Vad kan man sälja som man har hemma?

Vad kan vi sälja av det som vi har hemma?

Den frågan kan tolkas på lite olika vis.

  1. Vad är värt att sälja och vad kan vi få pengar för?
  2. Vad finns det en fungerande marknad för och vilken är den?

Vi kommer främst diskutera kring 1. här, men ge tips på bra marknadsplatser som vi tycker fungerar för olika prylar och ting.

Att sälja saker vi har hemma – Snabba pengar

Att sälja något man har hemma är ett enkelt sätt att få in pengar snabbt, men det är också ett mycket bra sätt att rensa ur och göra sig av med det som inte längre används.

Att saker som vi inte längre använder kan få ett andra liv är ofta också väldigt bra för miljön.

I de flesta fall så får vi dessutom hjälp med transporten när vi säljer saker begagnat.

Vad är enkelt att sälja av det vi har hemma?

Elektronik, i synnerhet om det är produkter som fortfarande finns som nya, kan vara väldigt smidigt att sälja. Du kan i princip länka till motsvarande produkt i en webb-shop. Där hittar du också en prisreferens för produkten du ska sälja.

Det här gäller även verktyg och hushållselektronik.

Möbler samt trädgårds- och heminredning fungerar också ofta väldigt väl att sälja begagnat.

Vi använder Blocket, Facebook Marketplace, Tradera och aktionshus för att köpa och sälja den här typen av produkter.

Vad kräver lite jobb att sälja?

Att sälja begagnade kläder – i synnerhet lite nyare märkeskläder – kan vara ett väldigt bra sätt att få in pengar, men det kan kräva lite jobb om du ska få bra betalt för dina kläder.

Läs det länkade inlägget så får du mer information om hur du kan sälja dina kläder på bäst sätt och vilka marknadsplatser som finns.

Om du river ut kök och bygger om hemma så finns det ofta goda möjligheter att sälja det du river ut begagnat.

Det som kan vara utmanande är att få grejorna sålda vid rätt tillfälle då vi kanske inte vill lagra ett kök eller 10 fönster. Ofta går det att komma runt det här om man är lite smart genom att starta säljprocessen något innan ni river.

Blocket och Facebook brukar fungera för den här typen av prylar.

Om du har saker du vill fixa till innan du säljer, så som cyklar, mopeder, gräsklippare eller bilar så är vårt råd att inte göra det allt för svårt för sig själv. Då blir grejorna inte sålda.

Lägg tid och kraft på att fixa till det som du enkelt gör med din kompetens och dina förutsättningar, låt köparna ta ställning till hur resten ska hanteras.

Porslin och glas fungerar väldigt bra att sälja på exempelvis Tradera. Men det kräver ibland lite extraarbete i form av backning och distribution.

Vad är mindre intressant att sälja

Saker som är väldigt billiga att köpa nya kan vara svårt att sälja och få någon vettig ersättning för. Kläder för nyfödda, billigare barnleksaker och liknande har vi dåliga erfarenheter från att sälja.

Prylar där köparna inte är seriösa eller ”bra” kunder

Vi har vid några tillfällen lagt ut saker till försäljning där upplevelsen blev ”sådär”. Bilar kan vara svårt och tröttsamt exempelvis.

Här kan bilauktioner lösa en del av problemen.

Men vi har även skapat paket kring våra barnsaker där vi sålt skötbord och skötväska som kitt. Vi har gjort kitten för att vi inte orkade sälja varje liten sak för sig, samtidigt som vi samlade sådant som vi tyckte hörde samman på ett naturligt vis.

Då ringde massor av människor och ville köpa en del för 30 kronor. Dessutom ville de ha prylen skickad till sig.

Det var nästan alltid ensamstående unga mammor som ringde. De var helt enkelt inga bra kunder och vi insåg att det är bättre att ge bort vissa grejor till välgörenhetsorganisationer istället.

Det ger inga pengar men är väldigt enkelt!

Prissättning

Att sätta rätt pris på något vi säljer begagnat är svårt. Vi brukar försöka kolla prisbilden på nätet för begagnade saker, oftast där vi tänker lägga upp annonserna själva.

Sätter du för högt pris så blir inte varan såld. Då går det alltid att sänka priset något.

Men var realist. Skulle du betala fullt pris för en mobiltelefon utan garanti, med trött batteri som inte längre går att uppdatera?

Vi handlar en hel del prylar, så väl möbler som kläder, och har nog aldrig betalat ens halva nypriset för något.

Vill du ha riktigt bra betalt för en begagnad vara så bör du lägga tid på att presentera den väl. Det kan innebära att du skriver bra specifikationer och har bra bilder, eller att du erbjuder transport smidigt.

Vill du enkelt bli av med något och inte har någon lust att presentera prylarna smart så anpassar du priset efter det.

Sammanfattning – Att sälja begagnade saker vi har hemma

Att sälja begagnade saker kan vara en mycket bra metod för att fixa snabba pengar om vi behöver. Men det är också ett utmärkt sätt att göra sig av med det vi inte använder.

Vårt råd är att sälja saker och ting så snart det bara går då väldigt få saker blir bättre eller mer värdefulla av att ligga och skärpa under ett par år.

Dessutom är det stressande för många att ha massa skräp lagrat. Läs gärna vårt inlägg om Decluttering som beskriver hur vi metodiskt kan och bör rensa hemma.

Var seriös när du säljer dina prylar. Det handlar om att prissätta rätt, vara tydlig med fel och brister, samt sträva efter att såväl du som köparen ska göra en bra affär.

På det här viset slipper du massor av strul med missnöjda köpare och besökare som kommer och tittar men inte köper.

Läs gärna vårt inlägg där vi beskriver hur köparen av begagnade prylar ska tänka.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar