Gör så här för att hitta undervärderade aktier!

Hur ska vi göra för att hitta undervärderade aktier? Det är en fråga som intresserat många investerare och det finns massor av idéer och tankar om hur detta ska göras på bästa sätt.

Vi ska kort titta på teorierna bakom men i huvudsak kommer vi titta på hur du på ett effektivt sätt hittar förslag på undervärderade aktier och bolag som du kan analysera vidare.

Att hitta undervärderade aktier handlar inte bara om att förstå och analysera bolag, det handlar också om att förstå omvärlden, ränteläget och konjunkturen vilket vi också diskuterar i det här inlägget.

Hur hittar man undervärderade aktier?

Företag kan vara undervärderade av marknaden på flera sätt, här är de vanligaste metoderna som används för att hitta undervärderade aktier:

  • Marknaden värderar vinsten lågt i absoluta tal -> Vi letar ett lågt P/E-tal eller PEG-tal.
  • Marknaden värderar vinsten lågt relativt historisk värdering – > Vi letar bolag som har lägre P/E-tal än vad som är vanligt för bolaget.
  • Marknaden värderar bolaget lägre än de delar bolaget äger -> Vi letar investment- eller fastighetsbolag som handlas med substansrabatt.

Du kan läsa mer i vårt inlägg om hur man värderar en aktier där vi tittar på begreppen P/E-tal, substansrabatt osv mer i detalj.

P/E- och PEG-tal är exempel på det som kallas nyckeltal och just nyckeltal är det som används för att snabbt söka bland bolag. Läs vidare så ska vi visa dig hur alldeles strax.

När vi hittat företag som kan vara intressanta så tittar vi på mer och fler faktorer genom att använda oss av exempelvis fundamental analys. Här kan du läsa mer om hur du gör en företagsvärdering med fundamental analys.

Att leta undervärderade aktier

Här nedanför visar vi hur du letar undervärderade aktier via Avanza.

Vi börjar med att gå till aktielistan. Då får du en bild som ser ut så här:

Aktielistan på Avanza. Listan gör det möjligt att lista aktier efter exempelvis dess P/E-tal.
Aktielistan listar aktier på olika börser. Du gör dina val kring vad du vill se högst upp på sidan.

Högt upp till höger, bredvid antal ägare rutan, så kan du välja att lägga till filter. Klicka där och du får valmöjligheter enligt bilden här nedanför.

Här kan du välja att filtrera på olika nyckeltal. Välj P/E-tal.

När du lagt till P/E-tal som filter så kan du ställa in det. Här nedanför har jag valt alla bolag med P/E-tal under 10 på Large Cap listan i Stockholm.

Som det är nu så har vi fått 57 aktier som har P/E-tal 10 eller lägre.

Jag brukar också sortera bolagen efter P/E-talet istället för namn som det är i bilden ovan. Du sorterar genom att trycka på rubriken P/E-tal i huvudet på tabellen.

Här har vi bolagen med P/E-tal 10 eller lägre i fallande ordning.

Nästa steg – Att hitta undervärderade aktier

Efter du gjort urvalet här, studerat olika listor och kanske dessutom breddat din sökning till bolag med P/E-tal upp till 15 så har du fått ett antal kandidater på aktier som passar dig och som kan anses vara undervärderade vid en första sökning.

Efter det här så måste du börja med att gräva djupare kring varje aktie.

Ett sätt att göra det är att titta vidare i ett verktyg som Marketscreener. Jag gjorde en sökning där på Handelsbanken exempelvis:

P/E-tal för Handelsbanken.

Som ni ser så stämmer inte riktigt siffrorna, men här får du möjlighet att ta del av data kring vad bedömare anser om P/E-talet 2023 exempelvis. Marketscreener ger dig ytterligare verktyg för att förstå hur aktier värderas idag och vad bedömare tror om framtiden.

Jag bedömer att Avanzas data är korrekt, den data som Marketscreener är gratis och släpar säkert jämfört med börsens realtidsdata.

Nu bör du ha hittat ett par bolag som du tycker verkar intressanta. Då är det bara att börja läsa in sig på dem.

Enklaste sättet är att läsa senaste rapporten och så Googlar du företagets namn enligt ”analys Handelsbanken” eller ”rapport Handelsbanken”.

Det finns inga genvägar tyvärr utan att hitta undervärderade aktier handlar om informationsinhämtning och att läsa på.

Att hitta undervärderade investmentbolag

Det arbete vi gjort går att göra på precis samma sätt för investmentbolag och då sortera bolagen utifrån substansrabatt eller substanspremie. Tyvärr så hjälper inte Avanza dig med det utan då får du istället använda dig av en tjänst som heter ibindex.

Verktyg som hjälper dig

Allt arbete så här långt är gjort genom att använda gratis verktyg.

Det finns betaltjänster som hjälper dig att göra analysen ovan mycket snabbare och mer exakt. Där får du exempelvis hjälp med att analysera hur P/E-talen för ett bolag varierar över tid.

Börsdata är ett exempel på en sådan tjänst.

Helt andra sätt att hitta undervärderade bolag

Det vi beskriver här ovanför är det sätt som är ”by the book” när det kommer till att hitta undervärderade bolag.

Fördelen med den metod vi beskrivit är att du gjort en ganska övergripande genomgång av de aktier du tycker verkar intressanta och förhoppningsvis jobbat vidare med de allra mest intressanta aktierna.

Men ibland kan man ju bara ”nappa” på ett tips om undervärderade bolag och ta det som ett skäl till att undersöka bolaget mer i detalj.

Sådan tips kan man få på sociala medier och i olika aktiegrupper.

Aktiepoddar är också väldigt bra för den som vill ha tips och inspiration.

Men det hetaste tipset vi har här på bloggen är att leta rätt på aktiefonder som ligger i linje med din investeringsfilosofi och se vad de har för material att att ta del av. Lästips där kan vara Coelis blogg och Cliens månadsbrev.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar