Att skapa en reseblogg

Är du sugen på att starta en reseblogg? Kul! Resebloggar är ganska vanliga i bloggvärlden och finns i massor av olika varianter. Och det finns nästan hur mycket som helst att skria om!

Om du älskar att resa, utforska nya kulturer och dela dina erfarenheter, då är resebloggande ett fantastiskt komplement.

Här kommer vi att utforska hur du kan skapa en reseblogg, som inte bara reflekterar din passion för resor, utan också engagerar och inspirerar dina läsare.

Vi hjälper dig hitta din unika nisch och målgrupp och att förstå de strategier som krävs för att locka besökare och tjäna pengar. Parallellt med den här bloggen driver jag en blogg om resande till en viss plats, så erfarenheten här är baserad på många års eget bloggande i allmänhet och en form av resebloggar.

Så, är du redo att börja din resa som resebloggare?

Olika typer av resebloggar

Resebloggar går att skapa på så många olika vis. Här är några exempel på kategorier av resebloggar:

 • Äventyrsresor: För äventyrslystna som utforskar vildmarken och utmanande destinationer.
 • Lyxresor: Om exklusiva och lyxiga resmål och upplevelser.
 • Budgetresor: Tips för att resa ekonomiskt och smart.
 • Kulturella resor: Fokus på kultur, traditioner och historia i olika länder.
 • Ekoturism: Resor som betonar hållbarhet och naturbevarande.
 • Familjeresor: Råd och upplevelser för resor med familjen.
 • Mat och kulinariska resor: Utforska världen genom dess matkulturer.
 • Soloresor: Fokuserar på ensamresenärers unika erfarenheter.
 • Stadsresor: Upptäck städer och urbana äventyr.
 • Temaresor: Resor baserade på specifika teman som yoga, vandring eller dykning.
 • Resmålspecifika bloggar: Bloggar fokuserar på specifika länder, städer eller regioner, med detaljerade beskrivningar av lokala upplevelser och attraktioner.

Det här är ett sätt att se på resebloggar. Men det finns andra sätt. Ditt sätt att berätta din resehistoria är också viktigt. Vissa bloggare fokuserar på detaljerade textinlägg och berättelser, medan andra lägger större vikt vid bilder och visuella upplevelser för att förmedla känslan av platsen.

Vi har föreslagit olika typer av resebloggar ovan, men det är viktigt att komma ihåg att medan det går att kombinera olika områden, bör du inledningsvis fokusera på att etablera dig i en specifik nisch.

Detta hjälper dig att bygga en lojal läsekrets och etablera ett varumärke och expertis. När du har etablerat dig, kan du gradvis utvidga till andra områden.

Vad är syftet med din blogg?

Att starta en reseblogg innebär att du skapar djupare fokus kring något som du sannolikt känner starkt för. Det är positivt och det är sannolikt där du börjar. Genom att göra research och jobba med din blogg så kommer du dessutom att lära dig massor.

Men det är också viktigt att reflektera över dina djupare motiv och utvecklingen av bloggen.

Är ditt mål att nå ut till många människor, få sponsrade resor eller weekends? Kanske vill du i slutänden finansiera din hobby med hjälp av ditt bloggande?

Eller vill du informera om en speciell plats eller ett speciellt sätt att resa?

Om du är helt ny och du är på väg att starta din första blogg så ska du inte fastna här, men om du är lite mer van vid bloggande och sociala medier så bör du stanna och fundera lite.

Beroende på syftet med bloggen så påverkas hur du bäst väljer domännamn. Hur du ska välja att möta din publik (via SEO eller sociala nätverk exempelvis – mer om det nedan) och hur du kan tänkas tjäna pengar på din blogg.

Min erfarenhet säger också att även om du inte alls funderar på hur du ska hitta läsare, eller tjäna pengar på din blogg, så kommer du snart fundera kring din läsarstatistik.

Då är det bra att kunna falla tillbaka till någon sorts grund, det som gjorde att du startade din blogg från början.

Att välja fokus för din reseblogg

Här är några steg som du kan använda för att hitta fokus och skapa en reseblogg som bygger upp följarskara snabbare:

 1. Identifiera din nisch: Utforska olika aspekter av resande som du är passionerad om. Det kan vara allt från backpacking och budgetresor till lyxiga semesterorter eller kulturella upptäcktsfärder. Hitta en unik vinkel som gör din blogg intressant och annorlunda.
 2. Förstå din målgrupp: Analysera vilka typer av resenärer som kommer att finna ditt innehåll mest givande. Är det familjer, soloäventyrare, matentusiaster eller budgetresenärer? Anpassa ditt innehåll för att möta deras behov och intressen.
 3. Balansera ämnesbredd och djup: Medan en bred ämnesbas kan locka en större publik, är det viktigt att hålla en konsekvent ton och tema. Att djupdyka i specifika områden kan etablera dig som en expert och skapa ett starkare band till en mer engagerad publik.
 4. Skapa en relation med läsarna: Genom att inkludera personliga historier och erfarenheter skapas en djupare relation till dina läsare. Interagera aktivt med din publik genom kommentarsfält och sociala medier.
 5. Nischblogg vs personlig blogg: Bestäm om du vill ha en mer nischinriktad blogg med fokus på specifika aspekter av resande, eller en personlig blogg som speglar dina resor och erfarenheter inom ett bredare sammanhang.

Och som vi varit inne på förut. Som resebloggare måste du förhålla dig till bilder på ett annat vis än andra bloggare behöver. De fängslar läsarens intresse och hjälper till att förmedla känslan av en plats. Investera tid i att lära dig fotografering och bildredigering för att göra ditt innehåll visuellt tilltalande.

Du bör också fundera på hur du ska forma bloggen så att du kan skriva om platser du ännu inte besökt. Om du bara ska skriva om platser du varit på – som inte ligger i ditt närområde – så kommer din blogg sannolikt aldrig växa till något som har speciellt stort värde.

Att få trafik och besökare

Naturligtvis vill vi ha läsare till det vi skriver. Här resonerar vi om olika strategier för att få trafik till din blogg och hur du måste anpassa innehållet för respektive metod.

Vi tar också upp några saker du bör känna till och beakta när du skapar din blogg.

Grundläggande SEO-strategier

SEO – Eller sökmotoroptimering som vi säger på svenska – handlar om att få besökare via Googles sökmotor genom att vara med i söksvaren.

 • Sökordsoptimering: Identifiera och använd relevanta nyckelord för ditt innehåll för att överhuvud taget kunna vara med bland söksvaren.
 • On-page SEO: Optimering av titlar, metataggar och bilder gör att du kommer högre upp bland resultaten.
 • Content Quality: Skapa värdefullt och engagerande innehåll som svarar på läsarnas frågor och behov för att långsiktigt vara en blogg som Google vill presentera bland svaren.

Om du ”bara” skriver utifrån ditt egna perspektiv och inte funderar på vad människor vill veta så kommer du inte få någon trafik från Google. För de flesta spelar det inte så stor roll, men vissa bloggar har just Google som sin främsta trafikkälla.

Den här bloggen är ett exempel på det och för resebloggar så är trafik från Google något som är väldigt relevant. Människor söker ofta information och omdömen om olika resmål på Google eller Bing. Det har jag egen erfarenhet av och lyckas du dra nytta av det så får du relativt enkelt många besökare till din blogg.

Att jobba med SEO innebär att du måste jobba med valet av innehåll och hur innehållet utformas men belöningen kan vara stor i form av mycket trafik under lång tid, utan att du behöver göra något extra.

Innehållsmarknadsföring

Ett annat sätt att jobba är att skapa innehåll som har stort värde och sedan marknadsföra det. Det behöver inte självklart handla om det människor söker på, åtminstone inte i början, utan kan vara något som har ett nyhetsvärde, exempelvis.

 • Värdeskapande innehåll: Skapa guider, fallstudier, och detaljerade artiklar som ger verkligt värde till läsarna.
 • Verktyg och sammanställningar: Skapa databaser och verktyg inom ett område som har stort värde för dina läsare.

Den här typen av innehåll kräver rätt mycket jobb, men du behöver posta färre inlägg.

Den här typen av material måste du hitta ett sätt att marknadsföra. Sociala medier är ett självklart val för många, men det finns fler sätt.

 • Gästbloggning: Skriv inlägg på andra etablerade bloggar eller webbplatser för att nå en bredare publik.
 • Nyhetssiter: Gör reklam för det du skapat exempelvis via traditionell press.
 • Regelbunden publicering: Ha en konsekvent publiceringsfrekvens för att behålla och växa din läsarbas. Återkommande besökare är en viktig för att lyckas som den här typen av bloggare.

Du kan marknadsföra dina bästa inlägg som de är men det kan också vara nödvändigt att skapa speciellt innehåll, som passar på sociala medier, för att marknadsföra materialet.

Sociala medier och nätverkande

Sociala medier är givna trafikkällor. Vissa är bättre än andra när det kommer till att skapa trafik. Inledningsvis så är Instagram sämst, då det idag inte finns någon enkel metod att länka till externa inlägg innan du nått en stor följarskara.

 • Aktiv närvaro på sociala medier: Använd plattformar som Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram för att dela ditt innehåll och interagera med din publik.
 • Bygga nätverk: Engagera dig med andra bloggare och influencers inom ditt område för att bygga relationer och samarbeten.

Generellt sett så måste du anpassa innehållet för att passa på sociala medier för att du ska få framgång.

För resebloggar så har Youtube sin givna plats. Det är dessutom en sökmotor som används av väldigt många. Det kan också vara värt att se vad Pinterest kan erbjuda.

Läs mer om att få trafik till en blogg i det länkade inlägget.

E-postmarknadsföring

Det har blivit allt tuffare att få trafik till en blogg genom åren. Därför jobbar många bloggare med nyhetsbrev för att nå läsarna direkt utan Facebook eller Google som mellanhänder.

 • Nyhetsbrev: Skapa ett nyhetsbrev för att hålla dina läsare uppdaterade och engagerade.
 • Lead magnets: Använd gratis erbjudanden som e-böcker eller webbseminarier för att locka till prenumerationer på ditt nyhetsbrev.
 • Personalisering och segmentering: Anpassa dina e-postmeddelanden baserat på läsarens intressen och beteenden.

Om du ska jobba med sponsrade inlägg så kan maillistor ha stort värde. Som resebloggare skulle jag börja tidigt med att bygga ett nyhetsbrev kopplat till min blogg.

Min erfarenhet

När jag skriver det här inlägget så har vi just haft en stor uppdatering av Googles sökalgoritm och de flesta bloggare har fått mycket mindre trafik till sina bloggar.

I många år så har också Facebook, Twitter och andra sociala medier gjort det allt svårare att sprida länkar. Inlägg med länkar får helt enkelt ingen vidare spridning på plattformarna.

Du måste helt enkelt jobba målmedvetet och fokuserat under lång tid för att nå framgång.

För dig som vill blogga om resor, resmål och resande så fungerar faktiskt alla sätt ovan som trafikkällor. Det går att jobba med dem parallellt men du måste anpassa innehållet för den kanal du tänker använda innehållet för som vi varit inne på tidigare.

Att tjäna pengar på din blogg

Vissa bloggar primärt för att tjäna pengar. Det är inte där du ska börja om du börjar blogga. Men Det kan trots det vara relevant att fundera på om det går att tjäna pengar – och få lite belöning för allt arbete du lägger ned – på att blogga.

Här är en genomgång av de vanligaste metoderna.

Annonser och sponsrat innehåll

 • Google AdSense eller motsvarande: Integrera annonser på din blogg för att tjäna pengar per klick eller visning.
 • Sponsrade inlägg: Samarbeta med företag för att skapa innehåll som främjar deras produkter eller tjänster, samtidigt som det ger värde till dina läsare.

Annonser är superenkelt och kräver ingen insats, mer än att sätta upp lösningen första gången, men annonser kräver rätt mycket trafik för att ge något resultat. Resebloggar brukar ha relativt höga ersättningar per 1000 besökare och gillas ofta av olika annonsnätverk.

Det beror sannolikt på att de som besöker en reseblogg är nyfikna och har kanske kommit en bit i sin köpprocess.

Affiliate-marknadsföring

 • Affiliate-länkar som är relevanta i ditt innehåll: Använd affiliate-länkar för att tjäna provision på produkter eller tjänster du rekommenderar.
 • Produktrecensioner: Enklaste sättet att skapa innehåll där affiliate-länkar passar. Skriv ärliga och detaljerade recensioner av produkter eller tjänster som är relevanta för din nisch.

Det finns stora och väl fungerande affiliate-program inom resenischen. Booking.com är kanske den mest kända.

Det finns de som är framgångsrika inom affiliate-marknadsföring och resebloggar men det är inte lika självklart och rättframt som inom kläder, smink, bilvård eller heminredning.

Egna produkter och tjänster

Att sälja egna produkter och tjänster är lite av en våt dröm för bloggare. Om det är digitala produkter så är det ren förtjänst ofta. Det går att göra lite som resebloggare med exempelvis kalendrar och resehandböcker.

Men här finns möjligheter som skribent för andra, kanske resebolag och tänk på att bilderna du tar när du är ute och reser kan ha ett stort värde.

Att föra samman dina följare med olika resebolag, kanske via ett webbinar kan vara ett sätt att skapa inkomster.

Medlemskap och prenumerationer

 • Exklusivt innehåll: Erbjuda premiuminnehåll eller extra funktioner för prenumeranter eller medlemmar.
 • Patreon eller liknande tjänster: Använd plattformar som Patreon för att låta läsarna stödja dig finansiellt i utbyte mot exklusiva förmåner.

För att ha någon utväxling här så måste du ha kommit en bit i ditt bloggande skulle jag säga. Jag har själv använt Patreon och det skapar bara mer jobb än det ger inkomster om du har en för liten följargrupp.

Dina konkurrenter

Försök förstå vilka konkurrenter du har. De som är som du i storlek och förmåga att skapa innehåll är dina direkta konkurrenter och av dem ska du lära dig så mycket det bara går.

Andra är större än dig och har storlek och varumärke som jobbar för dom. Lär dig undvika att konkurrera med den typen av webbplatser i Googles sökresultat, åtminstone till att börja med.

Marknadsanalys

Oavsett vad du väljer att blogga om så kommer du se att det finns konkurrenter. Inom resor och äventyr så finns det också en hel del kommersiella aktörer som resebolag och resemagasin.

 • Konkurrentanalys: Identifiera andra bloggar inom samma nisch och analysera vad de gör bra och vad du kan göra annorlunda eller bättre.
 • Läsartrender: Håll dig uppdaterad med aktuella trender och ämnen som intresserar din målgrupp.

Fastna inte på vad andra gör och se deras agerande som ett hinder. Lär från konkurrenterna och lär dig vad som fungerar för dig.

Unik värdeproposition

 • Skapa en USP (Unique Selling Proposition): Definiera vad som gör din blogg unik. Det kan vara din skrivstil, din expertnivå, dina erfarenheter, eller hur du presenterar information.
 • Varumärkesbyggande: Utveckla ett starkt och igenkännligt varumärke för din blogg, som speglar din personlighet och ditt värdeerbjudande.

Det här låter avancerat, men det behöver inte vara så märkvärdigt. I början handlar det mest om att hålla fast vid ett koncept tillräckligt länge. Om du inte har någon uppfattning om vad du gör och vad du tillför så är risken stor för att du ändrar ditt innehåll hela tiden.

Det gör det ofta väldigt svårt att få utveckling över längre tidsperspektiv.

Så medvetenheten har sina poänger även om du inte fattat magiska strategiska beslut.

Trender och innovationer

Det som gör bloggandet så otroligt kul är att allt ändras, hela tiden! Inte minst de tekniska förutsättningarna.

Det påverkar hur vi gör innehåll, vilket innehåll vi kan skapa och hur vi kan presentera de för de som följer oss.

 • Innovativt innehåll: Försök att vara föregångare inom vissa ämnen eller presentationssätt.
 • Teknologiska verktyg: Använd de senaste digitala verktygen och plattformarna för att förbättra din bloggs räckvidd och engagemang.

Världen ändras snabbt och det gör förutsättningarna för dig när du skriver din reseblogg. Se det som något positivt, det gör att det alltid finns något att skriva om.

Feedback och anpassning

Att titta på vad dina följare gillar, direkt eller indirekt, ger dig ledtrådar som gör dig till en bättre bloggare. Det gäller inom alla områden och är inte speciellt för oss som bloggar om investeringar och privatekonomi.

 • Läsarfeedback: Lyssna aktivt på dina läsares feedback och anpassa ditt innehåll därefter.
 • Flexibilitet: Var redo att anpassa din strategi baserat på förändringar i marknaden och läsarnas preferenser.

Hitta och följ din passion

Att blogga innebär mycket jobb, men det kan också vara väldigt belönande. Om du då kan hitta något som du känner starkt för så kan bloggande bidra till att utveckla din hobby och passion.

Här finns kanske den enklaste, viktigaste och största belöningen i att blogga.

Utforska dina intressen

 • Personliga drivkrafter: Identifiera vad som verkligen intresserar dig när du tänker resande och besöksnäring. Är det att hjälpa andra att resa billigt, få människor att ticka av resmål på sin bucket list, eller vill du missionera för ett speciellt sätt att resa?
 • Nischexperiment: Testa olika ämnen för att se vilka som engagerar dig mest och vilka som får bäst respons från din publik.

Jag har en blogg där jag skriver om speciella resmål, där jag själv varit. Jag försöker vara superdetaljerad och tipsa om parkeringsplatser, kollektiva resor och toaletter.

Från början, när jag började blogga, skrev jag ”bara” för mig själv. Med det menar jag att jag alltid valde ämnen utifrån vad jag ville berätta eller utforska. Sedan skrev jag så att andra lätt skulle förstå och ta till sig det jag sa.

Idag funderar jag mer över vad människor vill läsa och skriver inlägg utifrån det. Det är en konsekvens av att jag främst jobbar med trafik via Googles sökresultat.

Berätta din historia

Jag skriver inlägg där jag är i fokus och där jag försöker berätta en historia. Men långt ifrån alltid. För en reseblogg skulle jag försöka jobba med både ock, som jag gör här på bloggen.

Använd din kunskap och din personlighet när den tillför värde, men fastna inte i att allt måste vara med dig i fokus.

Engagera läsarna

 • Interaktivitet: Uppmuntra till dialog genom att ställa frågor och uppmuntra till kommentarer på dina inlägg.
 • Community-byggande: Skapa en känsla av gemenskap bland dina läsare genom forum, sociala mediegrupper, eller live-evenemang.

Vad är du bra på? – Vilka färdigheter har du?

Förhoppningsvis kan du kombinera din passion med något du är bra på. Det finns många ingångar till resebloggandet. Bilder och video är en del.

Starka berättelser eller kul fakta är en annan.

Prova dig fram lite och försök hitta det som du gillar.

Identifiera dina styrkor

 • Självutvärdering: Reflektera över dina starka sidor. Är du bra på att analysera data, skriva engagerande texter, eller förklara komplexa koncept på ett enkelt sätt?
 • Feedback från andra: Fråga läsare, vänner eller kollegor om deras syn på dina styrkor och vad de uppskattar mest i ditt innehåll.

Kontinuerlig lärande

 • Utbildning och kurser: Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom ekonomi och bloggande. Ett aktivt deltagande i forum eller på sociala medier är ofta nödvändigt för att hänga med.
 • Läsning och forskning: Kontinuerligt läsande av böcker, artiklar och andra bloggar kan ge dig nya perspektiv och idéer.

Dela expertis

 • Gästbloggning och samarbeten: Skriv för andra bloggar eller samarbeta med andra influencers för att dela din kunskap och nå nya publikgrupper.
 • Webbinarier och tal: Delta som talare i evenemang eller skapa egna online-seminarier för att dela din expertis och bygga ditt varumärke.

Planering

Att blogga handlar om att komma igång och sedan hela tiden lära sig samtidigt som du finner glädje i att producera innehåll.

Men att blogga tar tid! Sociala medier tar tid! Att interagera med läsare tar tid!

Därför är det bra om du har någon form av styrning och kontroll över hur du fördelar din tid och din energi.

Realistisk tidsanvändning

 • Tidsbudgetering: Skapa en realistisk plan för hur mycket tid du kan och vill ägna åt din blogg varje vecka.
 • Prioritering av uppgifter: Bestäm vilka aktiviteter som är viktigast för din bloggs tillväxt och fokusera på dem.

Balansera blogg och liv

 • Arbete/liv-balans: Se till att ditt bloggande inte tar över hela ditt liv. Ge tid åt familj, vänner, hobbies och vila.
 • Flexibilitet: Var beredd att justera din bloggplanering baserat på personliga och professionella förändringar.

Mål och prioriteringar

 • Sätta tydliga mål: Definiera vad du vill uppnå med din blogg, både på kort och lång sikt.
 • Översyn och anpassning av mål: Utvärdera dina framsteg regelbundet och justera dina mål och strategier när det behövs.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar