Den ultimata guiden för dig som ska göra en Bucket List!

En ”bucket list” är en lista över saker vi vill göra innan vi dör. Innehållet på listan är begränsad så att den fångar det som viktigt om tiden du har kvar att leva är liten, så som ett år.

Det är åtminstone ett svar på frågan ”vad är en bucket list”, men det finns flera.

Bucket listor används av människor som exempelvis blivit diagnostiserade med en obotlig sjukdom och som vill säkerställa att de får uppleva några, som de anser särskilt viktig händelser, innan de dör.

Men det finns skäl att göra en bucket list och fundera över hur vår lista ser ut även om vi inte fått vår dödsdom.

I det här inlägget ska jag lyfta fram hur en bucket list kan vara ett stöd i att planera, genomföra och i efterhand se vad vi gör med våra liv.

Trots introduktionen; Det här ingen blogg som är speciellt förtjust i att skapa listor med högt ställda krav och måsten, så jag kommer också peka på några saker jag tycker du ska tänka på, som kan bli helt fel, när du gör din bucket list.

En sak från din bucket list
Om din bucket list endast fick innehålla en sak, vad skulle det då vara?

Vad är en bucket list?

En bucket list är en lista med projekt eller upplevelser som du önskar genomföra eller uppleva innan du dör.

Vissa tolkar idén om en bucket list som en total sammanställning över allt som man någonsin önskar göra eller uppleva under hela sitt liv.

Förhoppningsvis är det ett långt liv man tänker sig leva och listan kan bli väldigt lång och någonstans riskerar en sådan lista att bli rätt meningslös.

Andra ser en bucket list som den lista där vi verkligen prioriterat det vi önskar göra under en begränsad tid, säg närmaste året, som om vi faktiskt hade fått en dödlig diagnos och tiden vi har kvar att leva är begränsad.

Vi ger oss själva de begränsningar som en döende har och tvingar oss att välja ett fåtal saker som vi tycker är viktiga.

Det verkar alltså finnas två tolkningar av vad en bucket list är. Den ena bucket listan är lång, den andra kort!

Det finns två tolkningar av vad en bucket list är!

Jag vet inte om det nödvändigtvis finns något rätt eller fel här, utan om vi ska ha en kort eller lång lista beror nog mer på vad vi ska ha listan till.

Vill vi samla alla tänkbara resor och upplevelser i en lista eller vill vi använda vår bucket list för att välja, sortera och prioritera?

Eller vill vi kanske göra både ock?

Det är inget fel att samla, drömma och fundera på vad vi vill göra i våra liv, men vi vill också gå från ord till handling!

Det är just det en bucket list hjälper en döende person att göra och det är något som jag tror alla kan dra nytta av att göra.

Lästips: Du har mer fri tid än du tror – Du använder den bara inte!

Varför ska vi ha en bucket list?

Här är några skäl till varför du ska ha en bucket list.

  • En bucket list kan motivera dig och hjälpa dig att göra det du önskar i livet.
  • En begränsad och prioriterad bucket list kan hjälpa dig att se att det är möjligt att uppnå, åtminstone delar av, det du drömmer om.
  • En bucket list hjälper dig planera din fritid.
  • Att bocka av saker på en bucket list ger en tydlig feedback på att du faktiskt kan styra ditt liv och lever det liv du önskar. Något som är lätt att glömma bort!
  • Att skriva ner det du önskar göra startar en process hos dig, och gör det möjligt att diskutera med andra, kring vad som faktiskt är viktigt för dig. Du får nya och viktiga insikter!

7 skäl till att inte göra en bucket list

Som vi var inne på inledningsvis så är det inte självklart att en lång lista med saker som du önskar göra någon gång i ditt liv hjälper dig med något.

Med lite otur så hamnar du i ett läge där du tror att du, och kanske andra människor runt dig, inte behöver prioritera i sitt liv.

Så en lista utan prioritering är inget jag tror är bra.

Men det finns mer:

  1. Personer med lågt självförtroende kan ha svårt att förhålla sig till en bucket list. Jag utvecklar det vidare här nedanför.
  2. Långa bucket lists kan bidra till att vissa personer snarare drabbas av handlingsförlamning än tvärtom. Listan blir överväldigande.
  3. Vissa personer tycker hela idén om att sätta saker i relation till sin egna död är motbjudande.
  4. Att göra en önskelista, även en kort och prioriterad sådan, med saker vi vill göra men sedan inte kan genomföra kan upplevas väldigt frustrerande. Man skapar något som kallas kognitiv dissonans.
  5. En bucket list kan göra att du söker ikoniska upplevelser, långt ifrån ditt vardagliga liv, och att du därmed missar att leva i nuet.
  6. Att sätta mål i livet gör att du riskerar att fokusera på hedonistisk lycka vilket inte självklart är något att eftersträva. Se videon här nedanför så får du lära dig mer.
  7. En bucket list sätter saker och ting i relation till döden vilket inte självklart är något bra eller önskvärt. Mer om det senare!

Lästips: Mina tankar kring varför det är så svårt att leva det liv jag önskar – Jag är expert på att göra planer jag inte kan leva upp till!

Punkt 1. som handlar om att det kan vara svårt att förhålla sig till sin lista kan ta sig uttryck på olika sätt.

  • Vi gör en lista för att tillfredställa andra än oss själva.
  • Vi anser inte att vår lista är tillräckligt spännande och underkänner våra önskningar.
  • Vi anser inte att önskningarna på listan passar oss själva eller att vi är värda att uppleva det som vi själva skrivit ned.

Så här gör du en fantastisk bullet list

Att göra en bucket list handlar om att hitta och försöka beskriva vad det är som får dig att känna att du lever livet lite extra.

Min personliga erfarenhet säger att det här är väldigt svårt!

Kanske är det inte heller viktigt att det blir precis rätt med allt.

Som vi var inne på bland nackdelarna, i punkt 7., så kan det bli för dramatiskt och svårt att tänka sig att varje punkt på vår bullet list ska beskriva det sista vi gör innan vi dör.

Det kan göra lätt att vi känner att vi måste göra de ”ultimata valen”.

Min personliga erfarenhet säger att det är minst lika viktigt att göra något – som ger oss en känsla av att vi kan styra våra liv – och se det man faktiskt gör, än att göra det mest fantastiska och ikoniska.

Det har beror dels på att jag har svårt att helt och fullt beskriva vad som är absolut mest viktigt i mitt liv och om jag lyckas så ändras hela tiden mina tankar och prioriteringar, vilket gör det svårt att hitta rätt.

Att vardagliga måsten och halvfärdiga projekt inte hör inte hemma på bucket listan är nog ganska uppenbart, men det finns en balans här.

Att besöka jordens alla hörn är inte självklart bättre än att tillbringa tid med goda vänner.

Här är mina råd för dig som vill göra en bucket list:

  1. Gör listan för dig! Undvik att tävla med andra eller hitta det mest ikoniska.
  2. Gör inte listan längre än att du hinner med det som ska göras under ett år. Totalt sett blir det kanske 3-5 punkter.
  3. Prioritera!
  4. Tänk vidare än fantastiska resmål och ikoniska upplevelser.
  5. Börja göra!

Du ska få tips på hur många andra utformat sina bucket list längre ner.

Om du lyckas skapa en buckt list som innehåller några få punkter och sedan genomföra dessa så kommer du märka att perspektiven ändras.

Det gör att du ofta inte behöver oroa dig för de punkter som hamnar utanför din top-lista och din prioritering.

Antingen kommer du lära dig att få saker gjorda och planera ditt liv, då kommer du få möjlighet att återkomma till det du prioriterat bort senare, eller så har det du faktiskt gjort ändrat dina prioriteringar och tankar så att de bortprioriterade delarna inte är så viktiga längre.

Exempel på bucket list

Det finns massor av exempel på bucket lists på nätet.

När jag gjorde research inför den här artiklen så kom jag till slutsatsen att de verkar variera otroligt mycket mellan vilka ”top 10” punkter som kommer på listan i olika undersökningar.

Vad som står med beror på ålder, kultur, om man är singel för att nämna några faktorer.

Listan här nedanför tyckte jag var kul. Den kommer från Match.com som gjort en undersökning bland amerikanska singlar och beskriver vilka topp 10 alternativ de lyft fram.

  • Bli förälskad – 83%
  • Vinprovning i Napa Valley – 53%
  • Förändra någons liv till det bättre – 52%
  • Nå sin idealvikt – 47%
  • Åka på safari – 45%
  • Åka varmluftsballong – 45%
  • Se norrsken – 45%
  • Gå på Super Bowl – 43%
  • Simma med delfiner – 39%
  • Resa genom Europa – 38%

Vi ska tolka listan så att 83% av de tillfrågade satte ”Bli förälskad” bland sina topp 10 val.

Rätt många saker på den här listan är fullt möjliga att genomföra om vi bara lägger manken till och tar tillvara de möjligheter som bjuds.

Klicka på bilden och läs inlägget ”Bara för det lutar ett torn i Pisa ….”. Här ställer vi besöksmål mot det vi har hemma och ställer oss frågan om det alltid är bättre någon annanstans.

Slutsats – Så här använder vi en bucket list smart

Jag tror på att vi kan göra mer i våra liv om vi fångar de möjligheter som finns.

En del i detta är att planera och prioritera så att vi faktiskt gör något vi önskar med all den fritid vi faktiskt har.

Idén om att skapa en bucket list kan hjälpa oss med det, men verktyget kan också lura oss.

Dels så kan vi bli lurade till att skriva en lista för andra, för att imponera på dem.

Eller så kommer vi underfund med att det är väldigt svårt att prioritera mellan alla önskemål vi har.

Men kanske är det inte så viktigt att prioriteringen blir helt rätt, istället tycker jag att prioriteringen är till för att säkerställa att vi använder vår tid och får möjlighet att se det.

Vad tror du?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar