Ska man bo stort eller litet? Trender som tinyhouses och minimalism visar på möjligheterna med att bo på en liten yta. Samtidigt visar statistik att vi bor allt större.
- Vad är rätt här? Större eller mindre?
- Vad är statushets och konsumtion?
- När försöker vi lura oss själva och romantisera trångboddhet?
- Vad är en bostad värd i form av tid, energi och pengar?
Det är frågor vi ska försöka vrida och vända på här!
Du ska få fem skäl till att välja att bo på liten yta!
Boendet är ett åtagande, så väl ekonomiskt som tidsmässigt. Att bo på en mindre yta minskar åtagandet och ger som regel bättre ekonomi, mer tid över för annat och en ökad möjlighet att köpa det vi önskar till de ytor vi faktiskt är i.
Jag som skriver här har bott relativt trångt – utan att vara extrem – med min familj under de senaste fem åren.
Enligt tabellen här nedanför bor vi ungefär som snittet på 22,2 kvm/person idag.
I lägenheten bor fyra barn, som stökar, en pratsjuk sambo och så jag själv.
Numera bor även Morris hos oss. Han är 😼 och det är han stolt över!
För något år sedan bodde vi något mindre och mycket mycket enklare. Då pratar vi om cirka 18 kvm/person.
Vi har gjort många, och ganska stora förändringar i våra liv, under tiden vi skurit ner på vår konsumtion, så i någon mån kan jag säga att det jag skriver om här har jag erfarenhet av.
Och vi lever som vi lär, även om vi inte är extrema när det kommer till att bo litet.
Vad är en normal bostadsyta?
Med den introduktionen! Fem skäl till att du ska välja att bo på en liten yta.
1
Att ta hand om prylar är tråkigt
- Städa,
- reparera,
- renovera,
- måla om,
- byta hängrännor,
- fönsterbyten,
- Rut,
- Rot, och
- ständigt ha dåligt samvete för att vi inte hinner med.
Allt det här följer med att äga en bostad.
Visst vill många känna sig som snickaren, heminredaren och bobyggaren. Men blir det bättre för att vi måste byta 28 fönster i stället för 3?
Blir det roligare att städa 200 kvm om alternativet är att städa 50 kvm?
Bilden här nedanför är inspirerade av boken Rich Dad Poor Dad. Där påtalar berättaren att välbärgade ofta köper åtaganden för sina pengar. Stort boende är ett exempel på ett åtagande. 💸
Visst, vi kan ha hantverkare och städpersonal för att minska vår arbetsinsats, men det betyder också att vi varje månad lägger en stor del av vår inkomst på kostnader som vi inte kan påverka, eller självklart ser någon nytta med när smekmånaden är över.
Att bryta med den typen av situationer är ett viktigt steg för den som vill ta sig ur ekorrhjulet.
Du äger inte prylarna, prylarna äger dig brukar man säga? Det ligger mycket i det. Ett mindre åtagande i form av bostad gör dig friare.
2
Att bo på en liten yta är inte samma sak som att bo enkelt
För oss gör en mindre bostadsyta det möjligt att bo bättre i många avseenden.
Vi kan:
- köpa en ”finare bostad”,
- möblera och inreda den bättre/mer, och
- välja läge utifrån det som ger oss en bra och enkel vardag.
För oss innebär egentligen att bo på en liten yta en enda nackdel: Vi bor trångt.
Att bo trångt är oftast inget stort problem, men det finns tillfällen då det kan vara frustrerande.
Att bo trångt med barn exempelvis kan vara påfrestande, men även i det mörkret kan det finnas fördelar.
En liten yta kräver mindre jobb att hålla ren och städad exempelvis.
Vi flyttade från landet till staden. Sålde av prylar och våra bilar för att leva i en bostadsrätt i innerstaden, utan bil. Barnen fick dela rum.
Den förändringen var så utmanande att personer i vår omgivning tog för givet att barnen skulle bli mobbade.
När de personerna såg området, lägenheten och det liv vi levde tystnade de tvärt.
Varför?
Det vet inte jag, men jag kan inte bortse från att vårt boende knappast var något att skämmas för, vilket verkade varit bilden innan. Att barnen skulle dela rum gjorde tydligen att människor i vår omgivning antog att boendet skulle vara undermåligt i alla andra avseenden?!
Jag tror man helt blandat samman två helt skilda saker – storlek och standard.
3
Du orkar göra ditt boende personligt
Att bo på liten yta kan ofta innebära ett ”mysigare” och trevligare boende. Det följer egentligen av de två tidigare punkterna ovan.
Genom att fokusera tid, energi och pengar på en mindre yta så ökar möjligheterna helt enkelt.
Jag upplever också att vi blir bättre på att se och utnyttja det vi faktiskt har när vi bor mindre.
Just känslan av att ha ytor runt sig, där någon arbetat fram något trevligt som också används, bidrar till en mycket trevlig atmosfär i bostaden.
Det är också trevligt att använda bostaden och de delar man gjort i ordning. Tomma ytor är döda ytor och de flesta av oss har redan tillräckligt mycket prylar och måsten utan att behöva vara i ett rum till!
4
Färre och mindre uppskruvade krav gör dig friare
Prinsessan på ärten, har du hört den sagan?
Tolkningarna av sagan är många; en är att berättelsen beskriver adelns ideal och syn på människan.
I det sammanhanget så kan vi se det som att högre status och klass innebär ökade krav och behov. Och många drar då också slutsatsen att det omvända gäller.
Du är helt enkelt finare om du har höga krav!
Jag är inte säker på att jag helt delar den uppfattningen! 🙂
I moderna sammanhang pratar vi ofta om livstilsinflation. Begreppet beskriver vår mänskliga förmåga att hela tiden höja våra krav och behov i takt med att vi får det bättre.
Att bo på liten yta, att flytta till mindre, eller skaffa barn och bo trångt med barn, är alla exempel på tillfällen och möjligheter för oss att distansera sig lite från vår inre prinsessa.
Jag har jagat friheten i många år och jag tror inte det finns något som tagit oss i vår familj längre än förmågan att sänka kraven och göra mer med det som bjuds.
5
Du samlar inte på dig massa skit
Att bo på liten ytan gör att du måste fixa ordningsfrågorna löpande i ditt liv. Det finns inget rum där alla papper kan läggas, inget förråd där livet kan tryckas undan.
Inget garage kan fungera som grovsoprum.
Det går igen i stort som smått. Det finns ingen stor diskbänk där disk kan lagras, eller gigantisk tvättstuga där tvätt kan kastas.
Det finns många som älskar att bo i båt och husvagn just av den här anledningen. Inget kan bli liggandes. Inga stora måsten och dåliga samveten kan byggas upp.
Men seriöst! Vad finns det för nackdelar med att bo trångt?
Jo det finns nackdelar med att bo på en liten yta, inte minst kring att bo trångt med barn. Frågan är väl bara hur stora problemen faktiskt är och vad som är vad.
Vår bild är vår upplevelse av att leva med barnen på armlängds avstånd, där de hela tiden nöter på varandra, inte alltid har att göra med vår boendeyta. Vi har bott stort och haft liknande problem.
Barnen vill vara där vi är när de är små oavsett vår bostadsyta. Eller så vill de åtminstone vara med varandra.
Där i stora huset hade barnen egna rum och bad om att få sova över hos varandra. Den kunskapen var en del i vårt beslut att låta barnen dela rum.
Nu har vi tonåringarna och har fått modifiera vårt upplägg lite. När barnen kryper undan och vill vara själva så öppnar sig å andra sidan nya möjligheter för oss.
Vi har exempelvis funderat på att göra vardagsrummet till sovrum, men avstått det denna gång.
Det kan också kännas begränsande att inte ha några bra biutrymmen när jag vill ställa upp min trainer, fixa med bilen eller krypa undan i ett kontorsutrymme.
Men samma sak gäller här. Vi har bott stort och kan jämföra. Mina timmar i garaget blev inte så många. Våra stora ytor till trots var vi inte speciellt yteffektiva. Så frågan är om vi egentligen hade mer utrymme när vi bodde större?
Träna var faktiskt enklare när vi bodde större. Jag kunde ha ett rum med trainern i. Men jag gick sedan över till att träna på lunchen på jobbet främst. Så det fanns en lösning även här.
Så nackdelarna vi känner av och reagerar på i vårt boende, som vi gärna skyller det faktum att vi bor på liten yta, är sällan direkt kopplade till boendet som så.
Våra barn vill vara där vi är, vi har inte tid att arbeta i något garage och träningen sköts bäst på lunchen.
När vi väger samman det positiva med det potentiellt negativa så är vår slutsats att ett mindre och praktiskt boende slår det ikoniskt opraktiska. Läs gärna länken så får du mer insikt i hur vi resonerar kring vårt boende.
Vi ska runda av det här kapitlet med att nämna ytterligare en viktig paramter: Det är skillnad på yta och funktion. Vår uppfattning är exempelvis att det är betydligt bättre att ha två badrum än att ha större yta rent allmänt.
Bor man på en liten yta är också layouten på boendet viktigt så att ytan kan användas effektivt.
Romantiserar vi trångboddhet?
Att bo på liten yta, och att bo trångt med barn, lyfts i många fall fram som samhällsproblem och något som är mindre önskvärt.
Du hittar inga bilder från Rinkeby bland Instagrambilderna som visar hur fantastiskt livet i små hem är.
Det här är nog ingen tillfällighet. Att välja något själv eller tvingas till det är i grunden väldigt olika förutsättningar. Vi som stått i valet mellan att bo stort eller litet, och valt det lilla, känner ofta stor egenmakt och tycker att vi har en förmåga att agera utifrån våra val.
Här någonstans har vi nog det viktigaste budskapet i det här inlägget. Vi vill inte övertyga dig om att acceptera ett trångt boende. Vi vill upplysa dig om möjlgheterna, och fördelarna, som finns i att bo på en liten yta.
Vanliga frågor
Hur trångt får man bo med barn?
Det finns ingen lag eller etablerad lägstanivå för hur trångt du får bo, med eller utan barn. Det finns riktlinjer kring boende som används i många sammanhang, exempelvis för att dimensionera ventilation, men det är inget som socialtjänsten använder sig av.
Fungerar det att bo i liten lägenhet med barn?
Ja, det vet vi från egna erfarenheter. Det är lättare med mindre barn än större. Det finns utmaningar men det finns också möjligheter, så som bäddsoffor, avdelare och rutiner som gör att alla inte måste sitta instängda i lägenheten hela tiden.
Hur stor lägenhet behöver man?
En studentbostad med samtliga funktioner i bostaden kan som minst var 16 kvm, det är en riktlinje vi kan använda. Men det är ett väldigt begränsade boende. En minimal välplanerade bostad för två hamnar kring 55 kvm säger vi utifrån egen erfarenhet. Behovet ökar inte nämnvärt med barn.
Vill du läsa mer?
Jag har skrivit mycket om boende i alla möjliga och omöjliga former. Här är några exempel:
Här är guiden för dig som vill flytta till Stockholm. Du får reda på hur du kollar områden, skolor och vad som är viktigaste när du väljer boende i Stockholmsområdet. Naturligtvis får du mer detaljerade ekonomiska råd i inläggen som handlar om lån i bostadsrättsföreningar och olika ägarformer så som bostadsrätt eller ägarlägenhet.
Står du i valet eller kvalet mellan att köpa hus eller lägenhet. Här vrider jag och vänder på de två olika boendeformerna, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv.
Kanske står du och väger mellan lantligt liv eller storstaden. Då ska du läsa det här inlägget där jag beskriver våra erfarenheter kring att bo på landet eller i stan.
I inlägget frivillig enkelhet och minimalism så kan du läsa mer om teorierna bakom våra synsätt.
Vi har bott 2 vuxna och 6 barn på 79m2 + en friggebod på 10 m2.
De äldsta barnen flyttade ut i friggeboden när de var 8 och 6 år.
Det fungerade bra när barnen var små, de var ju mest ute och lekte.
När den äldsta blev tonåring och alla barnen fysiskt tog mer plats så började det
kännas för litet så vi flyttade till ett radhus på 150 m2, många i området undrade hur vi fick plats
men det var ju hur lugnt som helst. En reflektion är att läget förändras väldigt fort, de 2 extra sovrummen på övervåningen vi hade ett väldigt stort behov av och byggde för 6 år sedan, behövs plötsligt inte längre när 2 barn flyttat hemifrån. Ett hem som är flexibelt och kan anpassas efter behoven är väldigt bra.
På jobbet har vi tvärtom, vi är 17 personer på 3000 m2, och det är otroligt vad mycket skit man kan samla på sig, nu ska vi flytta till mindre och kommer behöva månader för att rensa, kasta och sälja.
Hej Pär och tack för en trevlig kommentar,
Vi har tonåringar nu och känner igen känslan av snabb förändring. Vårt problem är att vi inte riktigt kan greppa när våra barn sak flytta ut. I storstan kan de bli inneboende under en lång tid och då behöver vi nog bo större än vi gör nu om några år. Eller så flyttar de ut …
Skit ska man kasta direkt, att lägga den på hög är skit 🙂
Är singel och ska om några år flytta från BR i Stockholm till hus i Småland. Tänkte länge att jag skulle ha stort och gammalt (tänk mangårdsbyggnad eller prästgård), men har nu ångrat mig och vill ha något mindre, ev modernare och mer lättskött (torp eller nyare enplanshus).
Får jag 3 r o k (minst 70kvm?) så ska det räcka (vardagsrum, sovrum, kontor/gästrum) samt kanske en pensionärskuvös (uterum). Dessutom vill jag ha en eller två ekonomibyggnader plus eventuellt växthus för mina intressen. Tänker mig verkstad/bilverkstad/garage/brygghus och växthus då.
Hej Utedelningssmålänningen!
Du söker inte en manlig inneboende. Det låter som om vi skulle kunna trivas perfekt! 🙂
Om dina intressen ska styra, som du indikerar, så är det ju helt meningslöst att köpa en gammal prästgård. Däremot grannhuset i Karlstorp, det skulle du gilla! Det är en gammal bilverkstad som är privatboende.
Stort – ni kan tycka vad Ni vill men 312 kvm på Narvavägen med NOLL i avgift
eller 166 kvm på Karlavägen med NOLL i avgift talar sina tydliga språk –
Ge mig ett enda skäl att bo liiitet om man kan bo stoort med NOLL i avgift
Det finns inga fria luncher, om avgiften är noll är säkert priset därefter.
Skälet till att man ska bo mindre än större är kopplat till att de flesta av oss har ändligt med energi och pengar. Tar du bort det randvillkoren gäller andra regler. Gäller randvillkoren men du försöker bortse från dem så lurar du dig själv.
Men priserna på NOLL-avgiftarna har inte alltid varit vad de är idag.
Bo litet o samla inte på dig massa skit – skall man ha däcken på DäckHotell o inga
reservdelar?
O hur poppis blir man som ensamstående när man hittar en potentiell partner?
Z-Mannen,
Jag tror du läser lite baklänges faktiskt. Det är inte priset på noll-avgiftarna som är fel. Det är regelverket som minskar antalet köpare.