Vad är en blogg?

Vad är en blogg: En blogg är en typ av hemsida som används för att dela information, tankar och åsikter med läsare. Den grundläggande idén med en blogg är att publicera regelbundna inlägg i kronologisk ordning, där de senaste inläggen visas först.

Även det är sant så finns det rätt många andra aspekter som du som vill starta en blogg måste hålla reda på. Här nedanför ska vi titta på de delar som formar det moderna bloggandet och vad vi som bloggare måste tänka på för att lyckas.

Jag som skriver här driver den här bloggen och flera andra. Den erfarenheten tar jag med mig när jag skriver om olika aspekter av bloggandet.

En bild med en skärm och tangentbord. För många så är svaret på frågan "vad är en blogg" just att det är tiden vid datorn.
Frågar du mig vad är en blogg så är det mycket. Men en del är tiden vid datorn. Ett kreativt och kul arbete.

Olika typer av hemsidor

Hemsidor kan kategoriseras på olika sätt, till exempel efter syfte, innehåll eller funktion. Nedan är en tabell som visar några vanliga typer av hemsidor:

Typ av hemsidaSyfteInnehållExempel
BloggDela information, tankar och åsikterText, bilder, videorModeblogg, matblogg, reseblogg
Företags-webbplatsMarknadsföra och informera om ett företag eller en organisationOm oss, produkter och tjänster, kontaktuppgifterWebbplats för ett företag, en organisation eller en förening
E-handelsplattformSälja produkter eller tjänster onlineProdukter, priser, beställningsinformationWebbplats för en e-handel
NyhetsportalPublicera nyheter och aktuella händelserNyheter, artiklar, blogginläggWebbplats för en nyhetsorganisation
Socialt nätverkFöra samman människor och dela informationInlägg, kommentarer, bilder, videorFacebook, Twitter, Instagram
Olika typer av hemsidor eller webbplatser. Bloggar är bara ett exempel på hur information sammanställs på nätet.

Många förknippar bloggar med något personligt. En plats där du beskriver ditt liv och dina tankar. Men det är en tolkning som nog inte riktigt hängt med i utvecklingen.

Idag pratar vi exempelvis om niche-bloggar och affilate-bloggar som kan vara färgade av persons tankar och liv, men de behöver inte alls vara det.

Niche-bloggar och affiliatemarknadsföring är båda lämpliga för dig som vill starta en blogg och tjäna pengar.

Niche-bloggar

Niche-bloggar har blivit alltmer populära under de senaste åren. Detta beror på att det finns ett stort intresse för specialiserad information och kunskap. Niche-bloggare kan fokusera på ett specifikt ämne eller intresse och skapa innehåll som är relevant för en specifik målgrupp.

Detta kan leda till att niche-bloggar får en stor och engagerad publik.

För att lyckas med en niche-blogg är det viktigt att välja ett ämne som du är passionerad för och som du har kunskap om. Du bör också skapa innehåll som är engagerande och informativt för din målgrupp.

Exempel på niche-bloggar:

 • En modeblogg som fokuserar på vintagekläder
 • En matblogg som fokuserar på vegetarisk matlagning
 • En reseblogg som fokuserar på vandring
 • En teknikblogg som fokuserar på spel
 • En inredningsblogg som fokuserar på skandinavisk design

Affiliate-bloggar

Affiliate-bloggar är bloggar som ägnar sig åt affiliatemarknadsföring. De har inlägg som innehåller länkar till produkter eller tjänster som bloggaren får provision för att marknadsföra. Dessa bloggar kan vara ett bra sätt för bloggare att tjäna pengar på sin blogg.

För att lyckas med en affiliate-blogg är det viktigt att välja produkter eller tjänster som du tror på och som är relevanta för din målgrupp. Du bör också skapa innehåll som är informativt och som uppmuntrar till köp.

Exempel på affiliate-bloggar:

 • En blogg om smink som innehåller länkar till makeupprodukter
 • En blogg om resor som innehåller länkar till resebyråer
 • En blogg om teknik som innehåller länkar till elektronikprodukter
 • En blogg om mode som innehåller länkar till kläder och accessoarer
 • En blogg om matlagning som innehåller länkar till köksredskap
En bild med massor av trafik. Inlägget handlar om vad är en blogg men en blogg är inget utan läsare.
När vi pratar om bloggar så är trafik något vi önskar! Det kanske är enda gången?!

Vad ska din blogg handla om?

Har du funderat över vilken typ av blogg du ska starta?

FrågaKommentar
Vad är din bloggs övergripande tema eller nisch?Detta är den viktigaste frågan att svara på. Det är vad din blogg kommer att handla om. Tänk på vad du är passionerad för och vad du har kunskap om.
Vilka ämnen skriver du om?Lista de ämnen som du kommer att skriva om på din blogg.
Vem är din målgrupp?Tänk på vem du vill nå med din blogg. Vem är intresserad av de ämnen som du skriver om?

Att komma igång att blogga kräver rätt mycket kunskap och tålamod. Det tar tid att komma högt upp i Googles sökresultat och det tar tid att bygga en följarskara på sociala medier.

Det är också mycket att lära sig. Det kan handla om att skriva, sköta sin blogg tekniskt och jobba med olika sätt att tjäna pengar på sin blogg.

Men tänk inte för mycket. Bästa dagen att börja är idag!

Och behöver du hjälp att komma fram till vad du ska blogga om, så föreslår jag det länkade inlägget.

Hur får man trafik till en blogg?

Vad är en blogg? De flesta är nog överens om att oavsett vad vi skrivit ovan så är en blogg inget utan trafik och läsare.

Det finns många olika sätt att få trafik till en blogg. Här är några exempel:

 • Sociala medier: Sociala medier är ett utmärkt sätt att marknadsföra din blogg och nå en bredare publik. Du kan dela dina inlägg på sociala medier, delta i relevanta grupper och forum, och samarbeta med andra bloggare.
 • E-postmarknadsföring: E-postmarknadsföring är ett effektivt sätt att hålla kontakten med dina läsare och marknadsföra ditt senaste innehåll. Du kan skapa en e-postlista för att samla in e-postadresser från dina läsare och sedan skicka ut nyhetsbrev och andra uppdateringar.
 • Sökmotoroptimering (SEO): SEO är en process för att förbättra din bloggs synlighet i sökresultaten. Genom att optimera din blogg för relevanta sökord kan du öka chanserna att dina inlägg visas högt upp i sökresultaten.
 • Samarbete med andra bloggare: Genom att samarbeta med andra bloggare kan du nå en ny publik och få exponering för din blogg. Du kan till exempel gästblogga på andra bloggar, delta i bloggtävlingar och samarbeten, eller skapa innehåll tillsammans med andra bloggare.
 • Skapa innehåll som är relevant för en stor publik: Om du skapar innehåll som är relevant för en stor publik ökar du chanserna att dina inlägg delas och sprids. Du kan till exempel skriva om aktuella händelser, trender eller populära ämnen.

Här är några specifika tips för att förbättra din bloggs trafik:

 • Använd relevanta och kraftfulla sökord i dina inläggsrubriker och metabeskrivningar. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad dina inlägg handlar om och att ranka dem högre i sökresultaten.
 • Skapa länkar från andra webbplatser till dina inlägg. Detta hjälper sökmotorer att identifiera dina inlägg som relevanta och att öka din bloggs ranking i sökresultaten.
 • Var regelbunden med dina inlägg. Dina läsare vill ha nytt innehåll att läsa regelbundet. Om du publicerar nya inlägg ofta är det mer sannolikt att de kommer tillbaka för att läsa mer.
 • Interagera med dina läsare. Svara på kommentarer, delta i diskussioner och svara på frågor. Detta hjälper dig att bygga en relation med dina läsare och att få dem att komma tillbaka för mer.

Hur fungerar en blogg?

När vi bloggar så använder vi en bloggplattform – mer om det här nedanför – i någon form. De flesta plattformar gör vi i ordning och ställer in utifrån de önskemål vi har en gång.

Den här bloggens förstasida, design av marginalen och val av färg och font är gjord för länge sedan och görs en gång exempelvis.

När vi är nöjda med utseendet skriver vi och postar inläggen vartefter. Då behöver vi inte tänka på utseende och teknik.

Ett vanligt nybörjarmisstag när vi börjar blogga är ofta att vi fäster för stor vikt vid bloggens utseende, layout och finesser. Att blogga handlar främst om att ta fram innehåll.

Hur skapar man en blogg?

Det finns många olika sätt att skapa en blogg. Ett alternativ är att använda en gratis bloggplattform, till exempel WordPress, Blogger eller Tumblr. Dessa plattformar erbjuder ett enkelt sätt att skapa och publicera en blogg utan att behöva ha några tekniska kunskaper.

Ett annat alternativ är att köpa en egen domän och webbhotell och sedan installera en bloggplattform på webbplatsen. Detta ger dig mer flexibilitet och kontroll över din blogg, men det kräver också mer teknisk kunskap.

Sammanfattning

En blogg är en typ av hemsida som används för att dela information, tankar och åsikter med läsare. Bloggar kan vara om vilket ämne som helst och kan användas för både personliga och professionella ändamål.

För att lyckas med en blogg är det viktigt att:

 • Välj ett ämne som du är passionerad för och som du har kunskap om.
 • Skapa innehåll som är engagerande och informativt för din målgrupp.
 • Marknadsför din blogg för att nå en bredare publik.

Här är några tips för att skapa en framgångsrik blogg:

 • Välj ett tydligt syfte för din blogg. Vad vill du uppnå med din blogg?
 • Definiera din målgrupp. Vem vill du nå med din blogg?
 • Skapa ett unikt och engagerande innehåll. Vad gör din blogg unik?
 • Var regelbunden med dina inlägg. Dina läsare vill ha nytt innehåll att läsa regelbundet.
 • Var aktiv på sociala medier. Sociala medier är ett bra sätt att marknadsföra din blogg och interagera med dina läsare.
 • Sök hjälp från andra bloggare. Det finns många bloggare som är villiga att hjälpa dig att komma igång.

Lycka till med din blogg!

Vanliga frågor

Vad är en blogg?

Den klassiska definitionen: En blogg är webb-plats där inlägg postas i kronologisk ordning med det som skrevs senast som det första inlägg du ser. Idag används också begreppet bloggar som ett vidare begrepp synonymt med webb-platser.

Hur skapar man en blogg?

Vi bloggar på olika bloggplattformar, så som WordPress och Blogger. Skapa ett konto och börja där.

Hur ofta ska man publicera inlägg?

Det finns stora fördelar med att publicera regelbundet på bloggen. I början bör du publicera inlägg dagligen.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar