Skapa ditt bästa liv: Lycka genom livsstilsdesign

Du har säkert märkt att jag sakta men säkert introducerat ett nytt begrepp i det jag skriver. Jag pratar om livsstilsdesign.

Här tänkte jag att du skulle få en introduktion till begreppet.

Vad är livsstilsdesign?

Livsstilsdesign är ett koncept som handlar om att medvetet och aktivt forma sitt liv. Tanken är att vi ska känna en ökad nivå tillfredsställelse och lycka genom att forma livet så att det passar oss.

Ordet design innebär just att vi formar livet. Men begreppet beskriver mer. När vi designar en produkt så tittar vi exempelvis väldigt mycket på vilka problem vi vill lösa och hur vi prioriterar mellan dem.

Ja, i själva verket så finns det massor av intressanta saker att lära sig om begreppet design. Läs vidare så ska jag försöka ge dig en översikt.

Vi bestämmer och styr

De flesta av oss lever som vi gör för att vi följer någon mall, mer eller mindre medvetet. Det vill vi ändra på. Istället vill vi göra våra egna val och skapa en livsstilI som reflekterar våra värderingar, behov, passioner och mål.

Livsstilsdesign handlar om att identifiera vad som verkligen är viktigt för oss och att göra justeringar i våra dagliga rutiner och långsiktiga planer för att leva ett liv som känns meningsfullt och rätt för oss.

Exakt vad det innebär varierar. Det kan handla om att välja rätt karriär, skapa mer tid för familjen eller att vi gör mer för att prioritera hälsa och välbefinnande.

Livsstilsdesign är en form av självledarskap där vi tittar på de behov vi har som människor och försöker möta dem. Vi kan göra det till en ikonisk dröm där vi formar ett liv på en fjärran strand med tjänare som passar upp oss, eller så använder vi tankarna och teknikerna för att bli mindre trötta en vanlig arbetsdag.

Livsstilsdesign kan vi alltså använda för att hantera stora livsbeslut eller för att jobba med små vardagsval.

Är det här något nytt?

Om du inte hört begreppet tidigare så kanske du tänker att livsstilsdesign är något nytt. Det är det inte!

Vissa säger att Tim Ferriss – med sin bok Four Hour Work Week (2007) – är ”grundare” i någon mening. Det är inte helt sant, men han har gjort idéerna populära och han tänker brett och systematiskt på ett sätt som inte varit så vanligt tidigare.

Tim Ferriss har släppt fler böcker och andra tänkare har sedan fyllt på under 2010-talet.

Men jag skulle säga att minimalism, mindfullness, Ikigai, dagboksskrivande (journaling) och PERMA handlar om livsstilsdesign.

Att ta kontroll över ekonomin, för att möjliggöra och realisera det man vill, är en del av livsstilsdesign. Att sträva efter ekonomisk frihet och tidig pension är också en del.

Kanske skulle vi sortera in ekonomidelarna under kategorin ”verktyg” i livsstilsdesign.

Entreprenörsskap eller aktiv karriärplanering hör också hit. Även det är verktyg i någon mening, men inom livsstilsdesign så används de lite annorlunda än de gör traditionellt. Jobb och företagande ska inte ske i konkurrens med tanken om att skapa ett liv vi gillar.

Vi syr ihop allt till en helhet med dig i fokus

Livsstilsdesign kan handla om att göra sig ekonomiskt fri och gå i tidig pension, men vi serverar inte en lösning till alla problem.

Istället jobbar vi med en rad olika lösningar och försöker förstå vad som passar dig samt hur du enklast kan uppnå en förbättring.

Vi ser inte bara till en fråga, exempelvis hur du ska bli friare, utan tittar också på välmående och balans här och nu.

Vad är viktig för dig?

En av de mest centrala aspekterna i livsstilsdesign är att identifiera och prioritera det som är viktig för dig. Här är några vanligt förekommande teman:

  • Frihet: Att kunna bestämma över sin egen tid och sina egna beslut.
  • Autenticitet: Att leva ett liv som är rätt för dig och dina värderingar.
  • Relationer: Starka och meningsfulla relationer med familj och vänner.
  • Hälsa och välbefinnande: Att må bra både fysiskt och mentalt.

Om du inte läst bloggens väldigt utförliga inlägg om lycka så kan jag tipsa om det. Där tittar vi på begreppet lycka och välmående. Det är den bredare betydelsen jag tycker är den som ska användas när vi pratar om livsstilsdesign.

Balans

Balans är också ett begrepp som ständigt återkommer. En önskan om att hitta en jämvikt mellan olika aspekter i livet. Exempelvis mellan arbete, fritid, relationer och personlig utveckling.

Det här är kanske den fråga de flesta av oss brottas med allra mest.

Tankarna inom livsstilsdesign fungerar mycket bra för den som vill hitta bättre balans.

Livshjulet är ett verktyg för att förstå dig själv, din situation och hur balansen i ditt liv ser ut. Klicka på bilden så kan du göra ditt egna livshjul.

Varför intresserar det här mig?

Den här bloggen har handlat om livsstilsdesign sedan 2012, även om jag inte använt det som samlande begrepp tidigare. Men du hittar samma tankar som ovan i inlägg jag skrivit om att ta sig ur ekorrhjulet exempelvis.

Vårt sökande efter ett liv som passar oss bättre, med flyttar och jobb-byten, är klassisk livsstilsdesign. Du hittar en sammanställning över våra initiativ här.

Men det finns något mer som är viktig för mig här. Nämligen att vi ska jobba för att hitta lösningar som passar oss.

Jag satsade på att göra mig ekonomiskt fri för att få ett liv som jag kunde styra mer själv. Inte självklart för att jag ville bli ”fri” utan för att jag ville få möjligheten att nå min fulla potential. Jag tyckte inte jag kom till min rätt i arbetslivet.

Så här i efterhand kan kan jag konstatera att jag inte kom mer till min rätt utanför!

Snarare gällde motsatsen och det jag valde att fylla livet med istället var inte jag.

Hade jag inte bara köpt en färdig lösning – i form av FIRE – utan lagt ned mer tid på att förstå vem jag var och vad som var viktigt för mig, så hade det här nog aldrig hänt.

Eller så hade jag valt att köra på FIRE-lösningen men lagt upp tiden och ansatsen på ett annat vis. För att jag förstått mina behov bättre.

Design är något man förbättrar och förfinar

Livsstilsdesign fångar en rad olika tankar och livsstilar under ett paraply så att vi kan hämta idéer och verktyg från många olika tankar och livsstilar. Genom att ta se det hela som ett designarbete så kan vi ta hjälp från tankar om produktdesign i vårt arbete.

Det ger oss struktur och stöd i vårt tänkande.

Den strukturen säger att vi ska fokusera på oss, och våra behov, samtidigt som den uppmuntrar oss att tänka att vi kan förbättra och förfina vår design. Vi börjar med en första design och så lär vi oss från den.

Löste det här våra problem? Vad var fel med vår design? Vad hade vi inte förstått om oss själva?

Men genom att ta lärdom från tankar inom produktdesign så kan vi också utmana oss själva. Finns det andra lösningar än det uppenbara? Det vi tänkt på som ”lösningen” hela tiden?

Våra lärdomar

Vårt liv och livsstil är under ständig omdesign! Ur det perspektivet så var inte våra år i Småland ett misslyckande. Det var en lärdom!

Jag är så glad över att jag tog chansen att pröva något nytt, men också att jag hade modet att ompröva mitt beslut.

Tankarna inom livsstilsdesign stödjer oss massor här. Vi får stöd i att våga och vi får stöd i att vidareutveckla.

Att ha en känsla av att livet har en riktning och att vi utvecklas är spännande och roligt!

Vad gör du för designförsök i höst?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar