Var går gränsen för ekonomiskt oberoende? Kort svar!

Du är ekonomiskt oberoende när du har 300 gånger dina månadsutgifter i sparat kapital. Ett alternativt uttryck är att du är ekonomiskt oberoende när du har 25 gånger dina årsutgifter i sparat kapital.

Då 25*12 = 300 så är det samma svar, bara lite olika formulerat.

Var går gränsen för ekonomiskt oberoende? – Hur kan vi veta svaret?

Det ärliga svaret är att vi inte kan veta exakt hur mycket som krävs för att vi ska vara ekonomiskt oberoende, men vi kan titta på vad som krävts historiskt och vi kan resonera och fundera om framtiden.

Svaret om att det krävs 300 gånger månadskostnaderna kommer från just sådan studier av historien. Den mest kända studien kallas Trinity-studien och har gett upphov till 4%-regeln (den här länken tar dig till ett väldigt utförligt inlägg där vi studerar svensk data).

Det man fann i Trinity-studien är att vi med väldigt god sannolikhet kan räkna med att vi kan ta ut 4% av vårt kapital utan att kapitalet sjunker samman, över långa tidsperioder.

Långa tidsperioder är 20 – 30 år.

Det är de fyra procenten som, efter lite matematik, gör att vi antar att det behövs minst 300 gånger månadskostnaderna för att vara ekonomiskt oberoende.

Vissa tolkar Trinity-studien, som har rätt många år på nacken, som att vi borde kunna räkna med 5% i uttag istället för 4% i dagens aktieklimat.

Då behöver du 20 gånger dina årskostnader, eller 240 gånger dina månadskostnader i kapital.

Hur ska kapitalet förvaltas

För att vi ska få tillräcklig avkastning på våra pengar så krävs att vi har en hög andel av aktierna sparade i aktier eller andra tillgångar, så som hyresfastigheter, för att nå en rimlig avkastning.

Pengarna måste också ge inkomster i form av kassaflöde. Vanliga exempel på sådana inkomster är utdelning eller hyror.

Läs gärna inlägget om att leva på utdelningsaktier. Där ser du exempel på hur du kan skapa kassaflöden utifrån ditt sparkapital.

Hur mycket kapital behövs för att bli ekonomiskt oberoende

Var går gränsen för ekonomiskt oberoende i kronor och ören? Se tabellen här nedanför, där räknar vi på några typiska exempel och hur mycket kapital som behövs beroende på hur mycket vi antar att vi kan ta av vårt kapital.

Månadskostnader4%5%
10 000 kronor3 MSEK2 MSEK
25 000 kronor7,5 MSEK5 MSEK
40 000 kronor12 MSEK8 MSEK

Du kan läsa mycket mer, och göra egna kalkyler, i inlägget: Hur mycket pengar krävs för att bli ekonomiskt oberoende.

Eller så går du vidare till inlägget: Allt du behöver veta för att bli ekonomiskt fri – Budget på 2 MSEK. Där kan du se hur du väger in faktorer som svensk pension i din kalkyl.

Sammanfattning – Var går gränsen för ekonomiskt oberoende?

Analys från historiska data – för den amerikanska börsen – pekar på att vi, som sämst, kunnat ta ut 4% av vårt kapital utan att kapitalet minskar år för år.

Det ger i sin tur siffrorna vi gav i inledningen.

Då har vi räknat in börskrascher, hög inflation och tider med krig. De flesta perioder har det gått att ta ut mer, men tar vi ut mer än 5% av vårt kapital årligen till våra utgifter så minskar snabbt sannolikheten för att pengarna ska räcka länge.

Jag har skrivit en hel e-bok om hur det fungerar att leva på sitt kapital. Boken är fri för dig som går med i mitt nyhetsbrev. Du hittar den här.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar