Investera i privatlån och tjäna pengar – Introduktion

Kan vi investera i privatlån? Hur gör man i så fall och är det en bra investering?

Det korta svaret är att det går utmärkt att investera i privatlån. Det är till och med enkelt.

Så långt är svaret också enkelt, men om det är en bra investering? Det krävs det lite mer tid för att reda ut.

Häng med! I det här inlägget pratat vi om möjligheter och nackdelar som är förknippade med att investera i privatlån och du får se hur vi investerar delar av våra sparpengar i privatlån.

I det här inlägget ska vi inte diskutera utlåning till en enskild person utan här pratar vi om så kallade peer-to-peer-lån (P2P-lån) där du investerar i privatlån via en tjänst och plattform tillsammans med en stor mängd andra investerare.

En bild med en person som står med massor av lånehandlingar. Vi kan anta att han investerar i lån.
När vi investerar i lån så gör vi det genom olika plattformar för peer-to-peer utlåning. Det ger oss stor spridning och vi lånar endast ut små belopp till varje enskild individ.

Vad är ett privatlån?

Vi kallar alla lån som inte är bolån för privatlån, men i det sammanhanget finns det lite olika typer av lån:

 • Privatlån
 • Billån
 • Medlemslån

Privatlån beviljas utifrån en genomgång och bedömning av en den som söker lånets ekonomiska situation. Lånet kan beviljas, beviljas delvis (lånebeloppet justeras) och dessutom kan räntan på lånet anpassas utefter hur lånegivaren ser på låntagarens förmåga att betala.

Hög ränta innebär att långivaren anser att lånet är att betrakta som ett lån med hög risk.

Det är vanligt att människor tar privatlån för att exempelvis kunna lägga handpenning när man köper bostad, köper bil eller dyrare konsumtionsvaror så som cyklar, datorer och finare mobiltelefoner.

När vi pratar terminologi så passar vi på att säga att privatlån ofta kallas för blancolån. Vissa säger också att vi lånar i vårt namn, eller med vårt namn som säkerhet.

Uttrycken har sin grund i det faktum att lånen saknar säkerhet, vi får lite på personen och vi har ingen möjlighet att ställa krav på var pengarna ska ta vägen, till skillnad från exempelvis bolån.

Är privatlån en bra investering?

Under vissa förutsättningar så är investering i privatlån intressant, men det är inte så enkelt så att vi kan säga att det är guds gåva till investeraren!

Det finns tre saker som påverkar synen på privatlån:

 • Omvärldsläget – Ränteläget, konjunktur och värderingen på alternativa investeringar så som börsen.
 • Val av låneplattform – Påverkar hur lånet utformas, hur låntagare utvärderas och hur du handla med dina lån på en andrahandsmarknad.
 • Dina förutsättningar och önskningar – Avkastningsmål, risknivå i portföljen och din syn på marknaden framöver.

Vi har valt att investera i privatlån via Savelend under lång tid, då vi anser att det är en bra tjänst med en avkastning och risk som passar oss.

Men under 2022 har vi sakta valt att inte återinvestera räntan eller investera i nya lån på grund av osäkerheterna kring ränta och konjunkturläge. Istället har vi tagit ut pengar vartefter och numera investerar vi i aktier.

Det här är ett exempel på hur vi resonerar kring investeringarna vi gör via Savelend och som du ser så förhåller vi oss till de tre punkterna vi nämnde.

Om börsen går upp och det blir tydligare hur privatpersonernas ekonomi kommer utvecklas framöver så kommer vi återgå till att investera i lån till privatpersoner.

Du kan läsa mer om risker med peer-to-peer-utlåning här.

Hur investerar vi i privatlån?

Enklaste sättet att investera i Svenska privatlån är att investera via Savelend, Lunar eller motsvarande tjänst.

Vi föredrar Savelend före Lunar på grund av bättre avkastning samt att det finns möjlighet att investerar i lån till företag parallellt med att vi investerare i privatlån.

Låneplattformarna gör att du investerare i lån tillsammans med andra. Vanligtvis så står du för en liten del av lånet och du har därför många lån i din portfölj.

Låt oss ta ett exempel!

Om en person vill låna 40 000 kronor på plattformen så kommer du kanske bara bidra med 200 kronor av den totala lånesumman.

Det här gör att du får en enorm spridning i dina investeringar vilket naturligtvis påverkar risken positivt.

En klar nackdel med lån till privatpersoner är att du faktiskt tecknar ett kontrakt med en viss löptid. På så vis skiljer sig P2P-lån från exempelvis ett sparkonto.

Du får tillbaka dina pengar när kontraktstiden löper ut, inte när du vill ha dem tillbaka.

De bästa låneplattformarna gör det dock möjligt att sälja ditt lån till andra vilket löser det här problemet till viss del.

Här kan du läsa vår utförliga jämförelse mellan Savelend och Lunar.

Det finns också utländska alternativ till Savelend och Lunar för den som söker lite högre avkastning, men vi avstår detta då det är svårt att förstå riskerna fullt ut när det kommer till utlåning i andra länder.

Hur fungerar låneplattformarna?

De bästa plattformarna för utlåning till privatpersoner sköter allt praktiskt med hjälp av BankID och överföringen mellan plattformen och din bank fungerar ofta relativt smidigt.

Någon tjänst kräver att du betalar in pengar på ett bankgiro, andra har moderna tjänster som du ser hos exempelvis Avanza. Då kan föra pengar fram och tillbaka i princip i realtid.

Både Lunar och Savelend låter dig sedan göra några val och sedan så sköts allt investerande, och återinvesterande av ränta, automatiskt om du önskar.

Det finns också en andrahandsmarknad för dig som vill sälja dina lån vilket gör det möjligt att komma ur ditt lån innan lånet löper ut.

Utöver det praktiska med att flytta pengar och sätta upp automatisk investering så får du statistik och information om vilka lån du investerat i på din hemsida hos exempelvis Savelend.

Vad kan vi förvänta oss för avkastning när vi investerar i privatlån?

SavelendLunar
Genomsnittlig avkastning portfölj7-9 % (min portfölj avkastar mer)5 – 6 %
Genomsnittlig löptid6 månader3 alt. 4 år beroende på investeringsform
Rörlig alt. bunden räntaBunden räntaRörlig ränta
AndrahandsmarknadJaJa
Lån till privatpersonerJaJa
Lån till företagJaJa
Jämförelse mellan Savelend och Lunar.

Avkastningsnivåerna ovan är efter att låneplattformen dragit av sina avgifter och det finns dessutom rum för en ”normal nivå av kreditförluster”. Med det menar vi att vi inte kan förvänta oss den här avkastningen om många svenskar får problem att betala på sina lån.

Istället så räknar man på historiska nivåer när det gäller kreditförluster.

För och nackdelar med att investera i privatlån

Fördelar
 • Intressant komplement till aktieinvesteringar med bra avkastning
 • Finns bra plattformar att investera via
 • Svenska privatlån är relativt ”trygga” investeringar
 • Ger dig möjlighet att nå privatpersoner med lån utan att blanda in traditionella banker.
Nackdelar
 • Svårt att bedöma riskerna då låneplattformens val – som vi inte kan styra – påverkar dem
 • Vissa plattformar ger för låg ränta relativt risk
 • Det uppstår en viss inlåsning av dina pengar

Alternativt till privatlån

Det går utmärkt att investera i företagslån istället om man vill det. Där finns det olika typer av investeringar, exempelvis kan man låna ut till factoring-upplägg.

Men det som kanske är mest intressant – bland annat för att det skiljer sig så fundamentalt åt jämfört med privatlån – är utlåning till företag där det ingår någon form av säkerhet.

Kameo är ett bolag som erbjuder den typen av lån. Läs gärna vårt omdöme om Kameo.

Investera i en bank, är det ett alternativ?

Ja, i synnerhet banker med stor andel privatkunder – så som Swedbank – bör fungera ungefär som P2P-lån ur många perspektiv. Med det sagt så har de en stor andel bolån och därför är risknivåerna något lägre i de lånen.

I många avseenden så skulle vi nog säga att banker är bättre investeringsobjekt än P2P-lån, men vi är extremt trötta på att svenska banker verkar vara en ständigt källa till skandaler och systematiska risker.

P2P-plattformarna ger oss mycket enklare tillgång till privatlånemarknaden.

Är det oetiskt att investera i privatlån?

Vissa framställer privatlån som det samma som SMS-lån och anser att det är oetiskt att investera i den här typen av lån.

Det är inte en korrekt beskrivning av vad P2P-lån faktiskt är även om privatlån i sin natur inte är lika kontrollerade som bostadslån.

Vi investerar utan vidare i exempelvis Apple och förstår inte varför det skulle vara oetiskt att låna ut pengar till någon som vill köpa en ny IPhone.

Våra erfarenheter av att investera i privatlån

Vi har under lång tid investerat via Savelend och Kameo med gott resultat.

Du kan läsa om våra erfarenheter av Savelend här.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar