Investera i guld – Har det fungerat i Coronakraschen?

Att investera i guld, som en sorts allmän investeringsstrategi eller som en del i en diversifiering av sin portfölj, är nog förhållandevis vanligt.

Jag är ingen stor anhängare av guldinvesteringar, men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig om det finns goda grunder för det. Och jag tänker att vi nu måste haft en snudd på idealisk period för guld.

Dels har guldpriset ökat under senare tid.

Dels har vi Coronaoro och börskrasch.

Om vi inte hittar skäl till att investera i guld nu så kan vi nog avstå rent allmänt.

Handskriven bild som säger "Guld hjärta Corona - Falskt". Bilden understryker iden om att investerar i guld inte varit överlägset aktieinvesteringar trots att allt borde talat för det.

Varför ska man investera i guld?

De flesta av oss som är intresserade av privatekonomi och investeringar har nog hört att det är bra att investera i guld rent allmänt och att det dessutom är en bra strategi för att sprida risker och diversifiera sin portfölj.

Guld ska erbjuda en säker hamn när det är oroligt på börsen genom att guldpriset inte ska samvariera med börsens svängningar.

Vissa påstår att det är bra att investera i guld för att guldpriset till och med går upp när vi har osäkra tider. Det skulle alltså kunna vara så att guld- och aktiepriser har motsatta egenskaper och därför skulle aktier fungera som skydd för en börsnedgång.

Invändningar mot att investera i guld

Personligen är jag skeptisk till att investera i guld, som jag nämnde i inledningen. Den viktigaste komponenten i min skepticism handlar om att investeringar i valutor och råvaror främst handlar om spekulation. Jag nyttjar gärna alla typer av möjligheter att tjäna pengar på, men jag försöker alltid agera som investerare, inte spekulant. Jag återkommer till det längre ner.

Andra generella invändningar till varför vi inte ska investera i guld är:

 • Låg förväntad avkastning och
 • oklarheter kring guldprisets oberoende som ska göra det säkert när allt annat är osäkert.

Sedan finns det specifika invändningar mot vissa metoder att köpa och äga guld:

 • Höga transaktions- och förvaltningskostnader.
 • Oseriösa aktörer och svårbegripliga upplägg.
 • Oklarheter kring likviditeten (möjligheten att sälja enkelt och snabbt).

När ska man investera i guld? – Nyss!?

Börskraschen och Coronaoron ger oss möjligheter att titta på hur guldet fungerar vid en kris. Är det en trygg hamn när det blåser orkan? Är guldpriset oberoende, eller kanske till och med i motfas mot börsens svängningar? Se bilden här nedanför.

Bilden visar prisutvecklingen för guld under 2020. En kraftig uppgång för guldpriset i februari följs av ett kraftigt fall den här veckan. Kurvan följer alltså börsrörelserna, men lite mindre kraftigt.
Guldpriset för 2020 (Källa: Avanza.se 2020-03-14)

Vi kan lägga till Stockholmsbörsens svängningar. Då får vi följande bild.

Guldpriset och Stockholmsbörsens prisvariationer för 2020 plottade i samma bild.
Guldpriset och Stockholmsbörsen 2020 (Källa: Avanza.se 2020-03-14)

Är guldpriset oberoende av börsens svängningar?

Nej det kan vi nog inte påstå.

Coronakrisen pekar alltså på att sanningen om guldprisets oberoende och egna styrka inte stämmer. Guldpriset samvarierar i pris med börsen. Låt vara att priset varierar mindre kraftigt, men den senaste veckans dip gör väl inte att vi kan säga att det varit bra att investera i guld i den här krisen.

Som var inne på inledningsvis så finns det en allmän sanning som säger att guld inte samvarierar med aktiepriset (vissa går så långt att man säger att det har negativ samvariation: börsen ner -> guld upp) men statistik pekar på att guld över mycket långa tidsserier är oberoende av börsrörelsen.

På senare år, sedan 2005 fram till idag har guldets korrelation till börsen varit 0.14 (källa) (värdet varierar mellan -1,0 till 1,0) och det finns skäl att tro att korrelationen ökat då guldets industriella användning ökat.

Har det varit bättre att investera i guld än börsen?

1 v1 mån3 mån12 mån36 mån
Guld-8,58%-2,92%3,66%16,88%27,10%
Stockholmsbörsen-17,15%-28,10%-22,31%-8,03%2,97%
SEB Sverigefond småbolag-27,8%-22,07%3,52%36,14%
MS INVF Global Advantage-21,46%-9,57%-1,9442,58%

Lögn, förbannad lögn och statistik heter det ju. Det går att dra i princip vilka slutsatser som helst ur materialet ovan men jag tror det är rättvist att säga att vi tittat på en god period för guldet. Då har också guldet varit en bra investering.

Personligen föredrar jag lite ”spetsigare” aktivt förvaltade fonder, vilket gör att jag gärna rekommenderar SAVR som plattform, och två exempel på det är med i tabellen. Trots det taskiga läget så överprestera de guld rejält över tre år. På längre tidsserier blir skillnaderna ännu större.

Att investera eller spekulera

En stor nackdel med råvaruinvesteringar är att de bygger på ett antagande om värdeförändringar. När jag gör aktieinvesteringar så bygger jag investeringen kring antagandet att verksamheten ska drivs smart och effektivt, samt att den ska växa.

Aktier bygger på att människor arbetar för att skapa mervärde för dig som aktieägare. Aktieinvesteringar är inte oberoende av omvärdens händelser, som vi ser nu, men bygger till stor del på företagande och entreprenörskap.

Du kan jämföra med fastighetsinvestering.

Om du spekulerar så köper du ett hus för att du tror att det ska stiga i värde.

Om du investerar så köper du fastigheten utifrån vinsten du kan göra på hyresintäkterna. Du väger då också in din förmåga att driva verksamheten smart och lönsamt.

Det här synsättet ligger nära Warren Buffetts investeringsfilosofi. Han gör ett undantag för silver. Jag kan tänka mig att köpa oljebolag. Men jag fortsätter avstå guld.

Slutsats – Investera i guld

Guld har varit en god investering det senaste året/åren. Det grundar sig på en uppgång i guldpriset och en värdekrasch för aktier.

Det går inte att dra slutsatsen att guld överpresterar aktier över lite längre tidsperiod utifrån de siffror jag visat här. Inte heller går det med gott samvete påstå att guldpriset är oberoende av börsens värdering.

Läs mer

Är Lendify en bra investering?

Savelend eller Lendify?

Passiv inkomst – tjäna pengar när du sover.

Bästa svenska ekonomipoddarna.

Leva på utdelningar – är det en överlägsen metod?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Investera i guld – Har det fungerat i Coronakraschen?”

 1. Hej Anders,

  Jag har funderat på om det vore en bra ide att kanske sprida risken lite och handla lite guld och eller silver. Men precis så som du skriver så känner jag att mycket av det som sägs och står på många forum på internet är falska uppgifter. Tyvärr så har jag inte mycket koll på detta utan vill veta om det är bra ide att sprida risken med olika företag och kanske även köpa guld fysiskt. Hittat sidor så som tavex, guldbrev och guldexperten.se som säljer guld. Är det en bra ide att köpa både fysiskt och i fonder/aktier? min vanliga portfölj har gått både upp och ner nu under corona och känns lite ostabil för tillfället.

  Mvh Johan

  Svara
  • Hej Johan,

   Vad pratar vi om för pengar och i vilket sammanhang?

   Om du sparar på några år så kan börsens rörelser göra att du vinner och förlorar månadslöner vid en upp eller nedgång på börsen.

   Men vad gör det?

   Ska du då börja förvara guld hemma, eller i ett bankfack för att hantera något som inte spelar någon roll alls?

   Vill du skydda dig mot apokalypsen, ja då är naturligtvis guld intressant.

   Någon vill att du köper guld. Antingen någon bloggare som vill tjäna pengar på dina köp, eller så är det någon som vill att du handlar i guld för att de erbjuder dig möjligheten.

   Det är ingen drivkraft. Skit i det.

   Fånga i stället vad som är ditt behov och din önskade riskexponering. Vad är ditt intresse.

   Om du då finner att guld fyller en funktion så köper du guld, i den form som på effektivast vis möter dina behov.

   Är du med?

   Svara
 2. Jag tror inte att guld är något man ska investera i i hopp om att göra en vinst. Däremot är det en trygghet på så sätt att det med största sannolikhet inte förlorar värde. Av den anledningen så sprider jag risken genom att köpa guld på exempelvis http://www.guldexperten.se/kopa-guld/ då dem har prisgaranti men också har en bred portfölj på https://www.avanza.se/. Sprid risken och ha en trygghet i fysiskt guld tror jag är rätt väg.

  Svara
   • Hej,

    ”Apokalypsen” som du nämner upptill. Just nu så är det oerhört osäkert på marknaden känner jag. Precis som du nämnt upptill så gör det kanske inte så mycket om man förlorar eller vinner någon månadslön på börsen. Däremot så kanske man inte vill investera allt sitt kapital på börsen just nu. Guld är nog en bra säkerhet och et bra alternativ i form av fysiskt värde. För vem vet…. Ingen vill hamna i en ny ekonomisk depression som på 30 talet.

    Jag tror på att man alltid ska ha en form av säkerhet.

    Svara

Lämna en kommentar