Exempel på förmögenhetssammanställning och vad den ger

Förmögenhetssammanställning
Brandtalets förmögenhetssammanställning.

I bilden ovan så ser ni en person som på Twitter går under namnet Brandtalet och den förmögenhetssammanställning personen gjort utifrån sina förutsättningar. Inspirationen till att göra det kommer från videon nedan.

Varför ska man göra det här då? Jo, det ger en löpande översikt över hur förmögenhetsutvecklingen är och vad du faktiskt har att agera utifrån om du vill starta eget eller lämna arbetslivet. I det sammanhanget är inte din sparkvot i det gamla livet mycket att hänga i julgranen.

Som Brandtalet gjort så framgår det också hur mycket kapital som är tillgängligt i form av fritt kapital. Vi kan också läsa ut att belåningsgraden är låg. 20% är väldigt bra och om personen fortsätter spara och har rimlig utveckling på sina tillgångar så kommer det förhållandet bara bli allt bättre. Utifrån det så skulle jag avråda från att amortera på bostaden om det inte finns speciella skäl till att göra så.

Att ta med tjänstepension är också intressant och relevant. Det ger en bild av hur mycket pengar arbetsgivaren avsätter årligen i ditt namn och när man blir lite äldre så kan det här vara en väsentlig del av ens samlade tillgångar. Många välavlönade riskerar att få betala 50 procents marginalskatt på sina pensionsbesparingar faktiskt. Kanske tvärtemot vad många tror om pensionssystemet.

Det går också att se att Brandtalet inte verkar ha så många finansiella åtaganden i sitt liv. Jag passar på att påminna om följande samband:

Ekonomiskt oberoende summa
Allt för många ekonomiska åtaganden kan stjälpa de bästa kalkyler för den som vill leva som ekonomiskt oberoende.

Har du gjort din sammanställning ännu?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Exempel på förmögenhetssammanställning och vad den ger”

 1. Hej, räknar inte så mycket med Balansräkningen överhuvudtaget.

  I stället är jag mer intresserad av Kassaflödet som tillgångarna kommer kunna ge vid pensionering:
  Menar då utbetalningar från:
  1. Pensioner (allmän, tjänste, privat) som man kan simulera bra på Min Pension.
  2. Utbetalningar från aktiekapital. Kan vara enligt 4%-regeln, utdelningar, Vanguards dynamiska hybridmodell eller något annat.
  (3. Eventuella sidoinkomster.)

  Men det gäller såklart att ha ordning på även Balansräkningen, allra helst lånen på skuldsidan.

  Svara
  • Hej Utdelningssmålänningen,

   Jag har fått den kommentaren några gånger och har ungefär svarat som att de inte är i konflikt och att jag personligen tycker att den totala förmögenhetstillväxten faktiskt är central. Allt annat är att lura sig själv i någon mening.

   Svara

Lämna en kommentar