Bli rik på vanlig lön? Det går om du …

Kan man bli rik på en vanlig lön?

Rent allmänt så är svaret ja!

Men om det svaret gäller för dig beror på en rad faktorer. I det här inlägget ska vi titta på vad som avgör om du kan bli rik på en vanlig lön.

Det är tre faktorer som avgör om du kan bli rik på en vanlig lön: 1) hur mycket du kan spara, 2) hur länge du sparar, och 3) vad du kräver för att kalla dig rik.

Vi börjar reda upp de tre delarna bakifrån.

När är du rik?

De flesta kan inte ens tänka tanken att de ska spara samman 1 miljon kronor, samtidigt som ganska få skulle säga att man är rik om man har 1 miljon kronor.

Det krävs ofta inte ens att vi ska spara samman 1 miljon för att våra liv ska förändras fundamentalt. Med några hundra tusen kronor på kontot så kan vi köpa vår första lägenhet eller en bil som vi önskar.

Så sikta inte för högt om du vill spara dig rik! Jag har pratat förmögenhetsbyggande med många människor och är av den bestämda uppfattningen att högt ställda mål för sin förmögenhet inte är något annat än ursäkter för att inte börja spara och gneta redan idag.

Vi har diskuterat idén om att vissa sätter så höga mål för sin rikedom att det inte ens är någon idé att göra något i inlägget När är man rik i Sverige?.

Med det så slår vi fast i det här sammanhanget att du fortfarande är rik i Sverige om du har 1 miljon kronor tillgängliga på någon form av konto och det är det vi kommer använda som referens framöver.

Ränta på ränta

Ränta på ränta effekten gör att det är fördelaktigt att spara under lång tid.

Om du sätter in 10 000 kronor, och har 10% ränta på sparkontot, så har du 26 000 kronor efter 10 år.

Efter 20 år har du ungefär 67 000 kronor.

Ränta på ränta effekten dyker upp i alla sammanhang där vi pratar sparande, men här på Tid och Pengar så är vi inte helt frälsta.

Här är några anledningar till varför ränta på ränta effekten inte är så avgörande i vårt sparande trots allt:

  1. Vi sparar sällan så länge som 20 år eller mer.
  2. Exemplet ovan, där 10 000 kronor blir 67 000, blir inte alls så bra om du har 2% avkastning och två procent inflation.

Ränta på ränta effekten ger mest effekt för pensionssparandet och kanske för barnspar.

Läs gärna inlägget där vi pratar vidare om vad du behöver göra i vardagen för att få full utväxling på ränta på ränta effekten.

Hur länge kan du spara?

Längden på ditt sparande spelar alltså roll. Dels genom ränta på ränta effekten men också för att du genom regelbundet månadssparande kan skjuta till pengar under längre tid.

Om du börjar från noll kronor i sparat kapital idag och sparar 2 000 kronor/månad så är du miljonär på 20 år!

Då har jag räknat på 7% i årlig avkastning vilket inte är helt omöjligt om du investerar i en bred indexfond!

Det här är fullt möjligt för de flesta människor i Sverige idag och visar tydligt att du kan bli rik på en vanlig lön.

Resultatet kommer från det egna sparandet tillsammans med ränta på ränta effekten.

Det här är ett exempel på hur du kan göra för att bli rik, men det finns fler metoder. Läs vidare så får du se!

Hur mycket kan du spara?

Den som är intresserad av privatekonomi och förmögenhetsbyggande stöter förr eller senare på begreppet sparkvot.

Sparkvoten är för de flesta människor ganska enkel att räkna ut (följ tidigare länk om du vill läsa på om lite specialfall). Ta ditt sparande och dela det med din inkomst efter skatt.

Multiplicera med 100 så får du en procentsats som anger hur stor andel du sparar varje månad.

De som sparar seriöst har ofta en sparkvot kring 50% (vi har varit ganska nära det under långa perioder så det går). Det innebär att de sparar hälften av sin inkomst efter skatt.

Medellönen är 37 100 kronor i Sverige (2022) vilket ger en inkomst efter skatt på 28 000 – 29 000 kronor per månad. Med 50% i sparkvot blir det cirka 14 000 kronor per månad direkt in på sparkontot.

Om du börjar från noll kronor idag och sparar 14 000 kronor i månaden, med en avkastning/ränta på 7%, så har du en miljon kronor efter 5 år.

Det är ytterligare ett exempel som visar på att det faktiskt går att bli rik på en vanlig lön i Sverige!

Spara mycket – Attraktivt alternativ till att spara länge

Det kräver en del av dig att nå en en sparkvot på 50%, men det går!

Lyckas du med det så förändras livet ganska snabbt och du kommer sannolikt känna dig ganska rik redan efter något år.

Vi föredrar aggressivt och fokuserat sparande före långsiktigt sparande då vi sällan vill vänta 20 år på resultatet av det vi gör.

Vi vill köpa hus om 3 år, byta bil om 2 år eller bli ekonomiskt oberoende på 12 år.

Fokuserat sparande levererar resultat snabbt och med hög sannolikhet om vi investerar seriöst.

Öka avkastningen

Spara är det många som ogillar och att vänta 20 år på resultat är inte heller någon höjdare.

I det sammanhanget så finns det ytterligare en sak som vi kan jobba med, nämligen avkastningen på det vi har investerat.

Tyvärr så har vi redan räknat på relativt hög avkastning ovan, i form av 7%, och att öka avkastningen mycket utöver det innebär att vi måste ta större risker.

Större risker innebär kanske högre avkastning och snabbare förmögenhetstillväxt men det kan lika gärna innebära större ekonomiska förluster.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar