Billig bilförsäkring för dig över 30 som är helt vanlig (och har en vanlig bil)

Jag har länge varit lite sugen på att se om jag kunde skriva ett inlägg om vilka vägar det finns för att sänka kostnaden för bilförsäkringen – naturligtvis inspirerat av det jag skrivit om barnförsäkringar – för de som trots goda råd om motsatsen (!) ändå väljer att ha bil. Men det finns mycket att skriva om så det har inte blivit av.

Men så dök det ner ett mail med: ”Hej, kan du tänka dig att skriva ett sponsrat inlägg kopplat till Svedeas försäkringar?” Jag är inte emot sponsrade inlägg, men inläggen måste ha bäring på det vi pratar om här på bloggen. Så antingen ska vi lära oss något, eller kunna öka vårt sparande. Gärna både och!

Kan ett sponsrat inlägg från Svedea åstadkomma det? Det vet jag inte ännu, men när jag gjorde lite research så visade det sig att Svedeas bilförsäkringar kan vara intressanta för oss som läser här.

Svedea har en relativt specifik målgrupp med relevans här på bloggen – de erbjuder en billig bilförsäkring för dig över 30 med en bil som har låg skadefrekevens – samtidigt erbjuder de intressanta självrisknivåer i sina försäkringslösningar.

Båda delarna är intressanta i ett sökande efter rätt försäkringsbolag för den som har bil. Så här säger de själva:

Vår bilförsäkring passar dig som

  • är över 30 år
  • kör en vanlig begagnad bil
  • bor i villa i utvalda områden där skaderisken är låg

Så varför inte. Om Svedea vill sponsra ett inlägg om hur vi kan sänka kostnaden och hitta en billigare bilförsäkringen så skriver jag det gärna.

Nyttja sammanhanget vi är i! Billigare bilförsäkring när du blir äldre.

En akademiker i storstan kan sannolikt inte sänka kostnaden för bilförsäkringen på samma sätt och med samma metoder som en bilmekaniker på landsbygden kan göra.

Möjligheten för att storstadsbon ska fixa sin bil på ett smart sätt i samband med mindre reparationer är troligtvis annorlunda, än den är för bilmeken på landet.

Förståelsen för sin egen situation och göra det bästa som erbjuds utifrån de förutsättningar som ges tycker jag är viktig att ha med sig redan när vi köper bil. Det ska sedan hänga med i valet av bilförsäkring.

Även för den som inte ser så stora möjligheter att laga en bil billigt själv tycker jag ska fundera på vad det faktiskt kostar att hålla i en reparation själv eller överväga alternativet att endast återställa funktionen – bortse från bucklor och lack – vid en mindre olycka.

Du kan anlita en mindre reparatör om något händer. Att handla begagnade delar och prylar på nätet fungerar bra för många. Det är faktiskt inte svartmagi att ordna delar och byta ett trasigt lyktglas eller en bucklig dörr. Läs gärna inlägget om att köpa billiga reservdelar på nätet. Det finns stora summor att spara genom att handla reservdelar smart.

Del två i analysen av vårt sammanhang är att fundera på var och hur du kör bil. Kör du bara i stan så är viltskada rätt ointressant som försäkringstillägg, medan en bil som mest rullar i glesbyggd inte alls har lika många skador, åtminstone mindre, som den som rullar i stan.

sänka kostnaden för bilförsäkringen
Jag undrar om bilarna var försäkrade 1924? Och i så fall; hur jobbade de då för att sänka kostnaden för bilförsäkringen? (bildkälla: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Trafikolycka_Frescati_1924.jpg)

Bor du mer eller mindre tillsammans med 15 andra personer som alla har bil och traktor behöver du sannolikt inte bekymra dig massor för om du skulle behöva bogsera bilen någon enstaka gång, det löser sig, medan den som mest sitter på Essingeleden kanske inte ser möjligheten att nyttja kompisens – om man ens har någon med bil – bogserlina med samma förtjusning.

Hel-, halv- eller trafikförsäkring?

[su_box title=”Att räkna på bilförsäkringar är mycket svårare än på personförsäkringar?!”]När jag räknade på vad våra personförsäkringar för en familj kostade så kom jag fram till följande jämförelsetal. En familj på sex som vi är, med de försäkringar vi hade kunde spara kring 20 000 kronor per år genom att avstå personförsäkringarna helt. Det innebar att vi kunde täcka kortsiktiga behov inom cirka 2-2,5 år. Och att vi kunde spara samman cirka 25% av den maximala utbetalningen som en försäkring någonsin skulle kunna ge under den period våra barn bodde hos oss.

Det jag tycker jag tar med mig från det är: om vi är villiga att uppskatta sannolikheten för en olycka och de finansiella följder den olyckan får samt ser att vi med eget sparande kan täcka behovet på 2-4 år så är det intressant att avstå försäkringen alla gånger. Efter det så börjar det bli lite svårare och lite tanke måste till.

Om vi har en händelse som vi ser som osannolik men som skulle ge maximal ersättning på försäkringen så är garanterade 25% av maxbelopp under 15-20 år ett intressant riktmärke. [/su_box]

I rutan ovan försökte jag tänka högt kring den för Onkel Toms stuga klassiska fråga: behövs försäkringen? Kan jag spara själv i stället för att köpa något och på så vis sänka kostnaden för bilförsäkringen?

Jag har haft jäkligt svårt att göra mig av med helförsäkring på bilarna jag haft, trots att jag aldrig varit med i en trafikolycka som gjort att jag utnyttjat försäkringen. Skälet har varit att vi på senare år – innan flytten till stan – varit helt beroende av våra bilar. Så en kvaddad bil har inneburit en utgift direkt dagen därpå och på så vis har bilen nästan varit att likna med en produktionsenhet för vår familjs överlevnad.

Men vi försöker ta oss ann bilförsäkringar på samma sätt som vi gjorde med personförsäkringarna för att se om vi kan sänka kostnaden för din bilförsäkring genom att börja titta på två exempel:

Enklare kökrock – skador fram: Lysen, grill, stötfångare och enklare plåtskador.

  • Fixa själv något äldre bil. Lysen 3 500 kr, grill 1 500 kr, kylare 1 500 kr, grovriktar plåtskador själv och ingen lack. Totalt 6 500 kronor i delar. Arbete tillkommer. Det mesta kan vi göra själva med vanliga verktyg och lite stöd från nätet.
  • Nyare bil. Arbete, plåtdetaljer, stötfångare och lack tillkommer ovan. Totalt 50 000 kronor i reparationskostnad.

Svårare kollision – Bilen blir skrot

  • Billig bil värd 20 000 kronor. Tillkommande kostnad för helförsäkring på årsbasis: 2 500 kronor. Självrisk 5 000 kronor. Vid skada utbetalas 20 000 kronor. Drar vi av årlig kostnad det året skadan sker: 2 500 + 5 000 så får vi att överskottet är 12 500 kronor. Om vi avstår helförsäkringen på bilen så tar det 5 år att spara samman den summan.
  • Dyr bil värd 200 000 kronor. Tillkommande kostnad för helförsäkring: 3 000. Självrisk 5 000 kronor. Vid skada utbetalas 200 000 kronor. Drar vi av årlig kostnad det året skadan sker: 3 000 + 5 000 så får vi att överskottet är 192 000 kronor. Det tar 64 år att spara samman det beloppet genom att avstå helförsäkringen.

I personförsäkringsfallet så tyckte jag att 25% av maxbeloppet kunde vara ok att spara samman. Om vi tar det som referens så får jag att det skulle ge 64*25%= 16 år att spara samman det belopp jag tycker är tillräckligt om allt går åt fanders, givet de siffror jag använt.

Jag hoppas det ger lite stöd till tanken. Själva beslutet att helförsäkra en bil eller inte beror så otroligt mycket på risknivå, bil, kostnader, hur bilen brukas och möjligheter att göra något själv.

En sak är dock klar: jag tycker alltid att du ska ta minsta möjliga tillval och högsta möjliga självrisk i den försäkring du tecknar. Är du tveksam kring självrisken så gäller att äldre bil -> högre självrisk eftersom du kan återställa mindre skador själv relativt enkelt, eller kanske helt enkelt bortse från bucklan som uppstått!

Kalle 56 som kommenterar på bloggen säger att ingen bil under 100 000 kronor förtjänar helförsäkring. Men det beror ju alldeles på försäkringskostnaden och livssituationen. Matematiken har jag gjort ovan. I vårt tidigare liv så betalade vi nästan 8 000 kronor extra för vår helförsäkring på en bil som var värd 100 000 – 150 000 kronor. Något mindre på den andra som var värd något mindre. Då går kalkylerna ihop mycket snabbare.

Se egna reparationer (även om en verkstad genomför dem) som ett seriös möjlighet utanför försäkringslösningar och välj bil klokt så kan du avstå helförsäkring. Annars blir det att teckna en dyrare försäkring.

Sänk kostnaden för bilförsäkringen när du helförsäkrar

Fråga på flera bolag och hitta rätt bolag för dig

De flesta med en skaplig bil kommer trots allt välja helförsäkring. Men det utesluter inte att vi ska jobba för att sänka kostnaden för bilförsäkringen.

Speciellt kan märkes- och entusiastförsäkringar vara intressanta. Eller bolag som har just dig som målgrupp. Där kan Svedea som bolag fylla en plats för er som läser här.

Ett annat sätt att sänka kostnaden för bilförsäkringen kan vara att undersöka vilka bolag som är duktiga på att skapa samlade erbjudanden. Det vanliga är att samla exempelvis hem, person och bilförsäkringar i samma bolag och på så vis få en totalkostnad som är lägre än enskilda försäkringar kan ge. När vi tidigare hade många försäkringar och höga försäkringsbelopp så var Trygg Hansa duktiga på just detta.

Utvärdera både försäkringsbehovet och bolaget du valt årligen! En bil sjunker snabbt i värde och en flytt kan ha ändrat förutsättningarna bland försäkringsbolagen. Undersök om du kan få en billig bilförsäkring om du är äldre genom Svedea.

Har du gjort något för att sänka kostnaden för bilförsäkringen som jag inte har berört här så hoppas jag att du fyller på i kommentersfältet.

[su_box title=”Det här inläget är framtaget i samarbete med Svedea”]Svedea har betalat för att få finnas i inlägget på bloggen och det påverkar mig så tillvida att jag valt att skriva om bilförsäkringar och tydliggöra Svedeas namn. Bolaget har inte påverkat innehållet i texten alls utan inlägget är skrivet av mig. Svedea erbjuder sakförsäkringar inom andra områden, exempelvis snöskotrar, men jag har valt att fokusera på bilar då jag bedömt att det är mest allmängiltigt. Har du frågor eller synpunkter på sponsrade innehåll så går det bra att kontakta mig direkt eller i kommentarsfältet nedan. [/su_box]

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar