När vi pratar livsstilsdesign så finns det två återkommande frågor. Önskan om balans och önskan om ökad frihet. Det är den senare frågan vi ska titta på här.
Frihet, och vi tycker begreppet flexibilitet också hör hit, handlar om önskan om att kunna styra över vår tid och våra val. Exakt vad det betyder, skulle lätt kunna bli ett eget inlägg men vi ska inte fastna där utan titta på idéer och strategier som kan fungera som byggblock i ett friare liv.
Utan att hamna i allt för mycket tankar om frihet så kan vi säga att vi fortsättningsvis använder begreppet frihet som något mer bestående än flexibilitet. Att kunna bosätta sig var som helst är förknippat med frihet medan möjligheten att bo och leva på en plats några månader innebär att vi har viss flexibilitet i vårt liv.
Vi ska börja med att titta på möjligheter inom arbetslivet. Fortsätta med alternativa livsstilar och runda av del ett med specifika tankar och strategier som ofta återkommer.
I del två berättar jag lite om mina erfarenheter och så trendspanar vi lite.
Frihet och arbetslivet
Möjligheterna i arbetslivet har förändrats de senaste åren och jag tycker det finns två saker som driver detta.
- En förändring i företagskultur och synen på arbete. Det här går olika fort och olika ”lätt” beroende på företag och organisationers förutsättningar.
- Teknikutvecklingen som öppnar nya möjligheter.
Ibland säger vi att synen på ”distansarbete” ändrades i och med Corona och tar det som huvudförklaringen till varför vi idag har andra möjligheter. Det är en del, en viktig sådan, men långtifrån hela sanningen.
Redan innan Corona så hade många företag öppnat för ett modernare synsätt på arbete med större förståelse för att vi alla har olika behov och drömmar. Långt före Coronan så hade jag exempelvis en arbetskamrat som blev uttagen i Svenska landslaget i en sport som krävde mycket träning.
Hon var jätteglad och bad om att få gå ner i arbetstid till 80% under två år. Vår avdelning sa nej och hon bytte därför till en annan avdelning på samma företag. De sa ”ja” samtidigt som de var väldigt glada över att ha en elitidrottsman i världsklass på avdelningen.
Det här är ett exempel på att moderna företag möter oss i våra behov på ett annat sätt än tidigare. Men det visar också att kulturförändringen kan ha kommit olika långt även inom samma bolag.
1. Distansarbete och hemmakontor
Att arbeta hemifrån ger inte bara flexibilitet under själva arbetsdagen. Vi kan skicka barn till skolan, fixa en tvättmaskin och ta emot ett paket. Vi kan bosätta oss friare och vi slipper pendling. Det gör att vi kan bosätta oss på landet, vid havet eller i ett annat land. Vi kan också resa och leva perioder på andra platser.
Det finns utmaningar också. Stökig miljö hemma, dålig arbetsplats – det blir ganska tröttsamt att sitta vid ett köksbord hela dagen – och krav på ökad förmåga att styra och planera sitt arbete kan vara exempel.
Ur ett företagsperspektiv så är det ofta svårt att skola in nya och fördela arbete på ett strukturerat vis när personalen är utspridd och jobbar på distans.
Min erfarenhet som chef pekar också på att det finns en väldigt spännvid när det kommer till synsättet på distansarbete. Äldre medarbetare – säg 55+ – är inte speciellt positiva till distansarbete. Det är inte heller de som kommer från skolan.
De som är etablerade på arbetsmarknaden och har familj och barn är de mest positiva till distansarbete.
Det är en grupp som kan dra stor nytta av det hemarbete erbjuder samtidigt som de inte berörs speciellt mycket av nackdelarna. De har ett socialt sammanhang hemma, de kan skapa en arbetsplats hemma, har en tillräckligt god förmåga att arbetsleda sig själva och har ofta begränsat behov av stöd från omgivningen.
2. Gigekonomi
Gig-ekonomin fokuserar på tillfälliga och fristående uppdrag kan ersätta traditionella heltidsjobb. Istället för att vara anställd på ett företag med en fast anställning så tar du mer eller mindre kortsiktiga projekt och uppdrag som passar din kompetens och intressen.
Detta öppnar för en stor flexibilitet när det kommer till arbetsmängd, arbetstider och arbetsuppgifter. Åtminstone i teorin.
Ju längre uppdragen är ju mer börjar de likna en anställning, eller traditionellt konsultarbetet. Därför är uppdrag som är korta; som tar till vara någon specifik kompetens du har och som dessutom går att utföra på distans ofta det som förknippas med begreppet ”gig”.
Lästips: Jag har svårt att se att gig skulle passa mig som person. I det länkade inlägget så har jag diskuterat hur jag ser på min personlighet och tankarna kring den jag är i relation till jobbet.
Men jag skulle nog säga att springvikariat, där du kan ta ställning till varje uppdrag för sig på mer eller mindre dagsbasis, också kan räknas hit.
Konsulten kanske också hör hit
Och sedan vet jag de som tar längre konsultuppdrag i egen firma. Om firman är ett AB så finns stora möjligheter att fondera pengar under uppdragets gång för att sedan ta lite längre ledigt. Då fungerar de fonderade pengarna som en buffert – oskattad sådan i firman – och du kan betala ut lön även då du inte fakturerar.
Det här är inte självklart det enklast sättet att försörja sig på. Du måste kunna hantera kunder och nätverka. Du måste också förhålla dig till ekonomiska realiteter så som pensionsavsättningar och att du får en lön som är relevant.
Förr kallades det här ”frilansare” och det begreppet förknippar många med ganska svajig och osäker privatekonomi. Medan livet som konsult ofta sett på med helt andra ögon. Konsulter har ofta något längre uppdrag och verkar inom områden där värdet på det man gör ofta är högre än de traditionella frilansarna gjort.
Prova
Jag har sett många som skapat sig ett lite annorlunda arbetsliv och som gjort detta på ett bra och inspirerande vis. De jag sett har alla gjort det utifrån att de haft hög kompetens och ett bra nätverk.
Jag är mer tveksam till att göra det här på en global marknad, där du exempelvis erbjuder tjänster som videoredigering eller jobbar som virtuell assistent. Det beror på att du konkurrerar mot AI-tjänster och personer i lågkostnadsländer. Med det sagt så är det inte omöjligt att lyckas även här.
Det är dessutom väldigt lätt att komma igång och prova hur marknaden är och hur du marknadsför dig på bästa vis utan att du behöver sluta jobba.
Våga prova!
3. Modern företagskultur
Moderna företag försöker möta de behov vi har som människor i högre utsträckning än traditionella företag gör. Det kan till och med vara så att frihet och flexibilitet blir ett verktyg, ibland det viktigaste verktyget, för att behålla viktig personal.
Det här har jag sett på nära håll som rekryterande chef i Stockholmsområdet. Seniora medarbetare hos bra arbetsgivare är väldigt svåra att rekrytera. De byter inte gärna arbetsgivare och är väldigt orörliga.
Den som vill rekrytera kan inte bara locka med någon tusenlapp extra i lön och lite finare titel.
Just den upplevda friheten är ofta central när det kommer till att behålla personalen.
Rent praktiskt så kan det här vara friare arbetstider och en stor villighet att förlägga semestrar lite annorlunda. Moderna företag är också mer positiva till exempelvis sabbatsår eller reducerad arbetstid.
Det finns också ett stöd i verktyg och arbetssätt för att underlätta detta.
Kulturen är viktig
Ofta finns dessutom något mer, som kan vara svårt att fånga. Det kan innebära att företaget fokuserar på effektivitet och minskar antalet möten. Det här gör i sig att arbetsdagarna blir mer flexibla.
Även vikten av att ha en god relation till chefer och arbetskamrater och ändamålsenliga lokaler i rätt miljö spelar in.
Moderna företag med mer fokus på människan i sin verksamhet ger bättre möjlighet att skapa balans helt enkelt.
Alternativa livsstilar
Att skapa frihet i livet handlar inte bara om hur vi arbetar, utan också om hur vi väljer att leva.
Det finns en rad olika alternativa livsstilar som gör att vi kan bryta med det traditionella livet samtidigt som vi får ett liv som bättre speglar våra personliga värderingar och drömmar.
Här ska vi titta på några exempel. Jag har flörtat med fler av uppläggen och kan ibland vara kritisk utifrån egna erfarenheter.
Det betyder inte att det är omöjligt att leva enligt någon av de livsstilar vi tittar på, men det kan krävas lite jobb att hitta rätt. Och det kan krävas att du jobbar hårt under en period för att skapa möjligheter.
Lästips: Har du hört talas om Ikigai? Det är en filosofi som handlar om helhet. Om du följer länken så hittar du min mycket omfattande beskrivning och kommantarer till idén.
4. Digital nomad
Att vara digital nomad innebär att vi kombinerar resande och arbete. För att detta ska fungera så måste arbetet vara platsoberoende. De flesta som designar sina liv på det här sättet jobbar som frilansare, konsulter eller så har de egna företag, gärna internetbaserade sådana.
Här hittar vi ofta programmerare, grafiska designers och skribenter.
Det finns också allt fler människor med traditionella arbetsgivare och fast anställning som lever som digitala nomader.
Det är rätt många, om vi ser utifrån ett globalt perspektiv, som faktiskt jobbar så här. Det innebär i sin tur att det finns co-working kontor där du kan hitta en bra arbetsplats om du trots allt vill gå till kontoret.
Det finns dessutom städer och regioner, som speciellt vänder sig till digitala nomader. De jobbar för att erbjuda goda möjligheter till distansarbete samtidigt som de vill underlätta för nomaderna att bygga sina nätverk och snabbt komma in i kulturen på den plats de väljer att stanna på.
Det finns även speciella arbetsvisum i vissa delar av världen som är gjorda speciellt för de som vill stanna under en längre tid i landet och jobba på distans.
Lite längre ner så ska vi introducera begreppet geoarbitrage – ett finare ord för att bo där det är billigare – och digitala nomader kan tjäna pengar i västvaluta med löner som är relevanta för väst samtidigt som de bor i lågkostnadsländer. De använder kan därmed använda geoarbitraget till sin fördel.
Ett mer belönande liv samtidigt som du jobbar
Det här är ett intressant sätt att skapa ett liv där du är platsoberoende och har möjligheten att resa och uppleva andra kulturer. Du kan också stanna långa perioder i delar i världen som du uppskattar för klimatet, kulturen eller matens skull.
Allt det här utan att du behöver jobba ihop pengar så att du är ekonomiskt oberoende på det sätt vi ska diskutera här nedanför.
En del nomader verkar ledsna ganska snart på att resa och bosätter sig på en plats de gillar i ganska långa perioder. Andra är mer ”hard core” resenärer under lång tid.
Vissa fokuserar på att hitta ställen där de kan leva billigt, andra ser till möjligheter att ägna sig åt hobbies, kultur och natur.
Det finns utmaningar med den här livsstilen när det kommer till skatter, försäkringsskydd och arbetsrättslig juridik. Men det verkar trots allt gå att lösa.
Lästips: Här är billigaste platserna att leva på. Jag har gjort en lista uppdelad på världsdelar och relaterat kostnaderna i varje land till Stockholms prisnivå.
5. Livsstilsentreprenörskap
Livsstilsentreprenörskap handlar om att skapa ett företag eller en verksamhet som inte bara genererar inkomst, utan också stödjer en önskad livsstil.
Till skillnad från ”traditionella” entreprenörer, som ofta fokuserar på tillväxt och skalbarhet, så prioriterar livsstilsentreprenörer personlig frihet och livskvalitet.
Målet är att bygga en verksamhet som är tillräckligt lönsam, men inte mer, för att göra det möjligt att leva det liv vi önskar.
Många livsstilsföretag är småskaliga, med låg overhead och saknar anställda. Det ger kontroll och flexibilitet.
Det här är ett koncept som marknadsförs ganska intensivt och idén om att kunna leva på något som ligger direkt i linje med den livsstil, och kanske också passion vi har, lockar många.
Tänk om du älskar att odla och kan leva på att driva en odlingsblogg! Eller om du gillar kläder och mode så låter det väl fantastiskt om du kan du leva på ett Instagramkonto.
Det finns många som lyckas skapa livsstilsinspirerade verksamheter, men det är också många som misslyckas. Det finns dessutom rätt många som startar den här typen av verksamheter som snart märker att de springer mer i ekorrhjulet nu än tidigare.
Lästips: Att leva på sin passion låter bra, men det kan vara klokt att närma sig företagande på ett mer traditionellt sätt.
6. FIRE (Financial Independence, Retire Early)
FIRE-rörelsen – FIRE står för ”Financial Independence, Retire Early” – fokuserar på att skapa frihet genom att skapa ekonomiskt oberoende. De flesta förknippar det här med ganska aggressivt sparande tidigt och en möjlighet att lämna arbretsilvet tidigt. Kanske redan i 30-års åldern.
Genom att inte behöva jobba för sin överlevnad så ökar friheten och flexibiliteten rejält.
De flesta av oss måste sträva mot ekonomiskt oberoende under rätt många år innan vi når dit och därför så kan ett liv som livsstilsentreprenör eller digital nomad som vi diskuterade ovan vara snabbare och mer realistiska lösningar för dig som vill vara friare.
Men med aggressivt sparande så är det långtifrån omöjligt att bli ekonomiskt fri.
Spara och investera passar inte alla. Det kan dessutom vara ganska jobbigt att leva på kapital om du värdesätter trygghet och en tillvaro som inte är kopplad till börsens upp och nedgångar.
Vissa gillar inte heller den risk som är förknippad med att pengarna tar slut innan livet gör det. Att få ont om pengar sent i livet är ogynnsamt ur många perspektiv och det kan vara svårt att då hitta möjligheter till inkomst.
Kan vi förhålla oss till och hantera riskerna så är det här i mångt och mycket den metod som är enklast och som går att jobba med väldigt metodiskt. Det är dessutom så att friheten inte kommer som en ”smäll” när vi når ett visst sparat belopp, utan redan innan du är ekonomiskt fri så bidrar ditt ihopsparade kapital till en ökad känsla av frihet.
Lästips: Fyraprocentsregeln, den så här vet vi att kapitalet räcker med en rimlig nivå av säkerhet.
Strategier och knep som hjälper oss bli fria snabbare
Ofta så kombinerar de som strävar mot ett friare liv en rad olika tankar och knep till en helhet. Här ska vi titta på några av de vanligaste byggstenarna som används och tankesätten kring dem.
7. Geoarbitrage
Geoarbitrage innebär att vi utnyttjar skillnader i levnadskostnader mellan olika geografiska platser. Genom att tjäna pengar, eller få pension, i en valuta och sedan bo och spendera i en annan region med lägre kostnadsnivå så kan vi öka köp- och sparkraft.
Ett klassiskt exempel på geoarbitrage är att arbeta på distans för ett företag i ett höginkomstland, som USA eller Sverige, samtidigt som vi bor i ett land med betydligt lägre levnadskostnader, som Thailand eller Portugal.
Men att jobba mot företag i Stockholm och bo i djupaste Småland kan vara ett exempel på geoarbitrage.
Det handlar alltså om att kunna säkra inkomsterna i ett sammanhang och utgifterna i ett annat. Det är inte samma sak som att åka till Thailand eller Portugal för att jobba. Då är inkomsten och utgiftnivån i balans och vi kommer sannolikt inte göra några större vinster.
Ju friare vi är att bosätta oss var som helst, ju mer kan vi nyttja geoarbitraget till vår fördel.
Geoarbitrage kan göra det möjligt att leva på mindre, spara mer eller uppnå ekonomiskt oberoende snabbare.
8. Passiv inkomst
Passiv inkomst innebär att vi investerar tid eller pengar i något som sedan ger avkastning utan att vi aktivt utför något arbete. Vanliga exempel på passiv inkomst inkluderar, bankränta, aktier, hyresfastigheter, onlinekurser eller royalty på böcker.
Den, i mitt tycke bästa passiva inkomsten får du genom aktieinvesteringar. Problemet är att du måste jobba ihop mycket pengar och/eller hålla på lång tid för att du ska få igång ränta-på-ränta effekten och skapa en passiv inkomst värd namnet.
Om du inte har pengar utan tid istället, så kan det vara värt att försöka jobba med andra typer av tillgångar där du istället för pengar stoppar in tid.
Spara mycket är ett enkelt och rättframt råd för dig som vill bygga en passiv inkomst genom sparande. Om du sedan investerar i breda indexfonder så får du bra avkastning med relativt låg risk. Det gör det här till en metod som är både enkel och väldigt förutsägbar.
Vill du skapa passiva inkomster genom att skapa något som sedan ger avkastning – exempelvis en blogg eller e-bok, så gör du bäst i att pröva dig fram och lära dig olika metoder och kompetenser för att lyckas med det.
Lästips: Vilken passiv inkomst är den bästa? Här hittar du en komplett förklaring av konceptet passiv inkomst tillsammans med jämförelser mellan olika upplägg.
9. Sabbatsår eller karriärpauser
Att ta ett sabbatsår, eller en längre karriärpaus, är en strategi som ger dig möjlighet att kliva ur arbetslivet för att fokusera på personlig utveckling, resor, studier eller andra intressen som annars kan vara svåra att prioritera.
Pausen kan vara en chans att omvärdera livsmål, få ny energi eller helt enkelt uppleva något nytt.
För att lyckas med ett sabbatsår krävs planering både ekonomiskt och i relation till arbetsgivaren.
Lästips: Jag har skrivit mycket om sabbatsår och provat själv. Läs gärna den länkade genomgången.
Våra erfarenheter
Vi har provat flera upplägg som vi diskuterat här ovan. I det länkade inlägget kan du läsa lite mer om de förändringar och initiativ vi tagit genom åren.
Den stora lärdomen här är att frihet är fantastiskt, men det behöver inte alls trumfa alla andra behov vi har. Jag har exempelvis behov av sammanhang och mening. Jag vill komma till min rätt och utmanas.
Det är inget som frihet självklart ger.
Det är dessutom så att den som har fyra barn, som vi har, inte självklart blir så mycket friare bara för att man inte jobbar.
Så fundera på varför du ska ha frihet, är det det viktigaste du ska sträva mot, och om du kan använda friheten.
En lika viktig aspekt är att det vi diskuterat ovan inte kommer av sig själv. Det kräver aktiva åtgärder. Gör en plan, pröva olika saker och agera så att dina möjligheter och frihet ökar år för år.
Det här är grundtankarna i livsstilsdesign.
Även om du inte riktigt vet slutmålet så kommer det tankesättet gynna dig!