Skuldkvot BRF | Intro | Nivå | Räkna ut | Tänk på

Skuldkvoten kan du enkelt beräkna om du har en bostadsrätts årsredovisning och värdet säger dig hur stor skuldsättningen är i relation till föreningens intäkter.

Det här är ett nyckeltal som du kan använda för att utvärdera ekonomin i en bostadsrättsförening. Det är vanligt att kombinera analys av skuldkvoten med en analys om bostadsrättsföreningens belåning per kvadratmeter.

Vad är skuldkvot i en bostadsrättsförening?

Du räknar ut skuldkvoten i en bostadsrättsförening genom att ta de långfristiga skulderna och delar det värdet med intäkterna (oftast så står det nettoomsättning i årsredovisningen) vilket ger dig ett värde.

Värdet brukar ligga mellan 1 – 15 där ett lågt värde är bra. Ett lågt värde innebär att föreningens intäkter är så stora att räntor och amorteringar kan hanteras inom föreningens ekonomi.

Det här påminner om principer inom bolagsvärdering där investerare ofta tittar på relationen mellan kassaflöde och långfristiga skulder.

Vad är en bra skuldkvot?

En bra skuldkvot är låg det är i någon mening alltid sant. En hög skuldkvot, 15 brukar anges som referens, innebär med mycket stor sannolikhet att föreningen måste höja sina avgifter för att kunna hantera sin skuld.

Med det sagt så är det rimligt att nya föreningar har en högre skuldkvot än äldre. Det beror bland annat på att man inte har så höga kostnader för exempelvis underhåll och reparationer och då kan man också avsätta mer pengar för räntor och amorteringar.

Det kan också vara så att föreningar med stora ytor för uthyrning inte har alla ytor uthyrda. Om du tror att det kommer ändras så kan du sannolikt tillåta en högre skuldkvot då intäkterna ökar när hyresgästen är på plats.

Omvänt så kan gamla föreningar ha en låg skuldkvot men trots detta kan risken för avgiftshöjning vara hög då föreningen kan ha eftersatt underhåll och avsättningar för detta.

Vi har skrivit väldigt mycket om värderingsanalys av bostadsrättföreningar i det tidigare länkade inlägget – i inledningen – om föreningens lån per kvadratmeter. Läs gärna det!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Skuldkvot BRF | Intro | Nivå | Räkna ut | Tänk på”

 1. Hur ser nyckeltalen ut för skuldfria föreningar. Både den förra och den nuvarande bostadsrättsföreningen som jag bor i är helt skuldfria. På banken finns ca 5 miljoner kronor. Vidare hur värderar man hyresrätter(ej affärslokaler)?

  Svara
  • Nyckeltalen för skuldfria föreningar måste ju handla om någon form av analys mellan intäkter och kostnader för att se hur intäkterna matchar kostnaderna. I ett sådant sammanhang kommer ju hyror och hyreslokaler med.

   Att föreningen fonderar vissa medel för reparationer, underhåll och eventuella anpassningar av fastigheten är i sin ordning men långsiktigt så kan det vara svårt att förvalta kapitalet så att ni får rimlig avkastning.

   Svara

Lämna en kommentar