Sova i vardagsrummet – Att använda vardagsrummet smartare

Sova i vardagsrummet, är det ok att göra så? Kan en större familj leva helt utan vardagsrum? Hur blir vuxenlivet om man kombinerar vuxensovrummet med vardagsrummet? Det var frågor som vi funderade över när vi köpte lägenhet och fördelade de rum vi har.

Vi funderade också på om vardagsrummet alls behövs eller om det spelat ut sin roll.

Vi är en familj på sex personer som söker andra vägar för att leva enklare och mer fokuserat, samtidigt som vi gärna håller i kostnaderna. I flytten vi gjorde i somras, från vår gård i Småland till lägenhet i Sundbyberg, så hade vi långt gångna planer på att göra vardagsrummet till vårt sovrum. 

Nu blev det inte så just i detta nu, men jag tycker ändå idén är så intressant att den är värd att skriva om. 

Att sova i vardagsrummet 

Att sova i vardagsrummet kan bryta mot normerna för hur saker och ting “ska vara”, men hos oss känner vi att vardagsrummet delvis har spelat ut sin roll. Vi har våra datorer, plattor och mobiltelefoner som mer än väl fyller de behov vi har i vardagen. Det är länge sedan vi följde någon TV-tablå och vi skulle kunna ta bort den gemensamma större TV-skärmen i vår bostad utan att det egentligen skulle få så stora konsekvenser. 

Vardagsrummet är vanligtvis det största och “finaste” rummet i de lägenheter vi tittat på, samtidigt som nyttan kan ifrågasättas om alla barnen får eget rum. I Småland var läget lite annorlunda, barnen delade rum och antalet skärmar var lägre. Samtidigt var barnen mer låsta på gården då det var långt till kompisarna. Men här i stan, med kompisar och saker som Mall of Scandinavia runt husknuten, så är behovet tveksamt.

Om vi slopar vardagsrummet till förmån för att barnen ska få egna rum finns dessutom möjligheten att göra samlingsytor i de rummen, vilket ytterligare reducerar behovet av gemensam yta i form av vardagsrum. Vi kan ju sätta oss i något av barnens rum och titta på tv lika gärna.

Då vi tittade på att köpa lägenhet så kom vardagsrummet med en tydlig prislapp. Tänk ett kvadratmeterpris på 50 000 kronor och ett vardagsrum på 20 kvadratmeter. Men det är inte bara ekonomin som gör det intressant att sova i vardagsrummet.

Att göra vardagsrummet till sovrum gav fler alternativ

Det här var alternativen vi hade att spela med när vi valde boende. 

  • Låta barnen dela rum – Två grabbar i ett rum och två tjejer i ett. Vi vuxna i ett rum och så ett vardagsrum. Detta kräver en fyrarumslägenhet på cirka 100 – 120 kvadratmeter. Så här bodde vi tidigare. Det fungerar bra.
  • Ge de två äldsta, våra döttrar, var sitt rum. Därefter får de yngre grabbarna dela rum. Om vi ska ha ett sovrum samt vardagsrum så krävs då fem rum och en boendeyta på cirka 110 – 135 kvadratmeter. 
  • Samma alternativ som ovan, men då sover vi i vardagsrummet. Då kan vi återigen välja en fyra på cirka 100-120 kvadratmeter.
  • Ge samtliga barn ett eget rum samtidigt som vi sover i vardagsrummet. Då krävs en femma, men vi har då relativt mycket eget utrymme per person så nyttan av ett vardagsrum kan ifrågasättas. 

Att vara yteffektiva och överväga att skippa vardagsrummet gav oss inte bara en bättre kalkyl att jobba med, då vi kunde titta på mindre lägenheter med lägre pris. Minst lika viktigt var det att utbudet av lägenheter ökade.

Femmor är inte så vanliga för den som vill bo i lägenhet lite närmare Stockholms innerstad. 

Här ovanför diskuterar vi en del praktiska konsekvenser med att bo litet. Här hittar du en mer översiktlig bild av jämförelsen mellan att bo stort eller litet.

Säng i vardagsrummet – Hur blir känslan i lägenheten då?

När vi tittade på möjligheten att göra vardagsrummet till sovrum för de vuxna i familjen så tänkte vi inte bara ställa in en säng rakt upp och ner. Vi tänkte oss att jobba med någon form av avdelare. 

sova i vardagsrummet
Det här var den typ av rumsavdelare vi var mest intresserade av.

I bilden ovan – den är hämtad från Hemfint (jag har ingen ersättning eller koppling till dem, inte heller har jag provat varorna) så ser ni den rumsavskiljare vi funderade på att använda här i lägenheten. 

Att göra mindre anpassningar av vardagsrummet för att kunna ha ett väl fungerade sovrum är lätt att räkna hem. En vägg som den i bilden ovan kostar ungefär 20 – 25 tusen kronor vilket är småsummor i jämförelse med vad ett extra rum kostar. 

Vi gjorde tvärtom – Vi flyttade in delar av köket i vardagsrummet

Titta gärna på videon ovan om du inte redan gjort det. Då kommer du få se att vi efter en hel del tankearbete valde att trots allt behålla vardagsrummet. Vi har valt att försöka förstärka dess roll som samlande punkt i stället. 

Det finns flera anledningar till varför vi gjort så här. En är att vi hittade en lägenhet som passade oss med fem rum. Men vi har inte stängt dörren för att skippa vardagsrummet helt. När våra yngsta barn blir äldre så är det en möjlighet att vi flyttar ner och sover i vardagsrummet medan barnen har egna rum på övervåningen. 

Lärdomar – Att ha en samlingspunkt

När jag skriver det här i slutet av september 2019 så har vi inte möblerat vårt vardagsrum med tv och soffa. Vardagsrummet är en stor tom yta där jag sitter och skriver det här. Därför har vi fått pröva på att leva utan vardagsrum nu i tre månader – vi har så att säga ytan men inte funktionen – och kan nog påstå att vi saknar en samlande punkt.

Det ska bli väldigt trevligt att ta en filmkväll tillsamman. Eller bara sitta sambon och jag och titta på nyheterna.

På så vis är vi nöjda över att vi gjorde det val vi gjorde och bestämde oss för att behålla vardagsrummet. Men vi vet också att drömmar inte är det samma som verklighet, så vi får väl se framöver om vi någonsin lyckas samlas för en filmkväll.

Läs mer

Vi försöker leva minimalistiskt och smart för att få ut lite mer av livet. Jag har skrivit en hel del om boende tidigare. Här är några läsförslag för dig som vill läsa vidare. 

Att låta barnen dela rum – våra erfarenheter och vår syn på att låta barnen dela sovrum. 

Här beskriver jag hur vi prioriterar det praktiska före det ikoniska i vårt boende. 

Bo på landet eller i stan – vi har gjort båda och flyttat däremellan. Här kan du läsa om hur vi tänker. 

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.