Tips för att handla billig mat – Små förändringar kan ge halva priset

Vi har tittat en hel del på våra matkostnader. Det är en del i vårt arbete med att föra kassabok och med det som grund så ska vi ge dig lite tips för att handla billig mat och sänka dina matkostnader.

Vi kan se att vi haft en kostnad på mellan 8-10 tusen i månaden för mat. Då inkluderar det alla varor köpta på ICA/Coop eller motsvarande, så vi får med tvättmedel, toapapper, deo och lite receptfria läkemedel i det beloppet.

Ett rimligt mål skulle kunna var att sträva efter en matbudget på 6 000 kronor varje månad, vilket innebär att vi skulle äta för – snarare handla på ICA/Lidl/Coop för – 200 kr per dag.

Vi sätter det målet utifrån att 200 kronor per dag är ett relativt högt belopp när vi funderar över vad vi tycker vi äter och vad vi är villiga att betala per månad. Som en familj på sex personer är det här en relativt låg summa. Jämför gärna med vad konsumentverket anser vara en rimlig nivå på matkostnaderna i en familj.

Ett annat sätt att hitta ett bra budgetmål för sin matbudget är att göra en hushållsbudget enligt 50/30/20 metoden.  

Ett första tips för att handla billig mat har alltså sin grund i planeringen som sker innan matinköpen börjar. Det handlar om att sätta en budget, ett ramverk för vad maten får kosta.

[Det här inlägget skrevs 2014 och har förutom några mindre rättningar lämnats oförändrat. Vi lyckades pressa ner våra kostnader för alla inköp på ICA eller motsvarande till någonstans mellan fem till sex tusen kronor i månaden och hålla det under lång tid. Du kan läsa mer om hur vi gjorde i slutet av det här inlägget.]

Lästips: Vill du minska matkostnaderna – Här är en sammanställning av våra bästa tips.

Kan en familj på sex personer leva på 200 kronor per dag?

Är det svårt att hålla igång ett hushåll för sex personer på 200 kr per dag? Nej, ja och kanske är svaret. Vi har noterat att det finns tre grupper av måltider.

  • Dyra måltider
  • Billiga måltider
  • Måltider där priset är kraftigt påverkbart.

Dyra måltider är sådan där råvarorna för ett mål mat mer eller mindre spränger dagsbudgeten om 200 kr.

Hit hör dom uppenbara högkostnadsingredienserna som oxfilé och räkor, men vi har hittat andra mindre uppenbara syndare.

Enklare rätter, som tacos och hamburgare, drar snabbt iväg i kostnad. Köttfärsen kanske inte verkar så dyr, men tillbehören gör att rätterna snabbt sticker iväg i kostnad. Dessutom finns ingen billigare ”bulḱvara”, så som potatis, pasta eller ris, som bidrar med kalorier.

Annons

Spartips: Se om du kan sänka mobilkostnaderna hos Hallon – Det tar inte en minut att kolla Hallons kampanjer just nu!

Ett andra tips för att handla billig mat handlar alltså om att förstå vilka maträtter som är dyra.

Det kan man göra på olika vis:

  1. För en väldigt detaljerad kassabok där du bryter ner matkostnaderna i detalj.
  2. Sätt en ram för dina inköp, i vårt fall exempelvis 200 kronor. Då får du omedelbar feedback när du handlar mat. Se videon i slutet av inlägget för mer info.
  3. Bilda dig en uppfattning om vad matvaror kostar och hur kostnaderna i en rätt byggs upp. Det kan du göra genom metoderna i steg 1. och 2. ovan, eller genom att studera prisreferenslistan jag länkat till i slutet av inlägget.

Genom att undvika dyra måltider så minskar du matkostnaderna ganska snabbt faktiskt.

Om ni lagar mat 30 gånger under en månad i familjen så kan ni nå ert budgetmål genom att stryka de fem dyraste maträtterna med fem riktigt billiga måltiden.

Billiga måltider i det här sammanhanget är exempelvis gröt, Dhal eller spagetti och falukorv.

Ett tredje tips för att handla billig mat handlar alltså om att du inte behöver äta helt annorlunda. Skifta ut de dyraste rätterna om du äter mat som varierar i kostnad.

Spartips för att handla mat billigt

Tips för att handla billig mat – Ha koll på när du kan handla alternativ till halva priset

Även om det var en överraskning vad hamburgare kostade, så var det kanske inte förvånande för oss att man kunde äta dyrt och billigt. Det som förvånade oss mest när vi studerade våra matkostnader är tredje gruppen ovan: Måltider där priset är kraftigt påverkbart!

Vi börjar med ett exempel: Spagetti på Lidl kostar 7-8 kr/kg. Tagliatelle på Coop kostar cirka 15 kr/kg. Båda är ordinarie pris och pastan på Lidl är inget dåligt budgetalternativ, utan riktigt bra pasta. Så om vi tar Lidls pasta och begränsar antalet köttbullar något när vi äter kvällsmat, så kan vi halvera priset på en middag. I stället för att basera rätten på Coops pasta och ge alla i princip fri tillgång till köttbullar. Fortfarande pasta och köttbullar! Samma ketchup!

Liknande gäller för yoghurt och fil, även om det då inte blir identiskt lika. Att köra exempelvis smaksatt yoghurt, jämfört med naturell fil, innebär nästan en skillnad på en faktor två i pris.

Våra barn märker sällan skillnad på vad de äter.

Över huvudtaget så är frukostmat, så som bröd, ost, yoghurt och pålägg, produkter där priset lätt kan variera en faktor två beroende på butik, leverantör och olika erbjudanden.

Ta bara vår Coop här bredvid där det finns en halv hylla med knäckebröd av olika typer, och prisvariationen är mer än 100%.

Det är lätt att tycka att det inte spelar så stor roll om filen kostar 8 kr eller yoghurten 14 kr – det är ju bara ett par kronor i budgeten på 6 – 8 tusen.

Men så är det ju inte!

Om vi lägger 6000 kr en månad på mat så är säkert 3000 kopplat till den typen av inköp som kan påverkas rejält genom rätt val av produkt och affär. En dubblering av den kostnaden gör att våra kostnader blir mellan sex till nio tusen kronor per månad.

Det var våra tips för att handla billig mat. Vill man gå längre än så måste man börja jobba mer med menyer där man har en stor andel måltider som kostar lite. Vegetariska rätter passar normalt alltid väldigt bra i den här kategorien.

Se exempelvis vårt recept på Dahl.

Har ni några tips på måltider som kan göras bra mycket billigare genom smarta val?

Läs mer

Se mer

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

Lämna en kommentar