Börja investera dina pengar (men läs det här först)

Vill du börja investera och tjäna pengar?

I det här inlägget försöker vi beskriva hur du kan investera dina pengar på olika sätt och vad de olika sätten att investera innebär i form av jobb och avkastning.

Den som insett möjligheterna i att investera pengar på olika vis funderar naturligtvis också på om det finns mer eller mindre smarta sätt att investera på. Vi ska exempelvis beröra skatteaspekter i en del av inlägget.

Vi kommer också försöka beskriva vad vi tycker det innebär att investera pengar med bra avkastning och ge dig en sorts referens i det.

Inte illa va?

Vad är en investering?

En investering är en insättning, oftast i form av pengar, i något som förväntas skapa framtida avkastning. Avkastningen kan vara i form av ökade inkomster eller lägre utgifter.

Som privatpersoner kan vi investera pengar i tre olika typer av investeringar:

 • Fysiska investeringar (på ekonomispråk ofta kallat reala investeringar). Exempel på fysiska investeringar är företag, fastigheter, råvaror och mark.
 • Värdepappersinvesteringar (på ekonomispråk ofta kallat finansiella investeringar). Exempel på värdepappersinvesteringar är aktier, obligationer och certifikat.
 • Immateriella investeringar. Exempel på immateriella investeringar är utbildning, reklam och upphovsrätter.
En investerare som står framför datorskärmar med aktiekurser. Kanske inte bilden av någon som börjar investera pengar men en typisk stereotyp.
Att börja investera pengar kan vara svårt. Dels finns det mycket att lära, samtidigt som vi kan förlora pengar.

Investera i aktier

Att investera i aktier är bland det enklaste vi kan göra. Vill vi inte välja enskilda aktier så kan vi välja en fond, gärna en indexfond, som ger oss ägande i en rad olika företag väldigt billigt.

Andra typer av värdepapper som är enkla att investera i är räntepapper genom räntefonder. Dessa är ofta uppdelade mellan korta räntefonder och långa.

Tänker du ”vad är en aktie?” så ska du läsa det länkade inlägget för att lära dig mer! Vi rekommenderar det även om du kan en hel del då vi introducerar olika typer av aktier så som tillväxtaktier och utdelningsaktier.

Investera i lån

Att investera i lån i form av P2P-lån är en möjlighet att skapa avkastning och kassaflöde. Vi ser det kanske inte som huvudalternativet utan mer som ett komplement.

Investera i fastigheter

Att investera i fastigheter är en vanlig fysisk investering. Det finns en hel del fördelar med fastighetsinvesteringar, exempelvis så kan vi låna en hel del av det kapital som krävs, men jag uppfattar det som att många som investerar i fastigheter gör det för att de gillar hus av olika slag.

Många som köper fastigheter är i början av sin karriär väldigt aktiva i sina investeringar. Det betyder att de renoverar, förbättrar och är delaktiga i driften.

Jag har skrivit mer om våra försök att investera i hyresfastigheter här.

Passiva inkomster – Passiva investeringar

Ett annat sätt att se på en investering är att göra skillnad mellan de investeringar som kräver en aktiv insats av oss, för att ge avkastning, och de som inte kräver vår ständiga närvaro.

När investeringarna ger avkastning utan att vi behöver arbeta för det säger vi att vi får passiva inkomster.

Värdepappersinvesteringar ger i huvudsak passiva inkomster exempelvis. Ett hyreshus där du tar aktivt ansvar för driften och underhållet ger traditionella inkomster som kräver arbete.

Immateriella investeringar, och avkastningen från dem, går inte självklart att gruppera på samma sätt som övriga investeringar.

Utbildningar, förstärkt varumärke och licenser är exempel på investeringar som gör det möjligt att få bättre betalt, men som fortfarande kräver att du arbetar på traditionellt vis.

Vi kan kalla dem för utväxlingsinvesteringar då de ökar vår utdelning på aktiva eller passiva investeringar.

Utifrån diskussionen ovan kan vi göra en tabell där vi kategoriserar olika investeringar för att ge fler exempel.

Aktiv insatsPassiv inkomstUtväxling
Fysisk investeringKöpa en taxibil som du själv kör.Hyreshus där du lejer ut allt arbete.Taxiavtal med kunder och kommuner.
VärdepappersinvesteringTrading.Aktie- och fondinvestering du sällan ändrar. Belåning.
Immateriella investeringarEn uppfinnare arbetar aktivt för att hitta immateriella investeringar.Bloggar, e-handel.Utbildning, certifieringar.
Exempel på olika typer av investeringar.

Poängen så här i inledningen är att definiera vad en investering är, men också lyfta fram att olika investeringar har helt olika egenskaper, möjligheter och konsekvenser.

Ett sätt att söka den bästa investeringen är naturligtvis att söka den högsta avkastningen. Men det kan också vara så att den bästa investeringen är den som ger den bästa kombinationen av en rad egenskaper.

Spara och investera

De allra flesta som vill börja investera måste hitta pengar att faktiskt investera.

Där är sparandet en viktig del. Att bli en bra investerare innebär att du åtminstone i början måste var en mycket bra sparare. En sparkvot på 50% – alltså att du sparar halva inkomsten – kommer göra under för dig oavsett inkomst.

Genom att spara pengar varje månad så lär du dig att investera klokt steg för steg.

Investera en större summa pengar

Ibland så får vi tillgång till pengar mer i en klump och måste då investera en större summa pengar.

Det kan vara svårt om vi inte har erfarenhet. Vi har diskuterat det här mer i detalj i inlägget hur ska man investera en miljon.

Aktier – Bästa sättet att investera pengar?

De olika sorternas investeringar vi diskuterar har helt olika egenskaper och kraven investeringarna ställer på oss som investerare skiljer sig åt enormt.

Dessutom binder de kapital på olika vis. En taxibil kanske går att sälja, även om det kan ta tid, medan en utbildning knappast går att kränga på Blocket.

I det här stycket ska jag argumentera för att aktier i börsnoterade bolag är den referens alla andra investeringar ska mätas mot.

 1. Aktiebolag är granskade av revisorer och genomlysta av analytiker, journalister och långivare. Det minskar risken för att du som investerare blir utsatt för bedrägeri.
 2. Transaktionskostnaderna i aktiehandel är låga. Att köpa och sälja aktier kostar väldigt lite idag.
 3. Vi kan investera pengar löpande, månad efter månad, och behöver inte finansiera någon stor investering vid en viss tidpunkt.
 4. Likviditeten är oftast god i större bolags aktier. Det innebär att du kan sälja dina aktier till relevant marknadspris på några minuter.
 5. Aktier ger dig passiv inkomst.

Förväntad avkastning

Förväntad avkastning kan sägas ligga mellan sex-åtta procent årligen när vi investerar i aktier. Med två procents inflation så blir det då i praktiken fyra – sex procent i avkastning.

Läs gärna inlägget om fyraprocentsregeln, där hittar du massor av information och data som stödjer påståendet om förväntad avkastning.

I många avseenden är aktier det bästa sättet att investera pengar på. Det säger jag även om jag själv trots allt förlorat rejält med pengar på aktier.

Nackdelen med aktieinvesteringar är att den förväntade avkastningen är låg och att du bara kan dra nytta av fördelarna genom att investera pengar. Som privatperson endast skattade pengar dessutom.

I Sverige, med den skattelagstiftning vi har på inkomst av tjänst, så är det här extremt ogynnsamt.

Det går att bli rik på aktier, och i princip alla kan bli det. Det är dessutom få tillgångar som slår aktier som vi beskrivit ovan.

Men det är inte självklart det bästa eller mest effektiva sättet att bli rik på för den som vill mer!

Att arbeta mer som en entreprenör

Det finns två trick som ofta används för att gå runt en del begränsningar i det konventionella aktiespararupplägget.

 1. Se till att bedriva så mycket verksamhet inom ramen för ett aktiebolag.
 2. Kombinera investeringar med eget arbete.

Fastighetsbolag är ett praktexempel på bolag där du kan bedriva värdeskapande verksamhet, med eget arbete, inom ramen för ett bolag.

Genom att du bedriver arbetet inom ett aktiebolag så behöver du inte betala moms på inköp och du har stora möjligheter att återinvestera eget kapital oskattat.

Fastigheter ger dig dessutom möjligheten att skapa en rejäl hävstång i din investering genom att du arbetar med belåning.

Vi har tittat på att köpa hyresfastigheter men avstått. Det är svårt att hitta fastigheter med rätt prisbild idag. Det går att göra goda affärer men de kräver en hel del jobb.

Personligen flörtar jag med möjligheten att tjäna pengar på bloggande. Nackdelen är att jag idag inte kan investera speciellt mycket pengar och få avkastning.

Jag investerar mest egen tid i dagsläget.

Rich Dad’s kvadranter – Stöd för oss investerare

Titta gärna på bilden här nedanför. Den är tagen ut boken Rich Dad’s Cashflow Quadrant och fångar det vi pratat om på ett smart vis.

Bilden beskriver att det finns fyra olika principiella sätt att tjäna pengar.

Bilden ska inte läsas som att det finns något rätt eller felaktigt sätt att tjäna pengar, men för de flesta av oss finns det möjligheter att dra nytta av den grå sidan när vi har kapital att investera.

Det finns fördelar där som inte finns i vänstra delen!

Men vi börjar från början, i övre vänstra hörnet. Den delen av bilden fångar det vanliga lönearbetet som många av oss ägnar sig åt.

Lönearbete kommer med en rad fördelar och förmåner, men kräver ditt aktiva deltagande för att du ska fullfölja din del av anställningsavtalet.

Lönearbete är också hårt skattat och du kan tvingas in i kulturer och miljöer som inte passar dig som person.

Ett alternativ till att vara anställd är då att bli egenföretagare. Du förlorar en del dina förmåner som du har som anställd, men får större utrymme att investera ditt kapital med lägre skattepåverkan.

Många som förstått möjligheten och kraften i att investera pengar smart söker sig ner i vänstra hörnet för att öka sina möjligheter att investera kapital vidare.

Cashflow Quadrant – Olika sätt att tjäna pengar på enligt boken Rich Dads Cashflow Quadrant. Den gråa sidan är mer passiva inkomster än den vänstra vita.

Skillnaden mellan egenföretagaren och den övre högre rutan ”företagaren” är att företagaren aktivt bygger sitt företag så att det expanderar. Att vara egenföretagare är ofta en livsstil, medan företagaren ägnar sig åt aktivt förmögenhetsskapande.

I sista rutan i nedre högra hörnet så agerar du som en finansiär mer en aktivt resurs i bolaget.

För den som vill leva på sitt kapital så är det i princip endast passiv inkomst som gäller i högra nedersta hörnet, men de som har andra motiv till sina investeringar bör fundera på om det finns andra sätt att skapa förmögenhet snabbare på genom att positionera sig smart.

För många är den tänkta karriärsstegen att man går från anställd, till egenföretagare. Expanderar verksamheten till ett större företag och sedan säljer och drar sig tillbaka som investerare.

Den resan är sannolikt smart.

Om vi investerar tid i stället, eller också

Vi kan säga att vanliga Svensson ofta inte har några pengar att investera och väldigt små möjligheter att investera sin tid och energi i något klokt.

Smarta entreprenörer hittar möjligheter att investera både tid och pengar, ofta med god utväxling och för att minimera skatteffekterna så agerar de oftast i den högra gråa sektorn i bilden ovan.

Om du är tidigt i din investerarkarriär, och saknar stora pengar att investera, så ska du söka möjligheter där du kan investera en kombination av tid och pengar.

Exempel på det kan vara:

 • Utbildning
 • Starta företag
 • Bygga eller renovera hus
 • Starta blogg

Om du kommit en bra bit på väg i din investerarkarriär så är det viktigt att beakta långsiktighet och uthållighet eftersom det mesta jobbet görs av ränta-på-ränta-effekten.

Skillnaden mellan en investering och ett åtagande

Den här bilden beskriver Rich Dad Poor Dads syn på olika inställningar till privatekonomi. Bilden säger att fattiga människor spenderar sina pengar på meningslösa ting. Rika människor spenderar pengarna på sådant som kostar pengar. Investerare, och de som blir rika, investerar i det som ger ny inkomst. Passiva inkomster är ett mycket bra exempel på en sådan investering.
Bilden kommer från Rich Dad Poor Dad och beskriver olika människors synsätt på pengar.

Det kanske vanligaste misstaget människor gör när de investerar pengar är att de inte kan skilja på ett åtagande och en investering.

Ditt boende är sällan en investering exempelvis. Det finns många som säger att de investering pengar i sin bostad, men i praktiken är det ofta en sanning med modifikation.

Läs gärna inlägget där jag diskuterar vår syn på att bo i lägenhet eller villa. Där kan du lära dig mer om hur synen på vårt boende ofta lurar oss.

Om din tänkta investering kommer med månatliga kostnader, och en hel del arbete, medan intäkterna och vinsten ligger långt bort i någon oklar framtid så är det troligtvis ett åtagande du stoppar pengarna i.

Sök i stället investeringar som ger dig avkastning i närtid, utan att du behöver stoppa in ytterligare pengar.

Först en bra investering, sedan gör tiden sitt!

En bra investering har flera egenskaper, bland annat så kan vi återinvestera kapital i verksamheten för att växa den enligt tesen om ränta-på-ränta.

Ränta-på-ränta-effekten behöver tid för att fungera och tid är en central del för alla som är intresserade av att investera pengar.

Men hur kommer vi igång och investerar våra pengar?

Det finns massor av idéer kring det, men när allt kommer kring så brukar alla idéer bygga på någon av de tre grundläggande principerna för hur vi kan investera pengar smart:

 • Köpa billigt och sälja dyrt
 • Sprida investeringarna i tiden – Dollar cost averaging
 • Exponeringstid – Maximera tiden i ränta-på-ränta-effekten

Köpa billigt och sälja dyrt

Priset på de tillgångar vi vill investera pengar i varierar över tid. Rimligen är de därför billigare vid vissa tidpunkter och dyrare vid andra.

Ett naturligt tankesätt då är att försöka köpa sina tillgångar när priset är lågt.

I själva verket har det här visat sig vara väldigt svårt.

Forskning visar att det är svårare att hitta rätt tidpunkt – att tajma marknaden – än det är att hitta bra investering i sig.

I praktiken så innebär det att om du har 5 investeringsobjekt att välja mellan så kan du förmodligen rangordna objekten relativt rätt.

Men du kommer att ha väldigt svårt att bedöma om marknadspriset är lågt eller högt.

Med den kunskapen som grund går därför många investerare över till att sprida sina investeringar över tid vilket vi ska prata om härnäst.

Dollar cost averaging

Forskning kring främst aktieinvesteringar pekar på att det kan vara fördelaktigt att handla tillgångar under lång tid.

Då kommer du köpa aktier när aktierna är högt och lågt prissatta och får på så vis ett bra genomsnittligt inköpspris.

Det här kan vara ett utmärkt sätt att investera för den som vill placera en större summa pengar på börsen efter exempelvis ett arv eller en fastighetsaffär.

Att investera en miljon kan exempelvis göras genom att vi investerar 30 000 kronor i månaden under tre år.

Exponeringstid

”Mer pengar har förlorats utanför börsen än på den” lyder ett klassiskt uttryck och det ligger mycket i det.

Därför bryr sig inte många investerare speciellt mycket om priset på tillgångarna de investerar i utan ser till att kapitalet får jobba så länge som möjligt i ränta-på-ränta-maskinen.

Det finns en hel del forskning som pekar på att den här investeringsstrategin har stora fördelar, inte minst då vi pratar om aktier.

Investera eller spekulera

De tre metoderna ovan, som beskriver hur vi hittar in i vår investering, fungerar bäst för investeringar som har en egen inneboende kraft då det kommer till att att skapa värde för dig.

Exempel på sådana investeringar är aktier, företag, fastigheter och räntepapper.

Läs gärna mitt inlägg om Vad är en aktie?, där utvecklar jag tanken kring värdet av att köpa och äga företag i delar eller i sin helhet.

Sedan kan vi investera i döda ting. Klockor, guld, platina och antikviteter är några exempel.

När vi köper den typen av objekt så investerar vi inte enligt mitt synsätt. Då spekulerar vi.

Vi antar att de ting vi äger ska öka i värde, eller klara en händelse på marknaden på ett sätt som avviker från andra tillgångar och göra oss till relativa vinnare.

Problemet med spekulation är att vi blir väldigt beroende av att vi köper till rätt pris, vilket vi var inne på här ovanför.

Det är svårt!

Dessutom, om du köper en del i ett företag så tar du som investerare del av följande fördelar:

 • Som finansiär förväntas du få avkastning på ditt kapital. Det finns underförstått en finansieringskostnad med i grundkalkylen.
 • Ett företag har människor som aktivt arbetar för att bli bättre och växa företaget.
 • De flesta företag växer organiskt genom att utnyttja sin vinst. Om de är lönsamma så ger det en mycket bra ränta-på-ränta-effekt. Ofta mycket bättre än vad du kan åstadkomma genom räntepapper exempelvis.

Guld, eller en klocka, kan bara gå upp och ned i pris beroende på yttre faktorer. Det finns ingen i klockan som jobbar för att göra den mer exklusiv!

Investera pengar – Sammanfattning

Det finns ingen absolut sanning som tydligt slår fast det bästa sättet att investera pengar på.

Aktieinvesteringar är fantastiska då det går att köpa andelar i så många bolag globalt. Det går enkelt att sälja och köpa, och idag är transaktionskostnaderna låga.

Aktieägande ger oss också passiva inkomster.

Ett problem är att investeringar i aktier lönar sig relativt dåligt. Det går att påverka det till viss del genom att investera i tillväxtmarknader och i mindre bolag, men det tar tid och mycket kapital att bli rik genom börsen.

Ett sätt att försöka hitta bättre avkastning på sina investeringar är att resonera mer som en entreprenör och kombinera kapital och tid i sin investering.

Det kan göras på många olika sätt och måste göras helt utifrån dina förutsättningar och möjligheter.

Det här inlägget kan möjligtvis hjälpa till att flytta mindset lite men kan inte vara mer konkret än så.

Utbildning då? Kunskap ska vara en lätt ryggsäck att bära sägs det. Är det kanske det bästa sättet att investera pengar på?

De vuxna i vår familj har gått längre utbildningar på universitetsnivå och kan ärligt säga att det finns många skäl till att råda människor att studera vidare, men som investering är det ett tveksamt val.

Det lönar sig allt sämre att studera inom högre utbildning i Sverige rent ekonomiskt.

Men synen på utbildning behöver inte vara så ensidig som att det enbart måste handla om tid i skolan.

Att starta sitt första företag kan ses som en form av utbildning. Eller att jobba sig in, till låg eller ingen lön, i ett yrke eller företag som man är intresserad av är ett annat.

Det är viktigt att inte helt fastna i idén om att investeringar måste ske i materiella ting.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar