Att blogga om investeringar och privatekonomi

Den här bloggen är ett exempel på en blogg om privatekonomi – det är den viktigaste delen här – och investeringar. Sedan pratar vi om personlig utveckling och synen på tid, men det är väldigt lite.

Anledningen till att den här bloggen ser ut som den gör är att den började som en personlig blogg med fokus på sparande och ekonomiskt oberoende. Sedan har den växt i takt med att våra intressen växlat. Många börjar också sin sparresa med fokus på sparande men i takt med att kapitalet ökar så skiftar, eller åtminstone breddas, fokus och förvaltande av kapital blir en viktig del.

Bloggen har också utvecklas från en rent personlig blogg till en mer allmän blogg där inte jag eller min familj står i fokus och snart fyller vi 10 år.

Utifrån det så ska vi ge dig som är intresserad av att starta en ekonomiblogg hjälp att komma igång och lite tips och tricks att ta med på vägen.

Olika typer av ekonomibloggar

Ekonomibloggar kan variera kraftigt i både innehåll och stil, beroende på vad du som bloggare vill kan, intressen och målgrupp. Här är några av de mest populära typerna:

 1. Privatekonomibloggar: Bloggar fokuserar på att hjälpa individer förbättra sin privatekonomi. Du kan blogga om hushållsbudgetering, skuldhantering, sparande, rabatter, beteendekonomi och smart konsumtion. Vissa bloggar erbjuder praktiska tips och råd, medan andra kan vara mer inspirerande, med berättelser om ekonomisk frihet och livsstilsdesign.
 2. Investering och aktiebloggar: Här hittar vi bloggar inriktade på investeringar och kan täcka allt från grundläggande investeringsprinciper till avancerade investeringsstrategier. En del fokuserar på grunderna, andra på att analysera enskilda fonder och bolag. En del jobbar med bredare perspektiv och ger en överblick av marknaden och dess trender.
 3. Kombinationsbloggar: Många bloggare väljer att kombinera innehåll från 1. och 2. men det finns många som med framgång håller sig ganska väl i ett fack.

I alla sammanhang där vi pratar om bloggande eller bygga en följarskara på sociala medier så är det viktigt att börja med ett enkelt och sammanhängande budskap. Sedan kan du bredda dig till närliggande områden när du fått lite trafik och följare.

Bloggar du om investeringar så gör det inget om du framstår som seriös och kunnig. Bloggar du om privatekonomi så öppnas lite större möjlighet att hitta sitt egna språk. Där kan en allt för präktig framtoning snabbt bli ganska tröttsam, tycker jag.

Vad är syftet med din blogg?

De flesta som börjar blogga gör det för att det är kul och det är där du ska börja om du ska starta din första blogg. Om du vill tjäna pengar på att blogga bör du börja med att läsa det länkade inlägget.

Även om du startar en blogg för att det är kul så kan det vara bra att förstå varför du börjar blogga. Gör du det för att:

 • Nå många människor
 • Få möjligheter att vara med i den allmänna debatten
 • Lära dig saker genom ditt skrivande
 • Inspirera andra
 • Lära dig kommunicera bättre

Eller har du något annat motiv? Jag är tävlingsinriktad och har svårt att inte titta på hur många läsare jag har. Det är lätt att hamna där även om man har andra motiv för att blogga.

Att välja fokus

När du börjar blogga så ska du fokusera på att skapa innehåll. Det är viktigast av allt!

Du måste göra det regelbundet! Och du bör försöka hålla ihop dina inlägg någorlunda så att de som börjar läsa det du skriver känner igen sig och förstår vad du bidrar med.

När du hittat ett sätt att skapa ditt innehåll och vill ta nästa steg så är det dags att börja fundera på vad det är du faktiskt gör. Då måste vi vara lite mer strukturerade.

Identifiera din nisch

 • Hitta din passion: välj ett ämne inom ekonomi som du brinner för.
 • Unikhet: fundera på vad som skiljer din blogg från andra. Kan det vara din expertis, dina personliga erfarenheter, eller ditt sätt att presentera informationen?
 • Målgruppsanalys: förstå vem du skriver för. Är det nybörjare inom investering, erfarna investerare, eller kanske studenter med intresse för ekonomi?

Förstå din målgrupp

 • Läsarbehov och intressen: vad söker din målgrupp? Vilka frågor har de? Vilken typ av innehåll skulle de uppskatta mest?
 • Engagemang: hur kan du engagera din publik? Kommentarsfält, frågestunder eller extra värdefullt innehåll?

Balansera bredd och djup i ämnen

 • Ämnesbredd: att täcka ett brett spektrum av ämnen kan locka en större publik, men det är viktigt att inte sprida ut sig för tunt eller ständigt växla läsargrupper helt. Då ledsnar snart alla grupper på att följa dig.
 • Fokuserad expertis: att specialisera sig på vissa områden kan göra dig till en auktoritet inom det området. Balansera detta med att vara tillgänglig och förståelig för din läsarkrets.

Skapa en relation med läsarna

 • Personlig berättelse: dela personliga erfarenheter och berättelser som läsarna kan relatera till. Detta bygger förtroende och engagemang.
 • Interaktion: uppmuntra till dialog genom att svara på kommentarer och skapa innehåll baserat på läsarnas feedback och förfrågningar.

Nischblogg vs. personlig blogg

 • Nischfokus: koncentrera dig på ett specifikt område inom ekonomi och bli expert inom det området. Detta är effektivt för att attrahera en specifik målgrupp.
 • Personlig blogg: fokusera mer på din personliga resa och erfarenheter inom ekonomi. Detta skapar en mer personlig koppling med läsarna, men kan vara bredare i sitt ämnesområde.

Mina erfarenheter

Jag gillar att skapa och driva bloggar som fokuserar på en nisch. Men då har jag under många år drivit den här bloggen utifrån att jag var i fokus.

Att driva en personlig blogg och vara en influncer är kul och belönande, men det är lätt att bli utbränd. Det är ett ständigt ekorrhjul där du måste synas och prestera. Där du blir kritiserad och ifrågasatt.

Jag ger egentligen inte något råd om hur du ska forma din blogg, men om du väljer att skriva i jagform, visa dig själv och ditt ansikte samt referera till det du gör så bör du tänka på att du ska göra det på ett hållbart vis.

Att få trafik och besökare

Naturligtvis vill vi ha läsare till det vi skriver. Här resonerar vi om olika strategier för att få trafik till din blogg och hur du måste anpassa innehållet för respektive metod.

Vi tar också upp några saker du bör känna till och beakta när du skapar din blogg.

Grundläggande SEO-strategier

SEO – Eller sökmotoroptimering som vi säger på svenska – handlar om att få besökare via Googles sökmotor genom att vara med i söksvaren.

 • Sökordsoptimering: Identifiera och använd relevanta nyckelord för ditt innehåll för att överhuvud taget kunna vara med bland söksvaren.
 • On-page SEO: Optimering av titlar, metataggar och bilder gör att du kommer högre upp bland resultaten.
 • Content Quality: Skapa värdefullt och engagerande innehåll som svarar på läsarnas frågor och behov för att långsiktigt vara en blogg som Google vill presentera bland svaren.

Om du ”bara” skriver utifrån ditt egna perspektiv och inte funderar på vad människor vill veta så kommer du inte få någon trafik från Google. För de flesta spelar det inte så stor roll, men vissa bloggar har just Google som sin främsta trafikkälla.

Den här bloggen är ett exempel på det.

Att jobba med SEO innebär att du måste jobba med valet av innehåll och hur innehållet utformas.

Innehållsmarknadsföring

Ett annat sätt att jobba är att skapa innehåll som har stort värde och sedan marknadsföra det. Det behöver inte självklart handla om det människor söker på, åtminstone inte i början, utan kan vara något som har ett nyhetsvärde, exempelvis.

 • Värdeskapande innehåll: Skapa guider, fallstudier, och detaljerade artiklar som ger verkligt värde till läsarna.
 • Verktyg och sammanställningar: Skapa databaser och verktyg inom ett område som har stort värde för dina läsare.

Den här typen av innehåll kräver rätt mycket jobb, men du behöver posta färre inlägg.

Den här typen av material måste du hitta ett sätt att marknadsföra. Sociala medier är ett självklart val för många, men det finns fler sätt.

 • Gästbloggning: Skriv inlägg på andra etablerade bloggar eller webbplatser för att nå en bredare publik.
 • Nyhetssiter: Gör reklam för det du skapat exempelvis via traditionell press.
 • Regelbunden publicering: Ha en konsekvent publiceringsfrekvens för att behålla och växa din läsarbas. Återkommande besökare är en viktig för att lyckas som den här typen av bloggare.

Du kan marknadsföra dina bästa inlägg som de är men det kan också vara nödvändigt att skapa speciellt innehåll, som passar på sociala medier, för att marknadsföra materialet.

Sociala medier och nätverkande

Sociala medier är givna trafikkällor. Vissa är bättre än andra när det kommer till att skapa trafik. Inledningsvis så är Instagram sämst, då det idag inte finns någon enkel metod att länka till externa inlägg innan du nått en stor följarskara.

 • Aktiv närvaro på sociala medier: Använd plattformar som Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram för att dela ditt innehåll och interagera med din publik.
 • Bygga nätverk: Engagera dig med andra bloggare och influencers inom ditt område för att bygga relationer och samarbeten.

Generellt sett så måste du anpassa innehållet för att passa på sociala medier för att du ska få framgång.

Läs mer om att få trafik till en blogg i det länkade inlägget.

E-postmarknadsföring

Det har blivit allt tuffare att få trafik till en blogg genom åren. Därför jobbar många bloggare med nyhetsbrev för att nå läsarna direkt utan Facebook eller Google som mellanhänder.

 • Nyhetsbrev: Skapa ett nyhetsbrev för att hålla dina läsare uppdaterade och engagerade.
 • Lead magnets: Använd gratis erbjudanden som e-böcker eller webbseminarier för att locka till prenumerationer på ditt nyhetsbrev.
 • Personalisering och segmentering: Anpassa dina e-postmeddelanden baserat på läsarens intressen och beteenden.

Min erfarenhet

När jag skriver det här inlägget så har vi just haft en stor uppdatering av Googles sökalgoritm och de flesta bloggare har fått mycket mindre trafik till sina bloggar.

I många år så har också Facebook, Twitter och andra sociala medier gjort det allt svårare att sprida länkar. Inlägg med länkar får helt enkelt ingen vidare spridning på plattformarna.

Du måste helt enkelt jobba målmedvetet och fokuserat under lång tid för att nå framgång.

För dig som vill blogga om privatekonomi och investeringar så fungerar faktiskt alla sätt ovan som trafikkällor. Det går att jobba med dem parallellt men du måste anpassa innehållet för den kanal du tänker använda innehållet för som vi varit inne på tidigare.

Att tjäna pengar på din blogg

Vissa bloggar primärt för att tjäna pengar. Det är inte där du ska börja om du börjar blogga. Men det kan trots det vara relevant att fundera på om det går att tjäna pengar – och få lite belöning för allt arbete du lägger ned – på att blogga.

Här är en genomgång av de vanligaste metoderna.

Annonser och sponsrat innehåll

 • Google AdSense eller motsvarande: Integrera annonser på din blogg för att tjäna pengar per klick eller visning.
 • Sponsrade inlägg: Samarbeta med företag för att skapa innehåll som främjar deras produkter eller tjänster, samtidigt som det ger värde till dina läsare.

Annonser är superenkelt och kräver ingen insats, mer än att sätta upp lösningen första gången, men annonser kräver rätt mycket trafik för att ge något resultat. Bloggar du om investeringar så tjänar du ofta relativt mycket – relativt sätt – per 1000 besökare. Privatekonomiska ämnen ger ofta lägre intäkter.

Affiliate-marknadsföring

 • Affiliate-länkar som är relevanta i ditt innehåll: Använd affiliate-länkar för att tjäna provision på produkter eller tjänster du rekommenderar.
 • Produktrecensioner: Enklaste sättet att skapa innehåll där affiliate-länkar passar. Skriv ärliga och detaljerade recensioner av produkter eller tjänster som är relevanta för din nisch.

Det finns affiliate-möjligheter inom investeringsnichen, de kan betala bra dessutom, men det är inte som inom heminredning, smink eller kläder där varje vara är en möjlig produkt att saluföra.

Det finns en hel del även inom privatekonomi, men du lär inte kunna konkurrera om besökare som söker bästa kreditkorten eller som ska ta SMS-lån.

Egna produkter och tjänster

Att sälja egna produkter och tjänster är lite av en våt dröm för bloggare. Många försöker och vissa lyckas, men jag skulle inte säga att investeringar och privatekonomi är de bästa områdena för den här typen av produkter.

 • E-böcker och kurser: Skapa och sälj digitala produkter som e-böcker, onlinekurser eller webbinarier.
 • Konsulttjänster: Erbjuda personlig rådgivning eller finansiell planeringstjänst som en utökning av din blogg.

Medlemskap och prenumerationer

 • Exklusivt innehåll: Erbjuda premiuminnehåll eller extra funktioner för prenumeranter eller medlemmar.
 • Patreon eller liknande tjänster: Använd plattformar som Patreon för att låta läsarna stödja dig finansiellt i utbyte mot exklusiva förmåner.

Den här typen av tjänster finns, och har funnits i Sverige, inom investeringsområdet. Det fungerar väl främst för kommersiella aktörer, andra har inte lyckats få tillräckligt många kunder.

Jag har arbetat med Patreon, men det är svårt att få någon inkomst som motiverar jobbet och insatsen, det är min erfarenhet.

Dina konkurrenter

Försök förstå vilka konkurrenter du har. De som är som du i storlek och förmåga att skapa innehåll är dina direkta konkurrenter och av dem ska du lära dig så mycket det bara går.

Andra är större än dig och har storlek och varumärke som pratar för dom. Lär dig undvika att konkurrera med den typen av webbplatser i Googles sökresultat, åtminstone till att börja med.

Marknadsanalys

Oavsett vad du väljer att blogga om så kommer du se att det finns konkurrenter. Inom investeringar och privatekonomi finns det dessutom en hel del kommersiella aktörer som banker, Placera och olika finanstidningar.

 • Konkurrentanalys: Identifiera andra bloggar inom samma nisch och analysera vad de gör bra och vad du kan göra annorlunda eller bättre.
 • Läsartrender: Håll dig uppdaterad med aktuella trender och ämnen som intresserar din målgrupp.

Fastna inte på vad andra gör och se deras agerande som ett hinder. Lär från konkurrenterna och lär dig vad som fungerar för dig.

Unik värdeproposition

 • Skapa en USP (Unique Selling Proposition): Definiera vad som gör din blogg unik. Det kan vara din skrivstil, din expertnivå, dina erfarenheter, eller hur du presenterar information.
 • Varumärkesbyggande: Utveckla ett starkt och igenkännligt varumärke för din blogg, som speglar din personlighet och ditt värdeerbjudande.

Det här låter avancerat, men det behöver inte vara så märkvärdigt. Om du inte har någon uppfattning om vad du gör och vad du tillför så är risken stor för att du ändrar ditt innehåll hela tiden.

Det gör det ofta väldigt svårt att få utveckling över längre tidsperspektiv.

Trender och innovationer

Det som gör bloggandet så otroligt kul är att allt ändras, hela tiden! Inte minst de tekniska förutsättningarna.

Det påverkar hur vi gör innehåll, vilket innehåll vi kan skapa och hur vi kan presentera de för de som följer oss.

 • Innovativt innehåll: Försök att vara föregångare inom vissa ämnen eller presentationssätt.
 • Teknologiska verktyg: Använd de senaste digitala verktygen och plattformarna för att förbättra din bloggs räckvidd och engagemang.

Området kring privatekonomi och investeringar rör också på sig hela tiden. Det skapar nya möjligheter att skriva om intressanta saker samtidigt som vi själva hänger med.

Feedback och anpassning

Att titta på vad dina följare gillar, direkt eller indirekt, ger dig ledtrådar som gör dig till en bättre bloggare. Det gäller inom alla områden och är inte speciellt för oss som bloggar om investeringar och privatekonomi.

 • Läsarfeedback: Lyssna aktivt på dina läsares feedback och anpassa ditt innehåll därefter.
 • Flexibilitet: Var redo att anpassa din strategi baserat på förändringar i marknaden och läsarnas preferenser.

Hitta och följ din passion

Att blogga innebär mycket jobb, men det kan också vara väldigt belönande. Om du då kan hitta något som du känner starkt för så kan bloggande bidra till att utveckla din hobby och passion.

Här finns kanske den enklaste, viktigaste och största belöningen i att blogga.

Utforska dina intressen

 • Personliga drivkrafter: Identifiera vad som verkligen intresserar dig inom ekonomi och investeringar. Är det att hjälpa andra att spara pengar, diskutera komplexa ekonomiska teorier, eller att följa och analysera aktiemarknaden?
 • Nischexperiment: Testa olika ämnen för att se vilka som engagerar dig mest och vilka som får bäst respons från din publik.

För mig har det här varit enkelt inom området investeringar och privatekonomi. Jag är passionerad och nyfiken kring allt inom området.

Från början skrev jag ”bara” för mig själv. Med det menar jag att jag alltid valde ämnen utifrån vad jag ville berätta eller utforska. Sedan skrev jag så att andra lätt skulle förstå och ta till sig det jag sa.

Idag funderar jag mer över vad människor vill läsa och skriver inlägg utifrån det. Det är en konsekvens av att jag främst jobbar med trafik via Googles sökresultat.

Berätta din historia

Som jag skrev inledningsvis så började den här bloggen som en mycket personlig blogg. Här stod min och min familjs resa mot frihet i fokus. Vi tittade på våra siffror och vår väg mot ett liv utanför det vanliga 9 till 5.

 • Personlig berättelse: Dela din egen resa inom ekonomi, inklusive både framgångar och utmaningar. Detta hjälper till att bygga en relation med dina läsare.
 • Berätta något nytt utifrån dina data och upplevelser: Visa ditt sparande, berätta vad du lärt dig genom att investera i olika fonder och bolag, använd din egna data som är unik för att berätta och motivera.
 • Äkthet: Var ärlig och transparent i ditt skrivande. Att framstå som äkta är nyckeln till att skapa långvariga läsarrelationer.

Engagera läsarna

 • Interaktivitet: Uppmuntra till dialog genom att ställa frågor och uppmuntra till kommentarer på dina inlägg.
 • Community-byggande: Skapa en känsla av gemenskap bland dina läsare genom forum, sociala mediegrupper, eller live-evenemang.

Vad är du bra på? – Vilka färdigheter har du?

Förhoppningsvis kan du kombinera din passion med något du är bra på. Det finns många ingångar till ekonomi- och finansområdet. Ekonomisk teori, psykologi, siffer- och statistikanalys och branschinsikter är exempel.

Men fundera också på hur du berättar. Är du duktig på att skapa grafik? Kan du berätta grafiskt?

Identifiera dina styrkor

 • Självutvärdering: Reflektera över dina starka sidor. Är du bra på att analysera data, skriva engagerande texter, eller förklara komplexa koncept på ett enkelt sätt?
 • Feedback från andra: Fråga läsare, vänner eller kollegor om deras syn på dina styrkor och vad de uppskattar mest i ditt innehåll.

Kontinuerlig lärande

 • Utbildning och kurser: Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom ekonomi och bloggande. Ett aktivt deltagande i forum eller på sociala medier är ofta nödvändigt för att hänga med.
 • Läsning och forskning: Kontinuerligt läsande av böcker, artiklar och andra bloggar kan ge dig nya perspektiv och idéer.

Dela expertis

 • Gästbloggning och samarbeten: Skriv för andra bloggar eller samarbeta med andra influencers för att dela din kunskap och nå nya publikgrupper.
 • Webbinarier och tal: Delta som talare i evenemang eller skapa egna online-seminarier för att dela din expertis och bygga ditt varumärke.

Planering

Att blogga handlar om att komma igång och sedan hela tiden lära sig samtidigt som du finner glädje i att producera innehåll.

Men att blogga tar tid! Sociala medier tar tid! Att interagera med läsare tar tid!

Därför är det bra om du har någon form av styrning och kontroll över hur du fördelar din tid och din energi.

Realistisk tidsanvändning

 • Tidsbudgetering: Skapa en realistisk plan för hur mycket tid du kan och vill ägna åt din blogg varje vecka.
 • Prioritering av uppgifter: Bestäm vilka aktiviteter som är viktigast för din bloggs tillväxt och fokusera på dem.

Balansera blogg och liv

 • Arbete/liv-balans: Se till att ditt bloggande inte tar över hela ditt liv. Ge tid åt familj, vänner, hobbies och vila.
 • Flexibilitet: Var beredd att justera din bloggplanering baserat på personliga och professionella förändringar.

Mål och prioriteringar

 • Sätta tydliga mål: Definiera vad du vill uppnå med din blogg, både på kort och lång sikt.
 • Översyn och anpassning av mål: Utvärdera dina framsteg regelbundet och justera dina mål och strategier när det behövs.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar