Var kan du enklast spara mera pengar?

SCB tar fram siffror för hur våra privatkonsumtion ser ut i genomsnitt. Det finns en del att fundera över kring den statistiken eftersom det ingår såväl lågavlönade ensamstående föräldrar till rika pensionärer i genomsnittet men den ger oss en referens att prata utifrån.

Bilden här nerifrån tydliggör SCBs statistik för 2019 och kommer från inlägget jag skrivit om att göra budget med 50/30/20-regeln. Läs gärna den om du inte gjort det redan.

Svensk konsumtion enligt SCB för 2019.

Utifrån bilden ovan så kan den genomsnittliga personen ganska enkelt spara pengar på rörliga kostnader. Om vi börjar uppifrån och går medurs så hittar vi:

  • Alkohol och tobak.
  • Kläder och skor.
  • Möbler och hushållsartiklar.
  • Transport (kanske).
  • Rekreation.
  • Restaurangbesök.

I fortsättningen klumpar vi ihop dessa sex punkter och kallar dem sparkandidaterna.

Samtliga punkter bland sparkandidaterna är exempel på kostnader (transport är kanske tveksamt för många) som inte på något vis är livsviktiga och som rimligen borde vara rörliga till stor del. Det gör dem till rimliga kandidater när vi tittar på var vi kan spara.

Men som sagt, det här är genomsnittliga siffror och för många, som inte dricker alkohol och inte går på restaurang, har de här posterna kanske ingen stor besparingspotential.

Var sparar du enklast 10 procent till?

Om vi tänker tanken att du ska höja ditt, eller familjens, sparkvot med 10 procent till under 12 månader, var skulle du då välja (kanske har du inte så många val) att hämta den besparingen?

Hur skulle du välja att öka din sparkvot med 10 procent?

Resultat

Loading ... Loading ...

Förra veckans omröstning

Förra veckan diskuterade vi börsens upp och nedgång. Strax efter det blev det åka av.

Resultatet från förra veckans omröstning.

De flesta som läser här är nog ganska trygga i sitt sparande och luttrade. Framtiden får utvisa om det var rätt modell eller inte.

Tack för att du röstar!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar