Recept på enkel Dhal – Fixa matbudgeten och ät gott

Jag efterfrågade ju lite snålrecept för en tid sedan. Då vi är dåliga på är att äta billigt vegetariskt kollade vi upp tipsen med bäring på vegetariska rätter lite noggrannare. Det ena ledde till det andra och sedan dess har vi ätit allt mer av det jag skulle kalla enkel Dhal, en klassisk indisk linsrätt.

Vi har använt ett recept på enkel Dhal enligt nedan. Varianten innehåller kokosmjölk – en konserv för sex personer – vilket är lite kul och kanske inte helt standard.

Recept på enkel Dhal, indisk linsgryta

 1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
 2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
recept på enkel Dhal
Dhal och enkelt bröd gjort i vedspisen.

Vi använder 5 dl gula linser och 2 dl vatten för sex personer.  4 lite större morötter, en lök och två klyftor vitlök. Och som tidigare, en kokosmjölkskonserv. Det blev då en hel del över.

Kryddorna är lika proportioner, cirka en halv tesked, men jag skulle tippa att den här rätten går att krydda lika väl med curry, korma-kryddor etc. Allt som känns indiskt typ!

Jag tycker den här är ett fantastiskt trevligt recpet på enkel Dhal. I går hade vi ingen grönsaksbuljong, utan fick köra med kycklingbuljong, vilket gjorde saker och ting än bättre faktiskt.

Jag och sambon gillar. Ett av fyra barn gillar. Tre av fyra barn protesterar. Men jag tror det går att jobba bort. Min sambo kör en del andra vegogrytor men ofta med stor andel tomatinslag. Dom kan bli lite ”sura”. Det här receptet på enkel Dhal har inte alls den egenskapen, utan påminner i sin smak och konsistens mer om den mat som vi brukar äta, troligtvis på grund av kokosmjölken.

Vill du ha fler recept på billig mat så tipsar jag om min sida om hur du bäst äter gröt till middag.

Läs fler tips om hur du kan handla billig mat här.

Jag noterar att matfotografering inte är min grej!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

14 svar på ”Recept på enkel Dhal – Fixa matbudgeten och ät gott”

 1. Hej

  Jag kör ju veckans recept på lördagar och försöker hålla mig under en tia per portion men jag använder ofta kött i rätterna som någon form av motvikt till https://undertian.com/ som oftast kör vegetariskt. Jag vill visa att det går att knö in lite kött också om man vill 🙂

  Men för ett tag sedan testade jag en vegetarisk tacofärs som jag gjorde för att hustrun vill äta mer vegetariskt och om du gör den och inte visar barnen vad du gör borde du få ett godkänt tycker jag…

  http://attvaljalycka.blogspot.com/2016/04/veckans-recept-vegetarisk-tacos.html

  Svara
 2. Jag lagar linsgryta just nu. Lyssnade på ett program på P1. Oförnuft och känsla. Sakernas tillstånd.
  Helena von Zweigbergk är programledare. Intressant. Jag kom att tänka på din blogg. Ville bara tipsa dig.

  Svara
 3. Vi har testat några olika linssopppor som barnen ätit med god aptit, dock är det möjligt att deras omdömen varit påverkat av flera timmars skidåkning innan de ätit… Recept på några av de varianter vi testat finns i recept-kategorin på min blogg:
  http://aktivadagar.com/category/recept-mat.html
  Vegetariska pastarätter är en favorit för mig, både lasagne och vanlig pasta. Idag har vi käkat billig gröt. Med billiga (gratis) bär. Potatis- och purjolökssoppa är ju en billig enkel klassiker. Kan ju bli typ gratis om man odlar själv. Det har förresten hänt en väldigt oväntat sak för mig i sommar. Jag har blivit sugen på att odla1 Kanske man skulle ha en gård eller nåt… Jag som nyss drömde om en lägenhet. Det är spännande att leva, man vet inte vad man hittar på… 🙂

  Svara
  • Hej Camilla,

   Tack för tipset, jag ska kolla upp sopporna.

   Potatis- och purjolökssoppa är med i vår meny redan men vi får inte barnen med på den så det är inte så vanlig tyvärr.

   Att odla själv är mäktigt i någon mening.

   Svara
 4. Älskar linsgryta! Vi lyxar till ibland med en klick turkisk yoghurt och färsk mango (om den är på extrapris). Istället för bröd har vi ris till och då kan barnen som inte är så förtjusta i grytan äta mer ris och lite mindre gryta.

  Svara

Lämna en kommentar