Funderar du på om du ska bo i hus eller lägenhet? Det är en fråga som lär återkomma flera gånger i livet. Oavsett om det är första eller 10 gången du funderar på frågan, så har vi stöd för dig här.
Det är många faktorer som påverkar tankarna och synen på om man ska bo i hus eller lägenhet. Frågan har kopplingar till många grundläggande värderingar i vårt moderna samhälle när det gäller konsumtion och vår syn på vad vi kan uppnå i framtiden.
Valet av var och hur vi ska bo är också centralt i hur vi formar vårt liv. Det är rätt många av oss som nästan sätter likhetstecken mellan var och hur de bor och vem de är.
Innehåll
- Hyra, bostadsrätt eller villa?
- Hus eller bostadsrätt – Mycket eller lite jobb med ditt hem!
- Ett minimalistiskt synsätt på boende
- 1. Hur mycket tid har ni tillgängligt?
- 2. Hur ser ekonomin faktiskt ut – Robotgräsklippare och parkeringsavgifter
- Stort boende med underhållsbehov slår brett i ekonomin
- 3. Vem är ni – Vad är er passion?
- 4. Var är ni – Var är er passion?
- 5. Don efter person – Bo i hus eller lägenhet
- Bo på landet eller i stan – Eller kanske förort
- Skillnaderna mellan olika boendeformer förstärks i storstad
- Äga eller hyra
- Sammanfattning – Bo i hus eller lägenhet
- Vanliga frågor
- Är det värt pengarna att bo i hus?
Hyra, bostadsrätt eller villa?
Första gången vi på allvar funderar på om vi ska bo i hus eller lägenhet är nog när vi jobbat ett tag och vi lyckats skapa oss en ekonomisk plattform av något slag.
Då kan vi på allvar börja fundera på om vi ska hyra eller köpa bostad.
Om inte tidigare så kommer frågan om ni ska köpa hus eller lägenhet säkert bli aktuell om/när du/ni skaffar barn.
Det är något magiskt med eget hus tycker vi och många med oss.
Möjligheterna ett hus ger, och känslan av att äga något eget, är kanske de två saker som bidrar mest till magin. Tanken på garage, gym, spa, bastu, biorum, kontor, fint kök, gästrum och förrådsutrymmen lockar.
Barnen som kan få egna rum och kanske lekrum.
Tänk på alla gäster som fyller huset.
För att inte tala om odlingarna utanför.
Husdrömmar!
Hus eller bostadsrätt – Mycket eller lite jobb med ditt hem!
Men sedan kommer verkligheten ifatt. Kanske börjar vi fundera om inte lägenhet vore något för oss när:
- Villaförortens pizzeria tappar lyskraften.
- Garaget är fyllt med skit och trädgården ser trött och sorglig ut.
- Grillen aldrig används utan har rostat ihop helt och drömmen om att komma bort på semestern och ledigheten tar över. Det fina huset är bara en plats man är i, tillfälligt, om natten.
- Barnen är aldrig på sina rum utan hänger i köket, och tittar på video på sin läsplattor, medan du lagar mat. Detta trots att de har både egna rum och lekrum! Vardagsrum och allrum står tomt.
- Tomten och alla möjligheter där blir måsten. Måsten som måste göras under sommaren då livet är fullt av annat. Åtta månader om året är vädret så dåligt, samtidigt som det är mörkt, att tomten inte används alls.
När du kan mer om Rut- och Rot-avdrag än du kan om dina barns skolgång är kanske måttet rågat.
Du tittar på äppelträdet, som inte är beskuret i år heller. Det är det, eller fixa hängrännan som är igensatt och som gör att regnvattnet sprutar på fasaden, som du har att välja på som helgnöje.
Bilpendlandet från villaförorten har gjort din fasta rumpa till en oformlig gelé. En del av det oformliga verkar har flyttat sig upp kring midjan. Senaste reparationen av bromsoket bak på bilen, som du tillbringar allt mer tid i, kostade 8 000 kronor.
Ni gör en förändring …
Sex månader senare vaknar du upp i en lägenhet i stan. Du längtar till villa och ha möjligheten att åtminstone tvätta en cykel på gården, grilla på baksidan och låta barnen röja fritt. Utomhus.
Du känner dig som ett djur i bur!
Det är inte lätt att hitta rätt.
Men här ger vi dig lite stöd för tanken.
Häng med!
Ett minimalistiskt synsätt på boende
Jag ska var ärlig mot dig innan du läser vidare. Vi i vår familj resonerar annorlunda kring vårt boende än många andra. Inte mycket annorlunda nödvändigtvis, men vi tillskriver inte prylar och konsumtion samma vikt numer som vi gjorde förr.
Men vi är ganska neutrala till frågeställningen om man ska bo i hus eller lägenhet. Under senaste tioårsperioden så har vi flyttat från hus på landet till lägenhet i stan. Vi är dock övertygade om att det finns stora poänger i att bo mindre än större.
Sedan har vi gjort oss fria från från ekorrhjul och lönearbete, då flyttade vi från stan och lägenhet till hus på landet igen. Till en liten gård med egna ängar och skog.
Och så nu senast, så flyttade vi från vår gård i Småland till en lägenhet i Sundbyberg då vi bestämde oss för att börja jobba igen.
Se gärna videon här nedanför så får du veta lite mer om hur vi tänker när vi närmar oss boendet utifrån ett minimalistiskt perspektiv.
Videon om husdrömmar, som jag pratar om i inlägget, hittar du om du följer länken. Inlägget handlar om 2017 års säsong och vi undrar nog lite om inte SVT tog till sig av kritiken, för 2018 såg det annorlunda ut.
Bredare synsätt på tid och pengar
Men vi ser även på boendet som en stor och viktig del i vår privatekonomi. Det har vi alltid gjort, men vi har ändrat synsätt även där.
Om vi backar 10 år, eller mer, i våra liv så hade vi inställningen att vi försökte köpa så mycket boende som vi kunde få för pengarna.
Vi har alltid varit ekonomiskt orienterade. Så det var inte så att vi gjorde vår månadsbudget och diskuterade med banken i jakt på att hitta smärtgränsen för vad vi orkade med ekonomiskt, när vi skulle köpa bostad.
Men vi ville ha mycket för våra pengar. Det skulle vara rätt balans mellan boendeyta (den skulle vara stor), möjligheter (garage, odling, tomt) och pris.
Vi försökte hålla ner priset på boendet på en rimlig nivå, samtidigt som vi välkomnade stora ytor, pendling, renovering, två bilar och massa andra måsten.
I det synsättet tillät vi också pendlingstiden att öka.
I valet mellan att bo i hus eller lägenhet var valet givet: vi hade råd med hus alltså skulle vi ha hus.
Så tänker vi inte riktigt numera. Nu väger praktiska aspekter mycket tyngre i vårt beslut kring boende.
Nu håller vi i kostnaderna på ett helt annat vis och prioriterar annorlunda. På pappret bor vi dyrare idag än vi gjorde förr, men våra totala kostnader är lägre! Och vi har mycket mer tid.
Här nedanför går vi igenom fem punkter mer i detalj och diskuterar vidare.
1. Hur mycket tid har ni tillgängligt?
Om ni står i begrepp att ändra ert sätt att bo för att uppnå något – vad det än är – så är det intressant att försöka förstå vad detta något kräver i form av tid.
Hur mycket tid kan ni avsätta för ert fantastiska hus varje vecka, utöver vardagens måsten? Vad tillför en flytt till hus för arbetsinsats som tar tid från det ni vill göra?
Omvänt. Om ni ska flytta till lägenhet, för att hänga på restauranger, resa, gå på bio och vara aktiva i föreningsliv. Har ni då tid med allt?
Kommer ni verkligen ta er för allt det ni planerar efter en tuff arbetsdag?
Veckan
Gör en liten lista. En tidsbudget för veckan i ert nya boende.
- Trädgårdsarbete.
- Städa.
- Renovera och underhålla.
- Möblera och inreda.
- Pendling.
- Jobb.
- Familjeliv.
- Träning.
- Föreningsliv.
- Friluftsliv.
- Sociala kontakter.
- Shopping.
Den här budgeten avgör hur mycket tid ni har i vardagen. Har ni ont om tid så föreslår jag att ni ställer er tveksamma till tankarna på renovering, trädgårdsskötsel och garagemeck.
Pendling är alltid en tidstjuv.
Året
Åker ni skidor på vintern. Är ni borta över sommaren, kanske till sommarstugan, eller är ni vanligtvis på resande fot?
Eller är ni en hemmakär familj med barn? Kanske jobbar någon av er stora delar av sommaren?
Välj boende som matchar ert nyttjande. Var realister. Det går inte att vara på Gotland och på tomten samtidigt.
Du har sannolikt inte så mycket tid och ork i praktiken som du föreställer dig när du önskar något.
Vår erfarenhet – Boendet i vår livsstil
Vi är mycket mer krassa när vi väger praktiska aspekter mot det fantastiska livet i boendet idag. Att grilla är trevligt, men att ha nära till jobb och skola är viktigare.
Vi ser också på våra åtaganden på ett annat vis än tidigare. Titta på bilden här nedanför. Vi känner att vi gjort resan uppifrån och ner i bilden.
Är det boende du tittar på egentligen ett enda stort åtagande. Ekonomiskt, energi- eller tidsmässigt?
Gör du det åtagandet för att du ska kunna köpa mer prylar? Då är du på fel spår!
Håll i dina pengar, din tid och din energi! Försök minska dina åtaganden och måsten, såväl ekonomiskt som tidsmässigt, inte öka dem.
Råden vi ger dig ska inte innebära att du inte gör något, eller inte ska realisera någon dröm i ditt boende. Du ska välja ut rätt del, det som ger dig mest pang för pengarna! Inte kliva in i ekorrhjulet.
2. Hur ser ekonomin faktiskt ut – Robotgräsklippare och parkeringsavgifter
Gör en ärlig kalkyl för ditt nya liv i din nya bostad!
Det här är egentligen inte svårt. De flesta vill bara inte göra en rättvisande kalkyl för sitt boende.
Ett allrum och ett vardagsrum. Ska båda bli fina, erbjuda det extra och ha en TV som är det lilla extra? Vad kostar det?
Om ni kommer spara på möblerna, TVn, datorn, ljudutrustningen och belysningen för det ena rummet, exempelvis allrummet, kommer ni då vara där speciellt ofta?
Vad kostar gräsklipparen, den fina rabatten ni vill anlägga och poolen ni skissar på där i soliga gläntan? Ska ni ha veckostädning i ert stora hus med två toaletter och spaavdelning. Det lär kosta pengar!
Ska ni göra ordning ett badrum? Grattis!
Stort boende med underhållsbehov slår brett i ekonomin
Håller du på att köpa dig ett stort fett åtagande, eller en relevant och funktionell bostad?
Det första huset vi köpte var relativt välvårdat och nytt. Det var väl inom vår budget och kalkylen såg, trots att vi tog över lån med bunden ränta på över 6%, riktigt bra ut.
Kalkylen ekonomiskt blev bara bättre i takt med att räntorna sjönk. Men då pratar vi om huset som så.
De två första åren gav vi mer i inköp, direkt kopplat till boendet, än vi gav för boendet enligt vår fina kalkyl.
Det vill säga att ränta, amortering, el, skatt, försäkring och sophämtning summerade till ett lägre belopp än de utgifter vi bokförde som kopplade till huset.
Då ingick inte möbler i det!
Vad köpte vi som blev så dyrt undrar du kanske?
Vi renoverade. Det var största kostnaden. Vi hade en lada som vi la om taket på. Det var dyrt, men långt ifrån den enda utgiften.
Vi köpte utebelysning, trädgårdsgrejor, motorsåg, saker till garaget, växter, krukor, utemöbler, grus, stege, verktyg och trallvirke. Då har jag ändå glömt nämna, färg, golv, tapeter, spakel, bygglampor och snickarkläder.
Men vi gjorde allt jobb själva så kostnaderna inkluderade ingen arbetskostnader.
Till det kom kostnaderna för alla de prylar vi ville ha. Det vi köpt huset för att göra.
Utöver det hade vi en massa rum vi skulle möblera upp!
Det här gjorde att utgifterna för vårt nya boende var höga de första åren.
Sedan lugnade det ner sig lite.
Vi bodde dessutom så att vi var väldigt bilberoende. Det gjorde mindre i början, vi snickrade mycket på huset och höll oss ofta hemma, men kostnaderna för pendling och bilar ökade efter hand.
10-år fram i tiden så hade huset börjat kräva underhåll. Det var någon plåtskarv som läckte. Vitvarorna byttes. Toaletterna började se väl trötta och slitna ut. Hängrännorna hade gjort sitt. Taket på uteplatsen likaså.
Vindskivorna behövde kärlek.
Då ökade utgifterna snabbt igen. Den här gången köpte vi dessutom mycket mer tjänster än tidigare.
Jag kan konstatera att vi aldrig gjorde en ärlig analys över vad vårt boende skulle innebära innan vi köpte huset. Vi tittade väldigt snävt. Och vi ställde oss aldrig frågan om vi skulle bo i hus eller lägenhet.
Ett exempel på det snäva synsättet hittar du i SVDs genomgång av kostnaderna per kvadratmeter när du köper bostad i Stockholmsområdet. De lyfter fram att man får 170 kvm vindsvåning i Uppsala för halva priset mot ett boende i Centrala Stockholm.
Men behöver man 170 kvm? Eller behöver man verkligen bo i Centrala Stockholm. Vad kostar en mindre lägenhet i Solna, exempelvis?
Men boende är väl en viktig del av livet, det måste få kosta något
Vi påstår inget annat!
Vi försöker påverka dig att fatta kloka beslut där du inte:
- köper något på förhoppningar som aldrig kommer infrias,
- sprider ut din tid och energi i onödan, eller
- försöker lura dig själv att försämra din privatekonomi i onödan.
Mindre boendeyta ger dig större möjligheter att skapa ett drömboende än tvärtom anser vi.
Se gärna videon ovan där jag pratar lite om hur vi resonerar kring effektivt utnyttjande av boendeytan. Jag kan också tipsa om vårt inlägg där vi diskuterar om vårt val att låta barnen dela rum.
3. Vem är ni – Vad är er passion?
Vi, jag och min sambo, blir lätt medlurade och börjar snabbt fantisera om att ha en fantastisk trädgård med odlingar, när vi kommer i kontakt med trädgårdsmänniskor, eller blir lockade av reklam på något vis. Sanningen är den att vi inte är trädgårdsmänniskor.
Vi måste nog erkänna det.
Jag är relativt händig, men kommer alltid ha ont om tid. Visst, jag har en del att göra i mitt liv och är sådan att det alltid kommer vara så. Men jag måste också erkänna att jag trots allt inte är speciellt effektiv. Jag är gärna med familjen och ser på någon meningslös serie på TV med sambon.
Eller så skriver jag på en blogg.
Jag tror människor förändras och utvecklas. Men gillar du inte att gräva land och rensa ogräs på sena kvällar nu, så kommer du inte göra det för att du köpt hus.
Omvänt, om du är någon som inte trivs i lägenhet, försök då inte uppfylla någon annans dröm och pina dig med parmiddagar och meningslöst gymmande.
De flesta av oss vill vara något annat än de vi är. Vi vill bli Mandelmanns på landet. Den vältränade stadstjejen, eller skoteråkande kompisen.
Om du står i begrepp att köpa boende nu, är det du som köper boende till dig, eller är det du som köper boende som du tror ska göra dig till någon annan?
När vi väljer boende och står mellan valet att bo i hus eller lägenhet så har vi idag tonat ner boendets betydelse för oss och våra drömmar.
Vi försöker inte realisera våra drömmar och skapa vårt fantastiska liv genom valet av boende. Vi har lärt oss att det är ett väldigt svårt, ineffektivt och kostsamt att göra det. Och det fångar inte riktigt det vi är.
Om vi ska kunna fånga det vi är passionerade över så behöver vi minska våra övriga åtaganden i livet. Boendet är centralt i det arbete.
4. Var är ni – Var är er passion?
Vi har lärt oss att livet skiftar. Vi har barn som genomgår olika faser och vi själva har intressen som varierar över åren.
På tio år, vilket det mycket väl tar att renovera och möblera ett större hus, så har massor av det ni beaktar idag tappat relevans.
De flesta ser köp av hus som en markering. Vi slår ner pålen i marken och bosätter oss. Där vi har vårt hus ska vi bygga vårt liv. Jag tror det är det som gör att många strävar efter att bo i hus.
Men livet ser inte riktigt ut så. Vi har ganska lite för att bestämma oss en gång för alla hur livet ska se ut och sedan panikartat hålla fast vid det.
Bejaka förändring och möjligheten att förändra.
Se gärna videon ovan om hur vi upplevt de förändringar vi gjort kring vårt boende.
En annan förändring många gör är också att variera sin arbetstid, exempelvis då barnen är unga, vilket är ytterligare ett skäl att hålla marginaler i sin kalkyl.
5. Don efter person – Bo i hus eller lägenhet
Renovera, eller bygga, bostäder är mycket jobbigare i verkligheten än i flashiga magasin eller välproducerade tv-program.
Ställ dig väldigt tveksam till större projekt kopplat till ditt boende.
Inte för att du ska fly utmaningar. Tvärtom! Men bostäder är tuffa utmaningar som är lätta att underskatta. Dessutom är spika gipsskivor inte mycket till äventyr!
Läs gärna om hur sparande och våra val kring boende påverkat könsrollerna i vår familj.
Bo på landet eller i stan – Eller kanske förort
Bo på landet är för många det samma som att bo i ett rött hus med vita knutar, men så behöver inte vara fallet. Det går ofta att hitta lägenheter i mer perifera delar av kommunen om man bara anstränger sig.
Rent allmänt behöver inte frågeställningen om man ska bo i hus eller lägenhet vara synonymt med att bo i stan eller landet. Men visst, det är vanligare med hus på landet och lägenheter i stan.
Jag har skrivit vad jag tycker du bör tänka på när det gäller fördelar och nackdelar med att bo på landet eller i staden i ett separat inlägg. Läs gärna det.
I storstäderna verkar trenden just nu vara att dra sig ut ett hack från centrum. Det är lite som att flytta till förorten, men samtidigt inte. Nacka, Solna och Sundbyberg är exempel i Stockholmområdet som är mer stad än villaförort men som lockar många med intressanta boendeformer.
Det är ingen tillfällighet att vi bor i lägenhet Sundbyberg utifrån våra val.
Skillnaderna mellan olika boendeformer förstärks i storstad
En del samband som vi underförstått i inlägget är mer eller mindre tydliga beroende på var i landet ni bor. Exempelvis behöver kanske inte resandet bli så mycket längre bara för att man köper villa i en mindre stad.
Där vi bor nu, i Sundbyberg, så går det knappast att köpa ett eget fristående boende med stor tomt. Så det jag pratat om kring ökad arbetsbelastning om man har hus är kanske mindre relevant här.
Så läs inlägget och tolka det utifrån dina förutsättningar.
Jag tipsar också om vår guide för dig som vill flytta till Stockholm.
Äga eller hyra
Vi äger gärna vårt boende. Inte bara för att det har varit ekonomiskt fördelaktigt historiskt utan för att det ger oss helt andra möjligheter att hitta boende, påverka hur boendet ska se ut och så kan vi också styra våra kostnader själva på ett annat sätt.
I Sverige är det nog en allmän sanning att det är fördelaktigt att äga sitt boende. Vår bild är att rekommendationen att äga sitt boende är en bra rekommendation. Men det finns en del saker som nyanserar bilden lite.
I USA är man ofta mer tveksam till ägande än i Sverige och det kan vara intressant att förstå varför. Här är några skäl till att inte köpa sitt boende utifrån ett amerikanskt perspektiv.
- Det är inte säkert att du kan sälja ditt hus. Det gör det här till ett riskabelt åtagande.
- Du kommer inte lägga pengar på att förbättra ett boende som inte är ditt. Det gör att boendekostnaden är din faktiska hyra. Vi har berört det tidigare här ovanför att tillkommande kostnader för eget boende ibland är minst lika stora som de som man fångar i sin kalkyl.
- Inget krav på kontantinsats.
- Flexibilitet.
Det behövs inte stora förändringar, ekonomiskt eller regelmässigt, förrän rådet att äga ska ändras till ”hyr”. Men i dagsläget säger jag fördel ”eget ägande” oavsett om du väljer att bo i hus eller lägenhet.
Läs gärna min omfattande guide kring hur du ska se på lån per kvadratmeter i en brf.
Sammanfattning – Bo i hus eller lägenhet
Våra allmänna råd kring boende kan sammanfattas i följande:
- Köp mindre än du tycker är allmän praxis.
- Beakta totalekonomin mer – tänk bredare – än boendekostnaden.
- Välj tidseffektivt boende.
- Tona ner boendets vikt för dig och dina drömmar och släpp fram andra faktorer mer.
- Gör inte ditt boende till ett projekt om du inte verkligen vet vad du gör.
Vad säger ni?
Vanliga frågor
Är det värt pengarna att bo i hus?
Det finns fördelar med att bo i hus men det finns också nackdelar. Normalt sett kräver ett hus betydligt mer av sin ägare, när det kommer till skötsel och omvårdnad, än någon annan form av boende. Det gör att vissa säger att ett hus är en del av en livsstil. För många är det synen på den livstilen som faktiskt avgör om det är värt att bo i villa eller inte.
Riktigt bra inlägg! Vi bodde i lägenhet, men det var trångt och kostade mycket. Sedan när man flyttar har man ingenting kvar. Nu har vi köpt hus och det har kostat en del, men vi vet att huspriser går upp och skönt att slippa grannar bakom väggen. Vi har friheten och plats att göra vad vi vill, som du sa tvätta bilen, cykel, bada i poolen, sitta ute i trädgården och plantera blommor, hundar får springa loss med mera. Jag tycker att det är värd att bo i hus, kostar lite mer och krävs lite arbete/intresse.
Tack Två Månadslöner!
Jag längtar också till hus ibland. Jag skulle vilja ha lite mer avstånd till barnen med något utrymme som var mitt. Och så längtar jag efter ett garage och en egen uppfart. Men samtidigt, gud vad skönt vi har det här i lägenhetsvärlden. Så jag tror att om vi ändrar något i vårt sätt att bo framöver så gör vi ganska små förändringar.
Hej, och intressant det du skriver!
Jag hade bott i hus i nästan 20 år när jag efter separation flyttade till en lgh.Det kändes bra för var trött på klippa häck osv. Men nu har jag bott i lgh, med inglasad balkong, och sakta men säkert saknat att vara ute i trädgården eller sitta på altanen och äta mm. Nu har jag sedan ett tag träffat en ny kvinna och vi har nu köpt hus:)
Dock är vi överens om att ha ett bra liv och inte lägga mkt tid på saker vi inte gillar, och vad innebär det då? Jo, se till att robotgräsklipparen kommer åt på det mesta ställen, så slipper kantklippa, inte några rabatter som måste underhållas, städhjälp inne, beställa mat på nätet. Kan bli mer, för vi ska ha tid för att träffa kompisar och släkt, ta det lugnt och läsa eller planera för framtida resor mm
Som du kanske förstår, så finns inga barn boende hemma, vilket underlättar kring att få bra med tid förr oss två
Hej Nytt boende och liv,
Du tänker och känner nog som de flesta av oss. Generellt är jag dock tveksam till robotgräsklippare och städhjälp. Dimensionera rätt så brukar det mesta lösa sig ganska enkelt tycker jag numera.
Hej, vette tusan om det alltid är bättre att äga sitt boende än att hyra.
Brukar väl vara lägre standard i hyres men en del hyres har jämförbara hyror.
Tycker för övrigt det är skumt att många klagar på marknadshyrorna och samtidigt säger att det är mycket billigare att äga.
Visst man kan tycka att äga ska vara billigare i det långa loppet men rent systematiskt borde det vara marginellt ca 10% per år.
Sedan kan man fundera på om hus/bostadsrättspriserna alltid ska gå upp.
Mena de som bor sliter ju ner samt med hjälp av tiden så slits huset av vatten, vind och fukt.
Så för att följa inflationen så måste du renovera och vill du ha någon vinst måste platsen blir mer attraktiv.
Nu baserar jag det på min egen situation då jag hittade en billig lägenhet son konkurrerade med köpes.
Dvs. Kostnad för hyres var på 4k medans lika stor fast högre kvalitet köpes låg på 3,9k (hyra + ränta + el osv. Inte amortering).
Vid hyres kunde jag ha kvar min aktieportfölj vilket jag inte kunde vid köpes. Vilket var ca 25K i direktavkastning och har växt till 50k idag.
Beroende på hur man räknar eller vad man ser som säkert tycker i alla fall jag att det i detta fall var billigare att hyra.
Nu råkade det vara så att min hyres lång också gångavstånd till jobb, gym och afärer.
Direktavkastning brukar ligga någorlunda jämt även under kriser och kan brukas under tiden. Vinsten från huset är inte givet och kan enbart brukas efter försäljning. Går val att försöka värdera upp huset och få ner räntorna / amorteringskravet.
Investerarfarfar,
Du har flera poänger. Den tillgångsinflation vi haft med låga räntor har tryckt upp priset på alla tillgångar och är den tiden över så lär det inte vara så bra affär att äga. Nu tror inte jag det är nära förestående så jag tror inte riktigt att det finns någon stor risk i att äga.
I området där vi bor så är det rent ekonomiskt fortfarande väldigt fördelaktigt att köpa mot att hyra nyetablerat. Även om vi räknar in alternativkostnaden som åker in i form av kontantinsats. Kan man få tillgång till äldre lägenheter så är balansen lite annorlunda som du är inne på.
För hus så underskattar de flesta helt underhålls och renoveringskostnaderna som är över längre tid enligt min erfarenhet.
Jättebra inlägg med era erfarenheter som bas. Man får en hel del tankeställare och ni har varit igenom en del saker så då kan man när man läser den se att man faktiskt själv tänkte lite rätt med sitt boende (som vi äger.) Det är mycket att ta i beaktning som folk vanligtvis inte tänker på.
Man märker speciellt här i Sthlm efter 13 år att skaffar man ett barn så tar det 1-1.5år. Sen ska man flytta till hur för att det är en sån fantastisk känsla att bara kunna öppna dörren o släppa ut barnet/barnen i trädgården. Men när man se frågar folk hur mycket de suttit där så blir det inte så många dagar på året, man ska fixa en massa med huset och trädgården hela tiden. En kollega berättade att han spenderade totalt 4 veckor minst bara på huset där 2 v på våren och sen 2v på höstkanten för att hålla trädgården fin och måla och reparera diverse saker på huset. Sen vet man att i Sverige har vi inte allt för mycket soltid och dessa få dagar ska passas in i ens schema, råkar man jobba dessa veckor så går man miste om en massa fina dagar. Samma när det kommer till lägenhet. Alla vill ha balkong och när jag tittar på hur många av mina grannar som verkligen sitter på balkongen så är det kanske 15-20% som nyttjar sina balkonger och kanske hälften som verkligen nyttjar den. Själva använder
Vi balkongen mycket för att dryga ut lekytan för barnen, speciellt på sommaren. Nyligen fick vi ett barn till, nr två och då funderade vi på vad vi ska göra. Resultatet är att bygga en rejäl våningssäng till båda som de oxo kan leka lite i med förvaring. Då sparar vi 1.5-2msek eftersom vi inte behöver ett rum till.
Tack Parre,
Din kollega har helt rätt. Jag konstaterade att jag klippte gräs minst 40 timmar per år när vi bodde i villa med större tomt. Jag köpte sedan robotgräsklippare för 25 000 kronor för att slippa jobbet. Och vi var nästan aldrig på tomten!
Balkongerna där vi bor är också tomma.
Hög igenkänning på hur det kan vara att äga villa! 😂 första 4 åren var kul, vi hade perfekt gräsmatta och rabatter, sen jobbade vi allt mer, satt sällan ute och trädgårdsarbete blev ett måste. Vi pendlade mycket, köpte snabblagad mat varje dag, hade aldrig tid för något kul. Efter 25 år i villa bor vi nu I lägenhet 3 km från Stureplan med naturen vid knuten. Vi åker buss till jobbet på 10 minuter. Vi har massor med mer tid. Jag gillar växter , så det är perfekt att ha en balkong. Alldeles lagom med jobb. Vi tränar och springer mycket mer nu och har tid att göra bättre mat. Vi har inte ångrat denna flytt en sekund. Ingen gräsklippning, inget gödsel, inga takrännor att fixa, ingen bil att skrapa is på. Ingen häck att klippa.
Hej Mot ett friare liv,
Då har vi väldigt liknande erfarenheter. Det är också en lärdom att saker och ting ändras och att man bör justera för det.
Tack för en bra kommentar.
Hej! Vilken bra och nyttig blogg! Har läst många inlägg, av det du skrivit.
Har själv börjat att utmana mig själv att tänka nytt, och att göra saker.
Bor i villa sen 20 år, har absolut börjat längta till annat boende. Tomten är för stor, barnen är 16, 18. De är mest på sina rum… i vårt område bor det många 70+ och de har ingen tanke på att flytta. Det hör man när vi snackar. Det känns onödigt att betala för tomten, och det blir ju vinter sen
Tack Anna,
Jag har på något vis blivit allt mer vän med tanken att vi är klara med vissa delar av våra liv ibland. Förr kämpade jag emot, försökte bevara och befästa allt. Nu accepterar jag att saker förändras.
I vår tidigare bostadsrättsförening så var det väldigt många av de boende som ändrat livet efter barnen flyttat ut. Det var sällan av ekonomiska eller praktiska skäl, det var för de var ”klara” med villalivet.
Hej. Jag vet inte om du fortfarande läser kommentarerna i dessa gamla inlägg. Men jag och min sambo har verkligen satt oss i en knepig sits när det kommer till vår boendesituation. Hon vill bo i ett stort hus, där man kan släppa ut barnen i trädgården, ha stor boyta, kunna ha ett gästrum, gym, eget garage och lekutrymme för barnen. Dessutom vill hon bo i en mindre ort.
Jag själv är en storstadsmänniska som hatar tanken på trädgård och underhåll. Jag vill ha det smidigt, litet, effektivt, ekonomiskt och nära till allt. Jag köper att det är enkelt med en trädgård, men jag försöker fundera lite kring hur många dagar man faktiskt kommer nyttja trädgården under sin livstid. Gött att ha sen när barnen tar studenten och man kan ha ett partytält på trädgården, och skönt någon enstaka sommardag. Men det är mycket jobb för väldigt lite.
Det stora problemet kom när jag försökte vara positiv till hennes inställning, så jag föreslog någon som låg lite mitt emellan. Hon själv fortsatte argumentera för det hon ville. Detta slutade såklart med att vi hamnade någon stans mellan min kompromiss och det hon ville. Nu har vi ett stort hus och jag hatar verkligen absolut allt med det. Jag hatar att det kostar så mycket att värma upp. Jag hatar att trädgården måste skötas om. Jag hatar att det finns levandsyta som inte används till något, utan bara finns där.
Jag skriver dock inte för att få utlopp för mina relationsproblem. Utan jag är fundersam över hur man kan lösa en sådan här boendesituation. Vi har köpt huset ganska nyligen. Är det ens lönt att sälja det bara något år efter man köpt det? Jag tänker på mäklaravgifter, lagfart osv osv.
Jag försöker övertala mig själv att faktiskt tycka om huset. Försöker tänka att det är bra för barnen och att att grabbarna kan komma över och grilla osv osv. Men i slutändan så landar jag bara i argument som talar för ”såhär borde det vara”, inte ”det här är vad jag faktiskt vill personligen”. Det är svinsvårt. Det är tungt. Jag kommer på mig själv mer och mer med att sitta på hemnet och drömma mig bort till diverse nybyggda lägenheter nära mitt jobb (just nu måste jag lägga stor del av min vardag på att ens färdas till jobbet). Vad tusan ska man göra i en sådan här situation?
Hej Micke,
Jag läser alltid alla kommentarer här! 🙂
Till viss del kan jag säga att jag känner igen mig, jag har suttit i en liknande situation.
Alla förändringar vi gjort i vår familj, där min sambo och jag samverkat, handlar om att vi antingen har delat ”samma problem” eller båda sett nyttor med förändringen. Här är en länk som berör detta: https://tidochpengar.se/forandring-nar-partnern-inte-vill-vara-med/
Du skriver allt i jagform ovan. En del är ju din upplevelse, och den ska du kanske inte trycka på någon annan utan jobba med själv, men att din tid går och pengarna rinner iväg borde vara era problem.
Finns det något ni gärna gör gemensamt som ni inte kan göra nu? Hur ser era gemensamma planerna för framtiden ut? Hur påverkas de av boendet …
När vi levde i ett stort hus så varierade vår – jag och min sambos – situation åt lite beroende på hur vi utformade våra liv: https://tidochpengar.se/sparande-och-konsroller-hur-det-fungerar-det-hos-oss/
Sist men inte minst: Ekonomin – lagfarter mm – måste du sätta i relation till er ekonomiska situation och vilka boendekostnader vi pratar om. Personligen så tycker jag inte att det är helt orimligt att flytta efter tre år, rent ekonomiskt då …
Hoppas du kan bli lite klokare så.
Hej.
Tack för bra blogg. Fann dina inlägg efter att ha sökt stöd i mina tankar om att vilja flytta från hus till något mindre radhus eller marklägenhet.
Huset var perfekt när alla bodde hemma, men med två utflugna barn o en tonåring kvar hemma, ekat huset tomt.
Min man o dotter är inte lika förtjusta min önskan att flytta. Börjar själv tvivla på om jag vill, vilket är konstigt för jag bryter ihop titt som tätt av tråkiga åtaganden som villan kräver.
Det som skrämmer mig är att det är galet dyrt att köpa nu. Vi bor billigt just nu. Lite orolig att jag ska ångra mig också. Hur vet man att man är redo för förändringen?
Hej Helen,
Att förändra svider, det är jag smärtsamt medveten om, men det behöver ju inte betyda att det inte krävs förändring.
Jag vet faktiskt inte om man är redo heller, någonsin, på förändring men jag har allt större tilltro till att saker kommer bli bra. Det är viktigt och handlar om att förstå att livet kanske inte är så unikt där ni år, kompisar och skola är inte för evigt och det som en gång var inte alls behöver gälla nu.
Vad gäller prisläget så tycker jag att det inte spelar så stor roll om man ”byter” inom systemet. Det ni köper är dyrt, men det är sannolikt också det ni säljer.