Du har redan tillräcklig med fritid, du använder den bara inte!

Känner du att du inte har tillräckligt med fritid eller räcker inte tiden till rent allmänt?

Det kan ju vara så att du har ont om tid, men mycket talar för att det inte är så utan att du inte använder den tid du har på rätt sätt!

I det här inlägget ska vi titta på hur mycket fritid vi har som genomsnittssvenskar och så ska vi titta på några saker du kan göra för att bli bättre på att använda den fria tid du faktiskt har.

Du har tillräckligt med fritid! Du har mer fritid än arbetstid!
”Tänk om vi hade mer tid” ändrades mot ”tänk om vi kunde ta vara på den tid vi har bättre”.

Hur mycket fritid har vi i Sverige?

Det går 52 veckor på ett år, av dessa går 5 veckor bort till semester vilket lämnar oss med 47 arbetsveckor per år.

Utöver det har vi cirka 15 helgdagar, då vi är lediga, per år i Sverige.

Då några av dem infalla på lördagar och söndagar,då många av oss ändå är lediga, så räknar jag med att vi endast får ut fem lediga vardagar, eller en arbetsvecka, per år från våra röda dagar.

Det lämnar oss med 46 arbetsveckor per år.

Med fem arbetsdagar per vecka och åtta timmars arbetsdag får vi då: 46x5x8 = 1840 arbetstimmar per år.

Om vi räknar med att vi sover åtta timmar per dag så sover vi: 8*365= 2920 timmar om året.

Totalt sett så innehåller året: 365*24 = 8760 timmar.

Drar vi bort sömn och arbete från den tiden så får vi: 8760-2920-1840 = 4000 timmar fritid om året.

Tvärtom vad många vill göra gällande så lever vi inte för att jobba i Sverige utan vi har mer ledig tid än arbetstid på ett år!

Vi har faktiskt dubbelt så mycket fritid som vi har arbetstid!

Den som har längre semester, arbetstidsförkortning eller föräldrapenning att ta ut har dessutom betydligt mer ledigt än vad vi just räknat ut här ovanför!

Men kan vi räkna så här?

Ok, du tycker jag räknat för optimistiskt, eller kanske rent av fel?!

Du tycker inte pendling, mathandling eller skifte mellan sommar- och vinterhjul på bilen är ledig tid?

Kanske finns det en poäng i det du säger, även om det är lite väl pessimistiskt att tro att vi inte skulle kunna få någon utdelning på vardagliga sysslor som att handla och pendla.

I så fall agerar du nog lite fel!

Men, ett annat sätt att räkna ut hur mycket ledig tid vi har är att se till hur många lediga dagar vi faktiskt har på ett år:

Semester + lör/sön + helgdagar_utanför_lör/sön = 5×5 + 52*2 + 5 (enligt tidigare) = 134 dagar.

Du äger alltså 37% av årets dagar, om vi nu tänker oss att det finns 365 dagar på året!

Den som går ner till 80% i arbetstid äger ungefär hälften av årets dagar.

Jag tycker det här står i konflikt med sanningar om vårt moderna liv. Det finns till och med en global rörelse i form av antiwork och vissa pratar om The great resignation Sverige.

Konflikten är intressant och öppnar för en fråga.

Vad gör vi med vår tid?

I relation till matematiken ovan så blir hela FIRE-rörelsens idéer om att vi ska jobba och spara fokuserat, för att sedan kunna leva som ekonomiskt oberoende, något märklig kan jag tycka.

Vad betyder begreppet ekonomiskt fri och vad innebär det att äga sin tid om du i princip redan äger en stor del av din tid?

Eller varför är det så accepterat att påstå att vi har brist på tid och springer i ekorrhjulet?

Mycket talar för att vi redan har tillräckligt med fritid!

Med det sagt så är ju naturligtvis skillnaderna enorma när det gäller mängden fritid mellan en ensamstående person som bor i lägenhet nära jobbet och en fyrabarnsförälder som bor i stor villa på landet, med tillhörande pendling.

Men som vi var inne på förut, någonting måste ju även den pendlande föräldern få ut av sitt boende, familj och val av boende.

Annars är det ju bara att förenkla sitt liv rejält!

Hur mycket fritid behöver vi?

En amerikansk undersökning visar att människor verkar vara som lyckligast om de har cirka 2,5 timmars ledig tid om dagen.

I mätningarna minskade faktiskt känslan av lycka för de som hade mer fritid!

Den bakomliggande orsaken till varför känslan av lycka minskar om vi har mer fritid än 2,5 timmar vet man inte utan undersökningen var ute efter att förstå hur mängden fritid hänger samman med vår känsla av lycka och välmående.

I undersökningen kom man också fram till att väldigt många människor, inklusive den ganska utarbetade amerikanska tjänstemannakåren, hade 2,5 timmars fritid om dagen.

Man såg den bara inte och man gjorde ingenting av den fria tid man faktiskt hade!

Vi har brist på tid – Mantra och lögn?

Det finns rätt många människor som intresserar sig för hur vi kan styra våra liv och ta tillvara på den tid vi har på bästa sätt.

Men min personliga känsla är trots det att insikten ovan – om att det inte är brist på tid utan vår utmaning verkar vara att vi har en taskig förmåga att se och ta tillvar på den fritid vi har – får allt för lite uppmärksamhet.

Om vi jämför med hur populär FIRE-rörelsen är, där du kan lära dig att alla problem är lösta när du sparat samman tillräckligt med pengar, så är har insikten här inte alls fått samma genomslagskraft!

Tvärtom så är det nästan aldrig någon som blir emotsagd när han eller hon säger att vi har för lite tid, stressar och inte kan leva det liv vi önskar.

Jag ser en ökad acceptans för att ensamstående i lägenhet säger att tiden inte räcker till, vilket får mig att undra över om det är synen på arbete och arbetstid som är problemet, eller vår syn och våra krav på vår fritid?

Och varför ska vi längta efter att få mer fritid och vara lediga mer om vi inte kan göra tillräckligt med tiden vi redan har?

Eller varför ska vi jaga något i form av ekonomisk frihet, reducerad arbetstid eller sex timmars abetsdag, om vi redan har alla förutsättningar på plats?

Att ta hand om den fritid du har redan nu kräver väldigt lite uppoffring och utdelningen är omedelbar!

De borde alla tänka på och beakta!

Den här bloggens namn ”Tid och Pengar” kommer från insikten att jag inte tog hand om och vårdade varesig min privatekonomi eller min fria tid när jag sprang i ekorrhjulet!

Nyttan av att titta på vad jag gör med min tid har varit minst lika stor som nyttan av att förbättra vår privatekonomi och de två delarna samverkar dessutom!

När du tar kontroll över din ekonomi så tar du kontroll över din tid det är något som vi i vår familj sett och som jag sett hos många andra!

Här är nedanför följer några tips, baserat på metoder vi själva använt, om vad du kan göra för att fånga din tid och dag lite bättre.

Prioritera och fokusera

Att behöva prioritera är för många detsamma som att man är fattig, på tid eller pengar och därför är prioriteringar något man vill undvika!

Jag delar inte den uppfattningen alls!

Tvärtom så handlar prioriteringar och fokusering om att bestämma sig för vad man själv vill och mår bra av och styra sina resurser i form av tid och pengar utifrån det.

Det är också en viktigt del i att åstadkomma ett liv som har en rörelse i en viss riktning, om vi så pratar hälsa, karriär, upplevelser eller uppbyggnad av kunskap och förmåga.

När du prioriterar och fokuserar så lever du sannolikt också mer i nuet, det är min erfarenhet.

Personligen så har jag haft stora problem tidigare i mitt liv när det kommer till just förmågan att kunna fokusera och prioritera min tid.

Stor familj, sambo och ett krävande jobb har gjort att jag många perioder varit passagerare i mitt egna liv, men i och med att vi tog kontroll på vår privatekonomi så har det här blivit mycket bättre.

Att hålla i pengarna innebär att livet inte snurrar på på samma vis som tidigare.

Men den något minskade takten har också gjort att jag landat lite, kan tänka efter och prioritera på ett annat vis och jan kan på så vis ta större ansvar för min tid och mina prioriteringar än tidigare.

Lästips: Ta dig ur ekorrhjulet – Här är våra råd till den som vill få lite mer kontroll över livet.

Planera din fritid

Under vissa perioder så planerar jag och min sambo vår månad ganska rejält i förväg.

Det handlar om månadsmeny, inköpslistor, aktiviteter, vem som ska aktivera barnen en viss dag och vem som kan få göra annat med sin ”egna tid”.

Jag tycker det här är bland det bästa vi kan göra i vår parrelation och när vi gör det här rätt så får vi ofta fantastiskt trevliga veckor och månader.

Ta bara en sådan sak som maten, som om vi planerar den tar ganska lite tid från oss övrigt i vardagen.

Allt finns hemma och ingen tvingas försöka komma på något krystat en snorig onsdagskväll.

Men vi är också noga med att planera in tid för oss vuxna i sammanhanget.

Våra barn börjar bli så stora nu att vi faktiskt kan komma iväg och göra saker själva, ja vi kan faktiskt ta en weekend här och där med lite planering!

Tyvärr så får vi inte de goda vanorna att fästa riktigt och då faller vi lätt ner i en ganska tråkig vardag där känslan är att allt är rätt ”pressat” och att vi inte hinner med som vi önskar.

Lästips: Handla mat för en månad vid ett tillfälle – Planering kan bidra till att frigöra tid, här kan du läsa om hur vi minskar antalet inköpstillfällen rejält under en månad.

Gör en lista med det du vill göra

En av de saker vi tar med oss in i vår planeringsövning för månaden är en sammanställning över saker som vi vill göra, själva, i vår parrelation eller med familjen.

Jag skulle inte kalla det vi har för bucket list då det oftast inte är några fantastiska episka saker vi har på listan.

Men det kan handla om att ta tillvara på Stockholms skärgård, prova öl på Stockholms microbryggerier eller gå på museum.

Redan när vi gör listan så gör vi en grovrensning och prioritering, sedan plockar vi från listan när vi tittar på månadsplaneringen.

Feedbacken vi får, när vi ser att vi faktiskt gör grejor på vår fria tid och listan minskar, bidrar till att visa för oss att vi faktiskt har en kul och rik fritid.

Det är lätt att missa det man faktiskt gör, det är vår erfarenhet åtminstone, vilket också undersökningen jag hänvisade till i inledningen pekar på!

Tips: Vi använder ett verktyg som heter Notion för att göra våra planer i. Titta gärna på den här videon så får du veta mer om detta mycket trevliga fria planeringsverktyg!

Lästips: Att sätta personliga mål – Lätt att göra men svårt att fullfölja, här kan du läsa om hur du kan tänka lite annorlunda och lyckas bättre.

Se det du faktiskt gör – Sluta jämföra dig med andra

När jag tyckte jag satt som värst i ekorrhjulet så var jag också väldigt fokuserade på vad andra gjorde med sina liv.

De Instagramkonton som jag från början följde för att jag tyckte att de inspirerade mig till träning, och ett aktivt liv, blev snart bara bilder på livet jag inte levde.

Samtidigt så var jag ovanligt vältränad och gjorde säkert mer än 98% av befolkningen, men det såg jag inte!

I min vana att snegla på andra, och fascineras av vad de gjorde, så skruvade jag också upp kraven på det jag själv skulle göra.

Visst har det gjort att jag fått uppleva en hel del kul saker, men det har också gjort att jag valt bort en hel del enkla, och mycket trevliga aktiviteter, som legat nära till hands.

Jag är långtifrån själv när det kommer till att synda här.

Jag minns exempelvis när jag jobbade med en person som åkte utför några dagar om året, men som inte kunde tänka sig de svenska fjällen då backarna var för dåliga.

Idag så är jag ganska nöjd med det relativt enkla liv jag lever och jag har nästan noll påverkan på mitt liv från sociala medier eller andra bloggar.

Lite konstigt att som bloggare säga åt någon att sluta titta på andras liv, men det är inte riktigt det jag menar.

Jag läser och debatterar i sociala medier, men numera är jag ute efter idéer och tankar, inte att låta mig imponeras av andras liv och samlat låta världen trissa upp mina egna krav.

Sluta prokrastinera!

Jag levde ganska länge innan jag ens hörde talas om begreppet prokrastinera och att förstå vad det var, och att jag gjorde mig skyldig till prokrastination, var lite av en ögonöppnare.

Läs gärna bloggens inlägg där vi diskuterar varför vi prokrastinerar.

Prokrastinera betyder att du vet vad du ska göra men du saknar styrkan eller viljan att faktiskt göra det som du borde.

Resultatet är att du skjuter saker och ting på framtiden.

Känner du igen dig? I så fall berättar i hur du slutar att prokrastinera här.

Samtidigt så är prokrastinera inte självklart det samma som att undvika, exempelvis att ta tag i en svår diskussion, utan här pratar vi om en mycket mer medveten och ofta avsiktlig förhalning av det du planerat.

Ett sätt att motivera för sig själva att man inte ska göra något man önskar är att nedvärdera det man tänkt sig genom att säga att det är för enkelt eller fjuttigt.

Jag menar, varför ska man åka på en weekend när man borde åka en månad någonstans!?

Vi tangerade det här när vi pratade om att vi lätt jämför oss med andra i våra liv.

Om du inte har råd, tid eller förmåga att göra det du önskar så bör du fundera på om det är dina förutsättningar som är ett problem, eller om det är du som är problemet!

Ofta kommer vi väldigt långt med att bara inse att vi prokrastinerar för att åstadkomma en förändring och bli bättre på att gå från ord till handling.

Gå upp och gör mer innan jobbet – inte efter

Jag har väldigt goda erfarenheter av att gå upp klockan fem på morgonen för att göra det jag önskar på den tid som jag är mest produktiv på.

På så vis så börjar jag dagen med att jobba för mig själv och med det jag tycker är viktigt för att sedan gå till jobbet och runda av dagen med familjemåsten.

Naturligtvis så har det sina utmaningar med att gå upp väldigt tidigt, och jag gör inte längre det här varje dag, men jag har tänket med mig både vardagar och helger.

Om jag känner att jag har två timmar på morgonen som min egna tid så är jag ofta väldigt nöjd med den tiden och dagen i sin helhet och jag tycker nog att det här är den enklaste förändring jag kan göra för att känna att jag äger rejält mycket av min tid.

Det här är ett klassiskt effektivitetstips och det finns massor av inspiration att hämta för den som vill lära sig mer, men grunden är väldigt enkel.

Ställ klockan på 5:00 i morgon och gå upp direkt.

Därefter gör du det där du inte hinner annars fram till du börjar din vanliga dag.

Lästips: Att sätta etikett på tiden – Är det självklart så att vi ska tänka i termer av fritid eller arbetstid? Inte självklart säger jag!

Slutsats – Mina tankar

Den som vill såga sönder resonemanget ovanför kommer säker göra det med resonemang om:

  • Att vår upplevelse av tidsbrist inte bara bottnar i att vi har ont om tid utan att vi är slutkörda. Vi har alltså inte självklart brist på fritid utan brist på fritid med rätt kvalité.
  • Att planera sin tid innebär ett ännu mer inrutat liv, så att vi snarare förvärrar vår känsla av att vara helt styrda i vardagen genom att tillföra samma typ av pressat schema på fritiden som vi har på jobbet.
  • Att planera sin fritid passar den som har ett väldigt prestationsinriktat förhållningssätt, men passar dåligt för den som vill kunna hänga kvar i det trevliga sällskapet när möjlighet ges, njuta av en prestationsfri morgon med härlig frukost. Vi måste inte fylla livet …
  • Att bättre nyttja en halvtimme om dagen gör oss egentligen inte mycket friare om vi måste bo på samma ställe, vara på arbetsplatsen samma tider, pendla i samma schema osv. Sammanhållen ledig tid är något annat än en mängd snuttar här och där.

Jag håller med, resonemanget ovan är förenklat, men det inte så enkelt så att det går att slå bort allt det vi pratat om ovan.

Det är att göra det väldigt lätt för sig och avsäga sig en stor del av ansvaret vi alla har när det kommer till att faktiskt göra något kul med våra liv!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Du har redan tillräcklig med fritid, du använder den bara inte!”

  1. Kul att kommentarsfältet är tillbaka igen. Eller så är det min dator det varit fel på. Jag tycker du resonerar klokt. Själv har jag på tok för mycket fritid, då jag inte jobbar utan är sjukpensionär. Lägg till ADHD, och då är det inte lätt att följa strikta scheman. Jaja, många tycker nog bara jag är lat. Men jag har även den ”perceive” personligheten dessutom. Så det är kaka på kaka med allt. Och en trötthjärna till det. Jag sover tio timmar per dag och sedan är resten fritid. Visst, jag har möten med sjukvården och sånt men det är bara någon dag i månaden. Helt enkelt för mycket fritid för att jag ska må mitt bästa.

    Svara
    • Hej Johan,

      Kommentarsfältet har varit tillbaka ett tag.

      Det du beskriver är väl känslan av att stå på sidan om resten av livet i någon mening. Något ofta sjuka och arbetslösa känner. Det är nog en annan typ av exempel på hur förmycket tid inte alltid är positivt.

      Svara
  2. Ett kanske lättare sätt att se på det är att istället räkna för i år. 253 arbetsdagar 2021 ger ca 2024 arbetstimmar. Ca 8760 timmar per år, där 2920 går åt att sova á 8 timmar. Så då jobbar vi 34,7 % av vaken tid. Sen är en hel del tid upptagen av måsten: städa, äta, transport, osv.
    Kommande år ser ut som …
    2022: 253
    2023: 251
    2024: 251
    2025: 249

    Svara
    • Hej Camuss,

      Jag är inte säker på att din uträkning är helt rätt. Det går bort ungefär 104 dagar i helger (52 veckor – lör/sön) vilket gör att vi hamnar på 365-104= 261. Sedan har vi våra röda dagar och vi är vid dina siffror.

      Men semestern måste ju med …

      Svara

Lämna en kommentar