Bästa passiva inkomsten är … (tillgänglig för alla faktiskt!)

Finns det någon passiv inkomst som är bättre än någon annan?

Ja det finns faktiskt det!

I det här inlägget ska vi försöka hitta den bästa passiva inkomsten genom att titta på flera faktorer:

  • Effektivitet – Hur mycket tid och pengar behövs för att bygga upp en viss passiv inkomst.
  • Kapitalbehov.
  • Skatte-effektivitet – Hur landar våra inkomster skattemässigt och vad blir skatten.
  • Återinvestering – Hur enkelt kan vi återföra det vi tjänar till nya investeringar.
  • Riskexponering – Vad är sannolikheten för att lyckas skapa en passiv inkomst.
  • Kunskapskrav – Vad är det vi behöver kunna för att lyckas bygga våra passiva inkomster.

Det här blir en allmän genomgång, vill du ha specifika tips på passiv inkomst så tipsar jag om en av bloggens mest populära inlägg: 11 förslag på passiv inkomst.

En bild med texten: Här utser vi bästa sättet att skapa passiva inkomster, men det går utmärkt att blanda då man aldrig kan få för mycket av passiva inkomster

Där hittar du konkreta tips på passiv inkomst samtidigt som vi utvärderar idéerna mot de faktorer vi pratat om här.

Lästips: Vad betyder passiv inkomst – Det här menar vi med passiv inkomst!

Effektivitet: Bästa passiva inkomsten

Låt oss börja med ett exempel:

Anta att vi tjänar 200 kronor i timmen och betalar 30% i skatt.

Då är inkomsten efter skatt 140 kronor.

Om vi köper aktier för det beloppet så kan vi förvänta oss en passiv inkomst på 5,1 kronor om året enligt fyraprocentsregeln.

Då har jag även betalat schablonskatten på ISK med avkastningen.

Jämför det med att jag skriver ett blogginlägg, det tar mig 4 timmar.

Om det är ett bra inlägg så kan det tjäna ihop 30 kronor i månaden, eller 360 kronor om året.

Om vi räknar om det till passiv inkomst per arbetad timme så blir det 360/4 = 90 kronor i passiv inkomst per år.

Då är det oskattade pengar som hamnar i min firma.

Om jag tar ut dem som inkomst så blir det cirka 35 kronor kvar i skattad inkomst.

Att lägga tid på att blogga är alltså sex gånger mer tidseffektivt än att försöka skapa passiv inkomst genom arbete och aktieinvesteringar!

Nu är sannolikt inte mina blogginlägg lika långlivade som en aktieinvestering, men vad händer om du bygger hus på din fritid istället för att skriva blogginlägg?

Lästips: Så här tjänar vi passiva inkomster på våra bloggar – Att tjäna pengar på en blogg går att göra på fler sätt än du anar faktiskt!

Kapitalbehov: Investerar du tid, energi, pengar eller en blandning?

Ska du köpa aktier så är det ganska uppenbart att hela ditt upplägg kring passiv inkomst kräver kapital.

För mig som bloggar så krävs det i princip inget kapital alls.

Den som väljer att, genom eget arbete, bygga om och till på ett hus för att kunna hyra ut hamnar någonstans mitt-i-mellan.

Vad som är bra här beror naturligtvis på vad som passar dig.

Har du ont om tid och mycket pengar så är bolagsinvesteringar, exempelvis genom börsen, en fantastisk möjlighet att skapa passiv inkomst.

Har du inget eller en liten mängd kapital så kan det finnas goda skäl att söka andra vägar att skapa passiv inkomst genom arbete.

Skatte-effektivitet: Hur mycket försvinner i skatt varje vända

Som vi såg i det inledande stycket om effektivitet så skattas lön hårt i Sverige.

Det gör naturligtvis att det ofta är bättre att stoppa in eget arbete i exempelvis en husrenovering än det är att jobba och betala hantverkaren med skattade pengar.

Å andra sidan så kan vi stoppa in skattade pengar i exempelvis ISK som är en relativt förmånlig sparform när vi ser till skatter och avgifter.

För att försvåra ytterligare så finns det brytgränser och undantag som gör att det som är smart skattemässigt i ett sammanhang, inte självklart fungerar lika bra i ett annat.

Oavsett vad du väljer för upplägg när det kommer till att skapa och bygga passiv inkomst så bör du se över skatte-effekterna och se om du kan göra något för att minska skatten, eller skjuta på den i någon mening.

Här är några exempel på hur vi kan jobba med skatteaspekterna:

  • Hitta något som staten subventionerar skattemässigt, som att hyra ut delar av bostaden, och se till att investera tid och pengar där.
  • Bilda firma där inkomsterna kan hanteras. Det kan innebära att vi återinvesterar kapitalet utan att skatta, eller så får vi ut delar av inkomsterna som lön eller utdelning.
  • Jobba med att skapa tillgångar där du använder din egna tid till att bygga tillgångar utan skatte-effekt. Bloggar eller husrenovering är exempel på det.

Lästips: Våra erfarenheter av Savelend – Här kan du läsa om hur vi använder Savelend som en del i våra investeringar.

Återinvestering: Kan vi bygga passiv inkomst över tid

Ofta skapar vi passiv inkomst över lång tid.

Steg för steg tillför vi arbete eller investerar kapital, samtidigt som vi återinvesterar den lilla passiva inkomst som vi faktiskt har idag.

Om vi investerar i aktiefonder så går det här helt av sig själv och vi får ränta-på-ränta effekt.

Om vi skriver blogginlägg så är det här mycket svårare.

Även om vi köper tjänster för pengarna vi tjänar så krävs en hel del för att få verksamheten att hänga samman och det blir inte längre speciellt passiva inkomster.

Även fastighetsinvesteringar kan vara svåra att enkelt växa genom att återinvestera vinsten, det går inte att köpa hus för 1000 kronor i månaden så att säga.

Riskexponering: Vad är sannolikheten för att lyckas?

Aktier går upp och ner i värde, men om vi diversifierar och investerar klokt så kan vi skapa investeringar med mycket låg risk.

Breda indexfonder är ett exempel på aktieinvesteringar med låg risk som dessutom är tillgängliga till en mycket låg kostnad.

Om vi investerar i att bygga om garaget och i ett Attefallshus på tomten, allt för att kunna hyra ut, så är vi helt beroende av hyresmarknaden på den plats vi bor.

Dessutom kanske det visar sig att vi har svårt att hitta vettiga hyresgäster.

Som vi sett här ovanför så är min avkastning på bloggande, sett per timme, betydligt bättre än att gå via lönearbete och aktier för att skapa passiv inkomst.

Men naturligtvis så är risken också helt annorlunda.

Mycket av det jag gör kommer inte tjäna mig några pengar alls.

Andra inlägg kan vara väldigt lönsamma, men vips så kommer en konkurrent med något bättre och jag är out of business.

Kunskapskrav: Vad krävs för att starta, bygga och vårda våra passiva inkomst

Återigen, aktier sticker ut på den positiva sidan!

Om du vill kan du lära dig massor och sköta dina investeringar själv, men du kan hitta bra investeringslösningar som ofta är minst lika bra till mycket lågt pris.

Entreprenörskap i någon form kräver ofta betydligt mer kunskap.

Den kunskapen kan ta tid att hämta in och risken är att du stoppar in mycket arbetstid, och kanske kapital, i det du gör innan du faktiskt lyckas.

Vilken är då den bästa passiva inkomsten?

Vad som är den bästa passiva inkomsten beror mycket på individen och den situation du befinner dig i.

Vissa människor tycker om att investera och gillar att pyssla med småföretag, vilket de kan göra på sin fritid samtidigt som de arbetar för någon annan eller lever på sina besparingar.

Andra är nöjda med att fungera som en kugge i ett stort maskineri där deras arbete betalar räkningarna och ger dem tillräckligt med fritid att göra vad de vill.

Då fungerar indexfonder fantastiskt bra som investeringsform.

Men väger vi samman det vi pratat om så vinner aktier och fondinvesteringar i någon mening när det gäller enkelheten att återinvestera kapital, låg riskexponering och mycket låga kunskapskrav.

Det betyder att aktieinvesteringar kommer ut som vinnare i tre av de sex punkter vi lyft fram och det gör det nog i någon mening till den bästa passiva inkomsten.

Nackdelen är väl möjligtvis att vi blir beroende av vår inkomst och sparförmåga när det kommer till skapandet av kapital, åtminstone innan ränta-på-ränta effekten kickar in.

Vill du veta mer om hur du kan skapa passiva inkomster utan kapital så följ gärna länken till inlägget speciellt om detta.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.