Guide: Nyckeltal och aktievärdering

Här nedan är en sammanställning över bloggens inlägg när det kommer till nyckeltal och aktievärdering.

Nyckeltal används vid analys av bolag. Analysen ger i någon mening en bild av ett bolags hälsa. Friskt och sunt eller risigt och dåligt. Vi kan utläsa om bolaget är välskött och kapitaleffektivt. Vi kan också snabbt få en översikt över bolagets finansiella status.

Jag föreslår att du börjar med att läsa in dig i inlägget: Nyckelttal vid bolagsvärderingar

Nästa steg är att gräva djupare i värderingen av bolaget. Här används begreppet värderingsmultiplar som gör det möjligt att jämföra värderingen av ett bolag över tid, eller med branschkollegor. 

Bloggen har ett eget inlägg om just värderingmultiplar: Så används värderingsmultiplar

Utifrån kunskapen du fått i tidigare inlägg så kan du gå vidare och börja leta efter undervärderade bolag. I det här inlägget visar vi hur du kan göra det genom att använda de verktyg som finns hos exempelvis nätmäklare: Hitta undervärderade aktier

Inläggen här ovanför ger dig en startpunkt för att förstå hur du kan använda olika nyckeltal, värderingsmultiplar och verktyg för att bilda dig en uppfattning om ett bolags hälsa och värdering.

Men det finns naturligtvis mer att säga. Vi kan fundera på vilka nyckeltal som är viktigast och vilka som fångar ett bolags ”sanna” värde bäst.

Fundamental analys tittar och värderar ett bolag utifrån ett tillgångsperspektiv. Det är lite som om vi skulle dela upp ett bolag i delar och sälja dem en och en och utifrån det bilda oss en uppfattning om bolagets värde.

Värdeinvestering sätter nyckeltalen ovan i ett sammanhang. Vilka nyckeltal är viktiga? Vad är önskade nivåer för olika nyckeltal?

Bonusläsning

Chowder rule – Ett sätt att vikta samma tillväxt och direktavkastning.

Vad är fyraprocentsregeln och hur fungerar den i Sverige?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar