Bästa appen för att göra hushållsbudget på nätet

Bästa appen för dig som vill göra hushållsbudget är Konsumentverkets budgetverktyg. Det verktyget stöder dig att göra en kalkyl steg för steg och ger förslag på schablon siffror enligt konsumentverkets beräknade hushållskostnader. Dessa beräknade kostnader kan du använda dig av även om du använder andra verktyg för att göra din budget.

Om du är väldigt van vid Excel eller Google Sheets och vill ha högre flexibilitet och mer avancerade funktioner så är det definitivt ett alternativ.

Att göra hushållsbudget i Excel eller Google Sheets

Om du vill utgå från Konsumentverkets mall men använda Excel eller Google Sheets så hittar du en mall här: Excel-mall för att göra en budget. Du kan också använda den som startpunkt om du vill skapa ett eget budgetark.

Du matar in allt på en sida, se bild här nedanför.

En bild på den budgetmall jag föreslår. Den underlättar för dig som ska göra en budget.
Budgetmall som visar jämförelse med 50/30/20-budgetmetoden.

Olika sätt att göra budget på

Det är inte bara verktyget som avgör hur du gör din budget. Din metodik påverkar också hur budgeten utformas. Här är några exempel på olika sätt att skapa sin budget:

  1. Vi utgår från en mall där vi procentuellt fördelar våra pengar på olika poster.
  2. Vi gör en väldigt detaljerade budget där vi försöker uppskatta alla våra kostnader i framtiden. Det är en förenklad variant av denna metod vi ser i Konsumentverkets app.
  3. Vi utgår från våra kostnader idag och sammanställer dem i en detaljerad budget.
  4. Vi gör en budget där vi först ställer upp våra prioriterade poster och gör sedan en mer schablonmässig fördelning av pengarna på övriga områden.

Fördela inkomsterna procentmässigt – Göra budgetkalkyl

Att utgå från en mall och fördela dina inkomster procentmässigt är en väldigt bra metod om du ska göra en budget inför en större förändring, där du ännu inte har så mycket kunskap om vilka kostnader som finns i framtiden.

Exempel på det är:

  • Du vill göra en budget när du flyttar hemifrån, eller flyttar ihop med någon.
  • Ni ska bli föräldrar och vill göra en budget för när ni är föräldralediga.
  • Du har blivit arbetslös.

Det här är ett bra sätt att göra budget på om du inte vet vad ditt boende kommer kosta i framtiden eller om du inte vet vad dina inkomster är.

En procentuell fördelning kan hjälpa dig att förstå vad du har råd med, och vad som ger dig en rimlig livssituation.

Ett exempel på en procentuell fördelning är att göra budget enligt 50/30/20-regeln.

Att göra en detaljerad budget är oftast att föredra.
Att göra en detaljerad budget över dina framtida kostnader kommer ge dig mycket bättre kunskap och förståelse.

Detaljerad budget

Att göra en detaljerad budget är nog det mest kraftfulla sättet att göra en hushållsbudget på.

Det du gör här är att du försöker uppskatta alla dina framtida kostnader utifrån kunskap du har, eller utifrån de planer du har.

Du funderar på om bilen behöver nya däck, du en ny vinterjacka, kostnaderna för familjens vintersemester och framtida husköp.

Det här ger en väldigt genomarbetad budget, men metoden bygger på att du har en massa information, så som vad din bostad kostar, hur mycket du tänker köpa kläder för och vad din bilförsäkring kostar din plånbok varje månad.

Att skapa en budget på det här sättet är ofta bara möjligt när vi vet väldigt mycket om framtiden, men till och med då kan det vara svårt.

Som exempel på det kan jag berätta att vi, när vi i vår familj ville göra en detaljerad budget för några år sedan, inte lyckades med det.

Skälet var att vi hade för dålig kontroll över vilka kostnader vi faktiskt hade varje månad.

Till vårt försvar får vi säga att vi är två vuxna och fyra barn och att skapa budget i ett sådant sammanhang kan vara ett ganska omfattande jobb.

Detaljerad budget – Att utgå från nuläget

En variant på den detaljerade budgeten är att utgå från nuvarande utgifter.

Vi började vårt detaljerade budgetarbete genom att föra kassabok. På så vis kunde vi förstå vilka utgifter vi hade och skapa en framtida budget.

Att börja med det viktigaste – Baklängesbudget

När du vill styra din ekonomi så börjar du naturligtvis med att sätta dina prioriterade kostnader i fokus.

Sedan gör du en budget för resterande delar efter det där du fördelar de pengar som du har kvar.

Det finns tusen skäl till varför du vill och bör prioritera vissa utgifter eller sparande.

Låt oss ta några:

Den här metoden kallas ibland för baklängesbudget, då den börjar med att avsätta pengar till det du vill göra, istället för att se hur mycket pengar det blev kvar för dig när alla utgifter är betalda.

Du kan läsa mer om metoden i mitt inlägg om att göra baklängesbudget.

Vill du läsa mer?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar