Intervju med Farm Holidays Silver Coast – Åse och Lasse

Intervjuserien fortsätter idag med ytterligare ett par som flyttat till Portugal. Där driver de en vingård och ett litet B&B på sin gård. Det är långt från den vardag de lämnade i Sverige för drygt ett år sedan.

Jag tycker det är otroligt intressant att ett par i femtioårsåldern ställer om sitt liv, av flera skäl. Dels för jag själv är intresserad av att göra samma sak, men det finns också en sorts “herre över sitt eget liv” attityd som är väldigt ovanlig i Sverige.

Det är därför jag gör dom här intervjuerna, för att se vad jag kan lära av de som faktiskt gör och inte bara pratar.

Idag träffar vi Åse och Lasse Rexius på Farm Holidays Silver Coast. De är mitt i vinskörden. Förra helgen var det gröna druvor medan de idag lördag, när detta publiceras, skördar röda druvor.

Egen skörd.
Förra veckans skörd.

Åse, kan du beskriva ert liv hemma i Sverige och hur beslutet att lämna landet såg ut. Bakgrunden och sammanhanget är naturligtvis intressant men själva beslutet, när det blev verklighet är kanske intressantast. Vad fick er att gå från ord till handling?

Vi har i många år närt en dröm att slippa mörkret och kylan i Sverige. Meningen, från början, var att vi skulle pensionera oss utomlands. Vi letade på nätet efter fastigheter utan att vi riktigt bestämt oss för i vilket land eller när. Vi sprang på “Köpa hus utomlands” mässor och sparade pengar. Men det var inte förrän Lasses pappa gick bort hastigt i cancer för ca 10 år sedan som vi verkligen bestämde oss. Han sa, när han låg på sin dödsbädd, “Jag är ju inte klar. Det var ju så mycket som jag aldrig gjorde, platser som jag aldrig besökte och nu är det för sent.” Det fick oss att bestämma oss och jobba ännu mer aktivt mot vår dröm.

I Sverige jobbade vi hela tiden, jag som lärare och Lasse inom IT-sektorn. Lasse åkte till Stockholm ett par dagar i veckan och gick upp vid 05-tiden och kom hem 23. Jag jobbade i utsatta områden och vi båda kände av stressen. Det måste finnas något annat i livet tänkte vi?

Hur länge har ni varit i Portugal och hur har er etableringsprocess sett ut? Hittade ni rätt ställe direkt?

Vi flyttade hit i april 2014, en månad efter köpet gått igenom. Gården såg vi på nätet 2012 och vi åkte hit för att titta på den i april 2013. Detta var det enda huset vi tittade på. Det hade allt vi ville ha, uthyrningslägenheter, underbar utsikt, nära till stränder och sevärdheter, nära till Lissabon och uppodlad mark. Det fanns ca 2000 vinstockar och ca 120 fruktträd på gården och all utrustning för att göra vin.

Vi bestämde oss direkt efter vi hade inlett förhandlingarna att vi ville göra allt på “rätt” sätt, dvs. skaffa turistlicens, starta ett företag, lära oss portugisiska och använda oss av portugisiska material och portugisisk arbetskraft när vi behövde.

Har ni ångrat er någon gång eller haft svåra perioder där ni haft det sämre i ert nya liv än ni hade i ert gamla?

Vi har ju bara bott här i 17 månader och än så länge ångrar vi ingenting, tvärtom. Vi älskar det bara mer och mer. Givetvis var ju livet i Sverige lättare och bekvämare i och med att man “vet” allt i Sverige, pratar språket och kan sin omvärld. Dessutom är vår gamla gård dragig. oisolerad och hade ingen uppvärmning. Det blir oerhört kallt inne på vintern. Vi satte in en recuperador. Den eldas med ved och värmer vatten som går ut i tre element. På kvällen när vi eldar kan vi få 18-20 grader inne men på morgonen när vi vaknar är det kanske 12-13 grader. Recuperadoren kan kopplas med solpaneler senare så det är en sak vi håller på att kolla upp nu.

Nu ser det ut som ni verkligen kommit på plats, fått ert B&B fantastiskt fint och ni har gäster och människor som hjälper er på gården. Hur ser framtiden ut tror du? Jag förstår att det är en fantastisk känsla att lyckas med sitt företag men hur integrerade är ni i Portugal? Hur krävande är er gård?

Vår uthyrningsverksamhet tog fart som en raket. Det verkar som om människor som kommer hit är trötta på massturism och storhotell. Detta intresse var vi inte riktigt förberedda på. Vi har en underbart vacker vingård där hönsen går lösa, vi gör eget vin, riktig limoncello från ekologiska citroner och marmelader från vår frukt. Det verkar tilltala många att här är barnvänligt, otroligt lugnt och fridfullt samt att man får vara med på gården och hjälpa till om man vill.

Gården är krävande i och med att den var riktigt övervuxen och nedsliten. Det regnade in överallt och avloppssystemet fungerade inte riktigt . Dessutom fick vi bygga en ny pool, uppgradera elsystemet och köpa nya lakan och handdukar. Det har varit, och är slitigt. Vi förbättrar, byter ut och uppgraderar hela tiden. Vi har djur, två hundar, 8 hönor, en tupp och 5 kycklingar. Vi har lånat 2 getter av en granne och kommer också eventuellt låna en häst av min ridlärare. Djuren skall också skötas och de är väldigt viktiga för oss.

Vi är ganska integrerade i samhället men det kan också förbättras. Det är mest av tidsbrist som vi inte integrerats mer. Vi pratar hyfsad portugisiska nu. Ja eller vi gör många grammatiska fel men förstår ganska mycket och kan göra oss förstådda. Det är oerhört viktigt. Man måste också besitta en stor portion av ödmjukhet och fråga om hjälp när man behöver. Portugiserna är oerhört hjälpsamma och vänliga. Vi har också frågat expats, de som kommit före oss, om hjälp när vi behövt.

Vi i vår familj jobbar på att göra oss ekonomiskt fria i någon mening, hur såg er ekonomi ut när ni åkte? Har ni tagit någon risk i form av lån för att driva er vingård eller kan ni “surfa” på förmögenheten, som ekonomiskt oberoende, och ha det här som bisyssla. Om det är en för privat fråga så är jag egentligen ute efter vilken ekonomisk trygghet ni agerat från när ni tog steget ut i Portugal.

Vi levde enkelt hemma. Vi hade gamla möbler, körde en gammal bil och med våra ganska höga löner så sparade vi i fonder. Dessutom ägde vi var sitt radhus i attraktiva områden i Sverige. De renoverade vi, sålde och köpte ett slitet och nedgånget hus för. Det huset renoverade vi och sålde. De pengarna köpte vi vår vingård för. Så det är en lång process som tagit oss flera år. Vi är strax över 50 år (51 och 52) och vi ville flytta NU. Inte vänta tills vi var pensionärer. Det är svårare, tror vi, när man blir äldre.

I dagsläget har vi inga lån, förutom Åses studielån som vi betalar av på. Vi tänkte att om vi inte drar på oss för höga kostnader kan vi leva på vårt sparkapital och dryga ut pengarna med inkomsterna från vår uthyrningsverksamhet. Vi köpte också i rätt tid och gården var sliten så vi köpte billigt.

Portugal är ju dessutom ett “skatteparadis” Man får ta ut sina privata tjänstepensioner skattefritt från 55 år (Not: Detta har delvis ändrats sedan jag gjorde intervjun). Vi har lite privata tjänstepensioner så ekonomin är ju ganska tryggad från 55 år.

Att driva en vingård är det ett stort ekonomiskt åtagande? Vad kostar det att driva runt en gård i Portugal? Förutom B&B ger en vingård av er typ någon nämnvärd intäkt?

Det är väldigt dyrt att odla vin. Vår vingård är lite för stor att sköta ensam (ca 4000 liter/år) om man dessutom har som vi stora renoveringar på gång hela tiden. Det innebär att vi hyr in en kvinna ca 2-3 dagar/månad som hjälper och lär oss. Det finns också en äldre man uppe i byn som har blivit vår gode vän. Han är duktig på vin och kommer ner och tittar till oss då och då.

Våra gäster erhåller två flaskor vin när de anländer. Vi säljer lite grann, ger bort en del samt byter mot andra varor då och då. Bl.a. vill två kaptener på fiskebåtar i Peniche byta vin mot sardiner och makrill 🙂

Vårt vin ger intäkter på ett sätt kan man säga. Vi får många gäster på grund av att vi har en vingård.

I veckan som gick började vi leta efter våra cykellysen och snart drar jag på mig mössan när jag cyklar till jobbet på mornarna. Då är det lätt att vara avundsjuk och titta på bilderna från er vingård. Men finns det något som vi inte tänker på som sitter och ruggar här hemma. Någon nackdel med att flytta från Sverige, rent allmänt, och att flytta till Portugal i synnerhet? Omvänt, har ni upplevt något positivt som ni inte hade förutsett efter att ni kommit på plats i Portugal.

Ja visst finns det saker som är negativa här.

Vi har ingen del av historiken. Allt vi vet och kan om Portugal är grunda kunskaper. Det är stor fattigdom, ca 20 % arbetslöshet och en minimilön på 505 euro/månad. Husen är kalla, kalla på vintern och det är jobbigt i längden. Men vi vill inte byta bort det för allt smör i Småland. Att ta hundarna till folktomma stränder på vintern när det är 20 grader och strålande sol. Ljuset! Människorna är så oerhört hjälpsamma och vänliga så det var en fin överraskning. Vi märker inte av någon främlingsfientlighet som finns hemma. Alla välkomnar oss med öppna armar.

Vad är den största vinsten i att ge upp tryggheten och ta sig ur ekorrhjulet i Sverige, som du ser det idag?

Att äga sin egen tid!

Fanns det något alternativ i Sverige som kunde fungerat lika bra. Då tänker jag naturligtvis inte att ni skulle odla vin men skapa sig något eget på en gård exempelvis.

Inte för oss. Eftersom det var mörkret och kylan som ville från. Här blir det också frost och minusgrader ibland. Men när solen går upp på morgonen så tinar det upp fort.

Till oss som sitter och funderar, räknar pengar, vrider på argument och känner ansvar för barnens skolgång, vad är ditt råd till oss. Ska vi tapetsera om i barnens rum nästa år eller tänka lite större för att bli lyckliga?

Det enda vi aldrig kan få tillbaka är tid. Det kan inte nog poängteras. Fast man skall nog göra det man känner att man blir lycklig av.

Vita vinet är först ut i skördetid.
Skördetid!

Nu måste vi prata lite mer om vingården! Hur kommer ert vin till mig som konsument? Gör ni helt eget vin eller levererar ni till uppköpare som blandar efter eget huvud?

Vi gör vinet helt själva, tro det eller ej, och de blir faktiskt bra hahahaha. Vi buteljerar inte i dagsläget men i och med att vi fått många vänner bland mera kommersiella vinodlare här nere håller vi på och undersöker saken.

Vad är det för druvor och karaktär på jorden där ni odlar?

Vi har sand och lerjord som är mycket mineralrik. Vi har Cabernet sauvignon, Touriga Nacional, Shiraz och Periquita.

När skördar ni i år?

Vi skördar de vita druvorna på lördag (förra lördagen) och de röda nästkommande lördag (vilket blir denna lördag). Det blir ca 20 personer som plockar varje gång. Sedan blir det skördelunch med barbecue. Vi dukar långbord ute, grillar och dricker vin.

Hur mycket kunde ni om vinodling sedan tidigare?

Inte ett skvatt men vi tänkte att det är ju inte rocket science att göra enkelt bordsvin. Det blir mycket fel men också många rätt. Man måste ju våga. Sedan kan ju alla våra grannar det här så då frågar vi.

Hur kom det sig att det blev just den här gården? Hur mycket jobb har ni lagt ner för att komma i ordning?

Det blev den här gården för att vi föll pladask. Läget, utsikten och skönheten var det som fick oss att slå till. Sedan såg vi potentialen. Det finns hur mycket som helst som vi kan göra här som yogaresor, vandringsresor, ridresor osv.

Det går att bo hos er, vad erbjuder en vingård för säsongsvariationer, vad upplever man vid olika tidpunkter? Kan vi som boende få hjälpa till på gården?

Vi har fyra lägenheter som vi hyr ut. De är ganska enkla men har allt man behöver. Vintertid blir det kallt men i två av lägenheterna har vi satt in riktiga gjutjärnskaminer så de hyr vi ut på vintern. Atlanten som i ligger en mil från gör att det blir fuktigt. Därför har vi köpt luftavfuktare till lägenheterna. Jag tycker bäst om september och mars-april. Mars och april var så vackra så det gjorde ont i hjärteroten. Allt blommade, alla fruktträd och alla vallmor och andra ängsblommor. September är också underbart. Stränderna töms på alla semesterfirare och det blir lugnt och skönt men fortfarande varmt.

Sommaren är ju givetvis populärast men vintern blir mer genuin. Man kan hamna på byfester och andra tillställningar som man aldrig skulle uppleva annars.

Alla får hjälpa till på gården om man vill. Det finns alltid arbete att göra här.

Vem vänder sig B&B verksamheten till? Kommer våra fyra barn lämna både byggnaderna och er i totalkaos om vi skulle komma ner en vecka, eller skulle vi vara normalfamiljen (i så fall har ni nog haft otur vad gäller besökarna än så länge :))

På somrarna är det mest barnfamiljer här. Vi har poolen, djuren och stora lekytor som tilltalar barnfamiljer. Alla lägenheter har ju kök och grillar på uteplatserna så man kan fixa sin egen mat. Det tilltalar många barnfamiljer och vi har haft tillfällen där flera familjer har hyrt var sin lägenhet och när barnen har lagt sig kan föräldrarna sitta ute och grilla och dricka ett glas av gårdens vin.

Här är knappt någon trafik så här är säkert för barn.

På vårar och höstar är det flest par som kommer för lugnet, skönheten och för att upptäcka alla kulturella sevärdheter runt omkring. Många surfare och golfare kommer också off season.

Åse och jag växlar några mail för att få till den här intervjun och när vi avslutar så skjuter hon in att livet inte bara kretsar kring jobb på vingården. De rider och spelar fotboll, så lite fritid finns faktiskt.

Jag tycker det här är ett häftigt exempel på en stor omställning som inte inneburit att Åse och Lasse slutat jobba och lagt sig på soffan. De har transformerat och förnyat sig. Dessutom på väldigt kort tid. Riktigt kul och tack Åse och Lasse för ni delade med er.

Ställ gärna frågor i kommentarsfältet eller bara ett uppmuntrande ord till Åse och Lasse.

Verksamhetens hemsida hittar ni här. Åse är också väldigt aktiv på den facebooksida de har. Där kan ni bland annat följa årets skörd.

Vill du läsa mer om familjer som utvandrat till Portugal? I så fall rekommenderar jag min intervju med Åsa på bloggen Bortugal, som lämnade Sverige med man och två barn för att bosätta sig i Portugal.

Här kan du läsa om varför det inte blev Spanien eller Portugal i slutänden.

Vi valde en liten gård i Småland i stället!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.