Starta blogg och börja tjäna pengar – Guide

I det här inlägget ska vi titta på hur du kan skapa en blogg tjäna pengar på olika sätt uitfrån det du skapar.

Den här bloggen ingår i en familj med bloggar som drivs för att det är kul, men jag som skriver har också som mål att tjäna pengar på bloggen.

Hur startar man en blogg och tjänar pengar?

För att starta en blogg och börja tjäna pengar bör du känna till processen för att starta en blogg. I avsnittet ”Hur startar man en blogg?” kommer du att få en översikt. Underavsnitten kommer att behandla att välja en plattform för din blogg, registrera ett domännamn, välja ett lämpligt webbhotell, installera en bloggplattform, anpassa din bloggdesign, skapa grundläggande sidor, lägga till viktiga plugins och widgets samt skapa en strategi för att producera innehåll regelbundet.

Välj plattform för din blogg

Det första steget i att starta en blogg är att välja plattform. Det finns en rad olika alternativ, var och en med sina egna styrkor och svagheter. Här är några av de mest populära:

PlattformEgenskaperMolntjänst/Egen installation
WordPressAnvändarvänlig, anpassningsbar, stort utbud av teman och plugins.Båda
BloggerEnkel att använda, begränsade anpassningsmöjligheter.Molntjänst
TumblrFokus på multimedia och sociala nätverk.Molntjänst
GhostSnabb, SEO-vänlig, fokus på skrivande.Båda
JoomlaKraftfull, mångsidig, kräver mer teknisk kunskap.Båda
WebflowDesignfokuserad, ingen kodning krävs, dyr.Molntjänst

Om du vill komma igång gratis med minimal insats så ska du välja Blogger eller WordPress.com. Jag rekommenderar WordPress.com, då börjar du arbetet med att lära dig WordPress-plattformen som öppnar upp helt andra möjligheter framöver.

Om du är teknikintresserad så reder du utan vidare ut installationen och driften av en egen WordPress installation. För att minska tröskeln så kan du istället dra ner på arbetet kring utseendet och saker som prestanda.

Registrera ett domännamn

Att registrera ett domännamn är en viktig del av att starta en blogg. Här är några grundläggande steg att följa:

StegInstruktioner
1Välj ett passande namn.
2Använd en pålitlig domänregistrator eller webbhotell.
3Kolla om domännamnet är ledigt.
4Om det är ledigt, genomför köpet och registreringen.

Du kan läsa bloggens detaljerade inlägg om hur du väljer domännamn för att få ytterligare stöd.

Tips: Innan du bestämmer dig för ett domännamn, undersök om det finns sociala mediekonton som matchar namnet för din blogg. Detta hjälper dig att uppträda enhetligt och ger igenkänning över olika plattformar.

Välj ett lämpligt webbhotell

Om du inte väljer en bloggplattform i form av molntjänst så måste du själv välja webbhotell och sedan installera plattformen du valt. Om du valt en molntjänst så kan du hoppa över den här delen och nästa.

Det här är ett av de vanligaste sätten att lösa tekniken på, för den som vill börja blogga och tjäna pengar.

Att välja ett bra webbhotell är avgörande för din blogs framgång. Här är några faktorer att beakta:

TillförlitlighetPrestandaSkalbarhetSupportVilka övriga tjänster finns
Viktigt för bloggens tillgänglighet.Snabb laddningstid förbättrar användarupplevelsen.Kapacitet att växa med din blogg.Snabb och kunnig hjälp vid problem.Säkerhetskopiering av din blogg.

Domänregistrering.

Certifikat för https.

De flesta som börjar blogga väljer en billigare tjänst med lägre prestanda, vilket du troligtvis kommer omvärderar när bloggen växer.

Oavsett valet så ska du välja en plattform som har fungerande helpdesk och som hjälper dig installera bloggplattformen du tänker använda.

Installera en bloggplattform

Om du har valt WordPress som din bloggplattform, följ denna steg-för-steg guide:

StegBeskrivning
1Följ instruktionen hos ditt webbhotell för att starta installationen
2Fyll i användarnamn, e-post och lösenord för att registrera ett konto.
3Följ installationsguiden i mål
4Gå till ’Utseende’ i adminpanelen och välj ett tema.
5Anpassa färger, typsnitt och layout i tema-inställningarna för enkel styling.
6Klicka på ’Inlägg’ och sedan ’Lägg till ny’ för att publicera ditt första inlägg.

Alla mina bloggar använder ett tema som heter GeneratePress men det går utmärkt att börja blogga med något av standardtemana som finns i grundinstallationen av WordPress.

Lägg inte för mycket tid på utseende, färger och typsnitt i början, se istället till att komma igång med innehållskapandet så fort det bara går.

Skapa grundläggande sidor (om oss, kontakt etc.)

Att skapa viktiga sidor, såsom ”Om oss”, ”Kontakt” osv., är en viktig del av att starta en blogg. Dessa sidor ger besökarna information om vem du är och hur man kan nå dig.

För att ge en bra användarupplevelse bör du skapa informativa och professionella sidor.

Lägg till viktiga plugins och widgets

Plugins och widgets utökar funktionaliteten i din WordPress-blogg. Här är några viktiga att överväga:

Plugin/WidgetAnvändning
Yoast SEOFörbättrar bloggens sökoptimering.
AkismetSkyddar mot skräpkommentarer.
JetpackGer statistik och säkerhetsfunktioner.
WP Super CacheSnabbar upp sidladdningstider.

Hur man tjänar pengar med en blogg?

Nu är vi framme vid det roliga och det är dags att börja fundera på hur vi ska kunna tjäna pengar på en blogg.

Vi ska titta ingående på ett gäng olika möjligheter här nedanför. Det är en introduktion, du kan läsa mycket mer i inlägget som beskriver om hur du kan tjäna pengar på att blogga.

Men innan vi går till detaljerna så är det viktigt att förstå att det finns två olika sätt att se på en bloggs plats i den stora vida världen.

 1. Det är en anonym blogg som får trafik från Googles sökningar
 2. Bloggen och du är delar av en community, samhället och samhällsdebatten.

Den här skillnaden är viktig, inte minst när vi kommer till den del som handlar om trafikgenerering nedan.

Annonsering

Det är möjligt att tjäna pengar med en blogg genom annonsering. Den kan ske i lite olika former:

 • Genom annonsnätverk och automatiska annonser.
 • Direktförsäljning av annonser till företag.
 • Stående annonsering eller sponsring från företag.

Om du inte redan vet hur du ska sälja annonser till företag så är det naturliga att börja med ett annonsnätverk så som Adsense eller Ezoic.

Det är extremt enkelt då du med några enkla inställningar sätter upp reglerna för hur annonserna ska presenteras, sedan gör annonsnätverket resten av jobbet.

Affiliate-marknadsföring

Att tjäna pengar på affiliate-marknadsföring är en effektiv och populär metod för att tjäna pengar på en blogg. Du kan öka din inkomst genom att marknadsföra andras produkter eller tjänster och få en provision för varje försäljning du genererar. Här är tre viktiga punkter att tänka på:

1.Hitta relevanta produkter eller tjänster inom din nisch som dina läsare skulle vara intresserade av.
2.Skapa engagerande innehåll där du rekommenderar dessa produkter eller tjänster och inkludera dina unika affiliate-länkar.
3.Promota aktivt dina rekommendationer genom sociala medier, e-postmarknadsföring eller annonser för att locka potentiella köpare.

Det här är inte så enkelt som annonser från annonsnätverk. Du måste skapa speciellt innehåll, hitta rätt produkter och uppdatera inläggen när saker och ting ändras.

tt integrera Google AdSense på rätt sätt kan du maximera din intjäning på din blogg och dra nytta av dess annonsrelaterade potential. Oroa dig inte för att missa denna möjlighet, kom igång idag och börja tjäna pengar!

Samarbeten med företag

Att samarbeta med företag är en effektiv metod för att tjäna pengar med en blogg.

Genom att samarbeta kan du öka din webbtrafik, nå ut till en större publik och dra nytta av olika sätt att tjäna pengar. Här är tre sätt du kan arbeta tillsammans med företag:

– Annonssamarbeten:Genom att få betalt för att visa annonser från företag på din blogg kan du generera inkomster. Det finns olika annonsnätverk och plattformar som kopplar samman bloggare och annonsörer.
– Produktrecensioner:Företag vill ofta att deras produkter eller tjänster ska recenseras av inflytelserika bloggare. Du kan få betalt för att skapa innehåll där du testar och recenserar deras produkter på ett ärligt och trovärdigt sätt.
– Affiliate-marknadsföring:Genom affiliate-marknadsföring kan du ta del av vinsten när dina läsare köper en produkt eller tjänst genom en unik länk på din blogg. Du får en provision för varje framgångsrik försäljning som genereras via din länk.

Förutom dessa metoder finns det också andra möjligheter till samarbete med företag som kan vara unika för din nisch och målgrupp. Tänk på vilka företag som skulle vara relevanta för ditt innehåll och arbeta aktivt för att etablera och bygga samarbeten.

Prova också att aktivt pitcha till företag som du vill samarbeta med. Berätta om hur ditt innehåll kan gynna dem och varför de bör välja att jobba med just dig. Genom att vara proaktiv kan du öka chanserna för lönsamma samarbeten och skapa en stabil inkomstkälla från din blogg.

Skriv sponsrade inlägg

Att skriva sponsrade inlägg är en strategi för att tjäna pengar med en blogg genom samarbete med företag. Bloggaren får betalt genom att publicera inlägg som marknadsför företagets produkter eller tjänster.

Erbjud betalda recensioner

För att tjäna pengar med en blogg kan man använda strategin att erbjuda betalda recensioner.

Bloggare kan få betalt för att skriva recensioner om produkter eller tjänster på sin webbplats, vilket kan vara en lönsam möjlighet. Företag är ofta villiga att betala för positiva recensioner som kan locka kunder till deras verksamhet.

För att lyckas med betalda recensioner finns det några viktiga punkter att tänka på. För det första bör bloggen ha ett tydligt fokus eller nisch, som mode, teknik eller hälsa, för att företag lättare ska kunna hitta relevanta bloggar för sina produkter eller tjänster.

Det är också viktigt att upprätthålla trovärdigheten genom att bara acceptera erbjudanden om recensioner som faktiskt är relaterade till bloggens tema och inte ge falskt positiva omdömen.

Bloggaren bör vara transparent och tydlig med läsarna om vilka inlägg som är betalda recensioner och vilka som inte är det, för att skapa en öppen och ärlig dialog med läsarna. För att locka företag till samarbeten är det också viktigt att erbjuda mervärde i form av professionellt skrivna och engagerande recensioner.

Skapa och sälja egna produkter

Att skapa och sälja sina egna produkter är en effektiv strategi för att tjäna pengar med en blogg. Genom att erbjuda unika och relevanta produkter till sina läsare kan man inte bara generera intäkter, utan även bygga upp sitt varumärke.

Denna strategi innebär att man identifierar behoven hos sin målgrupp och utvecklar produkter för att möta dessa behov. Det kan vara allt från e-böcker, onlinekurser, fysiska produkter eller evenemangsbiljetter. Genom att använda marknadsundersökningar och undersöka trenderna inom sin nisch kan man skapa produkter som kommer att locka potentiella köpare.

Ett exempel på hur en tabell kan se ut vid skapande och försäljning av egna produkter:

ProdukttypBeskrivningPris
E-bokEn omfattande guide om ämnet X som ger värdefull information och insikter.29,99 kr
OnlinekursEn interaktiv kurs som lär ut avancerade färdigheter inom området Y.199,99 kr
Fysisk produktEn högkvalitativ produkt som underlättar utförandet av uppgift Z.49,99 kr

Genom att differentiera produkterna baserat på deras värde och prissättning kan man locka både budgetmedvetna köpare och de som är villiga att investera mer i sin kunskapsutveckling.

Det är viktigt att notera att man kontinuerligt måste uppdatera och förbättra sina produkter baserat på kundfeedback. Genom att sträva efter excellens kan man behålla nöjda kunder och bygga upp ett starkt rykte inom sin nisch.

Detta ska inte tolkas som en traditionell försäljningsstrategi, utan snarare som möjligheten att erbjuda mervärde till sina lojala läsare. Genom att skapa egna produkter kan man bygga upp en hållbar inkomstkälla samtidigt som man stärker sin trovärdighet och expertstatus inom sitt område.

E-böcker eller kurser inom ditt expertområde

Att skapa och sälja e-böcker eller kurser inom ditt expertområde är en lönsam möjlighet att tjäna pengar med din blogg. Det ger dig möjlighet att dela din kunskap och erfarenhet på ett detaljerat och strukturerat sätt samtidigt som du erbjuder värdefullt innehåll till dina läsare.

Här är tre skäl till varför e-böcker eller kurser kan vara fördelaktiga:

ExpertisdelningPotentiella intäkterLångvarig nytta
Genom att skapa en e-bok eller kurs inom ditt expertområde kan du visa upp din specialistkunskap och bevisa din trovärdighet gentemot potentiella kunder.Genom att sälja dina e-böcker eller kurser kan du generera passiva inkomster från personer som är villiga att betala för den information och kunskap du erbjuder.E-böcker och kurser kan fortsätta att generera intäkter under en längre tid efter att de skapats, vilket ger dig en kontinuerlig inkomstkälla.

Det finns också unika detaljer att överväga när det gäller att skapa och sälja e-böcker eller kurser inom ditt expertområde. Till exempel kan du välja om du vill erbjuda dem som nedladdningsbara filer eller ha dem tillgängliga online via en medlemswebbplats.

Förslagsvis bör du göra följande:

 • Utforska vilka ämnen inom ditt expertområde som är mest eftertraktade och skapa e-böcker eller kurser om dessa ämnen.
 • Använd en professionell design för dina e-böcker eller kursmaterial för att ge ett proffsigt intryck.
 • Marknadsför och marknadsför dina e-böcker eller kurser genom sociala medier, e-postmarknadsföring och samarbete med andra bloggare eller branschexperter.

Fysiska produkter med ditt varumärke

Att erbjuda fysiska produkter med ditt varumärke kan vara en lönsam inkomstkälla för din blogg. Du kan utöka ditt varumärke och dra nytta av lojala följare genom att skapa egna varor som kläder eller accessoarer. Här är några exempel på produkter du kan erbjuda:

T-shirtsSkapa unika t-shirts med ditt bloggnamn eller logotyp för att marknadsföra ditt varumärke. Pris: Från $15
MuggarErbjud muggar med inspirerande citat från din blogg för dina läsare att njuta av deras favoritdryck i. Pris: Från $10
BokmärkenSkapa bokmärken i olika stilar och designs som representerar din blogg och dess tema. Perfekt för bokälskare bland dina följare. Pris: Från $5

Genom att erbjuda fysiska produkter som är kopplade till din blogg kan du inte bara generera intäkter, utan också bygga upp varumärkeslojalitet hos dina läsare. Se till att dessa produkter är högkvalitativa och representerar din blogs identitet på ett tydligt sätt.

Ett tips för framgång är att marknadsföra dessa produkter till din publik genom sociala medier och annonsering, samt att engagera dig direkt med dina följare genom tävlingar eller rabatter.

Med fysiska produkter med ditt varumärke kan din blogg bli mer än bara ord på en skärm – den kan bli en verklig, fysisk representation av din passion och expertis.

Skapa medlemskapsprogram för exklusivt innehåll

Att skapa medlemskapsprogram för exklusivt innehåll kan vara en lönsam strategi för att tjäna pengar med din blogg. Genom att erbjuda premiuminnehåll för betalande medlemmar kan du locka och behålla en lojal publik samtidigt som du genererar intäkter.

Guide:
1. Definiera ditt exklusiva innehåll: Skapa värdefulla och unika resurser, guider eller videor som endast är tillgängliga för dina betalande medlemmar. Detta kan inkludera insiderinformation, fördjupade analyser eller intervjuer med branschexperter.
2. Bygg ett medlemskapssystem: Skapa en sömlös upplevelse för dina medlemmar genom att använda plattformar som WordPress eller Shopify för att skapa medlemslogin och hantera betalningar. Kom ihåg att erbjuda olika nivåer av medlemskap baserat på de exklusiva förmånerna varje nivå erbjuder.
3. Marknadsför och skala upp: Använd dina befintliga blogginlägg, e-postlistor och sociala medier för att marknadsföra ditt medlemskapsprogram. Erbjud provabonnemang eller rabatter för att locka nya kunder. När din bas är etablerad kan du tänka på expansion genom att erbjuda ytterligare produkter eller evenemang för dina medlemmar.

Unika detaljer: Tänk på att kunskapen och erfarenheten hos dina medlemmar kan vara värdefullt i sig. Att skapa ett forum eller en community där medlemmarna kan interagera och dela sina insikter kan öka värdet för ditt medlemskapsprogram.

Sann berättelse: En bloggare vid namn Sarah använde framgångsrikt ett medlemskapsprogram för att monetarisera sin modeblogg. Genom att erbjuda exklusiva stylingtips och tillgång till modeevenemang kunde hon attrahera betalande medlemmar och skapa en stark gemenskap. Detta gav inte bara henne en stabil inkomstkälla, utan också möjligheten att samarbeta med varumärken och uppnå ännu större framgång.

Erbjuda tjänster baserat på din expertis

En möjlighet för bloggare att tjäna pengar är genom att erbjuda expertrådgivning och tjänster inom sitt specialområde. Genom att använda sin kunskap och erfarenhet kan bloggare dra nytta av sin trovärdighet och erbjuda unika tjänster till sina läsare och följare. Genom att använda sin expertis kan bloggare erbjuda olika tjänster som konsultationer, workshops och onlinekurser. Dessa tjänster ger följarna möjlighet att dra nytta av bloggarens specialkunskaper på ett personligt sätt.

Genom att erbjuda dessa tjänster får bloggare inte bara ekonomisk vinning, utan också möjligheten att skapa starka relationer med följarna genom direkt interaktion och engagemang. Detta kan leda till lojala läsare som rekommenderar bloggen till andra potentiella kunder. Genom att använda sin expertis och erbjuda tjänster baserat på den kan bloggare diversifiera sina inkomstkällor och maximera sin monetära potential på ett autentiskt sätt.

Konsultation inom ditt ämnesområde

Att erbjuda konsultation inom ditt ämnesområde kan vara en potentiell inkomstkälla. Genom att dela med dig av din specialistkunskap kan du coacha och guida andra inom din bransch för att hjälpa dem att nå sina mål. Genom att erbjuda personlig rådgivning i form av workshops, webbseminarier eller individuella sessioner kan du tjäna pengar med din blogg.

Genom att erbjuda konsultation kan du använda din unika kunskap och erfarenhet för att ge skräddarsydda lösningar och strategier till dem som söker hjälp inom ditt område. Genom att erbjuda högkvalitativ kvalificerad rådgivning kan du bygga upp ditt rykte som auktoritet inom området och attrahera fler potentiella kunder.

En fördel med att erbjuda konsultationstjänster är möjligheten till personlig interaktion med dina läsare och klienter. Det ger dig möjlighet att bygga starka relationer och skapa lojala följare samtidigt som du kan ha djupgående diskussioner och erbjuda skräddarsydda lösningar.

Dessutom kan du anpassa ditt erbjudande efter varje enskild kunds behov, vilket gör tjänsten mer värdefull för dem. Denna personliga touch och skräddarsydda service ökar sannolikheten för återkommande affärer och ger dig möjlighet att tjäna mer pengar.

Missade inte chansen att använda din expertkunskap för att generera inkomst. Erbjud konsultation inom ditt ämnesområde och hjälp andra att nå sina mål samtidigt som du tjänar pengar med din blogg.

Skrivartjänster eller redigering

Att erbjuda skrivartjänster eller redigeringstjänster är ett effektivt sätt att tjäna pengar med en blogg. Här är fem sätt att dra nytta av detta:

1.Dra nytta av att skriva och publicera artiklar åt kunder som behöver högkvalitativt innehåll till sina egna webbplatser.
2.Se till att vara tillgänglig för att redigera och korrekturläsa befintligt innehåll, för att säkerställa att det är felfritt och engagerande.
3.Erbjud online-skritkuser eller handledning för dem som vill utveckla sina skrivförmågor.
4.Tillhandahåll anpassade blogginlägg eller artiklar för företag inom deras specifika bransch.
5.Starta en egen textbyrå som erbjuder olika typer av skrivar- och redigeringsuppdrag.

Det finns också många andra möjligheter att tjäna pengar genom att erbjuda skrivartjänster eller redigeringstjänster på din blogg. Genom att erbjuda unika idéer, högkvalitativt arbete och vara lyhörd för dina kunders behov kan du bygga upp ett konkurrenskraftigt rykte och attrahera fler kunder till din verksamhet.

Design eller teknisk support

Skapandet av en framgångsrik blogg kräver design och teknisk support. För att uppnå detta kan du överväga följande:

DesignTeknisk Support
Använd en responsiv design för att säkerställa att din blogg ser bra ut på alla enheter.Tillhandahåll teknisk support genom en kontakt- eller chattfunktion för att hantera besökarnas frågor och problem.
Optimera webbplatsens hastighet genom att komprimera bilder och minska onödig kod.
Se till att din blogg har tydliga menyer och navigeringsverktyg för besökarnas bekvämlighet.
Lägg till möjligheten för besökare att dela dina inlägg på sociala medieplattformar genom ikoner eller knappar.

Det är också viktigt att uppmärksamma unika detaljer som inte täcks i andra avsnitt. Du kan till exempel anpassa designen med specifika färger, typsnitt eller logotyper för att sticka ut från mängden.

Förslag på hur du kan tjäna pengar med hjälp av design eller teknisk support inkluderar erbjudanden om premium-teman, konsulttjänster för webbdesign eller kodning, och sponsrade annonser på din blogg. Dessa idéer fungerar eftersom de ger möjlighet till extra intäkter samtidigt som de stärker relationen mellan dig och dina läsare.

Marknadsföring och trafikgenerering för din blogg

Att öka trafiken till din blogg är avgörande för hur du lyckas ekonomiskt, men strategierna kan variera beroende på vilka tidigare val du gjort.

Vi börjar med en översikt och gräver oss vidare längre ner i inlägget. Där förklarar vi också begrepp som SEO.

MetodBeskrivningLämplig för
SEOAnvänd sökordsanalys och optimerade inlägg.Alla
Sociala medierDela inlägg och interagera med följare.Alla
E-postlistaSamla e-postadresser och skicka nyhetsbrev.Affiliate-sidor
GästbloggningSkriv inlägg på andra bloggar för att nå ny publik.Annonssidor
 • Affiliate-sidor: Fokusera på SEO-strategier som riktar sig mot potentiella köpare av det du marknadsför. Använd sökord med köpavsikt (”buyer intent keywords”) för att attrahera besökare som är redo att göra ett köp.
 • Annonssidor: För bloggar som använder annonser för att tjäna pengar så är antalet besökare och sidvisningar ofta i fokus. Då kan vi använd generella och informativa sökord för att driva trafik.

Sökord och köpavsikt

För affiliate-sidor är det viktigt att använda sökord som indikerar en avsikt att köpa, ofta kallade ”buyer intent keyword”. Detta kan vara fraser som innehåller ”bästa”, ”recension” eller ”köpa”.

För annonssidor kan det vara mer gynnsamt att använda bredare och mer informativa sökord som ”hur man”, ”tips” eller ”guide”. Det här inägget är ett exempel på ett informativt inlägg som matchar ett sökord där den som söker främst är ute efter information.

För att implementera:

 1. Använd en SEO-plugin som Yoast för att förbättra sökbarheten.
 2. Var aktiv på sociala medier och dela dina inlägg regelbundet.
 3. Använd verktyg som Mailchimp för att hantera din e-postlista.
 4. Nätverka med andra bloggare för möjligheter till gästbloggning.

Optimering för sökmotorer (SEO)

SEO står för ”Search Engine Optimization”, eller sökmotoroptimering på svenska. Det är ett uttryck som samlar en rad processer och råd, alla i syfte att förbättra en webbsidas synlighet i sökmotorers sökresultat, på engelska Search Engine Result Page (SERP).

Här nedanför tittar vi på samtliga delar som ingår i begreppet SEO-optimering.

Vad består SEO av?

 • Val av sökord: Identifiera och använda relevanta sökord. Relevanta sökord har tillräckligt med sökningar per månad och är sådana att de passar oss.
 • Innehåll: När Google visar vår blogg i ett sökresultat så är det en rekommendation. Då vill Google rekommendera de bästa inläggen och det kräver att vi har rätt kvalité.
 • Sidoptimering (On-Page SEO): Inkluderar meta-beskrivningar, rubriker, och innehållskvalitet, hur vi beskriver saker och placerar ord och text. Det är bitvis ett tekniskt arbete som görs för att förklara för Google vad sidan handlar om, men också ge bästa möjliga upplevelse för våra besökare.
 • Site-optimering (Off-Page SEO): Faktorer som backlinks och sociala signaler, saker som sker på andra siter- påverkar Googles syn på vår site och de sidor vi har.

Sökord – Nyckelord

 • Affiliate-sidor: Leta efter sökord med köpavsikt, som ”bästa [produkt]”.
 • Annonssidor: Informativa sökord med stor sökvolym som ”hur man gör [aktivitet]”.

Bra sökord passar också oss på något vis. Ett jättebra sökord sett till sökvolym och ”buyer intent” är 3-abonnemang, men de som söker på det kommer sannolikt gå till 3s hemsida direkt.

Men sökordet ”recension 3-abonnemang” är annorlunda. Där söker den som söker en extern referens.

Innehåll

 • Kvalitet: Vi strävar efter högkvalitativt innehåll.
 • Längd: Längre inlägg tenderar att ranka högre.

Tekniska aspekter

 • Meta-beskrivningar: Tydliga och lockande beskrivningar.
 • Sidhastighet: Optimering med verktyg som Google PageSpeed.

Mät och uppdatera

 • Använd analys-verktyg, så som Google Search Console, för att se hur väl du lyckats skriva dina inlägg och uppdatera gamla inlägg för att klättra i sökresultaten.

Verktyg för SEO

VerktygFunktionKostnad
Google Search ConsoleÖvervaka sajtens synlighet i GoogleGratis
SemrushSökordsanalys, konkurrentanalysBetalversion
Google AnalyticsMäta trafik och användarbeteendeGratis grundversion
Ezoic Data AnalyticsAnalysera annonsprestandaKostar pengar

Google Search Console och Google Analytics är utmärkta för grundläggande SEO-behov och är gratis. Semrush och Ezoic Data Analytics erbjuder mer avancerade funktioner men kommer med en kostnad eller att du blir antagen till annonsprogrammet hos Ezoic.

Dela inlägg på sociala medier

För att öka trafiken till din blogg och göra reklam för dina inlägg är det viktigt att aktivt dela dem på sociala medier.

Här är en 3-stegsguide för att effektivt dela dina inlägg och nå en bredare publik:

StegBeskrivning
1.Skapa engagerande innehåll: Först och främst bör du skapa högkvalitativa och intressanta inlägg som fångar läsarnas uppmärksamhet. Fokusera på att ge relevant information och använd attraktiva bilder eller videor för att göra innehållet mer visuellt tilltalande.
2.Använd lämpliga plattformar: Identifiera vilka sociala medieplattformar din målgrupp främst använder och se till att dela dina inlägg där. LinkedIn kan vara bra för affärsrelaterade artiklar, medan Instagram kanske passar bättre för mer visuella eller livsstilsinriktade ämnen.
3.Använd rätt strategi: När du delar dina inlägg på sociala medier är det viktigt att ha en tydlig strategi. Var konsekvent i dina delningar och överväg att använda verktyg som hashtags, taggar och schemaläggning för att öka synligheten och engagemanget kring dina inlägg.
4.Tänk på att inlägg som gör sig bra på sociala medier inte självklart fungerar som bra inlägg om vi ser till SEO. Det kan därför vara klokt att skriva ett SEO-optimerat inlägg först och sedan marknadsföra inlägget med specialanpassat innehåll för sociala medier.

Engagera dig

För att lyckas som bloggare är det avgörande att engagera sig i ditt community och i motsvarande sociala medier. Genom att vara aktiv och närvarande kan du bygga kontakter, öka sin trovärdighet och locka till sig fler läsare.

Här är tre enkla steg för att effektivt engagera sig:

1. Delta i diskussioner:Kommentera andra bloggar inom sitt ämnesområde och dela sin expertis eller åsikt. På så sätt visar man sitt engagemang och intresse för andras arbete samtidigt som man får möjlighet att göra sin röst hörd.
2. Dela andras innehåll:Visa uppskattning genom att dela intressanta blogginlägg från andra bloggare/influencers och sprid deras budskap. Genom detta kan man utveckla ömsesidiga relationer och skapa en gemenskap.
3. Anordna tävlingar eller evenemang:Skapa interaktion genom att arrangera tävlingar, blogghops eller temaveckor där olika bloggare är inblandade. Detta gör att människor känner sig involverade och ger dem möjlighet att bli en del av det du gör.

Genom att aktivt delta i bloggsamhället kan du skapa nya samarbetsmöjligheter, öka antalet läsare och bygga upp sin auktoritet inom sitt ämnesområde.

Min erfarenhet av trafikgenerering

Jag är inte speciellt aktiv trots att jag byggt upp ganska stora konton som är kopplade till den här bloggen på såväl Facebook, Twitter och Youtube.

Istället så förlitar jag mig på trafik via Google. Jag jobbar alltså främst med SEO-optimering för att få trafik.

Skälet till det är att jag tycker det är slitigt med sociala medier. De kräver hög nivå av närvaro, kan innehålla mycket negativ energi och så krävs ett annat innehåll en det jag producerar här i form av SEO-optimerade inlägg.

Men verkligheten kan se annorlunda ut för dig. Prova dig fram, men i början bör du prova flera metoder att skapa trafik.

Mätning och analys av bloggens framgång

För att veta om din blogg växer och utvecklas i rätt riktning är det viktigt att regelbundet mäta och analysera dess framgång. Här är några aspekter att beakta:

Nyckeltal

 • Trafik: Antalet besökare och sidvisningar.
 • Engagemang: Tid spenderad på sidan, bouncerate och interaktioner.
 • Konverteringar: Antalet fullföljda mål, som prenumerationer eller köp.

Verktyg för Analys

VerktygFunktionKostnad
Google AnalyticsÖvergripande webbplatsanalysGratis grundversion
Google Search ConsoleSEO-analys och sidindexeringGratis
Ezoic Data AnalyticsAnnons- och sidanalysKostar pengar
HotjarAnvändarbeteende och heatmapsGratis grundversion

Hur du analyserar

 1. Identifiera mål: Bestäm vad du vill uppnå, som högre trafik eller mer engagemang.
 2. Använd verktyg: Implementera analysverktyg som Google Analytics och Google Search Console för att spåra nyckeltal.
 3. Utvärdera data: Gå igenom insamlad data för att identifiera styrkor och svagheter.
 4. Justera strategier: Baserat på din analys, justera din marknadsföringsstrategi och innehållsplan. Uppdatera dina inlägg.

Analysera inkomstgenerering

För att maximera din blogs intäktsmöjligheter är det nödvändigt att kontinuerligt analysera och justera dina inkomstgenererande strategier. Här är några viktiga aspekter att titta på:

Inkomstkällor

 • Affiliate-marknadsföring: Provision på rekommenderade produkter eller tjänster.
 • Annonser: Intäkter från visning eller klick på annonser på din blogg.
 • Direkta försäljningar: Försäljning av egna produkter eller tjänster.

Verktyg för Inkomstanalys

VerktygFunktionKostnad
Google AnalyticsSpåra konverteringsfrekvensGratis grundversion
Google AdSenseAnnonshantering och intäktsanalysGratis
Ezoic Data AnalyticsAnnonsintäktsanalysKostar pengar
Affiliate DashboardsSpåra provision och försäljningVarierar
 • Affiliate Dashboards: Detta är kontrollpaneler som tillhandahålls av affiliate-program. De låter dig spåra klick, försäljning och provision för de produkter du marknadsför.

Affiliate-terminologi

 • Affiliate-länk: En unik URL som spårar vem som har hänvisat trafik eller försäljning.
 • Konverteringsfrekvens: Andelen klick på din affiliate-länk som leder till en försäljning.
 • Provision: Den summa eller procentandel du får för varje lyckad försäljning.

Hur du analyserar

 1. Identifiera Inkomstkällor: Vet var dina intäkter kommer ifrån och hur mycket varje källa genererar.
 2. Använd Verktyg: Använd analysverktyg för att mäta intäktsdata och användarbeteende.
 3. Utvärdera ROI: Beräkna avkastning på investering för olika inkomstkällor och marknadsföringsstrategier.
 4. Optimera Strategier: Baserat på din analys, justera för att öka intäkter och minska kostnader.

Genom att noga analysera din inkomstgenerering kan du identifiera vilka strategier som är mest lönsamma och göra informerade justeringar för att öka din inkomst.

Slutligen, genom att övervaka och jämföra intäkterna med kostnaderna kan vi dra lärdomar och vidta åtgärder för att maximera bloggens lönsamhet. Det är viktigt att regelbundet uppdatera dessa siffror för att säkerställa att vår ekonomiska strategi fortsätter att vara framgångsrik och anpassad till bloggens behov.

Utvärdera Affiliateprogram

När du har bestämt dig för att använda affiliate-marknadsföring som en inkomstkälla är det viktigt att noggrant utvärdera och välja de mest lönsamma programmen. Här är några aspekter att beakta:

Konverteringsfrekvens

 • Vad det är: Konverteringsfrekvensen är andelen besökare som klickar på din affiliate-länk och genomför ett köp eller en annan önskad handling.
 • Var man hittar det: Detta kan oftast ses i ditt affiliate-dashboard.
 • Vad det påverkas av: Det påverkas av flera faktorer som webbplatsens design, produkternas relevans och hur väl du har optimerat ditt innehåll för köpavsikt.

Använda Konverteringsfrekvensen

 • Optimering: Använd denna siffra för att se vilka produkter eller tjänster som ger högst avkastning och fokusera på att marknadsföra dem.
 • Testning: Genom att A/B-testa olika presentationer och innehåll kan du se vilka metoder som ökar konverteringsfrekvensen.

Övriga faktorer att utvärdera

 • Provisionsnivå: Hur mycket betalar programmet per försäljning eller klick?
 • Produktens kvalitet: Är det en produkt eller tjänst du personligen skulle rekommendera?
 • Stöd och resurser: Erbjuder programmet marknadsföringsmaterial, utbildning eller andra resurser?

Min erfarenhet från att tjäna pengar på affiliatemarknadsföring

Affiliate-program kan vara väldigt lönsamma att jobba med, men också lika omöjliga att hantera.

Hårddrar jag det lite så anstränger sig inte speciellt många svenska webb-platser för att göra de personer jag länkat till dem till kunder. Om du skickar 100-tals personer till en webb-plats och ingen blir kund där så är det oftast bara att gå vidare.

Webb-platsen och erbjudandet där är helt enkelt inte tillräckligt bra och det ska mycket till för att du ska kunna ändra det genom hårdare marknadsföring hos dig.

Vanliga frågor

Fråga: Hur startar man en blogg?
Svar: För att starta en blogg behöver du välja en plattform som WordPress eller Blogger. Registrera ett domännamn och välj ett webbhotell för din blogg. Installera bloggplattformen och anpassa utseendet. Skapa sedan ditt första inlägg och publicera det.

Fråga: Hur kan man tjäna pengar på en blogg?
Svar: Det finns flera sätt att tjäna pengar på en blogg. De vanligaste metoderna är att visa annonser på din blogg och få betalt per klick eller visning. Du kan också använda affiliate-marknadsföring och få provision för produkter som säljs via dina länkar. Dessutom kan du skapa och sälja egna produkter eller erbjuda sponsrade inlägg och samarbeten med företag.

Fråga: Hur får man trafik till sin blogg?
Svar: För att få trafik till din blogg kan du använda olika strategier. Du kan marknadsföra din blogg genom sociala medier och använda relevanta sökord för att optimera ditt innehåll för sökmotorer. Gästblogga på andra populära bloggar och använda dig av e-postmarknadsföring genom nyhetsbrev kan också hjälpa till att öka trafiken till din blogg.

Fråga: Hur ofta bör man uppdatera sin blogg?
Svar: Det beror på din målgrupp och ämnet för din blogg. Generellt sett är det bra att uppdatera din blogg regelbundet för att hålla läsarna engagerade. Målet bör vara att publicera nya inlägg åtminstone en gång i veckan för att behålla en aktiv och uppdaterad blogg.

Fråga: Kan man starta en blogg utan tekniska kunskaper?
Svar: Ja, det är möjligt att starta en blogg utan tekniska kunskaper. Plattformar som WordPress och Blogger erbjuder användarvänliga gränssnitt där du kan skapa och hantera din blogg utan att behöva koda. Det finns också många resurser och guider online som kan hjälpa dig att komma igång.

Fråga: Hur länge tar det innan man börjar tjäna pengar på sin blogg?
Svar: Det tar olika lång tid att börja tjäna pengar på en blogg och det beror på flera faktorer såsom trafik, innehåll, vald metod för att tjäna och målgrupp. För vissa kan det ta några månader medan det för andra kan ta längre tid. Det är viktigt att ha tålamod och fortsätta arbeta på din blogg för att öka dina chanser att tjäna pengar.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar