Vi har tittat en hel del på våra matkostnader och jobbat med att handla billig mat. Det är en del i vårt arbete med att föra kassabok. Med det material som vi byggt upp som grund så ska vi ge dig lite tips om hur du kan handla billig mat och sänka dina matkostnader.
Tre sätt att sänka matkostnaderna
Vi har sett att det finns tre typer av måltider:
- Dyra måltider
- Billiga måltider
- Måltider där priset kraftigt kan påverkas
Att sänka matkostnaderna och handla billig mat handlar då om att
- minska antalet dyra måltider
- öka antalet billiga måltider
- identifiera och förstå vilka måltider vi äter idag, och som vi kan fortsätta med, men som vi kan äta billigare.
Det här låter ganska självklart men det visade sig att vi faktiskt hade ganska dålig koll, i vår familj, över vilka rätter som var dyra, billiga och/eller påverkansbara av det vi åt!
Så att förstå var våra pengar tog vägen i den budget vi jobbat fram har varit en stor och viktig del i vårt arbete med att sänka matkostnaderna.
Innehåll
- Tre sätt att sänka matkostnaderna
- Spartips 1 :: Ta reda på var dina pengar tar vägen – Gör en dagsbudget
- Spartips 2 :: Planera din meny – Mer billiga rätter
- Spartips 3 :: Handla billig mat – Hitta alternativ
- Slutsats – Att sänka matkostnaderna
- Tips för att handla billig mat – Våra erfarenheter
- Vad jag lärt mig som bloggare
- Vanliga frågor
Spartips 1 :: Ta reda på var dina pengar tar vägen – Gör en dagsbudget
Vi gjorde en dagsbudget för vad vår mat fick kosta per dag. Det gav oss väldigt snabbt en känsla för vilka maträtter som var dyra respektive billiga. Det är ingen exakt vetenskap vi ägnade oss åt men vi gjorde ungefär så här:
Om maten får kosta 6 000 kronor i månaden så innebär det att maten för en dag får kosta 200 kronor. Nedbrutet per måltid så hamnar vi någonstans här en vanlig vardag:
- Frukost: Macka med smör och ost, samt te/kaffe: 20 kronor.
- Lunch: Matlåda från igår samt skolmat: 0 kronor.
- Middag: Falukorv och pasta: 60 kronor + 10 kronor.
Om vi äter enligt ovan så ligger vi alltså väl inom budget och har sparat pengar till nästa dag eller helgen om vi vill äta lite dyrare då.
Vi uppskattade priserna väldigt enkelt, brydde oss inte om kostnaden för ketchup och mjölken i kaffet, men metoden gav oss väldigt snabbt en förståelse för vad som ryms inom vår budget och vad som inte gör det. Du får snabb feedback redan i butiken!
Det viktiga för oss här var att vi hittat ett verktyg som gjorde det möjligt att snabbt och enkelt gallra bort de rätter som vi hade i vår standardmeny som spräckte vår budget.
Vi såg också direkt hur valet av billigare alternativ kunde göra att en rätt gick från ”utanför budget” till ”inom budget”.
Valet av budget
Om 200 kronor per dag är rätt för dig beror på naturligtvis på dina förutsättningar.
Vi satte det målet utifrån att 200 kronor per dag kändes som ett relativt högt belopp när vi funderar över vad vi tycker vi äter och vad vi är villiga att betala för maten per månad. Ett högt belopp men som trots allt skulle ge oss rejält lägre matkostnader.
På så vis visade valet av dagsbudget på vår okunskap kring de faktiska matkostnaderna vi hade.
Ett annat sätt att hitta ett bra budgetmål för sin matbudget är att göra en hushållsbudget enligt 50/30/20 metoden.
Ett första tips för att handla billig mat handlar om att skapa en tydlig koppling mellan köp i butik, och valen vi gör där, i relation till den budget vi har.
- Välj naturell fil istället för yoghurt.
- Gör müsli själv.
- Lär dig göra gröt – Kall som varm.
- Undvik att äta mycket smörgås. Pålägg och bröd är relativt dyrt jmf med exempelvis gröt.
- Lär dig optimera kostnaden för pålägg utifrån vad du gillar och vill äta.
Spartips 2 :: Planera din meny – Mer billiga rätter
När vi förstått vad som var dyrt av det vi åt tidigare så var nästa steg att börja styra menyn så att vi åt billigare rätter. En del av dessa billigare måltider hade vi ätit sedan tidigare, men de blev ett vanligare inslag i vardagen, och några nya fick vi leta reda på.
Dhal var en rätt som vi letade upp som är ett exempel på något som är både billigt och gott.
Vi körde också gröt stående en kväll i veckan.
Båda är exempel på vegetariska rätter, som om de görs från enkla och basala råvaror ofta går att göra mycket prisvärda.
Men vi letade inte upp så många nya recept faktiskt!
Gör vecko- eller månadsmeny
Vi kunde sänka matkostnaderna rejält med det vi redan hade i vår ”familjerepertoar”. Tricket handlade snarare om att planera och styra menyn och matinköpen.
Vi satte följande rutin kring vår planering:
- Meny månadsvis
- Spara inte på varje måltid – Jobba mot budgeten
- Laga så det alltid blev lunchmatlåda till dagen därpå
- Planera och jobba med månadshandling
- Matlåda – Inget slår det om du äter ute!
- Planera kvällsmaten så att du får goda matlådor dagen därpå, eller gör matlådor för hela veckan vid vissa tidpunkter.
- Lär dig baka potatis i mikron!
- Hitta färdig frysmat som du kan ha som nödalternativ om du inte har matlåda. Jag gillar pasta på påsar från Felix som är enkla att dosera i en lunchlåda snabbt.
Spartips 3 :: Handla billig mat – Hitta alternativ
Nu kommer vi till det steg som kanske många förknippar med begreppet ”att handla billig mat”, nämligen att hitta billigare alternativ till de ingredienser och råvaror vi handlar idag.
Det kan handla om att handla hos Lidl, nyttja extrapris eller handla varor med kort datum.
Det finns en del mer att tänka på här faktiskt!
Visst du till exempel att du i samma affär ofta kan handla pasta för 15 kr/kg, som för 25 kr/kg och kanske till och med 60 kr/kg?
Jobbar du lite med att hålla nere matkostnaderna så bör du ganska snabbt lära dig vad som är ett rimligt pris för en vara.
Vi tog det ett steg längre och gjorde en prisreferenslista, en sammanställning av riktpriser för en rad vanliga varor. Den guidar oss när vi handlar.
Med bra koll på vilka riktpriser som gäller – det är en form av prismedvetenhet – på olika livsmedel så kan du passa på och handla mycket när det är billigt, eller avstå när priset inte är rätt.
- Ät gröt till kvällsmat.
- Lär dig laga mer vegetariska rätter.
- Undvik rätter med mycket dyra tillbehör så som hamburgare och tacos. Det är inte köttfärsen som gör dem dyra!
- Minimera svinnet. Laga rätt mängd och gör matlådor av det som inte går åt.
Slutsats – Att sänka matkostnaderna
Att handla billig mat och sänka matkostnaderna handlar alltså inte om att du behöver äta helt annorlunda. Skifta ut de dyraste rätterna om du äter mat som varierar i kostnad.
Det kan faktiskt vara så att om ni lagar mat 30 gånger under en månad så kan ni nå ert budgetmål genom att stryka de fem dyraste maträtterna och ersätta dem med fem riktigt billiga måltider.
Lästips: Vill du minska matkostnaderna – Här är en sammanställning av våra bästa tips.
Billiga måltider i det här sammanhanget är exempelvis gröt, Dhal eller spagetti och falukorv.
Komplettera det med att öka din prismedvetenhet och handla billigare alternativ så kan du mycket väl vara i mål!
Tips för att handla billig mat – Våra erfarenheter
Det som förvånade oss mest när vi studerade våra matkostnader var det vi såg kring kategorin ”Måltider där priset är påverkbart”!
Vi börjar med ett exempel: Spagetti på Lidl kostar 12 kr/kg. Tagliatelle på Coop kostar cirka 25 kr/kg. Båda är ordinarie pris och pastan på Lidl är inget dåligt budgetalternativ, utan riktigt bra pasta.
Så om vi tar Lidls pasta och begränsar antalet köttbullar något när vi äter kvällsmat, så kan vi halvera priset på en middag bestående av pasta och köttbullar jämfört med om vi valde Coops Tagliatelle och lät alla äta några extra köttbullar.
Fortfarande pasta och köttbullar! Samma ketchup!
Att några enkla val kunde halverar priset förvånade!
Frukostmat
Liknande gäller för yoghurt och fil, även om det då inte blir identiskt lika. Att köra exempelvis smaksatt yoghurt, jämfört med naturell fil, innebär nästan en skillnad på en faktor två i pris.
Överhuvudtaget så är frukostmat, så som bröd, ost, yoghurt och pålägg produkter där priset lätt kan variera en faktor två beroende på butik, leverantör och olika erbjudanden.
Ta bara vår Coop här bredvid där det finns en halv hylla med knäckebröd av olika typer och prisvariationen är mer än 100%.
Många bäckar små!
Det är lätt att tycka att det inte spelar så stor roll om filen kostar 12 kr eller yoghurten 22 kr – det är ju bara ett par kronor i budgeten på 6 – 8 tusen.
Men så är det ju inte!
Om vi lägger 6000 kr en månad på mat så är säkert 3000 kopplat till den typen av inköp som kan påverkas rejält genom rätt val av produkt och affär.
En dubblering av den kostnadsandelen gör att våra kostnader blir nio tusen kronor per månad istället för sex tusen.
Det var våra tips för att handla billig mat. Vill du gå längre än så måste du börja jobba mer med menyer där man har en stor andel måltider som kostar lite. Vegetariska rätter kan ha en nyckelroll i detta.
Har ni några tips på måltider som kan göras bra mycket billigare genom smarta val?
Vad jag lärt mig som bloggare
Spartips när det kommer till mat engegerar. Maten är en stor kostnad och många funderar på hur de kan påverka matkostnaderna.
Med det sagt så finns det också väldigt mycket känslor och tankar kring mat. Här är några invändningar mot förändring jag stött på genom åren:
- Handlar inte på Lidl.
- Äter bara ekologiskt.
- Äter inte billigare alternativ då det är äckligt.
- Hälsan går först: Måste undvika socker. Kan bara äta LCHF eller måste äta 20 frukter/dagen.
Utifrån det så är det viktigt att inte bara stirra sig blind på maträtter eller prislappar. Du måste också förstå att förändrade matkostnader sannolikt också kräver förändring i andra hänseenden.
Om du vill spara så är ett öppet sinne till förändring en tillgång 🙂
Vanliga frågor
Vad är billig mat?
Vegetariska rätter så som dahl, ärtsoppa och gröt går ofta att göra mycket billiga. Men även animaliska rätter så som blodpudding och makaronilåda går att göra mycket billiga.
Var är det billigast att handla mat?
Lidl och Willys är de två matvaruaffärerna som ger dig möjligheten att handla billigast mat, när vi pratar i allmänna termer. Du får då givetvis ett mer begränsat utbud och kanske får du välja produkter från okända varumärken, men kvalitén tycker vi oftast är god.
Blir det billigare att storhandla?
Teoretiskt så borde det vara möjligt att tjäna pengar på att handla storpack och större mängder av livsmedel som har nedsatt pris. I praktiken så verkar det dock vara svårare att faktiskt göra någon direkt vinst genom att handla stort. Det beror bland annat på att risken för svinn ökar.