Billån vs privatleasing? Vilket är bäst? Finns det något speciellt att tänka på? Vad ska jag välja?
Frågorna är många men lugn bara lugn! Här ska vi bryta ner och diskutera hur du bör tänka när du ska ta ställning i matchen billån vs privatleasking.
Först, det finns ett generellt svar på din fråga. Enligt våra kalkyler så är det cirka 10% billigare att köpa bil än det är att leasa. Köpa är också en mer flexibel lösning utan bindningstider och oklara framtida kostnader för ”onormalt slitage”.
Men skillnaden är inte så stor och det kan finnas små skillnader som gör att du väljer privatleasing före någon annan finansieringsform.
För- och nackdelar med billån
Billån är ett av de bättre sätten att köpa bil på. Vi får bra ränta med bilen som säkerhet, kontantinsatsen och bra amorteringstakt gör att sannolikheten för att vi ska stå med lån kvar när vi sålt bilen är liten.
Här nedanför hittar du en sammanställning av för- respektive nackdelar med billån.
För- och nackdelar med privatleasing
Privatleasing har blivit väldigt populärt och har flera fördelar jämfört med vanligt ägande och köp av bil. Den viktigaste för många handlar om att leasingbolaget tar risken för andrahandsvärdet.
Men många tycker också att det är en stor fördel att slippa betala 20% i kontantinsats.
Privatleasing uppfattas ofta som väldigt enkelt och problemfritt ägande vilket är lite överdrivet då köp av nybil inte heller är speciellt svårt eller riskabelt med de garantier som gäller nya bilar.
Här nedanför är vår sammanställning av för- respektive nackdelar med privatleasing.
Texten kring för- och nackdelar är hämtade från vårt inlägg där vi jämför alla möjliga sätt att finansiera bil privat.
Notera också att det numera går att leasa begagnade bilar via KVD.
Räntan och ränterisken
När jag började skriva om kostnaden kring bilägande så kunde man i princip bortse ifrån vad stigande ränta kunde innebära för olika ägandeformer. Räntan var så låg och verkade aldrig ändras nämnvärt.
Det har ändrats sedan 2022 och idag så måste vi tänka på vad som händer om räntorna stiger.
När vi jämför i form av billån vs privatleasing så spelar påverkas båda typerna av bilägande på samma vis. Räntan i ditt billån kommer justeras beroende på räntenivån och de flesta leasingavtal innehåller också den möjligheten.
På så vis påverkar det inte vårt val i det här sammanhanget, även om vi faktiskt stoppar in 20% i kontantinsats på vår bil när vi köper den. Det beror på att leasingbolagen lyfter momsen så vår belåningsgrad är ungefär lika oavsett om vi väljer billån eller privatleasing.
Men vad som är värt att tänka på är att såväl billån som leasing fungerar främst för nyare bilar. De är dyra och oroar du dig för var räntan är på väg så kan det vara bättre att köpa en begagnad enklare bil.
Som vi varit inne på så får du göra ränteavdrag för billån. Du kan läsa mer om hur ränteavdragen fungerar i vårt inlägg om hur stora ränteavdrag du får göra.
Vad påverkar valet – Billån eller privatleasing?
Är du osäker kring andrahandsvärdet på en bil, främst då genom att du tror att det kan bli lågt, så talar mycket för att privatleasing.
Det är ganska lätt att uppskatta andrahandsvärdet på en bil. Om du följer länken så kommer du till vår kalkylator som hjälper dig.
Men den typen av uppskattningar kring andrahandsvärdet innehåller alltid osäkerheter. Hög inflation gör värdeminskningen mindre.
Ny batteri- eller laddarteknologi påverkar andrahandsvärdet på elbilar negativt.
Modellbyten eller förändringar kring fordonsskatterna kan påverka andrahandsvärdet negativt.
Utöver risken kring andrahandsvärde så spelar insatsen om 20% ofta en avgörande roll.
Köper du en bil för 400 000 kronor så måste du sätta in 80 000 kronor i pengar eller i form av inbyte.
Det är inget större problem om du haft en bättre bil tidigare som du kan lämna i inbyte, men är du inte där – eller kan spendera pengarna på andra saker som är viktiga – så är kontantinsatsen lite av en ”deal-breaker”.
Vi har gjort en omfattande beräkningar och vänt på varje sten i inlägget Leasa bil privat – Så blir kostnaden. Där jämför vi också kostnaderna med att köpa privat via billån.
Det finns tillfällen då det kan finnas risker med privatleasing som inte är så lätta att genomskåda. Det kan vara hundar som gnager eller barn som sparkar och skitar ner. Det här kan skapa oförutsedda utgifter när du lämnar tillbaka bilen då leasingen upphör.
Är du osäker på vilken årlig körsträcka du har så talar det kraftigt mot att välja privatleasing.
Läs gärna vårt inlägg om vad du ska tänka på när du privatleasar bil. Där går vi in på riskerna och problemen med privatleasing mer i detalj.
Slutsats – Billån vs privatleasing
Billån passar den som köper ny bil var tredje år och som kan lägga handpenningen på 20%. Vi förväntar oss att detta blir ungefär 10% billigare än det är att leasa samma bil och köra lika många mil.
Billån är flexibelt. Du behöver inte bry dig om årlig körsträcka och du har inga bindningstider.
Billånet gör det möjligt att skaffa ny bil utan kontantinsats. Du behöver dessutom inte förhålla dig till eller ta ställning till bilens andrahandsvärde.
Privatleasing kan ge dig väldigt förutsägbara kostnader och fungera mycket bra som finansieringsform för den som vill ha en nyare bil.
Privatleasingens baksidor är långa bindningstider och kostnaderna för leasingen kan öka kraftigt om du överstiger körsträckan eller har skador på bilen när du lämnar den åter vid leasingstidens slut.