Synonym Pengamaskin – Vad är en pengamaskin?

Synonymer till pengamaskin är: investeringar som ger kassaflöden; aktieportfölj; passiva inkomster.

Begreppet används ofta i bloggar, på sociala medier av de som skriver om investeringar och privatekonomi.

Bild på en pengamaskin, en maskin som gör pengar.
Pengamaskin – Ett stabilt kassaflöde.

Vad är en pengamaskin?

Begreppet pengamaskin används ofta av investerare som investerar i tillgångar som ger direktavkastning, ränta eller kassaflöden, exempelvis Peer-to-peer lån, obligationer, aktier, fonder, utdelningsaktier, hyresfastigheter och webb-platser.

Uttrycket är tänkt att ge associationer till sedelpressar eller motsvarande och används för att betona att investeringarna inte handlar om någon framtida förmögenhet utan kassaflöde här och nu.

Ofta används uttrycket i kombination med, eller som synonym till, passiva inkomster.

Bred tolkning

Rent praktiskt så kan investeringar, så som fonder och aktier, utan utdelning eller ränta fungera som pengamaskiner genom att de ökar i värde.

Värdeökningen kan vi som investerare sedan ta del av genom att sälja delar av våra aktier eller fonder och på så vis skapa inkomster.

Så även investeringar som inte ger någon direktavkastning kan ingå i någons pengamaskin.

Den bredare tolkningen är relativt vanlig och investerare blandar ofta olika typer av investeringar för att skapa avkastning. En del i diversifieringen kan vara att investera i lån.

Att bygga pengamaskin

Ett vanligt uttryck där pengamaskin används är: att bygga pengamaskin.

Det ska tolkas som att en person sparar och investerare i investeringar som innebär att det fria kassaflödet i form av utdelningar, ränta och hyra ökar över tid.

En viktig princip är att de kassaflöde som pengamaskinen ger återinvesteras vilket ger en ränta-på-ränta effekt.

Läs gärna inlägget att leva på utdelningar där vi går igenom för- och nackdelar med att investera i och leva på investeringar som ger ett starkt kassaflöde i form av utdelningar.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar