Funderar du på att flytta till Stockholm? Vill du bo i Stockholm? Sluta fundera och gör slag i saken, det gjorde vi! Vi i det här sammanhanget är en familj på två vuxna och fyra barn. Flytten innebar ny bostad, nya jobb och byte av skolor för fyra.
Vi har ingen koppling hit till Stockholm. Ingen släkt här. Inga kompisar bor här och vi flyttade hit från Småland.
Varifrån du kommer kanske inte spelar så stor roll, men avståndet gjorde det svårt för oss att åka runt och titta på områden eller ”känna in var vi ville bo”.
Och som ni förstår av inledningen; vi hade inte några att fråga om råd.
Flytta till Stockholm – Hur hittar man någonstans att bo?
Vi hade lite pengar, så vi kunde titta på att köpa bostad, men vi hade inga gigantiska summor. Dessutom vill vi inte sätta hela vårt liv i pant för att bo.
Så visst stod vi inför vissa utmaningar i vår önskan att flytta hit!
Men det gick att hitta rätt, och vi hjälper gärna dig att flytta till Stockholm genom att dela med oss av våra erfarenheter. Om du läser inlägget så kommer du få ta del av hur vi tycker du ska utforska områden att bo, hur du kollar skolorna i området, våra erfarenheter kring att söka jobb och lite till faktiskt!
Budskapet här är att Stockholm erbjuder möjligheter. Fånga dem! Bara som exempel: Jag ordnade boende till mig själv på 12 timmar, till en månadskostnad av 4 500 kronor, när jag började jobba i Stockholm för ett år sedan.
Enligt de flesta är det helt omöjligt, men jag hade faktiskt fler bud att välja mellan (ok, det var inte en egen trea på Söder, men …).
Så här gjorde vi rent praktiskt för att lämna gården i Småland och starta våra nya liv i Stockholm:
- Jag flyttade 1 april 2019, medan min sambo bodde kvar med barnen i Småland.
- Jag veckopendlade, i veckorna så gick jag på de lägenhetsvisningar som vi gemensamt sagt att vi ville besöka.
- Vi hade bestämt oss för vilken typ av bostad, storlek och område som var aktuellt för oss, det gjorde allt lättare (mer om det senare).
- Vi köpte lägenhet i maj, med inflyttning första augusti.
- Lagom till skolstarten var vi här: Jag med jobb, barnen med plats i skolan och min sambo med ett jobbförslag. I september började även hon arbeta.
I den här processen köpte vi en lägenhet som bara jag sett. I ett område som bara jag besökt som hastigast två gånger. Det var faktiskt så att vi åkte och skrev och betalade lägenheten innan vi – hela familjen – åkte och tittade på den flyttade in.
Det är en riktig kul händelse, en milstolpe i vår lilla familjs liv. Jag jobbade halva dagen och familjen och jag träffades vid mäklarkontoret för att fixa det praktiska.
Sedan åkte vi några kilometer till bostaden och klev in i vårt nya liv. Vi åt McDonalds på golvet och gjorde planer om jag minns rätt.
Innehåll
- Flytta till Stockholm – Hur hittar man någonstans att bo?
- 👍 Varför ska man bo i Stockholm – För- och nackdelar
- 📰 Att utvärdera ett område a.k.a vilken förort ska man välja?
- 👉 Flytta till Stockholm – Ta råden med en nypa salt?
- 🏘️ Bostadspriserna i Stockholm
- 🔦 Så här hittar du bra områden att bo i i Stockholm!
- 🧸 Flytta till Stockholm med barn
- 🔨 Hitta jobb
- 🌹 Det är lätt att romantisera en flytt till Stockholm
- 💡 Vad ska jag tänka på när jag flyttar till Stockholm?
- 🤔 Varför har vi misslyckats med vår flytt till Stockholm flera gånger förut?
- Vanliga frågor?
- Hur är det att bo i Stockholm?
- Var ska man bo i Stockholm?
👍 Varför ska man bo i Stockholm – För- och nackdelar
Vi flyttade hit för möjligheterna, det var vårt primära skäl. Det var dags för oss vuxna att byta jobb och växa vidare.
Sedan gillar delar av familjen större städer i allmänhet, och Stockholm i synnerhet.
Vi har bott många år i Linköping (utanför stan och centralt) men bodde sedan två år på en gård i Småland. Det är våra referenser.
Jag tappar vissa läsare här. På bara några år har vi växlat från att bo i hus till att bo i lägenhet, för att sedan flytta till en gård. Vi har dessutom flyttat från landet, till stan, till landet och så till Stockholm.
Här kan du läsa mer om våra tankar kring att bo i hus eller i lägenhet, eller så kan du läsa våra tankar kring det klassiska valet om vi ska bo på landet eller i stan.
Men nu går vi vidare i huvudspåret: Varför ska man bo här?
Så här tänkte vi kring vår flytt till Stockholm och de för- respektive nackdelar som finns.
För oss var det möjligheterna kring arbetsmarknaden och barnens möjligheter som var primära när vi funderade på att flytta hit.
Den som vill hitta fel med en storstad i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, kan göra det. Men allt är relativt och måste sättas i perspektiv.
Skolan till exempel, som vi ska prata om mer här nedanför, är mycket bra här. Det säger vi utfrån våra ganska breda erfarenheter (fyra barn och flera flyttar= vid det här laget.
Vi känner oss inte heller otrygga, trots att vi lever i anslutning till en miljö som vissa på nätet kallar no-go-zone.
Ni vet väl att Järvafältets ”landskapsfågel” är polishelikoptern? 🚁 🙂
Väger vi samman det vi fått ut av Stockholm så här långt, med det som får betraktas som nackdelar, så råder det ingen tvekan om att det går att leva fantastisk bra i Stockholm!
Vi stannar, säger vi efter ett år!
Bilden ovan är från Gamla Stan. Vi försöker ta oss runt och njuta av staden med jämna mellanrum, Gamla Stan är ett av de ställen vi gillar.
En stor del av det här inlägget handlar om hur vi som kommer utifrån ska kunna välja en plats att bo.
Vi tyckte det var svårt att greppa boendet, och de frågor som finns runt den väldigt viktiga frågan, på distans.
Förhoppningsvis ska fortsättningen visa att vi gjorde det onödigt svårt för oss.
📰 Att utvärdera ett område a.k.a vilken förort ska man välja?
Jag tror vi ser på boende, och vilka egenskaper som är viktiga, lite på olika vis beroende på om vi ser på Stockholm utifrån, eller om vi bor här.
När vi tittade på att flytta till Stockholm så funderade vi mycket kring barnens skolor, och det som kommer med det. Främst gäller det då sociala problem i utsatta områden och de konsekvenser det får på skolan och ungdomars vardag.
Våra viktiga frågor och frågeställningar cirkulerade då kring:
- Skolor och
- val av område (socialt perspektiv).
Vi vuxna hade också en ganska stark åsikt om att vi inte ville pendla för mycket och därför var den relativa placering av hemmet vs. jobbet också en viktig faktor.
Jag är inte säker på att jag skulle välja så väldigt annorlunda nu, efter ett år här och från ett mer ”inifrån perspektiv”, men jag tror att vi skulle fästa större vikt vid tillgång till kollektivtrafik baserat på den bostad vi utvärderar.
Möjligheten till bra transporter väger upp många nackdelar och det finns massor av barn som åker kollektivt till skolan, som då ligger i helt andra områden än där de bor.
Inse kraften i SL, det är ett tips om du vill flytta till Stockholm! Notera att Stockholms lokaltrafik är utformad så att det är svårare att röra sig ”sidledes” än det är att röra sig in/ut från City mot förorterna.
Att förstå ett område
Ett bostadsområde med låg status, eller som ligger långt bort i någon mening, har lägre bostadspriser än mer populära områden.
Ett område med hög andel bostadsrätter är sannolikt mindre stökigt än bostadsområden med endast hyreshus från miljonprogrammen.
Ungefär så långt hänger nog de flesta med. Men vad är långt bort och stökigt. Är det verkligen ett problem eller bara allmän snobbighet?
Använd Booli – eller surfa på Hemnet – för att skaffa dig en överblick över vad bostäder kostar i olika områden även om du inte tänker köpa lägenhet eller hus.
Här hittar du en karta och försäljningen som gjorts i Spånga/Hesselby/Vällingby/Spånga som exempel.
Googla området, allt från gatnamn till hela området. Vad får du för träffar?
Om du har barn så:
- Googlar du skolorna i området, Vad säger Google maps? Finns det många val av skolor?
- Går du in på skolinspektionens hemsida och söker på området, eller specifika skolor.
- Använder du skolverkets statistik för att undersöka skolorna som är aktuella.
Sök också på Facebook där finns massor av bra information och hjälpsamma människor. Har du barn, och vill veta mer om en specifik skola, så söker du på skolnamnet. Vill du veta mer om ett område sök på det.
Om du vill flytta till Sundbyberg finns åtminstone två stycken väldigt aktiva grupper på Facebook där du kan söka och fråga om allt från prommenadavstånd till pendeln, till hur väl skolorna fungerar.
Du kan fortsätta bygga din kunskap genom att läsa om Stockholms utsatta områden här.
Så, då har du fått möjlighet att hämta lite mer information från öppna källor. Det kan vara skönt om man sitter långt bort och inte vet så mycket.
Samtidigt: Tänk på att de områden du tycker verkar läskiga på distans är bebodda av tusentals människor som är ruskigt lika dig!
Om jag vore singel skulle jag skita i all research jag rekommenderat ovan.
Jag skulle ta en karta och utgå från den när jag söker bostad. Inte för långt bort, nära till vatten och motionsområden. Och så skulle jag fundera på om jag vill ha bil eller inte. Mer om det senare.
Sedan är det bara att börja jaga boende!
👉 Flytta till Stockholm – Ta råden med en nypa salt?
Att komma utifrån och hitta någon plats att bo är svårt. Åtminstone tyckte vi det. Om du redan har sökt information på nätet, och försökt identifiera intressanta områden att bo i i Stockholm, så har du säkert hamnat på Flashback.
Diskussionen där brukar gå så här:
[Frågeställaren] Var ska man bo i Stockholm. Allt är dyrt och jag är inte miljonär. [Ett relativt bra svar] Järna eller Uppsala, där är det billigt att bo och det finns nästan inga sociala problem. [Ny aktör som svarar på Järna/Uppsala] Fast det är knappast Stockholm! [Ny aktör] Huddinge söder om stan, och Solna i norr är bra alternativ. [Ytterligare ny aktör] Dyrt och kriminellt, dessutom allt för långt från stan!Vår bild är: Om du flyttar till Stockholm så måste du alltid förhålla dig till något. Pris, skolor, kriminallitet, luftföroreningar, avstånd och pendlingstid, hippsters och veganer. Alla och allt är en del av ekvationen.
Vi ville bo på Söder, och vi vuxna var villiga att gå långt för att få det att hända. Vårt kapital och våra inkomster hade inneburit att vi fått bo trångt och kompromissa, men vi ville pröva. Vi har 1000 (nästan alla fall) skäl till varför vi föredrar att bo mindre i stället för större om du läser här.
Våra äldsta döttrar ville ha egna rum och vi lyssnade på dem. Då orkade inte vår ekonomi med Söder. I stället fick vi söka oss utanför tullarna.
I videon här nedanför får du våra tankar kring att bo smått och de möjligheter som finns.
Vi kunde utan vidare köpt en bra bostad, med goda utrymmen, i Kista, men ville bo närmare Stockholm.
En stor fördel för oss var att vi redan jobbat på att stryka massa måsten i våra liv. Vi behövde inte garage, träningsrum i källaren, eller utomhuspool. Så egentligen jobbade vi för att hitta en tillräckligt bra bostad, tillräckligt nära Stockholm City till rimligt pris.
Det är faktiskt inte en omöjlig ekvation att lösa!
Efter ett tag så hade vi börjat fokusera på Huddinge i söder och Solna/Sundbyberg norr om stan. Där verkade det finns rätt bostäder för oss, till rätt pris.
Solna – delar av åtminstone – och Sundbyberg är också väldigt intressanta stadsbildningar med charm, historia och en önskan om att vara bra kommuner att leva och arbeta i.
Då vi båda arbetar i teknikbranschen (det innebär goda jobbmöjligheter norr om stan), och jag fick jobb i Sundbyberg, så började vi ganska snabbt fokusera vårt sökande på de norra delarna av Stockholm.
Vi bor idag på en plats som heter Ursvik i norra delen av Sundbyberg. Som jag sa så är det inklämt mellan utsatta områden.
Men det går inte att fokusera för mycket på det. Ursvik är ett riktigt moderatträsk. Våra t-banestationer är Hallonbergen och Rissne.
Men bakom dem, in mot Sundbybergs centrum, ligger Duvbo.
På bilden här nedanför ser du en liten bit av Duvbo, en absolut fantastisk plats några minuter från T-banan och knappast ett område någon skulle kalla utsatt.
Så är det, här där vi bor är det bara ett kvarter som skiljer ”svårare områden” från ”bättre”. Naturligtvis innebär det också att det dåliga inte är så dåligt, och det som är bättre är inte isolerat från världen det heller.
Personen vi köpte lägenheten av sålde för att barnen flyttat ut. Han har bott i området i många år och valde att köpa lägenhet i Rissne. Det tycker jag säger en hel del om hur vi som bor här uppfattar även struliga områden.
Ska du flytta hit ska du göra det för möjligheterna, och fundera på vad som är viktigt. Och se nyanserna! Vi handlar i Rinkeby och döttrarna åker T-bana från Hallonbergen och Rissne.
Samhällskollapsen är inte här ännu trots allt!
🏘️ Bostadspriserna i Stockholm
Det är dyrt att hitta ett boende i Stockholm och för många är nog kostnaden att bo den svåraste nöten att knäcka.
Jag försöker visa på möjligheterna här, men du måste fatta beslut utifrån dina förutsättningar.
Vill du ha stöd i ett bostadsköp så tycker jag du ska läsa mitt inlägg om vad som är en rimlig belåning per kvadratmeter i en bostadsrättsförening.
🔦 Så här hittar du bra områden att bo i i Stockholm!
Använd gärna öppna källor och statistik för att skaffa mer information om Stockholm och dess områden. Men gör det inte för svårt:Om du vill att din önskan att flytta hit ska realiseras så börjar du med att bosätta dig där det är görbart för dig.
Du hittar ett eller några område där praktiska frågor, så som skolor, pris och restider hyggligt hänger samman.
Du måste inte bo i Nacka, eller på Söder om du inte vet vad du får där och inte har råd med det.
Gör det enkelt, vi som bor här har det bra!
Resten löser sig!
Jag rekommenderar gärna Solna, Sundbyberg, Spånga (åtminstone delar av) och Bromma till dig som funderar på att flytta till Stockholm, utifrån det jag lärt mig så här långt.
Med det sagt; Våra barns vänner bor i Rinkeby och de lever väl.
Min arbetskamrat bor i Kista och trivs kanon!
Båda är områden som brukar ses som ”mindre bra”.
Jag vill avrunda diskussionen kring val av område med att prata lite om vardagsresorna. Det är något som vi tittade på en del när vi letade bostad i Stockholm och som vi fortfarande tycker är viktigt.
Vi såg det som en fördel att ha bostad och arbetsplats på samma sida av stan. Lyckas du med det är stan faktiskt ganska liten.
Om du kan tänka dig att cykelpendla till vardags så kommer du från Ursvik, till Stockholms Central, på dryga 30 minuter. Det är en mil! Med elcykel går det ännu snabbare.
Från vår bostad till Kista Tower är det 4 kilometer.
Naturen kanske du inte hittar direkt utanför dörren här i Stockholm (Ursvik undantaget). Men vill du ha tillgång till naturen så löser du det ganska enkelt. Så svårt är det inte.
🧸 Flytta till Stockholm med barn
Vi flyttade till Stockholm mycket för barnens skull. Återigen är det möjligheterna som Stockholm erbjuder som är centralt för oss.
Våra barns skolor är generellt sätt väldigt bra. Vår äldsta dotter går i en extremt stökig klass (högstadiet), som delvis har att göra med att det är stökiga elever från utsatta områden i klassen, men skolan är bra.
Vår yngre dotter går i samma skola – samma högstadie – och har inte alls samma problem.
Om vi jämför det med vårt liv i Småland så är de skolor vi ser här ett lyft. Där var det totalt kaos!
Jämför vi med landsbyggden utanför Linköping, så är skolsituationen mycket bättre här.
Sannolikt var utbildningssituationen bättre i centrala Linköping, men då bodde vi i ett extremt priviligerat område. Dessutom gick ett barn i något som kan vara en av Sveriges bättre skolor.
Med det sagt är vi väldigt nöjda med våra söners skola här (lågstadie). Frågan är om det kanske inte är en av de bästa skolorna vi stött på. Det är lite svårt att jämföra med Linköping då våra yngsta fortfarande är ganska små.
Så stökigast är det nog för vår äldsta dotter, men där har vi å andra sidan möjligheterna i gymnasievalet som väger upp och skolan fungerar i stor utsträckning tillfredsställande även för den som har sämst situation.
Våra yngsta grabbar ägnar sig åt kampsport och utbudet på klubbar och träningsmöjligheter är många och varierade.
Våra döttrar gör en eftermiddag med kompisarna på Mall of Scandinavia.
I höst kommer nog ena killen öka på sin kampsportsträning, medan den andra ska börja dansa. Allt inom cykelavstånd, eller så går de på bussen vid skolan och kommer ända fram.
Sist men inte minst: Det kan kosta på mentalt att flytta. Det gäller allmänt och med barn i synnerhet. Det har egentligen inte att göra med om du flyttar till Stockholm eller inte. I videon nedanfår så får du lite ”pepp”.
Allt ordnar sig faktiskt!
🔨 Hitta jobb
Vi uppfattade det som att det var relativt lätt att hitta jobb att söka i Stockholm. Det är positivt.
Men vi uppfattade det inte som att det var speciellt lätt att få jobb!
Vad jag menar med det är att rekryteringsprocesserana ofta var utdragna. Myndigheter och verk, som både jag och min sambo sökte jobb hos, jobbar extremt långsamt.
Det är inte ovanligt att det blir två eller tre intervjuer på varje jobb man sökt (det gäller alla typer av jobb tyvärr), vilket är en mardröm om man måste åka fyra timmar enkel resa för att vara på plats.
Många bolag är också kinkiga och utvärderande, på ett sätt som gör att det är oklart om det verkligen finns ett behov eller om de endast ”fiskar” efter någon unik person.
Min sambo och jag har liknande erfarenheter nu när vi flyttade, så det är inte en person vi pratar om. Helt ärligt så är det inte heller unikt för Stockholms arbetsmarknad. Vi hade liknande uppfattning om Linköpings arbetsmarknad.
Det jag och min sambo nog blev lite besvikna över var att vi trodde – utifrån alla annonser – att det skulel var mer ”tryck” i rekryteringsprocessen generellt än vad vi sett.
Både jag och min sambo uppfattar det också som att det finns en skeptisk inställning till de som säger att de ska ”flytta till Stockholm”. Det är inte ett plus i anställningsögonblicket.
Vi fick många frågor kring vår flytt, och fick förklara ganska utförligt hur planen såg ut när vi sökte våra jobb.
Vi fick båda jobb, ganska snart trots allt, inom konsultbranschen. De är snabbare och mer ”på” än många andra aktörer.
Här är möjligtvis ett tips för dig som ska flytta till Stockholm: Sök en relevant mängd jobb inom områden där anställningsprocessen går relativt fort. Du kan fila vidare på karriären när du är på plats.
Men allt är inte dåligt eller svårt!
Vi uppfattade exempelvis att det fanns stor acceptans, redan innan Corona, för ett första samtal via videokonferans. Det underlättar massor när man söker jobb ganska brett.
Det fanns också en stor acceptans hos arbetsgivarna för att vi la två intervjuer på samma dag, och försökte sammordna våra resor. Det är en av fördelarna vid en flytt, man kan vara öppen med att man söker arbete brett.
Och du, tro inte att lönerna här är utomjordiska bara för att du flyttar till Stockholm!
🌹 Det är lätt att romantisera en flytt till Stockholm
Det blir vardag i Stockholm också. Vi hänger inte på restaurang, går på teater eller hoppar från Ö till Ö i skärgården varje dag.
Den insikten hade vi redan innan vi flyttade hit. Vi har jagat ikoniska livsstilar förrut och vet att vi inte kan köpa oss till ett fantastiskt liv. Det är något vi måste skapa själva.
Med den insikten så är det lättare att välja bostad praktiskt och utifrån det fånga de möjligheter som bjuds, när de bjuds.
Det går också utmärkt att njuta av Stockholm från Kista, Spånga, Sollentuna eller Älvsjö. Alla behöver inte bo på Östermalm!
💡 Vad ska jag tänka på när jag flyttar till Stockholm?
Här kommer några tips för dig som vill flytta till Stockholm:
- Gör det inte för svårt för dig. Om du inte har pengarna för drömmen så sänker du kraven och skaffar ett boende du har råd med. Det blir bra!
- Fundera på om du vill ha, måste ha, eller vill slippa bil.
- Acceptera att du sannolikt kommer ha en mindre boyta än du har i mindre städer. Se det som ett plus!
- Försök hitta boende och arbetsplats som matchar geografiskt, så du inte behöver resa bort för mycket tid i pendling varje dag.
- Var inte för konventionell. Vikcykel, elskoter eller cykelpendling kan öppna möjligheter som många inte ser. Stockholm är mindre än många vill göra gällande.
- Acceptera att det tar tid att hitta dina smultronställen, men börja leta redan när du letar lägenhet. Så fort du blir lite mer förankrad här, exempelvis genom att du börjar jobba, så går det fortare att lära sig stans bästa platser.
🤔 Varför har vi misslyckats med vår flytt till Stockholm flera gånger förut?
Vi har försökt flytta till Stockholm flera gånger förut. Men aldrig lyckats!
Det är inte enkelt att få till försäljning av den gamla bostaden, hitta ny bostad i Stockholm, flytta barn och byta jobb samtidigt. Lyckas du så ska du naturligtvis också fysiskt flytta.
Det pussel som måste till, för att lyckas, har vi aldrig fått ihop tidigare. Det finns olika skäl till det. Det som var annorlunda den här gången var att:
- Vi hade inte traditionella jobb när vi bodde i Småland. Det gjorde det lättare att söka jobb, åka på anställningsintervju och komma igång med mitt veckopendlande.
- Vi har omfamnat ett liv där vi har frivillig enkelhet och minimalism som en del. Det gör att vi är mer mobila nu. Såväl i tanke som praktiskt.
Men det finns egentligen inget giltigt skäl till att vi inte gjort det här tidigare. Vi borde flyttat hit tidigare och vi borde kunnat se förbi de hinder vi hade. Det är mitt slutgiltiga tips om du vill flytta till Stockholm: Du är ansvarig för att se till att det händer, och det är inte så svårt!
Har du något råd eller tips du kan dela med dig av för den som vill flytta till Stockholm?
Vanliga frågor?
Hur är det att bo i Stockholm?
Vår bild är att Stockholm bjuder på betydligt mer, i nästan alla avseenden, än andra mindre städer och orter gör. Visst finns det nackdelar men de som pratar mest om dem ser ingen helhet eller väger inte nackdelar mot fördelar med att på i Stockholm. Väger vi samman allt till en helhet så är Stockholm vårt förstahandsval när det gäller boende.
Var ska man bo i Stockholm?
Där boendet passar dig, det är en bra början. Följ inga generella råd som, inte söder om söder eller bo inte i Spånga. De problemområden som finns är inte så ”farliga” som många vill göra gällande – säger vi från egna erfarenheter – och du bör vara medveten om att de finaste områdena mycket väl kan ligga granne med utsatta områden. Så sök brett och kolla de boenden och områden du tycker passar lite mer i detalj.
Verkligen bra tips. Det är verkligen en djungel haha…Man vet inte vem man ska lyssna på till slut.
Ett tips skulle jag säga är magasinering. Kanske dyrt på lång sikt, men det var en perfekt lösning för mig under mitt första halvår i Stockholm Jag delade en 2a en en kompis och vi hade inte en chans att få plats med alla våra grejer. Våra familjer är båda från Göteborg, så kunde inte heller ”dumpa” grejer där. Så det slutade med att jag hyrde ett förråd på https://pelicanselfstorage.se/. Som sagt lite dyrt i längden men under ett par månader där var det min knight in shining armor helt klart 😀
Tack Maja,
Magasinering är ett bra tips!
Hej!
Vilken fantastisk guide och berättelse om er väg till STHLM! Tack för att nu delar!
Vi gör samma resa nu och har oprecis köpt boende. Jag har också 4 barn, och skolvalet är just nu väldigt aktuellt. Informationen är minst sagt knapphändig på Stockholms sida gällande hur/om det går att söka före du är folkbokförd i Stockholm. Hur gjorde ni? För jag vill inte vänta ända till sommaren då vi är skrivna där, risken är att hamna långt ner i kö.
Tacksam för svar om ni har någon erfarenhet!
Välkommen hit Martin!
Vi kontaktade kommunen och hörde oss för. Det gav oss möjlighet att få en förhandsbild av hur skolsituationen kan se ut, hur köer mm är till skolorna i närområdet. Vi har en bild av att vi kunde ställa oss i kö även på de kommunala skolorna tidigt, men minns inte riktigt hur vi gick tillväga.
På de privata skolorna kunde vi ställa barnen i kö, lite olika upplägg beroende på skola.
Så det krävdes inte att vi var folkbokförda, men hur urvalsprocessen påverkas beroende på var ni är skrivna vet jag ej. Men jag har för mig att vi kunde ange att vi skulle flytta in i kommunen.
Så börja med kommunens utbildningsenhet och deras blanketter. Nästa steg är att kontakta privatskolorna.
Lycka till.
Hej!
Tack för ett riktigt bra inlägg.
Vi håller just nu på att planera en flytt från Småland till sthlm. Då jag är uppvuxen i sthlm känns det som att komma hem för mig och vi är på de klara med vilka områden vi vill bo i. Vår största tveksamhet handlar om hur barnen kommer ta en flytt så lång bort. Är speciellt orolig för äldsta sonen som blir 9 i år att han ska ta skada av att flytta ifrån kompisar och sin skola som han tycker mycket om. Nyfiken på hur er erfarenhet av att flytta med barn har sett ut? Har det bara varit positivt eller har det funnits stunder då det känts svårt och ni ifrågasatt ert beslut?
Det positiva är att barnen har sin farmor å mormor, våra syskon och några kusiner i sthlm så de känner iaf lite folk här 😊
Välkomna hit Mikaela,
Våra barn har varit mycket mer oroliga för förändringen, innan den skett, än de varit när vi väl varit på plats. Det tar inte så lång tid innan allt blir vardag.
Men räkna med lite extra tid för att stötta och stödja den första månaden.