Vad är SEO? – Vad är målet med SEO?

Vad är SEO: SEO står för Search Engine Optimization och beskriver arbetet för att säkerställa att en sida eller site hamnar högt på sökmotorernas sökresultat (SERP).

Genom att SEO-optimera en webbplats kan vi öka chansen att hamna på första sidan av Google för en viss sökterm.

Vi brukar säga att är man på sidan två i Google så finns man inte då det i praktiken inte ger några besökare från olika sökresultat. I praktiken så är de tre översta platserna de som får majoriteten av alla klick bland sökresultaten.

SEO kan innefatta olika aktiviteter som on-page och off-page optimering, sökordsanalys, länkbyggnad och mer. Mer om det här nedanför!

I den här artikeln tar vi en titt på vad SEO är, hur det fungerar och några av de viktigaste rankingfaktorerna som avgör var du hamnar bland listan när Google ger sitt svar på sin fråga.

Hamna först på Google

Det här inlägget är optimerat för sökordet ”Vad är SEO”. Om vi söker på det sökordet på Google idag så ser sökresultaten ut så här:

Exempel på SERP. Sökord: Vad är SEO?

Som du ser så är det många företag som slåss om topp-placeringarna. Alla bolag här är experter på SEO och konkurrensen är stenhård.

SEO handlar inte bara om att komma så högt upp i rankingen som möjligt. SEO handlar lika mycket om att hitta vilka sökord vi ska jobba med och kriga för bland SERPen.

Ett annat val av sökterm kan nämligen göra livet enklare, eller svårare.

Om vi byter sökord till Hur fungerar SEO så verkar konkurrensen minska. Tyvärr så är antalet sökningar bara några % jämfört med söktermen vad är SEO.

Vad är SEO och varför ska en bloggare bry sig?

Det finns olika strategier när det kommer till bloggande och närvaro på nätet.

Antingen agerar vi som:

 1. Influencers med en följarskara, eller så
 2. Använder vi Google som trafikkälla.

Ska vi få trafik via Google så jobbar vi med just SEO.

SEO är en långsiktig strategi då det kommer till att generera trafik till en blogg eller hemsida.

Det beror på att det tar tid för Google att flytta en webbsida uppåt bland sina sökresultat. Dessutom så kan det krävas en hel del ”trial and error”, alltså provande, innan vi hittar det som Google faktiskt gillar.

Fördelarna med trafik från Google är dock stora. När vi väl lyckats etablera oss bland svaren på sökmotorernas hemsidor så får vi trafik utan att vi behöver göra någon insats.

Om vi startar en blogg för att tjäna pengar på den så handlar det inte bara om att få trafik, det handlar lika mycket om att få ”rätt trafik”. Mer om det senare.

Vad är målet med SEO?

Målet med SEO är:

 1. Placera oss bland de tre högst rankade svaren i SERPen.
 2. Förstå vilka sökord som ger oss ”rätt” trafik till de inlägg vi skriver.
 3. Skapa en långsiktig trafikkälla till våra inlägg.

Sökordsoptimering är inget vi gör en gång, utan det är ett ständigt pågående arbete med att förbättra en sidas ranking.

SEO för bloggare

Som bloggare – i synnerhet om vi skriver bloggar som tjänar pengar genom annonser – så är vi ofta ganska fria att välja vad våra inlägg ska handla om, vad de ska ha för rubrik och hur olika sidor på bloggen hänger samman.

En stor del av vår SEO handlar därför om att välja sökord smart!

Smart i det här fallet innebär att vi:

 • Hittar sökord med bra volym
 • Hittar sökord som är lätta att hamna högt i SERPen för

Jobbar vi med affiliate-marknadsföring så vill vi också ha rätt besökare. Med det menar vi:

 • De som är nära att köpa någon produkt vi rekommenderar
 • De som vi på något sätt kommer kunna fånga och över tid göra till köpare av de produkter vi markandsför

Här nedanför kommer några exempel på vad vi menar med rätt besökare.

Rätt besökare med hjälp av SEO

För att avsluta diskussionen kring val av rätt sökterm utifrån den kundgrupp vi vill nå i våra blogginlägg så har vi sammanställt tabellen här nedanför.

SöktermSökintentionFörväntat innehållLämplighet för affiliate-marknadsföring
När ska barn få mobiltelefonInformation och råd om när det är lämpligt att ge barn en mobiltelefonArtiklar och blogginlägg med råd och tips från experter och föräldrarMindre lämplig, eftersom användarna förväntar sig opartisk information och råd snarare än produktrekommendationer
Bästa mobiltelefonen för barnProduktrekommendationer och jämförelser av mobiltelefoner som passar för barnArtiklar och blogginlägg med jämförelser och recensioner av mobiltelefoner för barnLämplig, eftersom användarna förväntar sig produktrekommendationer och det finns möjlighet att inkludera affiliate-länkar till rekommenderade produkter
Om vi vill rekommendera mobiltelefoner så spelar det sannolikt väldigt lite roll vad vi har för placering i SERPen för sökordet ”När ska barn få mobiltelefon”.

Grunderna i SEO – Vilka är de viktigaste rankingfaktorerna

Låt oss byta fokus till att diskutera ranking i SERPen.

Vi kan påverka vår Google-ranking på många sätt. I den här delen går vi igenom vad vi kan och hur vi gör det.

Vi brukar prata om två typer av SEO: on-page SEO och off-page SEO.

Vad är On-page SEO?

När vi pratar om on-page SEO så pratar vi om:

SEO-aktivitetVad som görs i praktiken
SökordsanalysIdentifiera relevanta sökord för att optimera inläggets placering hos Google.
Optimering av titeltaggar och URL:erOptimering av titel-taggar och URL:er för att förbättra sökmotorernas förståelse av webbplatsens innehåll.
Användning av headertaggarAnvändning av header-taggar för att strukturera innehållet på webbplatsen och göra det lättare för sökmotorer att förstå vad sidan handlar om.
Skrivning av metabeskrivningar som ökar klickFramtagning av meta-beskrivningar som lockar användare att klicka på länken i sökresultaten.
Kontroll av URL:ens SEO-vänlighetKontrollera att URL:en är lätt att förstå och innehåller relevanta sökord.
Skapande av högkvalitativt innehåll som matchar användarnas sökintentionSkapande av högkvalitativt innehåll som matchar användarnas sökintention.
Strategisk placering av målsökordPlacering av målsökord på strategiska platser på webbplatsen.
Skrivning av unikt och hjälpsamt innehållSkapandet av unikt och hjälpsamt innehåll som ger användarna ett mervärde.
Lägg till interna länkarLänka till andra relevanta sidor på webbplatsen för att förbättra användarupplevelsen och hjälpa sökmotorer att förstå webbplatsens struktur.
Optimering av bilder och videorOptimering av bilder och videor för att förbättra webbplatsens laddningstid och användarupplevelse.
Förbättring av webbplatsens hastighet och mobilanpassningFörbättring av webbplatsens hastighet och mobilanpassning för att förbättra användarupplevelsen och sökmotorernas förståelse av webbplatsen.
Exempel på on-page SEO. Som du ser så handlar on-page SEO inte bara om ett enskilt inlägg utan också om annat innehåll på siten, samt hur innehållet är organiserat.
En kvinna läser en bok. Bildtexten gör liknelsen att on-page SEO är som att göra en bok bra.
On-page SEO handlar om innehållet, angränsande innehåll och din webb-plats. Jämför vi med att skriva en bok så handlar det om att göra boken bra. Off-page SEO handlar om marknadsföringen av boken.

Vad är off-page SEO?

SEO-aktivitetVad som görs i praktiken
Skapa länkar från andra webbplatser till våra inläggSkapa länkar från andra relevanta webbplatser till din egen webbplats eller inlägg för att öka auktoriteten och förbättra sökmotorernas förståelse av webbplatsens relevans.
Gästinlägg på andra webbplatserSkriva gästinlägg på andra relevanta webbplatser för att öka synligheten och auktoriteten för din egen webbplats.
Social mediamarknadsföringAnvändning av sociala medier för att öka synligheten och auktoriteten för din egen webbplats.
Lokal SEOOptimering av Google My Business och andra lokala kataloger för att öka synligheten för din egen webbplats i lokala sökresultat.
RecensionerHantering av recensioner på Google My Business och andra webbplatser för att öka auktoriteten och synligheten för din egen webbplats.
EvenemangArrangera evenemang för att öka synligheten och auktoriteten för din egen webbplats.

Rankingfaktorer

Utanför Google så finns det ingen som vet exakt hur Google – som är den största och viktigaste sökmotorn – fungerar. Även om det skulle vara någon som vet något så förändrar Google ständigt sina algoritmer och metoder vilket gör att vi ständigt måste utvecklas.

Med det sagt så är de flesta är överens om att Google strävar efter att ge sina besökare så bra svar som möjligt på de frågor de ställer.

Det ligger till grund för listan över rankingfaktorer här nedanför:

Innehåll av hög kvalitet

En av de viktigaste sakerna för att en webbplats ska rankas väl är att ha högkvalitativt, informativt och nyckelordsrikt – eller kanske snarare riktigt – innehåll. Detta innehåll måste vara relevant för sökarens fråga och erbjuda ett värde som går utöver det som kan hittas på andra webbplatser.

Långt tillbaka i tiden så var det viktigt att det nyckelord man jobbade med förekom ofta i texten.

Det är inte självklart idag!

Men SEO innebär att vi skriver inläggen så att Google förstår vad inlägget handlar om.

Exempel: Om du vill att inlägget ska handla om ”sökmotoroptimering” så ska du ha med ordet i rubriker och texten. Du ska inte använda ord som ”skriv bra inlägg som personer hittar”.

Mobilvänlighet

Eftersom majoriteten av sökningarna numera utförs på mobila enheter är det viktigt att webbplatserna är optimerade för mindre skärmar och begränsad bandbredd.

Användarupplevelse

En annan viktig rankingfaktor är den övergripande användarupplevelsen på webbplatsen. Detta inkluderar saker som hur lätt det är att navigera, om webbplatsen är optimerad för mobila enheter och om innehållet är relevant och engagerande.

Sidans hastighet

Hastigheten på en webbplats är också en viktig rankingfaktor, eftersom användarna sannolikt lämnar en webbplats som tar för lång tid att ladda.

Länkar

Google tolkar länkar som signaler från andra webb-platser om att det vi skrivit är bra, trovärdig och läsvärt.

Google har stora möjligheter att ta reda på om det vi skrivit är bra själva genom att mäta hur besökare beter sig när de besöker en webb-plats – och jobbar med att försöka bli ännu bättre på det – men länkar är fortfarande väldigt viktiga rankingfaktorer.

EEAT – Expertis, Auktoritet och trovärdighet

EEAT är en förkortning som står för Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness.

På svenska kan det översättas till erfarenhet, expertis, auktoritet och pålitlighet.

Det är en term som används av Google för att bedöma kvaliteten på en webbplats eller en sida, och det är en viktig faktor för hur en sida rankas i sökresultaten.

Exakt vad det innebär att jobba med EEAT vet bara Google, men det här är den vanliga tolkningen av det Google faktiskt sagt:

 1. Skapa innehåll som visar din expertis inom ditt område.
 2. Bygg upp din auktoritet genom att skapa bra och relevant innehåll som andra webbplatser vill länka till.
 3. Bygg upp förtroendet för din webbplats genom att vara transparent och tydlig med din information och genom att ha en säker och användarvänlig webbplats.

Hur jobbar vi här på bloggen med SEO?

På en blogg som den här så handlar väldigt mycket om SEO-arbetet om att skapa bra och nytt innehåll och förbättra befintligt.

För att hitta nytt material använder jag olika verktyg så som SEMRush. För att förstå hur mina befintliga inlägg rankar och hanteras av Google så använder jag Google Search Console.

Det handlar om att vi studerar vad människor söker på och hittar sätt att svara på frågorna på bästa vis. Vi ser också över hur vi svarar i våra befintliga inlägg och försöker förbättra dem.

Ibland så måste vi också uppdatera våra inlägg för att saker och ting förändrats i omvärlden.

Att hitta rätt här kräver övning och erfarenhet. Ibland får vi chansa och se hur ett inlägg fungerar.

På senare tid har det blivit allt viktigare på bloggen att förhålla sig till Googles syn på EEAT. Det kan innebära att vi behöver komplettera innehåll på olika vis eller avstå att skriva vissa typer av innehåll då den här bloggen har begränsad trovärdighet i Googles ögen ännu så länge.

Läs gärna vårt inlägg om hur du hittar saker att blogga om.

Bra SEO trick?

Google, och alla andra sökmotorer, är maskiner har historiskt varit ganska enkelspåriga och lätta att lura med enkla trick.

Det går fortfarande men blir allt svårare.

Det gör att gamla trick, som att upprepa sökordet man jobbar med otroligt många gånger, inte längre fungerar.

Det gör inte heller olika mer eller mindre avancerade system av bloggar länkade till bloggar som länkade till bloggar som … i jagt på länkar.

Idag handlar SEO väldigt mycket om att skapa inlägg med rätt kvalité, som svarar på sökord som ger rätt läsare till bloggen.

Googles introduktion till SEO hittar du om du följer länken. Där får du hjälp att skapa ett Search Console konto så att du kan komma igång och jobba med SEO på din blogg.

Summering – Vad är SEO?

SEO handlar om att skapa innehåll som gör det möjligt för sökmotorer att förstå vad vi skriver om och matcha det mot en sökfras.

Det handlar också om att välja rätt sökfras, sökterm eller ord som vi vill optimera för.

Sist men inte minst så gäller det att ha bra innehåll för de som faktiskt kommer till hemsidan för att läsa.

Vanliga frågor

Vad står SEO för?

SEO står för ”Search Engine Optimization”, vilket är processen att optimera en webbplats för att förbättra dess synlighet i sökmotorernas resultat.

Vilka är de viktigaste rankingfaktorerna i Google

De viktigaste rankingfaktorerna för SEO inkluderar innehållskvalitet, användarupplevelse, länkar från andra webbplatser, och tekniska aspekter som webbplatsens hastighet och mobilvänlighet.

Vad menas med sökordsanalys?

Sökordsanalys är processen att identifiera de ord och fraser som människor (vi vill nå) använder när de söker efter information online, för att sedan använda dessa sökord för att optimera en webbplats innehåll och förbättra dess synlighet i sökresultaten.

Hur påverkar länkar till en webb-plats SEO?

Länkar från andra webbplatser (s.k. backlinks) är en viktig rankingfaktor för SEO eftersom de fungerar som en form av ”röst” som visar att andra webbplatser anser att din webbplats är relevant och en auktoritet. Ju fler och bättre kvalitet på länkarna, desto bättre är det för din webbplats SEO.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar