Gå ner i arbetstid, sabbatsår, eller ekonomisk frihet – Jämförelse av för- och nackdelar

Funderar du på om du ska ta ett sabbatsår från arbetet eller i stället gå ner i arbetstid?

Eller ska du jobba i 20 år, och spara så mycket du kan, för att helt ta ledigt sedan?

Här är mina tankar kring de möjligheter som bjuds för dig som vill leva friare.

Om du redan gjort ditt val och bestämt dig för att undersöka möjligheten till ett sabbatsår från arbetet så börjar du lämpligen här med att läsa det här inlägget.

Du får massor av tips om vad du kan läsa mer i det här inlägget.

Om du är lite tveksam till vad det här med sabbatsår från arbetslivet faktiskt skulle kunna innebära så kan du börja med att läsa mitt huvudinlägg om just sabbatsår från jobbet.

Där hittar du massor av information kring hur du kan ta ledigt och hur du kan tänka kring det ekonomiska.

[su_box title=”Ladda ner min e-bok – den är gratis – där kan du läsa betydligt mer”]Om du i någon form är intresserad av att leva friare och omvandla en del av dina pengar i tid, genom att gå i tidig pension eller gå ner i arbetstid, så rekommenderar jag min fria e-bok. Du kan ladda ned den direkt och börja läsa om någon minut. [/su_box]

Till saken! Vi jämför tre olika sätt att minska tiden i arbetslivet.

Grundförutsättning: Vi har lite pengar och att vi lever sparsamt. Vi har ett jobb, bostad och vi är på en plats där vi trivs tillräckligt bra.

Men vi vill få ut mer av livet.

Vi vill få mer tid vi styr över själva.

Önskan är inte ny, utan vi kan undersöka tre kända upplägg, och en bonusvariant, som ger oss ett friare liv.

Sträva efter att bli ekonomiskt fri – pensionera sig på egna pengar

Första alternativt ut, som vi ska studera, är det alternativ jag inte ens begrep fanns för ungefär tre år sedan. Det var då jag insåg att ekonomisk frihet inte handlade om att vinna pengar eller göra extremt lyckosamma investeringar.

Friheten kommer med sparande! Ja, precis det handlar om att spara sig oberoende.

Läs gärna inlägget: Tre mentala hinder som stoppar dig från att bli ekonomiskt oberoende. Där

Tänk dig att du sparar 10% av din inkomst efter skatt. Resten av pengarna gör du av med.

Om du då jobbar tio år så har du sparat samman till ett års utgifter på din nuvarande nivå. Efter 40 år kan du leva fyra år på dina sparade pengar.

Inte direkt imponerande, även om det naturligtvis blir bättre när eventuell avkastning och ränta på ränta-effekten under så lång tid beaktas.

Om du sparar 90% av din inkomst efter skatt så kan du för varje år du arbetar leva 9 år på besparingarna.

Med samma sätt att resonera som ovan så betyder det att du efter fyra års arbete kan leva 36 år på besparingarna. Här hinner inte tiden och avkastningen inverka så mycket, istället är det den långa tiden man ska leva på pengarna som är intressant att studera.

Och det finns det dom som gjort. I praktiken är det rimligt att säga att det går att leva under mycket lång tid på sitt kapital om man sparar samman 20-25 gånger årsutgifterna man har i friheten.

Så räknar du med att leva för 100 000 kronor om året, exempelvis i Vietnam som pensionerad, så behöver du spara samman 2 – 2,5 MSEK. Då är det mycket stor sannolikhet att du kan leva på den nivån, inflationsskyddat, resten av ditt liv.

Ekonomisk frihet öppnar möjligheter

Exemplet med Vietnam är inte valt av en slump.

Fördelen med att pensionera sig, och leva på egna pengar, är att friheten kan användas till att minska kostnaderna rejält.

Det går att resa med billiga biljetter. Kläderna måste inte hålla “kontorsstandard”. Det går att laga mer egen mat och skapa vardagslyx genom att investera egen tid.

Möjligheten att flytta till regioner med låga kostnadsnivåer är naturligtvis också ett trick för att klara sig längre på sitt kapital (vi valde dock bort Spanien och Portugal när vi valde plats att bo).

Läs gärna inlägget: 6 steg för att bli ekonomiskt oberoende på 10 år.

Ju friare man är, ju mindre pengar går det att leva på.

Det är den ekonomiska frihetens “joker”.

Att sträva efter ekonomisk frihet, men bo kvar i en villa i Stockholm, samtidigt som man har gymkort, barnaktiviteter, bil och massor av annat är betydligt svårare.

Dels för att det går åt mycket pengar i själva sparfasen. Det är helt enkelt svårt att spara tillräckligt när man arbetar och bygger sin förmögenhet.

Det går också åt mycket pengar som “pensionär” då kostnadsnivån som fri är hög. Villa, bilar och andra dyra kapitalvaror binder också kapital. Kapital som vi kan använda att leva av.

Nackdelen med livet som ekonomiskt oberoende är att det här är ett pensionärsliv, ett liv där man hamnar lite på undantag i samhället och i arbetslivet.

Det gör att det kan kännas som det är en stor risk förknippat med ett sådant här livsval, lite beroende på var vi befinner oss i livet.

Vi har valt att arbeta igen även om vi kunnat fortsätta leva som fria efter våra sabbatsår.

Ta ett eller flera sabbatsår från arbetet

sabbatsår från arbetet
Sabbatsår från arbetet kan vara ett mycket bra sätt att ladda batterierna för framtiden.

Det här är den metod vi tittat mest på i vår familj. Mycket talar för att det är ett bra sätt att ta ledigt när det faktiskt spelar roll, när vi är mitt i livet. Dessutom öppnar sig möjligheten, precis som i metoden beskriven ovan, att styra sin tid och plats mycket friare. Det ger möjligheter.

Ett problem är familjelivet. Att orka göra förändringar och exempelvis sälja saker och åka iväg utomlands, eller flytta till en liten gård i Småland, är tungt om man har barn.

För att detta ska fungera väl krävs även att arbetsgivaren samarbetar och ger dig ledigt för ditt sabbatsår.

Det är också viktigt att livssituationen blir bättre under sabbatsåret. Går ni varandra på nerverna i familjen redan nu så är kanske inte heltid i en lägenhet i Spanien det som är det rätta steget.

Jag tycker det är synd att ett sabbatsår från arbetet är ett så sällan förekommande alternativ till att göra något annat. På de arbetsplatser jag varit har jag bara sett en person ta sabbatsledigt från arbetet under de 20-25 år jag jobbat. Det var för en långseglats.

I videon nedan kan du se och höra vad som gjorde att vi valde att ta ett, eller snarare två, års sabbatsår.

Vi vred och vände en hel del på hur vi skulle nyttja vårt sabbatsår från arbetet. Vi diskuterade att åka till Åre, Spanien och Portugal. Men hamnade så småningom i Småland. Den som söker det bästa gör ofta det!

Kan sabbatsår från arbetet påverka karriären?

Det är svårt att få allt i livet. Vi kan dessutom inte veta hur alla människor i framtiden ser och tänker kring våra handlingar.

Men det finns inget som tyder på de som rekryterar nödvändigtvis ser ett glapp i CV;t som ett stort problem.

I en “Gig-ekonomi” – en ekonomi där allt fler frilansar – och i en kultur där självförverkligande är viktigt så börjar det redan nu bli relativt vanligt att människor haft kortare eller längre uppehåll i arbetslivet. Om du följer den här länken så indikeras det till och med att det är en möjlighet ur ett karriärsperspektiv. 

Gå ner i arbetstid

Tredje varianten handlar om att gå ner i arbetstid. Vi i vår familj har gjort detta till och från med blandad framgång och lycka.

Det beror bland annat på att då vi minskat vår arbetstid så har vi gjort det i samband med att vi haft småbarn.

Med reducerad arbetstid så har tiden barnen varit på dagis reducerats på motsvarande vis. Så i praktiken så har vi inte fått mer tid totalt sett. Vi har mest omfördelat tid mellan avlönat och oavlönat jobb, när vi gått ner i arbetstid.

Visst, när vi jobbar mindre är livet lite lugnare. Att barnen kommer hem i “bättre skick” gör också sitt till, men det har varit svårt att få någon praktiskt utväxling på den timme jag gått ner i arbetstid.

Vis av andras erfarenhet har jag verkligen jobbat för att faktiskt få till stånd en nedgång i arbetstid, då jag varit ledig. Jag har varit extremt noga med att “bädda” för min nedgång i tid genom att involverat chefer och projektledare tidigt i diskussionerna.

På så vis har jag kunnat ordna viss assistans och ersättare för vissa delar av mitt jobb.

Andra har lyckats sämre med det.

Min bror har i praktiken arbetat 100% på 80% av tiden när han gått ner i arbetstid exempelvis. 

Då tiden inte räckt till har han fått jobba hemma när han dessutom hade barnen omkring sig.

Jag vet många fler som satt sig i väldigt taskiga lägen när dom gått ner i arbetstid, lön och reducerat tiden barnen varit i barnomsorgen. De har minskat sin arbetstid men suttit med hela arbetet i knät i slutänden ändå.

Ytterligare ett skäl som talar mot nedgången i arbetstid är att det är svårt att kunna dra nytta av ökad frihet i form av lägre kostnader. Som vi beskrivit ovan.

Det faktum att man behåller sitt jobb innebär dessutom att kostnader för pendling, kläder, barnomsorg består.

Likaså bor man kvar i samma område med oförändrad kostnadsnivå och det blir lätt så att det låsta livet består.

Bonusvarianten – Pensionera dig först, jobba sedan

Det här är ingen variant jag har någon erfarenhet av, men jag tycker upplägget dyker upp allt mer. Idén är enkel. Följ första metoden ovan genom att sträva efter att bli ekonomiskt fri. Men sikta inte så högt, utan räkna med att fortsätta jobba, men på det sätt som passar dig.

Har du någon erfarenhet av att skapa dig ett eget liv utanför jobb-handla-hämta-äta-natta-sova-jobb loopen som jag missat ovan? Fyll gärna på i kommentarerna i så fall!

Är du intresserad av att läsa mer? Läs då min fria e-bok Liv Rikt, som du kan ladda ned här.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.