Bostadsrätt eller villa: Vilket är bäst för dig (vet du)?

Vi är en stor familj med fyra barn och det är trångt här hemma. Tonåringar ska samsas med barn och vi vuxna ska jobba hemifrån och förhoppningsvis få någon stund och plats för oss själva.

Samtidigt som människorna tar plats så kräver våra saker, cyklar, mopeder och bilar också sin plats och frågan om vi ska bo i bostadsrätt eller hus känns allt mer aktuell.

I det här inlägget ska vi titta på för- respektive nackdelarna med det två boendeformerna utifrån fakta,  men vi ska också ta oss friheten att tycka och tänka lite utifrån de lärdomar vi gjort tidigare i livet då vi tyckte prylarna styrde oss istället för tvärtom.

Efter att du läst inlägget så ska du förhoppningsvis fått några tankar som hjälper dig att hitta rätt boendeform utifrån din situation och dina behov.

Bo i ett hus eller en bostadsrätt

När vi tittar på frågeställningen om vi ska köpa eget hus eller bostadsrätt så jämför vi två olika sätt att bo som skiljer sig så mycket åt att det inte självklart går att göra en enkel jämförelse. 

Vi ska dyka djupare i skillnaderna mellan de två boendeformerna längre ner i inlägget, men redan nu kan vi säga att det är svårt att hitta en villa i centrala Stockholm och det är lika svårt att hitta en bostadsrätt med jakträtt i Småland. 

Så kanske är det den livsstil vi önskar som avgör om vi ska bo i villa eller bostadsrätt. 

Kanske ska vi betona ordet kanske, för vår erfarenhet säger också att alla de magiska egenskaper och det underbara liv vi ser framför oss i olika boendeformer inte självklart följer med ett köp av hus eller bostadsrätt. 

Villatomten står obesökt och studsmattan ruttnar, utan barn som någonsin hoppar där, på många villatomter.

Restaurangbesöken, biokvällarna och café-sittningarna lyser med sin frånvaro hos många som köpt innerstadslägenhet ”mitt i smeten”. 

Vår erfarenhet säger att det som trumfar allt, i synnerhet om du har barn, är en enkel och praktisk vardag.

Vi ska återkomma till tankarna om valet mellan hus eller bostadsrätt kanske främst handlar om en livsstil lite längre ner.

Lästips: Bo stort eller litet – Ytor kan locka när vi letar boende, men använder vi dem?

Bostadsrätt, radhus eller villa?

Köper du en villa på friköpt tomt så äger du ditt boende helt och hållet själv. 

Du bestämmer helt själv vilka åtgärder som behöver göras på hemmet i form av underhåll och upprustning och du bestämmer om du vill göra delar av jobbet själv eller leja bort arbetet.

Och vill du hyra ut bostaden så gör du det utan att någon förening behöver ge sitt medgivande.

Du sitter med ett ansvar att sköta huset, men du sitter också med en mängd möjliga val där du kan bestämma när, var och hur saker och ting ska göras.

I en bostadsrätt är du andelsägare i en större fastighet, och dina önskemål och val måste samsas med andras tankar och åsikter. Inne i lägenheten får du styra och ställa själv i hög utsträckning, men du bestämmer inte själv om ni ska investera i solceller, låsa lånen eller bygga staket mot grannen utan inhyrda hantverkare för att spara pengar. 

Å andra sidan så behöver du inte själv ta ansvar för fastighetens drift och underhåll och föreningen sköter inköp av tjänster i form av trädgårdsskötsel, snöskottning och tillsyn av tak. Kostnaden delar ni sedan på i föreningen och din kostnad för tjänsterna man köper kan vara liten.

En bostadsrätt kan du inte hyra ut i andra hand hur som helst, du måste ha föreningens medgivande för att göra just detta.

Radhus, eller varianter så som kedjehus och parhus, kan ge dig eget ägande av bostaden samtidigt som du, genom att du ingår i en samfällighet, sköter mycket av fastighetens drift och underhåll kollektivt.

Så radhuset är ofta en mix mellan bostadsrätt och villa, som dessutom ofta erbjuder lite tomt och kanske ett förråd som bostadsrätten saknar.

Med den inledningen bör du fått en bild av vad vi mernar med begreppen radhus, villa eller bostadsrätt.

I praktiken så kan något som ser ut som en villa vara bostadsrätt och en klassisk bostadsrätt i ett större hus kan vara en ägarlägenhet. 

Du kan läsa en djupare jämförelse mellan ägarlägenhet och bostadsrätt här.

Det ändrar inte ägandeformernas principiella skillnader.

Köpa villa eller bostadsrätt – Vad passar dig?

Vill du rå dig själv och kanske ser det som en möjlighet att ha ett hus och tomt att jobba på så framstår hus som ett mycket intressant alternativ.

Oftast ger en villa dig mer yta och möjligheter, genom att du kanske har tillgång till garage, vilket också kan vara en viktig faktor i ditt val.

Vill du ha ett probelmfritt ägande och boende så har bostadsrätten sina klara fördelar. 

Lästips: Det här ska du tänka på om du ska köpa hus – 9 saker som du måste veta och tänka på.

Ekonomiska skillnader mellan att bo i bostadsrätt eller villa

Det finns stora ekonomiska skillnader mellan olika boendeformer och de kan i sin tur vara helt avgörande för om du ska köpa hus eller bostadsrätt. 

Skillnaden börjar redan när du köper bostaden, i det som vi här på bloggen brukar kalla transaktionskostnader när vi pratar om investeringar. 

Transaktionskostnader är mäklaravgifter, besiktningstjänster, försäkringar som reglerar risker vid ägarbyte, lagfart och kostnad för pantbrev.

En bostadsrätt är relativit billig att köpa och du slipper betala lagfart och eventuella pantbrev. 

Lagfarten är cirka 1,5 procent av köpeskillingen och den måste alltid betalas. Köper du en villa för 7 000 000 så är avgiften, eller stämpelskatten som den också kallas, 106 000 kronor och det är ingen kostnad du får låna till!

Om du dessutom behöver ta ut pantbrev på hela 7 000 000 så får du lägga till ytterligare en kostnad på 140 000 kronor. Inte heller den avgiften får du låna tilll!

Pantbreven följer dock med fastigheten så de pantbrev den tidigare ägaren har kan du dra nytta av så den faktiska kostnaden för pantbrev varierar, till skillnad från lagfarten, från fastighete till fastighet beroende på hur mycket pantbrev som finns sedan tidigare.

Motsvarande kostnader för lagfart och pantbrev är i en bostadsrätt ofta någon form adminstrativ avgift på 500 till 1000 kronor.

Du har som köpare av en bostad också något som kallas undersökningsplikt, du måste kolla vad du köper, vilket i de flesta fall är relativt enkelt i en bostdsrätt. Där äger du i princip det du ser, medan undersökningarna kan bli betydligt mer omfattande när du köper hus vilket ytterligare kan bidra till ökade kostnader i samband med köp. 

I vårt exempel med villan här ovanför så är du som köpare lätt räkna med 200 000 i direkt kostnader när du köper en villa för 7 000 000 kronor.

Även vid försäljning så är villaägandet dyrare. Det handlar då bland annat om tjänster och besiktningar du gör i samband med att du annonserar ut huset. 

Ofta så är villor dessutom dyrare än bostadsrätter, så mäklararvoden som tas ut som procent av köpeskillingen kan bli högre i villan än bostadsrätten.

Räknar du med att bo på en plats en kortare tid, du ska alltså köpa och sälja bostaden relativt snart, så är det i princip alltid fördel bostadsrätt om vi inte talar om ett områden där villorna är väldigt billiga.

Lästips: Köpa hus för 10 miljoner – Så här ser ekonomin ut för dig som bor i en region där villorna är dyra.

Driftskostnader i en bostadsrätt vs villa

En villa har driftskostnader i form av försäkringar, bredband, el, uppvärmning, sophämtning, och vattenavgifter.

Ofta kan du bilda dig en uppfattning om vad de driftskostnaderna är utifrån att se vad tidigare ägare i boendet har angett för driftskostnad. 

Driftskostnaden är rörlig och den går ofta att påverka till viss del. Kanske kräver det vissa installationer, och att du gör investernar, men det finns ofta möjligheter att påverka och styra själv.

Utöver driften så tillkommer räntekostnader och amortering. Räntan är en kostnad, om vi ska räkna amortering till kostnader, eller som sparande, är något vi måste avgöra från fall till fall.

Principiellt så är amortering ingen kostnad – om du har 100 kronor i handen och en skuld på 100 kronor så är du lika rik efter du betalat av skulden som du var innan – men om vi är tveksamma på hur värdebeständig vår husinvestering är så kan vi behöva räkna med att amorteringen är en kostnad. 

För villan måste du dessutom förhålla dig till större underhållskostnader. 

Det kan gälla byte av värmesystem, tak som ska läggas om, dränering som behöver renoveras och fönster som ska bytas. 

Underhållskostnader kommer ofta i som större summor då och då och de kostnaderna kan vara lätta att föringa. 

Underhåll kan också vara tidskrävande om du ska göra saker själv eller om du ska jaga hantverkare.

Bostadsrätten har vissa driftskostnader, så som el, försäkring och vattenavgifter men de flesta kostnaderna kommer i form av en månadsavgift. 

Månadsavgiften hanterar, utöver ren drift, föreningens räntor, amortering och fonderingar till underhåll.

I en bostadsrättsförening så äger du det du ser, så som kök, vitvaror, parkettgolv samt badrummets inredning och ytor. Du måste räkna med underhåll, och kanske främst framtida renoveringar i din budget för boendekostnaden även här.

Ofta så framstår villa som ekonomiskt fördelaktigt om vi jämför olika kalkyler för olika typer av boenden, i synnerhet om vi bara tittar på ren drift. 

Tittar vi på kostnad per kvadratmeter så blir det ofta ännu bättre att bo i villa än någon annan boendeform.

Om det är sant efter vi väger in kostnaderna för underhåll kan vi inte uttala oss om generellt men räkna med att allt är dyrt även om själva jobbet inte låter så farligt.

Det gäller även om du räknar med att göra delar av jobbet själv!

Ekonomin kring boendet – Så bör det påverka dina val

Hur ska du då tänka kring ekonomin utifrån dina önskemål och behov?

En sak är enkel: Om du är osäker på om du ska bo på en plats en längre tid så är det fördel bostadsrätt då transaktionskostnaderna vanligtvis är höga när det gäller villor. 

Men sedan blir det lite svårare att hitta enkla sanningar! 

Vår erfarenhet är att det är dyrt att rennovera hus och lägenheter, även om man bara lägger om något golv och tapetserar om!

Om du sedan ska fylla alla rum och forma dem till intressanta och spännande platser så krävs ytterligare pengar. 

Vårt råd är att du ska goda marginaler i månadsekonomin om du köper villa.

Drömmen om en livsstil

När vi väljer mellan att köpa bostadsrätt eller villa så finns det mycket önskningar och känslor med i beslutsprocessen. 

Du vill kanske odla, meka i garage eller bara ha något eget där du slipper grannar väg-i-vägg.

Eller så vill du enkelt kunna gå ut på ett fik, ha nära till gymmet eller drömer om att leva utan bil. 

Hur som, rätt boende för dig måste matcha dina önskemål och behov.

Det är svårt att råda någon annan här men vi kan dela med oss lite kring våra erfarenheter efter att ha bott i stort hus, litet hus, centralt och på landet. 

Ett råd är att inte fastna för hårt i att det finns en, och endast en, lösning som uppfyller din eller era drömmar och önskningar.

Vill du odla så måste du inte ha tomt. Inte heller krävs villagarage för att du ska kunna hålla på med motorcykeln.

Om du kan tänka friare så finns kanske fler möjligheter när det kommer till boende vilket kan gynna dig i slutänden.

I vår familj så har vi också, trots att vi nog gärna vill och önskar, svårt att upprätthålla boendet som en hobby i sig under längre tidsperioder. 

De ”lätta fixar” som fanns i husen vi köpte blir aldrig fixade och det är fullständigt helt ocharmigt när taket läcker en slaskdag i mars. Som vi var inne på tidigare så påverkades vår syn på boendet mycket av att vi fick barn.

Lästips: Förändring när partnern inte vill – Vill du flytta men din partner inte vill? Så här har vi kommit överens i vår familj.

Bo i staden eller utanför

Vi har haft ett fantastiskt boende under många år som boendes ute på landet men det var ett boende som inte saknade nackdelar. 

Pending, dubbla bilar och ständigt åkande är exempel på nackdelarna som sedan för med sig andra problem som att vi endast kunde nyttja trädgården under några korta sommarmånader.

Annars var det för mörkt då vi kom hem så sent!

I ditt val av bostad så måste du fundera igenom vad som är viktigt för dig, men låt dig inte luras och hamna i den klassiska fällan att du försöker köpa så stort boende du kan till lägsta möjliga pris. 

Det innebär oftast bara en massa pendlande! 

Pendlande som stjäl dina pengar och din tid.

Lästips: Hur väljer vi mellan att bo på landet eller i stan – Så här resonerar vi som har bott lite ”här och där”.

Vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att bo i bostadsrätt eller villa

När du väljer boende så är tiden du tänker bo på en plats en viktig faktor och det beror på de höga transaktionskostnaderna som följer med att köpa och sälja villor.

Du måste också göra en budget. Där ska du naturligtvis försöka fånga och beskriva kostnaderna med dina olika boendealternativ på bästa sätt, men du ska inte bara fokusera på kostnadsbilden. 

Framtida barn, föräldraledighete, studier eller drömmar om ett sabbatsår kommer också påverka din ekonomi. 

För oss som bor i dyra Stockholm så ger de tvångsamorteringar som följer med höga lån oss i princip inga alternativ annat än att jobba fullt de kommande fem åren, vad som händer därefter är lite oklart.

Förhoppningsvis så har vi efter fem år amorterat ett större belopp samtidigt som vi kan värdera om huset och därmed sänka vår belåningsgrad.

För- och nackdelar med bostadsrätt – Sammanfattning

Fördelar bostadsrätt
  • Enkelhet.
  • Att byta boende är förhållandevis billigt
  • Mindre risker och mer förutsägbar ekonomi
  • Välskött bostadsrättsföreningar fonderar pengar för framtida renoveringar.
  • Ofta möjligt att hitta boende i många olika områden, från centrala delar till ytterområden.
  • Då bostadsrättsföreningen har egna lån kan ofta dina bolån minskas något jämfört med villa -> Lägre tvångsamortering.
Nackdelar bostadsrätt
  • Du bestämmer inte allt själv (hur gården ska se ut, hur ekonomin ska hanteras)
  • Garageplatser och parkering kostar ofta extra.
  • En bostadsrättsförening kan misskötas och du kan därmed kraftigt missgynnas ekonomiskt.
  • En bostadsrätt kan inte hyras ut i andra hand utan föreningens medgivande.

För- och nackdelar med villa – Sammanfattning

Fördelar villa
  • Lättare att hitta stort boende.
  • Lägre kvadratmeterpris än bostadsrätter.
  • Du bestämmer själv kring ekonomi och utformning av fastigheten.
  • Villor öppnar ofta för större möjligheter till odling, garage eller egen relaxavdelning.
Nackdelar villa
  • Du måste förhålla dig kring risker så som dolda fel och oplanerade underhållskostnader.
  • Kan vara svårt att hitta centrala boenden.
  • Tvångsamorteringen blir ofta högre i villa än i bostadsrätt.
  • Höga transaktionskostnader.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar