och nu hat jag precis börjat läsa till sjuksköterska. En stor förändring inte minst ekonomiskt, men än så länge känns det väldigt bra. Jag kan säga att jag är inte den enda 45-åringen som går den utbildningen utan vi är en blandad skara. Jag ser så framemot praktiken och att en dag jobba på sjukhuset med allt vad det innebär. Men just nu försöker jag att även njuta av att vara student igen. Jag är enormt tacksam och glad att jag har möjligheten att utbilda mig.

    Svara

Lämna en kommentar