SCB tar fram siffror för hur våra privatkonsumtion ser ut i genomsnitt. Det finns en del att fundera över kring den statistiken eftersom det ingår såväl lågavlönade ensamstående föräldrar till rika pensionärer i genomsnittet men den ger oss en referens att prata utifrån.
Bilden här nerifrån tydliggör SCBs statistik för 2019 och kommer från inlägget jag skrivit om att göra budget med 50/30/20-regeln. Läs gärna den om du inte gjort det redan.

Utifrån bilden ovan så kan den genomsnittliga personen ganska enkelt spara pengar på rörliga kostnader. Om vi börjar uppifrån och går medurs så hittar vi:
- Alkohol och tobak.
- Kläder och skor.
- Möbler och hushållsartiklar.
- Transport (kanske).
- Rekreation.
- Restaurangbesök.
I fortsättningen klumpar vi ihop dessa sex punkter och kallar dem sparkandidaterna.
Samtliga punkter bland sparkandidaterna är exempel på kostnader (transport är kanske tveksamt för många) som inte på något vis är livsviktiga och som rimligen borde vara rörliga till stor del. Det gör dem till rimliga kandidater när vi tittar på var vi kan spara.
Men som sagt, det här är genomsnittliga siffror och för många, som inte dricker alkohol och inte går på restaurang, har de här posterna kanske ingen stor besparingspotential.
Var sparar du enklast 10 procent till?
Om vi tänker tanken att du ska höja ditt, eller familjens, sparkvot med 10 procent till under 12 månader, var skulle du då välja (kanske har du inte så många val) att hämta den besparingen?

Förra veckans omröstning
Förra veckan diskuterade vi börsens upp och nedgång. Strax efter det blev det åka av.

De flesta som läser här är nog ganska trygga i sitt sparande och luttrade. Framtiden får utvisa om det var rätt modell eller inte.
Tack för att du röstar!