Olika sätt att blogga – Bästa sätten att blogga

I det här inlägget ska vi titta på olika sätt att blogga och vi ska också ställa frågan ”hur bloggar man bäst”.

Vilken metod som är bäst beror naturligtivs på vilka mål vi har med vårt bloggande, men de allra flesta bloggare kan nog ändå samsas i åsikten om att antalet besökare och läsare av en blogg är viktigt.

Vad är en blogg?

Uttrycket ”blogg” uppstod i slutet på 1990-talet och användes då för att beskriva ett flöde av inlägg som publicerades i tidsordning, med det senaset inlägget högst upp på bloggen.

Många som bloggade då skrev dagbok eller tecknade ner sina tankar på något vis.

Idag är blogg något mycket mer. Hemsidan behöver inte längre visa inläggen i ordning på något vis och framför allt så handlar idag bloggar om så mycket mer än bloggares tankar och åsikter.

Det finns finans-, mat- och odlingsbloggar, för att nämna några exempel.

Det finns dessutom många fler plattformar att blogga på. Twitter, Instagram och Facebook är några exempel. Videobloggar – ibland kallade vloggar – är ytterligare ett exempel på hur bloggandet växt.

Olika sätt att blogga

Här nedanför hittar du det vi tycker är tre olika sätt att blogga. I praktiken så är många bloggar en sorts blandning av de tre, men det går ofta lätt att hitta ett huvudtema hos en blogg.

Du som varumärke – Med personen i fokus

Vi kan skriva om vårt egna liv och det vi tänker och tycker på ett sätt som andra vill ta del av och läsa om.

I den här kategorin hittar du ofta kändisbloggare av olika slag, men det finns ganska okända personer som har tusentals läsare och 10-tusentals följare på sociala medier.

Inläggen är ofta väldigt mycket här och nu och av typen det här har jag gjort idag, det här har hänt mig och det här tänker jag om framtiden.

Sociala medier är ofta en viktig del i bloggandet och många bloggar endast på sociala medier utan annan plattform.

Ska du blogga på det här viset så är det naturliga sättet att välja blogg-namn att utgå från ditt egna namn eller smeknamn.

Du och dina åsikter – En del i debatten

Kanske vill du vara ganska anonym men delta aktivt i samhällsdebatten. Det kan handla om politik, försvar, miljö eller ekonomi.

På den här typen av bloggar så diskuterar vi ofta en eller ett fåtal områden och det är åsikterna och dagshändelserna som styr innehållet.

Sociala medier är ofta en viktig del i bloggandet och många bloggar endast på sociala medier utan annan plattform. Men det är också vanligt att bloggare har en blogg, som är den centrala samlingspunkten, och driver trafik mot den genom sociala medier.

Det kan vara bra att namnge en sådan här typ av blogg på ett sätt som förklarar innehållet och ger viss trovärdighet.

Nisch-bloggar – Bloggar med ett visst fokusområde

Här hittar vi bloggar som fokuserar på ett speciellt område eller produkt.

Typiska exempel på den här typen av bloggar är finans-, matlagnings-, tränings-, gör-det-själv och odlingsbloggar.

Här använder vi ofta en bloggplattform, som WordPress, som sammanhållande nav och använder sedan sociala medier som marknadsföringsplattformar för våra inlägg.

Nisch-bloggar kan också lite helt på trafik från olika sökmotorer, främst då Google.

Inlägg på en nisch-blogg kan vara av typen, så här kommer du igång och tränar (odlar, bloggar, spara …) eller så hittar vi recensioner av olika produkter och tjänster inom området.

Nisch-bloggar har ofta en stor andel blogginlägg som lever länge – ibland kallade evergreens – och som vänder sig till personer som söker någon form av information eller vägledning.

Den här typen av bloggar kan ofta namnges ganska fritt. Du kan hitta mer hur du hittar ett bra namn på din blogg här.

Hur bloggar man bäst?

Olika sätt att blogga erbjuder olika möjligheter eller utmaningar.

Om du vill tjäna pengar på en blogg, och du vill göra det på ett ganska strukturerat vis – som inte bygger på att du lyckas bli superkänd – så skulle jag säga att nisch-bloggar är väldigt intressanta.

Nischbloggar är det vi ägnar oss åt här på bloggen exempelvis. Det fungerar utmärkt som extrajobb hemifrån och kan vara riktigt kul.

Men det kräver rätt mycket kunskap och erfarenhet.

Om du inte har som mål att tjäna pengar på din blogg – åtminstone inte innan du blivit lite av en kändis – så skulle jag säga att det bästa sättet att blogga är på någon social platform, så som Instagram eller Twitter.

Du har så många fler möjligheter och kan samverka med andra på så många sätt som du inte kan göra på en fristående blogg någonstans.

Olika blogg-plattformar

Den här bloggen finns på en WordPress-plattform. Vi har själva valt webb-hotell och installerat WordPress där.

Vi har också själva designat utseendet och skrivit innehållet.

Det är ganska typiskt för en nisch-blogg.

Alternativ till vårt upplägg är den fria versionen av WordPress eller Blogger. De är utmärkta platser att komma igång på. Du kan sedan enkelt flytta innehållet till din egna WordPress-installation senare.

Men om du inte har goda skäl för att sätta upp en egen blogg och har behov av de funktioner som en sådan erbjuder, så som stöd för sökmotoroptimering och webb-shop, så är det betydligt bättre att utgå från befintliga sociala plattformar så som:

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook

Kan man tjäna pengar på en blogg?

Ja, det enklaste sättet att tjäna pengar på en blogg är att använda sig av automatiska banner-annonser, exempelvis i form av Adsense-annonser eller liknande.

Du kan hitta mer information här och också se hur mycket du kan förväntas tjäna på att blogga beroende på vilken trafik du har.

Dina intressen vs. Det människor behöver

En sak som kan vara bra att reflektera över när du ska börja blogga är vad du vill säga och hur du ska driva din blogg.

Vill du tala om för människor vad du tycker, inspirera andra och sprida ett budskap?

Då ska du sannolikt jobba via befintliga sociala medier och jobba med att bli så bra på att få ut din inlägg som möjligt.

Men förvänta dig inte någon stor ekonomisk utdelning på det jobbet. Du kommer sannolikt inte tjäna några stora pengar innan du fått en mycket stor följarskara.

Det beror på att det du gör har ganska lågt kommersiellt värde.

Men om du skriver för att hjälpa andra människor, och utgår från deras problem och frågeställningar, så blir det betydligt enklare att tjäna pengar på det du gör och skapa trafik via sökmotorer.

Kanske går det att kombinera dina upplevelser och och samtidigt hjälpa andra genom att bland olika typer av inlägg och på så vis bredda din blogg kraftigt.

Hur gör man för att börja blogga?

Det handlar om att börja skriva och göra det återkommande och regelbundet oavsett plattform.

Varför inte börja på Twitter eller Instagram och skaffa dig en gratis blogg på Blogger när du fått 100 följare?

Du kan läsa mer i vår guide: Starta blogg och börja tjäna pengar.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar