Detta är det första inlägget om vårt tänka sabbatsår som det faktiskt börjar ta form.
Det finns så mycket att skriva om.
Hur hamnade vi här?
Var är vi på väg?
Inget av det handlar det här inlägget om, utan jag tänkte främst skriva om gården.
Men lite bakgrundsbeskrivning kan ändå vara på sin plats, och längre ner i inläget så far tankarna iväg lite friare.
För ett par år sedan ville vi, kanske mest jag, göra något annat med vårt liv.
Standardvarianten för de som känner så är byta jobb, eller kanske byta karriär, alternativt byter man partner, eller så biter man ihop och kanske hoppas på att gå i pension tidigt.
Eller så kanske man tar ett sabbatsår?!
Vi har valt att försöka få till ett sabbatsår, eller kanske två.
Först tänkte vi göra det så där häftigt som vissa familjer i ”Familjer på äventyr”.
Ut med familjen i vida världen.
Se och uppleva.
Vi valde, efter en hel del research och diskussioner, att inte göra så.
Vi valde att titta mer på vad Sverige kunde erbjuda.
Vi sökte ett annorlunda liv, gärna ett liv med låga kostnader, som också gav oss relativt mycket möjligheter att leva det liv vi önskar.
Vi vände och vred, 2018 så kanske vi skulle kunna pensionera oss för evigt, eller inte. Ville vi ändra bana helt och för evigt, eller ville vi bara ha ett sabbatsår, eller två?
Planen som den blivit nu:
- Säkra tjänstledigt från och med sommaren 2017.
- Sälj allt ”i stan” och flytta ut på landet. Till den fastighet detta inlägg handlar om.
- Lev snålt som fan – ursäkta franskan – under ett, kanske två år, och ompröva sedan var vi står.
- Bruka platsen där vi bor. Odling och enklare djurhållning, främst kaniner och höns, får utgöra basen.
- Fokus under de kommande två åren är på det som gården erbjuder. Det är ett liv i det lilla. I relativt hög grad av självförsörjning.
Här kan du läsa om hur vi valt att börja jobba igen.
Varför?
- Vi vill ha mer tid.
- Vi vill göra annat.
- Vi tror att det finns mer i livet.
- Vi vill göra, känna och leva innan åldern sätter begränsningarna.
- Vi vill vara med våra barn innan de blir helt självständiga och lämnar oss. Det handlar i grunden om en fokusering.
- Vi är en familj om sex personer. Låt oss njuta av varandra den korta tid vi har kvar. Låt oss njuta av våra fysiska förmågor under den period det är möjligt.
Men vi strävar inte efter något pensionärsliv, något liv på undantag. Halvfulla, halvfeta och oförmögna.
Var ska vi flytta?
Under vintern har vi köpt gården vi tänkt bo på och vi har bott där vår första vecka under påsklovet.
Så vi kan säga att vi fått första intrycket nu.
Det är en välvårdad gård, framför allt boningshuset är i väldigt gott skick, men allt är väldigt enkel. Vi bär in och ut vatten och det är torrtoa – inomhus. Huset är cirka 100 kvm stort.
Storleken på själva gården är cirka 6 hektar, av det är knappa 4 hektar skog.
Jag har gjort en skiss över området i bilden nedanför. I nordvästra hörnet är en ekbacke med ett stort stenröse.
Därifrån blickar man, norr ut, ut över ett stort böljande öppet eklandskap där kossor betar på sommaren.
Från den ekudden så växer det ekar och ask i riktning sydöst, ner mot skogsområdet, som en gräns mellan vår mark och betesmarken bakom.
Därefter kommer vår skog.
Det är en mogen skog som skulle gå att avverka i stora delar, om man nu skulle vilja göra det. Främst är det granarna i södra änden som är fullvuxna och väldigt fina.
De är utmärkta för att bygga timmerhus med!
Sten finns i massor. Den stora streckade tarmen, som går från norr till syd, är en stengärdsgård som är minst metern hög – på sina ställen betydligt mer – och upp emot två meter bred.
Den öppna marken verkar mest ha använts till spannmålsproduktion förr.
Om ni tittar på bilderna i inledningen så ser ni lite vyer från gården.
Tomten är klassisk ”sommarstugeaktigt” idag, med gräsmatta och stora ytor som inte brukas till något.
Det är bara gräs.
Det ska vi ändra på.
Mycket av det vi kommer införa är permakulturinspirerat och vi kommer aktivt försöka odla upp större områden av tomten, och den närliggande åkermarken.
Vi kommer också ha växthus och ytor för våra djur.
Vi vill leva på gården, av gården, med gården.
I 25 år har vi levt i skol- och kontorsmiljö. Jobbat för andra, eller åtminstone på andras schema och villkor.
Det är ett liv där naturen är det utanför fönstret. Det är ett liv där dagen, veckan och månaden är bokad.
Resultaten av vår möda är filer på datorn som någon kanske aldrig läser ens. Det kan vara nog med det för ett tag.
Här ska vi leva lite annorlunda är tanken.
Nu i år
Nu i år måste vi komma igång med odlingarna och vi behöver fixa det som behöver finnas för att vi ska vara uppe på banan så snart det bara går sommaren 2017.
Det är land som ska grävas, kanske vissa utsäden som ska sås och vissa saker som tar ett par år på sig, för att ge någon avkastning måste i backen nu, för att kunna leverera framöver.
Det kan vara fruktträd, perenna kryddor och det är definitivt pil. Vi ska ha en del av de öppna ytorna sydöst om ladan, ut mot vägen, till pilodling!
Vi räknar med att anlägga ungefär 150 kvm land i år och lika mycket nästa år. I år blir det mest potatis, rotfrukter och lite prov i landen, samt solrosor. Pil och solrosor ska bli min nya grej!
Vi räknar med att ha de flesta landen i form av täckodlingar. Så att odla material för bygga och täcka våra odlingsbäddar kan också vara intressant.
För att förse oss med mat måste vi naturligtvis odla jordgubbar.
Det finns jordgubbar redan idag, men ack så lite. Därför ska jordgubbslanden expanderas.
De ska grävas och vi ska öka på antalet plantor, främst genom sticklingar. En hallonhäck ska ha också. Vi räknar med cirka 12 meter hallon, uppdelat på sommar och hösthallon.
Ved är en annan viktig del. I år ska vi fylla vedboden och hitta goda sätt och flöden för hanteringen av vårt bränsle.
Vedhanteringen kommer vara en tung och viktig del framöver i vår vardag. Det är lika bra att börja lära sig rutinerna.
Och så måste vi börja bygga för höns, ankor, vaktlar (?) och kaniner.
Det mesta finns vad gäller inomhus delarna i ladugården, men vi vill att djuren ska ströva väldigt fritt och tillbringa mycket tid ute och då måste rätt mycket fixas till utomhus.
Det är främst staket och inhägnader som vi ska förbereda, men även lite burar kan vara bra att ha.
Sedan vill vi vara ute mer.
Vi ska ha kök, tvättplats – både för oss och för kläder – och matrum utomhus.
I det fria.
Det kommer kräva en hel del jobb och det jobbet ska starta i år.
Dessutom vill jag göra så mycket av utemiljön med det som gården bjuder – det finns inga planer på att köpa massa tryckimpregnerat virke, det är ett som är säkert – vilket kommer ställa krav på vår kreativitet.
Det ska bli riktigt kul faktiskt.
Nästa år
Vi måste förstärka uppvärmningen. En vedeldad eldstad till blir det i huset. Det är nog allt vi gör i huset första året (sommaren 2017-2018) vi bor där, förutom lite småfix.
2017 blir året då vi går till skarpt läge.
Då är det främst djuruppfödning och odling som gäller. Vi pratar bara om att ha mindre djur och inga sällskapsdjur. Allt är produktion.
Aunt Tom har gjort lite kalkyler baserat på vad vi ätit första kvartalet i år och kommit fram till en första ansats:
- 2 kaninhonor och en hane som vi producerar mat från. Det gör att vi under vissa perioder under sommarhalvåret kommer ha cirka 30 kaniner.
- 10-15 höns i grundbesättning. Det kommer nog innebära upp mot 50 kycklingar under vissa perioder.
- Ankor, alternativt gäss.
- Vaktlar. Det här är min ”grej”.
Har du erfarenhet från något liknande?
Har du gjort något liknande det vi funderar på? Följer du kanske någon kul bloggare som gjort det? Lämna i så fall tips i kommentarsfälten är ni snälla!
Är det här ett sabbatsår, ett avbrott i ett flöde som sedan återgår till det normala, eller är det början på något nytt?
Vi vet inte.
Vi utesluter inte att det här är början på något nytt.
Ett ny del i vårt liv som kommer vara vår vardag i många år.
Eller så är det en startpunkt, som vi kommer utgå från.
Vi sätter punkt sommaren 2017.
Om och när vi börjar jobba igen så är vi fria att göra våra val utan preferenser till det gamla. Det som var.
Vilken utmaning! Det skall verkligen bli kul att följa er resa med gården. Jag hoppas att ni publicerar lite bilder ifrån utvecklingen. Att föda upp kaniner är intressant. Vore intressant med en uträkning vad kg priset slutar på där.
Hej Hallar,
Vi kommer dokumentera så mycket vi hinner 🙂
Jag har ingen lust att hamna i ett läge där vi köper massa foder, då blir kaninerna nog rätt dyra.
Ser fram emot att följa er resa. Ibland tittar jag på Hundra procent bonde (Danska programmet) och drömmer mig bort ifrån livet i villaområdet. Som jag förstår det har ni inte bil, hur löser ni det med ett liv (deltid iaf) på landet?
Ja Bonderöven är en inspirationskälla för oss. Men inte rakt av. Jag vill träna mer och odla lite mindre.
Nej, vi har inte bil. Vi hyr bil över helgen eller åker en kombination av tåg, buss och taxi. Hyrbil är billigast för en helg. När vi är borta lite längre så är kollektivt och taxi billigare.
Wohoo det här är riktigt stort Onkel Tom!
Låter i min öron som ett relativt väldigt omfattande projekt – minst sagt. Min egen referens är bostadsrättslägenhet 🙂
Undrar hur mycket erfarenhet ni har sedan tidigare med att odla, djurhållning osv. Eller tänkte ni lära er längs vägen?
Allt gott till er!
Hälsar Seglarn
Hej Seglarn. Vi har haft höns förut. Och kaniner som sällskapsdjur. Bott på landet, men inget i närheten av det här. Det blir mycket lärdomar.
Du kanske också ska slita dig loss från Twittrandet, ut i verkligheten! 🙂
Ett stort projekt och en riktig utmaning. Tror inte att det skulle passa oss då vi vill ha smidigt gång och cykel avstånd till det mesta vi gör varför vi istället valt att bosätta oss på en mindre ort istället för på rena landsbygden. Trots att vi inte riktigt har intresse av att göra något liknande så ska det bli mycket spännande att fortsätta att följa er. Ser redan fram emot 2017:-)
Ja, jag är kluven till landsbyggden, men samtidigt kan det bli lite mellanmjölk i en mindre stad. Jag är lite mer svart eller vitt. Stort eller smått, inget mitt i mellan. 🙂
Gillar inte varken kanin eller hare men ungtupp och vaktel är gott!
Kalkon? Ful och elak men god!
Jag har aldrig ätit tupp så. Ska bli spännande. Kalkon är en kandidat till farmen. Helt klart!
Vad kommer ungarna att säga när ”Nisse” plötsligt är borta och middagen serveras? 🙂
Kommer du själv att kunna skära halsen av kaninen?
Intressanta moralfrågor… Själv hade jag nog blivit vegetarian….
?
Jag bara älskar att få mina fördomar bekräftade!
Det var en riktig 08 kommentar!
Tror i så fall det är hög tid för Toms barn att inse varifrån Big Mac burgaren kommer från!
En naturlig relation till liv och död, är något som saknas inte bara hos barn i det moderna samhället!
Kalle, vi behöver nog inte vara 08 för att vi ska kommit långt från vårt ursprung.
Någon klok sa: ”Jag äter inte kött jag inte kan se i ögonen”.
Eller som Kinesen sa. Vi äter allt med fyra ben, förutom bord och stolar!
Ja, det räcker med att gå till Frankrike för att se andra djur på meny. Hamster ska vara väldigt trevligt matdjur exempelvis. 🙂
Hej JB,
Jag tycker frågan är relevant. Det finns självhushållare som i princip gått ifrån slakt på känslomässiga grunder.
Jag vet inte. Jag hatar att döda djur. Men jag är också rätt less på hjälplösheten vi lever med som modern stadsbor. Jag tror det här kan vara en större svårighet än vi anar, inte för barnen utan för oss själva. Helt klart.
Moraliskt verkar det bättre att äta djur man själv odlat än de som drivits upp i köttfabriker.
Jag och min sambo är helt och hållet inne på det här spåret. Letar för fullt efter en gård med lagom tomt. Kunde nästan skrivet det här inlägget själv faktiskt, till och med kaninuppfödningen stämmer!
Skall bli fantastiskt roligt att följa resan! Önskar och hoppas på många och täta uppdateringar med bilder och detaljer. Kanske kan man undvika något misstag själv efter att ha läst om det här!?
Kul Holger, häng på! Det ska bli så jäkla skönt att rå sig själv. Vara ute.
Kolla in alternativ.nu samt deras tidning. Ni kan hitta mycket inspiration där. Alternativ.nu har även en facebookgrupp som är riktigt bra.
Lycka till!
Hej Augustina. Jag har koll på båda. Tyvärr tycker jag det är lite dålig fart och halvtaskig stämning ibland.
Jag gillar ert tänk med att att inte ta ett sabbatsår som en förlängd semester ”halvfulla, halvfeta och oförmögna” …
Hej Camilla,
Tack, jag tycker det är viktigt men sällan nämnt.
Kul med en liten gård 😁
4 ha skog är väldigt lite.
Kommer inte bli lönsamt för dig o av avverka med skogsmaskiner.
Men du är ju självförsörjande på ved iallafall.
Tillväxten brukar va rimligt o räkna med 6 kubik per ha.
Dvs har du 6×4=24 kubik i tillväxt per år.
Uppklyven i ved blir de 36 kubik.
Ett hushåll som värms med ved kräver ca 30 kubik ved per år 😁