Sova i vardagsrummet – Att använda vardagsrummet smartare

Sova i vardagsrummet, är det ok att göra så? Kan en större familj leva helt utan vardagsrum? Hur blir vuxenlivet om man kombinerar vuxensovrummet med vardagsrummet? Det var frågor som vi funderade över när vi köpte lägenhet och fördelade de rum vi har.

Vi funderade också på om vardagsrummet alls behövs eller om det spelat ut sin roll.

Vi är en familj på sex personer som söker andra vägar för att leva enklare och mer fokuserat, samtidigt som vi gärna håller i kostnaderna.

I flytten vi gjorde i somras, från vår gård i Småland till lägenhet i Sundbyberg, så hade vi långt gångna planer på att göra vardagsrummet till vårt sovrum. 

Hade vi gjort så hade våra fyra barn fått egna rum och jag och sambon hade sovit i vardagsrummet.

Nu blev det inte så just i detta nu, men jag tycker ändå idén är så intressant att den är värd att skriva om. 

Att sova i vardagsrummet 

Att sova i vardagsrummet kan bryta mot normerna för hur saker och ting ”ska vara”, men hos oss känner vi att vardagsrummet delvis har spelat ut sin roll.

Vi har våra datorer, plattor och mobiltelefoner som mer än väl fyller de behov vi har i vardagen.

Det är länge sedan vi följde någon TV-tablå och vi skulle kunna ta bort den gemensamma större TV-skärmen i vår bostad utan att det egentligen skulle få så stora konsekvenser. 

Vardagsrummet är vanligtvis det största och ”finaste” rummet i de lägenheter vi tittat på, samtidigt som nyttan kan ifrågasättas om alla barnen får eget rum.

Om vi slopar vardagsrummet till förmån för att barnen ska få egna rum finns dessutom möjligheten att göra samlingsytor i de rummen, vilket ytterligare reducerar behovet av gemensam yta i form av vardagsrum.

Vi kan ju sätta oss i något av barnens rum och titta på tv lika gärna.

Då vi tittade på att köpa lägenhet så kom vardagsrummet med en tydlig prislapp. Tänk ett kvadratmeterpris på 50 000 kronor och ett vardagsrum på 20 kvadratmeter. I det sammanhanget kostar vardagsrummet 1 000 000 kronor.

Men det är inte bara ekonomin som avgör valet mellan att bo stort eller litet.

Att göra vardagsrummet till sovrum gav fler alternativ

Det här var alternativen vi hade att spela med när vi valde boende. 

 • Låta barnen dela rum – Två grabbar i ett rum och två tjejer i ett. Vi vuxna i ett rum och så ett vardagsrum. Detta kräver en fyrarumslägenhet på cirka 100 – 120 kvadratmeter. Så här bodde vi tidigare. Det fungerar bra.
 • Ge de två äldsta, våra döttrar, var sitt rum. Därefter får de yngre grabbarna dela rum. Om vi ska ha ett sovrum samt vardagsrum så krävs då fem rum och en boendeyta på cirka 110 – 135 kvadratmeter. 
 • Samma alternativ som ovan, men då sover vi i vardagsrummet. Då kan vi återigen välja en fyra på cirka 100-120 kvadratmeter.
 • Ge samtliga barn ett eget rum samtidigt som vi sover i vardagsrummet. Då krävs en femma, men vi har då relativt mycket eget utrymme per person så nyttan av ett vardagsrum kan ifrågasättas. 

Att vara yteffektiva och överväga att skippa vardagsrummet gav oss inte bara en bättre kalkyl att jobba med, då vi kunde titta på mindre lägenheter med lägre pris.

Minst lika viktigt var det att utbudet av lägenheter ökade.

Femmor är inte så vanliga för den som vill bo i lägenhet lite närmare Stockholms innerstad. 

Säng i vardagsrummet – Hur blir känslan i lägenheten med sovrum i vardagsrummet?

När vi tittade på möjligheten att göra vardagsrummet till sovrum för de vuxna i familjen så tänkte vi inte bara ställa in en säng rakt upp och ner.

Vi tänkte oss att jobba med någon form av avdelare och på så vis dela av vardagsrummet till sovrum och ett mindre allrum.

sova i vardagsrummet
Det här var den typ av rumsavdelare vi var mest intresserade av.

I bilden ovan – den är hämtad från Hemfint (jag har ingen ersättning eller koppling till dem, inte heller har jag provat varorna) så ser ni den rumsavskiljare vi funderade på att använda här i lägenheten. 

Att göra mindre anpassningar av vardagsrummet för att kunna ha ett väl fungerade sovrum är lätt att räkna hem. En vägg som den i bilden ovan kostar ungefär 20 – 25 tusen kronor vilket är småsummor i jämförelse med vad ett extra rum kostar. 

Vi gjorde tvärtom – Vi flyttade in delar av köket i vardagsrummet

Titta gärna på videon ovan om du inte redan gjort det. Då kommer du få se att vi efter en hel del tankearbete valde att trots allt behålla vardagsrummet. Vi har valt att försöka förstärka dess roll som samlande punkt istället. 

Det finns flera anledningar till varför vi gjort så här. En är att vi hittade en lägenhet som passade oss med fem rum.

Men vi har inte stängt dörren för att skippa vardagsrummet helt. När våra yngsta barn blir äldre så är det en möjlighet att vi flyttar ner och sover i vardagsrummet medan barnen har egna rum på övervåningen. 

Lärdomar – Att ha en samlingspunkt

När jag skriver det här i slutet av september 2019 så har vi inte möblerat vårt vardagsrum med tv och soffa.

Vardagsrummet är en stor tom yta där jag sitter och skriver det här. Därför har vi fått pröva på att leva utan vardagsrum nu i tre månader – vi har så att säga ytan men inte funktionen – och kan nog påstå att vi saknar en samlande punkt.

Det ska bli väldigt trevligt att ta en filmkväll tillsamman. Eller bara sitta sambon och jag och titta på nyheterna.

På så vis är vi nöjda över att vi gjorde det val vi gjorde och bestämde oss för att behålla vardagsrummet.

Men vi vet också att drömmar inte är det samma som verklighet, så vi får väl se framöver om vi någonsin lyckas samlas för en filmkväll (det gjorde vi – vi står fast vid att det var trevligt med ett vardagsrum trots allt).

Hur gör man vardagsrummet till sovrum på bästa sätt?

Ett mycket bra sätt att skapa en sovyta i ett vardagsrum är att dela av rummet på något vis. I den avdelade ytan har du då främst sängen. En variant på samma tema är att på något vis skapa en förvaring för sängen/madrassen under dagen där den inte syns. En helt annan metod bygger på att vi skapar en helhet där sängen ingår som en del i möbleringen.

Hur kan man dela av ett rum?

Antingen gör du det permanent, genom att bygga en vägg i någon form. Eller så gör du en enklare form av avdelning genom att sätta en skärm, draperi eller möbler som avskärmning.

Läs mer

Vi försöker leva minimalistiskt och smart för att få ut lite mer av livet. Jag har skrivit en hel del om boende tidigare. Här är några läsförslag för dig som vill läsa vidare. 

Att låta barnen dela rum – våra erfarenheter och vår syn på att låta barnen dela sovrum. 

Här beskriver jag hur vi prioriterar det praktiska före det ikoniska i vårt boende. 

Bo på landet eller i stan – vi har gjort båda och flyttat däremellan. Här kan du läsa om hur vi tänker. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

8 svar på ”Sova i vardagsrummet – Att använda vardagsrummet smartare”

 1. Jag har sovit i vardagsrummet i ett par av mina lägenheter. Jag har då haft sängskåp, och det har funkat toppen. Nu har jag bara ett barn, så vi har liksom inte haft problem med sällskapsutrymmen och så på samma sätt…:-)

  Svara
  • Hej Louise,

   Det finns rätt många smarta lösningar för den som vill kombinera och behålla sällskapsutrymmet samtigt som man sover i vardagsrummet. Sängskåp verkar vara ett kanonexempel.

   Svara
 2. Så då har ni vuxna ett sovrum? Men hur kan ni leva utan soffa? Vi tillbringar en stor del av vårt liv i soffan. Vi har massor av soffor. En platsbyggd vid brasan som vi typ bor i på vintern för att huset inte precis har svensk inomhustemperatu. På sommaren bor vi nästan i utomhussoffan. Och så har barnen en bäddsoffa uppe hos sig och så den vanliga soffgruppen förstås..Lite sjukt nästan.

  Svara
  • Vi vuxna har ett sovrum. Det är väldigt enkelt, en dubbelsäng bara. Vi håller på och möblerar upp lägenheten i takt med att vi har råd. Vi har ingen soffa alls, vi har någon enstaka fåtölj och pinnstolar. För vardagen fungerar det bra, som jag var inne på så är det inte riktigt så att vi behöver ett vardagsrum.

   Men det ska bli mysigt att samlas i soffan när den möjligheten ges. Förhoppningsvis innan jul.

   Svara
 3. Vi har en bäddsoffa i vardagsrum, som är omsluten av djupa bokhyllor. Vi är 2 vuxna och två ungdomar som växelbor på 54 kvm. Centralt läge i stadsmiljö. Vi hyr ofta stugor på helgerna och har utlandsboende för längre ledigheter.

  Svara
  • Hej Helene,

   Det låter jäkligt smart och yteffektivt. Jag ville bo mindre, men har böjt mig för resten av familjen den här gången. Vi har varit rätt aktiva och varit ute och farit i helgerna, och så har vi stugan i Småland, så vi hade klarat oss på mindre.

   Svara
 4. Tänk om någon för 50 år sedan beskrivit sitt liv som ovan med en 5a i Stockholm och en gård på landet och som rubrik på allt skrivit:
  ”Vi försöker leva minimalistiskt och smart för att få ut lite mer av livet.”

  Haha! Kanske hade man blivit inlagd någonstans 😉 (OBS! Även nu 2019 känner jag en viss tveksamhet kring er självinsikt 😊)

  Svara
  • Hej Erik,

   Vi tillhör de privilegierade, det råder ingen tvekan om. Men det här inlägget är nog ett av de inlägg som haft flest läsare inom 24 timmar någonsin i bloggens historia. Det är inte här för att vara ”cutting edge” det är här för att det är något många kan relatera till.

   Svara

Lämna en kommentar