Vad är SEO? – Vad är målet med SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering som vi ofta säger på svenska, är något vi gör för att en webbplats ska förbättra sin position på en sökmotors resultatsidor (SERP) för en viss sökterm.

Det kan handla om att vi hamnar på första sidan av Google för en viss sökterm, eller så vill vi hamna bland de tre översta.

För vissa, exempelvis e-handlare, så handlar SEO väldigt mycket om att få vissa sidor och vissa söktermer högt upp i Googles resultat eller SERPs.

För oss som bloggar så finns det många fler möjligheter.

Vi kommer främst prata om SEO för bloggare i det här inlägget då det är det vi intresserar oss för här på bloggen.

I den här artikeln tar vi en titt på vad SEO är, hur det fungerar och några av de viktigaste rankingfaktorerna som avgör var du hamnar bland listan när Google ger sitt svar på sin fråga.

Innehåll

Vad är SEO och varför ska en bloggare bry sig?

SEO är en förkortning av ”Search engine optimization”, på svenska sökmotoroptimering eller sökordsoptimering.

SEO är en ganska långsiktig strategi då det kommer till att generera trafik till en blogg eller hemsida.

Det beror på att det tar tid för Google att flytta en webbsida uppåt bland sina sökresultat. Dessutom så kan det krävas en hel del ”trial and error”, alltså provande, innan vi hittar det som Google faktiskt gillar.

En viktig del inom sökmotoroptimering är också att skapa länkar till en blogg och dess inlägg vilket normalt sett tar rätt lång tid.

Med det sagt så är ofta utdelningen fantastisk.

Vad är målet med SEO?

Google ger oss rätt trafik, ofta under långa tidsperioder, utan att vi behöver göra någonting när vi gör vår optimering rätt!

Sökordsoptimering är inget vi gör en gång, utan det är ett ständigt pågående arbete med att förbättra en bloggs ranking.

Ofta innebär högre ranking, alltså att vi hamnar högre upp i SERPen, att vi får mer trafik. Men SEO kan också användas för att få rätt trafik.

Rätt trafik gör att vi tjänar mer och får nöjdare läsare!

SEO för bloggare

Som bloggare – i synnerhet om vi skriver bloggar som tjänar pengar genom annonser – så är vi ofta ganska fria att välja vad våra inlägg ska handla om, vad de ska ha för rubrik och hur olika sidor på bloggen hänger samman.

En stor del av vår SEO handlar därför om att välja sökord smart!

Det innebär att vi inte bara jobbar med att försöka påverka hur sökmotorernas ranking av sökresultaten. Vi tittar också på sökresultaten och försöker hitta hål och svagheter hos andra webb-platser som vi kan använda till vår fördel.

Grunderna i SEO – Vilka är de viktigaste rankingfaktorerna

Vi kan påverka vår Google-ranking på många sätt. I den här delen går vi igenom vad vi kan och hur vi gör det.

Vi brukar prata om två typer av SEO: on-page SEO och off-page SEO.

Vad är On-page SEO?

On-page SEO handlar om det vi kan göra direkt på vår blogg för att förbättra vår plats bland sökresultaten.

Exempel på On-page SEO är:

  • Rätt och bra titel på blogginlägget
  • Anpassningar för att öka användbarhet och läsbarhet
  • Säkerställa rätt fördelning och frekvens av de nyckelord vi vill optimera för
  • Säkerställa bra innehåll
  • Säkerställa att det innehåll vi producerar ger de svar som den som söker behöver

Vad är off-page SEO?

On-page åtgärder kan vi, om vi har rätt kompetens, göra helt själva utan andras inblandning. Det innebär inte att det är lätt att höja sin ranking med bara On-page SEO.

Off-page SEO handlar exempelvis om:

  • Länkar
  • Aktivitet på sociala medier

Off-page SEO kräver att vi på något sätt får andra att länka till vår webb-plats eller blog. Helst ska dessa länkar inte var från vem som helst.

Länkar ska helst komma från webb-platser med hög rank, de ska vara relevanta för vårt område och det ska dessutom länka med rätt fraser och text för att vi ska få maximal utdelning.

Rankingfaktorer

Utanför Google så finns det ingen som vet exakt hur Google – som är den största och viktigaste sökmotorn – fungerar. Även om det skulle vara någon som vet något så förändrar Google ständigt sina algoritmer och metoder vilket gör att vi måste utvecklas med.

Med det sagt så är de flesta är överens om att Google strävar efter att ge sina besökare så bra svar som möjligt på de frågor de ställer.

Det ligger till grund för listan över rankingfaktorer här nedanför:

Innehåll av hög kvalitet

En av de viktigaste sakerna för att en webbplats ska rankas väl är att ha högkvalitativt, informativt och nyckelordsrikt innehåll. Detta innehåll måste vara relevant för sökarens fråga och erbjuda ett värde som går utöver det som kan hittas på andra webbplatser.

Mobilvänlighet

Eftersom majoriteten av sökningarna numera utförs på mobila enheter är det viktigt att webbplatserna är optimerade för mindre skärmar och begränsad bandbredd.

Användarupplevelse

En annan viktig rankingfaktor är den övergripande användarupplevelsen på webbplatsen. Detta inkluderar saker som hur lätt det är att navigera, om webbplatsen är optimerad för mobila enheter och om innehållet är relevant och engagerande.

Sidans hastighet

Hastigheten på en webbplats är också en viktig rankingfaktor, eftersom användarna sannolikt lämnar en webbplats som tar för lång tid att ladda. För att säkerställa en snabb webbplats är det viktigt att optimera koden och se till att det inte finns några stora filer som måste laddas innan besökaren kan börja läsa och interagera med sidan.

Länkar

Google tolkar länkar som signaler från andra webb-platser om att det vi skrivit är bra, trovärdig och läsvärt. Google har stora möjligheter att ta reda på om det vi skrivit är bra själva genom att mäta hur besökare beter sig när de besöker en webb-plats men länkar är fortfarande väldigt viktiga rankingfaktorer.

EAT – Expertis, Auktoritet och trovärdighet

På senare år så har Google försökt hitta sätt att reda ut om informationen som finns på en webb-plats kommer från en trovärdig källa. Samlingsnamnet för detta är EAT. EAT kommer sannolikt vara viktigt framöver.

Hur jobbar vi med SEO?

På en blogg som den här så handlar väldigt mycket om SEO-arbetet om att skapa bra nytt innehåll och förbättra befintligt.

Det handlar om att vi studerar vad människor söker på och hittar sätt att svara på frågorna på bästa vis. Vi ser också över hur vi svarar i våra befintliga inlägg och försöker förbättra dem.

Ibland så måste vi också uppdatera våra inlägg för att saker och ting förändrats i omvärlden.

Att hitta rätt här kräver övning och erfarenhet. Ibland får vi chansa och se hur ett inlägg fungerar.

På senare tid har det blivit allt viktigare på bloggen att förhålla sig till Googles syn på EAT. Det kan innebära att vi behöver komplettera innehåll på olika vis eller avstå att skriva vissa typer av innehåll då den här bloggen har begränsad trovärdighet i Googles ögen ännu så länge.

Bra SEO trick?

Google, och alla andra sökmotorer, är maskiner har historiskt varit ganska enkelspåriga och lätta att lura med enkla trick.

Det går fortfarande men blir allt svårare.

Det gör att gamla trick, som att upprepa sökordet man jobbar med otroligt många gånger, inte längre fungerar.

Det gör inte heller olika mer eller mindre system där bloggar länkade till bloggar som länkade till bloggar som …

Idag handlar SEO väldigt mycket om att skapa inlägg med rätt kvalité, som svarar på sökord som ger rätt läsare till bloggen.

Summering – Vad är SEO?

SEO handlar om att skapa innehåll som gör det möjligt för sökmotorer att förstå vad vi skriver om och matcha det mot en sökfras.

Det handlar också om att välja rätt sökfras, sökterm eller ord som vi vill optimera för.

Sist men inte minst så gäller det att ha bra innehåll för de som faktiskt kommer till hemsidan för att läsa.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar