Att tjäna pengar på sin passion? – Gör det smartare!

Att tjäna pengar genom att följa sin passion är en bra idé i teorin, men det fungerar inte alltid i praktiken.

För det första kan din passion förändras med tiden, det är till och med rätt troligt, så att välja jobb och karriär utifrån din passion kan innebära att du ganska snart får jobba med något som du inte längre tycker om.

Dessutom kanske din passion inte matchar vad människor faktiskt behöver eller vill ha, så du kan få svårt att försörja sig om du bara fokuserar på din passion.

I det här inlägget kommer vi argumentera för att du kan utgå från din passion och tjäna pengar där, men att du ska göra det smart så att du även blir framgångsrik i det du gör.

Att tjäna pengar på sin passion – Ikigai

I en tid med influensers och en allmänt negativ syn på det traditionella arbetslivet så kan vi möta ett budskap som bygger på att du borde tänka annorlunda och istället för att slava som alla andar borde skaffa dig en inkomst baserad på din livsstil eller passion.

Många väljer exempelvis att tolka Ikigai på det sättet.

Bilden beskriver hur Ikigais fyra frågor samverkar. Bilden innehåller fyra cirklar som representerar det vi älskar, det vi får betalt för, det världen behöver och det det vi är bra på. Svaret på frågan "Vad är Ikigai" är att det är där alla fyra cirklar möts.
De fyra delarna inom Ikigai som vi ska kombinera för att hitta meningen med livet.

Ikigai säger i och för sig att vi ska kombinera fyra delar i vårt liv till en helhet, men öppnar för en ganska fri tolkning kring prioritering och vikt av de olika delarna.

Men du hittar också samma idé – om att vi ska hitta en försörjning i vår passion – hos många framgångscoacher, de som vill tjäna pengar på att blogga och bland många influensers.

Att tjäna pengar på sin passion – Låter bra men …

Vi säger inte att du ska kasta bort idén om att göra passion till en faktor i ditt yrkesliv eller entreprenörskap men det finns skäl att ifrågasätta den ibland väl positiva bilden kring möjligheterna att lev på sin passion.

Av två skäl:

  • Du kan bli lurad till att göra mindre bra val i livet!
  • Du kan bli lurad så att du inte gör och genomföra det du önskar på bästa sätt!

Vi kommer utveckla det vidare här nedan!

Vad menas med passion? – Vad gör vi när vi gör det vi älskar?

Vaccinsamordnare var en roll som dök upp i samband med pandemin. Det yrket kan mycket väl vara drömjobbet för någon och ge mer eller mindre full pott i Ikigaibilden ovan.

Men det är en bra bit dit för de flesta som ska göra karriärsval och jag har svårt att se att en 18-åring som vill följa sin passion tar sikte på den rollen.

Risken blir att passion blir det samma som det greppbara här och nu. Det är en rejäl begränsning i livet, i synnerhet när du är ung!

Vad menas för den delen med passion?

Passion är en känsla. Det du känner passion för kommer ändra sig över tid. Passion är inte heller en känsla som står helt för sig själv.

Många som är vetgiriga studerar, följer de då sin passion?

En person som är social som väljer att bli säljare, följer den personen sin passion?

Passion är ett starkt uttryck, men det finns många andra aspekter att ta hänsyn till i ett yrkesval, som är minst lika viktiga, men som inte handlar om starka känslor.

Personlighet är ett sådant exempel och det finns sannolikt många karriärval som passar din person men som inte ligger inom ett område du är passionerad över.

Tänk långsiktigt

Oavsett om du väljer ett yrke, jobb eller att starta företag utifrån din passion så är det viktig att tänka långsiktigt.

Väljer du något som du kan tänka dig att göra resten av ditt liv? Om inte, är det något som du kan göra under de kommande 5, 10 eller 20 åren? Håller din passion i sig lika länge?

Bilden om Ikigai ovan lyfter fram behovet av att det ska gå att tjäna pengar på det du gör, vilket ofta är ganska starkt kopplat till ett allmänt behov. De två delarna handlar om att dina val bör vara affärsmässiga i någon mening.

Den affärsmässigheten måste du ha med dig när du gör dina val och i genomförandet längre fram.

Tänk helhet

Vill du öppna ett mysigt kafé som en del av din vision och passion?

Vad innebär ett sådant val i praktiken?

Kommer du baka mest, eller kommer du behöva hantera massa personal?

Eller kommer du behöva städa på kvällstid och föra massa böcker?

Om du ska välja att följa din passion så bör du fundera på hur du gör det på bästa sätt för att du ska hamna där du önskar i praktiken.

Om du tänker dig starta företag så ökar möjligheterna till att ta hjälp för olika sysslor om din verksamhet är lönsam.

Att agera affärsmässigt istället för känslomässigt i en önskan att följa din passion kan i verkligheten ge en betydligt bättre helhet!

Ta råd från andra

Om du funderar på att följa din passion är det en bra idé att få råd från andra som har följt sin passion.

Du bör också prata med personer som planerat för att leva på sin passion varför de bestämde sig för att inte fullfölja.

Deras erfarenheter kan vara lika värdefulla som erfarenheterna från personer som har varit framgångsrika.

Var beredd att jobba hårt – Var seriös

En av de största missuppfattningarna när det kommer till idén om att följa sin passion är att det öppnar för en roligare, trevligare och enklare vardag.

Det är inte självklart sant. Det är sannolikt tvärtom!

Om du tar jobb, inom en etablerad roll i ett företag, så sköter sig mycket själv. Om du ska göra andra, kanske unika val, för att följa din passion så får du sannolikt anstränga dig mer.

Ska du starta företag så pekar all erfarenhet på att du ska sätta kunden i fokus, inte din passion!

Alternativ

Det finns alternativa synsätt när det kommer till karriärsval som prioriterar och fokuserar lite annorlunda jämfört med exempelvis Ikigai.

I inlägget där jag ger dig fem tips om du letar nytt jobb så pratade vi om en behovspyramid i stället.

Den här bilden beskriver ett alternativt förhållningssätt till livet jämfört med Ikigai. Ikigai kan förklaras som att en filosofi om att vi ska följa vår passion. Den här bilden antyder att vi ska se till våra behov.
Behovspyramid i stället för cirklar.

Bilden ovan bygger på att vi studerar vilka grundläggande behov vi har och hur vi på bästa sätt tillfredsställer dem.

Här finns en tydlig prioritering på vad som är viktigt och den prioriteringen gör att vi exempelvis måste fundera på hur vi på ett hållbart vis kan ägna oss åt ett entreprenörsskap som ger stabila inkomster.

Passion har i det sammanhanget en relativt liten betydelse, om resten är på plats, tycker många som är mer praktiskt orienterade.

Om passionen tar för stor plats så är det stor risk att det faktiskt är egot som får härja fritt än något annat.

Den här behovspyramiden passar bra tillsammans med stoisk filosofi och går också bra att kombinera med tankar och erfarenheter kopplat till företagsamhet och entreprenörskap.

Läs gärna inlägget jag länkade till ovan!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar