Förlora pengar på aktier: Förlorat 130 ksek på Wirecard

Jag har aldrig förlorat så mycket pengar på aktier, ens sammantaget under alla år tror jag, som jag gjort sista veckan eller två. Jag haft min sämsta period som investerare någonsin. Min familjs största aktiepost, som var Wirecard, har totalt kollapsat och vi har förlorat ungefär 130 000 kronor.

Här tänkte jag berätta lite kort om varför jag hamnade här och vad jag lärt mig av att förlora pengar på aktier. 💸

Visst, det finns risker med aktier. Vi kan förlora pengar på aktier, det här med Wirecard är inte första misslyckandet för mig. Samtidigt så har jag tidigare hävdat här på bloggen att aktieinvestering – och risker där – inte främst handlar om att bli lurad.

Bolag ska vara väl genomlysta av revisorer. Det ska finnas lagstiftning och regelverk på plats som skyddar oss aktieägare från bedrägeri. Det finns kunder och anställda som talar om vad de ser och tycker.

Sammantaget – tycker jag, eller har tyckt kanske jag ska säga – ska en aktie i Sverige, eller som i det här fallet i ett bolag som har sin bas i Tyskland, inte ha främst förknippas med bedrägeri och falsk bokföring när vi studerar risker med aktien.

Det som ska differentiera bolag som Swedbank och Wirecard åt från bolagsinvesteringar i den Brasilianska marknaden, får att ta ett utländskt exempel långt bort, är transparens, regeluppfyllnad och trovärdighet.

En bild som säger Det fins risker med aktier"
Du kan förlora pengar på aktier. Men där det finns risk finns det möjlighet, det får vi aldrig glömma bort!

Jag kan inte påstå att min ståndpunkt och tilltro till aktiebolag som investeringsobjekt saknat tecken på svaghet och brister under senare tid.

Tvärtom! 🤬

För någon som lyft fram aktiers förträfflighet före investeringar som innebär köp av träd i Afrika, eller köp av fysiskt guld till skyhöga avgifter, så är det dags för offentlig piskning och häckling.

Vad är det som händer!? Det här börjar bli en skola i hur du ska förlora pengar på aktier!

Hur hamnade jag här från början? – Varför köpte vi Wirecard?

Jag tittade på köprekommendationer för fonder och såg att en fond, Jupiter European Growth, rekommenderades på Placera. När jag studerade innehaven mer i detalj så fanns det egentligen bara ett bolag, bland de stora innehaven, som verkade intressant: Wirecard.

Så jag valde snabbt bort fonden som alternativ och fokuserade i stället på Wirecard. Jag minns inte riktigt när det här var, det var mer än två år sedan, och före den hype som kom på senare tid när Wirecard uppmärksammats allt mer, i exempelvis Game of Stocks poddar.

Redan inledningsvis förlorade jag pengar på någon form av redovisningsskandal om jag minns rätt. Jag har också varit ur bolaget under längre tid. Vi har levt på våra tillgångar under perioder och jag investerat lite mer defensivt då.

Så bolaget har alltid varit stökigt, men redovisat mycket stark tillväxt i ett mycket intressant segment inom digitala betalningar.

Och eftersom vi numera jobbar och tjänar pengar så kunde jag hantera volatiliteten i Wirecard och valde att se möjligheterna. Det finns risker med aktier, men också möjligheter.

I några omgångar har jag köpt Wirecard och det hade blivit vår största enskilda aktiepost.

Det fanns varningstecken, men proffsen ….

Det har som sagt varit turbulent kring bolaget under en längre tid. Lite förenklat har min tolkning hela tiden varit att:

  • De misstankar som funnits har inte gått att styrka.
  • De misstankar som presenterats har varit “perifiera” – det har handlat om verksamhet i Asien – och långt tillbaka i tiden.
  • Wirecard har använt välrenomerade revisorer och haft sin verksamhet i Tyskland. Ett land där lag och ordning råder.

Att globala multimiljardbolag haft lite strul på ett kontor i Singapore, när bolaget var en femtedel så stort, är ingen kioskvältare.

Tvärtom, det är inte så konstigt om ett bolag som växt som Wirecard haft svårt med “compliance” och regelefterlevnad på vissa marknader.

Jag utgick ifrån att bolaget i sig var sunt. De flesta analytiker verkade resonera på ungefär samma vis.

Men vi blev blåsta!

Det tyder på att det måste vara människor högt upp i ledningen som är väl insatta i vad som försiggått.

Hemberg till DI.

Som det verkar idag så är hela bolaget ett gigantiskt bedrägeri. Vi kan nog räkna med åratal av rättegångar och kanske en hel del stämningar från bolag som inte tänker låta det här passera.

Förlora pengar på aktier 💲

Det är surt att förlora pengar på aktier. Det spelar ingen roll om jag försöker ursäkta mig och säga att allt verkade bra och hänvisa till vad experterna sa.

Det är jag och min familj som förlorat pengar på aktier. Det är ingen kollektiv förlust.

Vana investerare pratar gärna om bolagsrisk, till skillnad från exempelvis marknadsrisker. Bolagsrisken beskriver att ditt grundläggande investeringsantagande kan vara rätt och redigt, men att det specifika bolaget du investerar i gör något mindre bra.

Jag tror fortfarande att det är ett riktigt antagandet att snabbväxande bolag som arbetar med digitala betalningar är intressanta. Men Wirecard var ett uselt val när jag valde bland aktörerna. Det var bolagsrisken som visade sig och sitt fula 🐽!

Ett sätt att minska bolagsrisken är att äga flera aktier och sprida riskerna.

Nu är det här inte vårt enda innehav, men jag investerar ganska koncentrerat när jag köper aktier. Jag ser det som en möjlighet att välja höjd exponering mot det jag gillar.

Om jag inte är ute efter exponering i ett visst bolag så köper jag fonder.

När jag väljer mellan aktier eller fonder så väljer jag mellan att investera specifikt eller allmänt. Jag har önskat ha en balans mellan de två.

Men det gör jag nog avkall på nu. Det känns inte som att fördelen med koncentrerade innehav i intressanta bolag uppväger nackdelen med bolagsrisk.

En bild som säger "Bolagsrisk, möjlighetens baksida".  Bolagsrisken är en av de risker som gör att du kan förlora pengar på aktier.
Brett ägande ger lägre risk, men också mindre möjligheter.

Hur påverkar det här våra val i framtiden?

Jag är lite leds nu. Pandemin har inte direkt gynnat de aktieinvesteringar vi har – våra fonder har klarat sig mycket bättre – och så kom Wirecardskandalen på det.

Bara som en not: Jag är emot barnsparande i den form att man sparar i dedicerade konton för sina barn. Trots det har vi med oss pengar i form av barnspar från långt tillbaka. Våra äldsta barns barns hela besparing var investerade i Wirecard.

🤦‍♂️

I grunden ändrar inte det här vår syn på vad som är den bästa investeringformen för oss privatspanare.

Det är aktier!

Majoriteten av allt vårt kapital kommer alltid ligga investerade i aktier, främst då via aktiefonder.

I valet mellan aktier och fonder så kan vi inte ändra oss så mycket. Vi investerar redan idag allt vi sparar i aktivt förvaltade fonder hos SAVR. Det som hänt befäster det val vi redan gjort. Vi kommer fortsätta investera brett via fonder.

Läs här om hur jag kommit fram till att SAVR erbjuder den bästa möjligheten till fondsparande just för tillfället.

ETFer, och kanke investmentbolag är fullgoda alternativ i framtiden.

Läs gärna min jämförelse mellan fonder, ETFer och investmentbolag här.

En viss andel av det vi sparar avsätter vi också hos Savelend.

Här kan du läsa om varför vi valt Savelend i stället för Lendify.

Så vad har vi lärt oss?

Vi har inte ändrat grunduppfattning. Aktier är mest intressanta investeringen för oss som privatpersoner, men vi kommer minska exponeringen mot enskilda aktier och äga aktier främst via fonder.

Jag har fortfarande ganska hög tilltro till bolagsledningar och revisorer men är mer ödmjuk för att bolag kan innehålla 💣 som kan brisera när som helst. Svenska bankernas agerande i Baltikum är, utöver Wirecard, ett utmärkt exempel på det.

Jag rekommenderar ingen att söka sig till märkliga investeringar – eller ens räntefonder´- som alternativ till aktier.

  • Aktier är fortfarande den investeringsform som erbjuder högst transparens i det vi investerar i.
  • Aktier är likvida tillgångar, de är lätta att sälja och köpa.
  • Aktier är kostnadseffektiva att äga.
  • Återinvestering av avkastning är enkel.

Det är bara “att bryta ihop och gå vidare” som gäller!

Vill du läsa mer om investeringar?

Här är några av de mest lästa inläggen på bloggen som relaterar till investering i någon form.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.