Recept på enkel Dhal – Fixa matbudgeten och ät gott

Jag efterfrågade ju lite snålrecept för en tid sedan. Då vi är dåliga på är att äta billigt vegetariskt kollade vi upp tipsen med bäring på vegetariska rätter lite noggrannare. Det ena ledde till det andra och sedan dess har vi ätit allt mer av det jag skulle kalla enkel Dhal, en klassisk indisk linsrätt.

Vi har använt ett recept på enkel Dhal enligt nedan. Varianten innehåller kokosmjölk – en konserv för sex personer – vilket är lite kul och kanske inte helt standard.

Recept på enkel Dhal, indisk linsgryta

  1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
  2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
recept på enkel Dhal
Dhal och enkelt bröd gjort i vedspisen.

Vi använder 5 dl gula linser och 2 dl vatten för sex personer.  4 lite större morötter, en lök och två klyftor vitlök. Och som tidigare, en kokosmjölkskonserv. Det blev då en hel del över.

Kryddorna är lika proportioner, cirka en halv tesked, men jag skulle tippa att den här rätten går att krydda lika väl med curry, korma-kryddor etc. Allt som känns indiskt typ!

Jag tycker den här är ett fantastiskt trevligt recpet på enkel Dhal. I går hade vi ingen grönsaksbuljong, utan fick köra med kycklingbuljong, vilket gjorde saker och ting än bättre faktiskt.

Jag och sambon gillar. Ett av fyra barn gillar. Tre av fyra barn protesterar. Men jag tror det går att jobba bort. Min sambo kör en del andra vegogrytor men ofta med stor andel tomatinslag. Dom kan bli lite “sura”. Det här receptet på enkel Dhal har inte alls den egenskapen, utan påminner i sin smak och konsistens mer om den mat som vi brukar äta, troligtvis på grund av kokosmjölken.

Vill du ha fler recept på billig mat så tipsar jag om min sida om hur du bäst äter gröt till middag.

Läs fler tips om hur du kan handla billig mat här.

Jag noterar att matfotografering inte är min grej!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.